To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galicjusz Aleks

pitbu77 - 27-01-2011, 16:06

O, a tutaj znalazłem na alledrogo Gala na wspomnianych kilka postów wyżej felgach:

Jak na moje oko ET 40...
Chyba trzeba zrobić VT_4...

Adi_3kGT - 27-01-2011, 17:24

Relingi w kolorze który pokazałeś na poprzedniej fotce naprawde na wielki + :!: :!: zobaczymy co jeszcze ciekawego wymyślisz :lol:
pitbu77 - 29-01-2011, 18:05

Dobra, to podsumowanie zbliżających się prac przy aucie.

Od strony technicznej:
- regeneracja sworzni i wymiana tulei w "bananach"
- wymiana uszczelek pod pokrywami zaworów - niestety pocą się
- czyszczenie kopułki rozdzielacza lub wymiana
- czyszczenie przepustnicy
- sprawdzenie sondy Lambda
- spryskiwacze mgłowe
- wymiana drzwi (wciąż są zagniecione)
- obniżenie zawieszenia (może tylko z przodu?)

Projekty dotyczące wyglądu auta (i nie tylko):
- Folia grafit karbon na dach
- Relingi w kolorze nadwozia
- Jedna wspólna antena dla CB i radia (przy okazji zdejmowania podsufitki i odkręcania relingów)
- Nowe (w sensie inne) felgi w kolorze grafitowym (albo zbliżonym...)
- Końcówka wydechu do seryjnego tłumika
- Przyciemnione szyby (folia grafit light)
- Projekt "soczewka" lub bi-ksenon, oraz (co się z tym wiąże):
- Spryskiwacze przednich reflektorów (adaptacja z VAG) - takie wysuwane :rolleyes:
- ??? Kto to wie co dalej...

Pora pokusić się chyba o pierwszą finalną wersję VT...

pitbu77 - 30-01-2011, 23:05

Oki, to wyczarowałem w wirtualu takie sobie rzeczy.
Oczywiście zaczynamy od oryginału:

gdzieś po drodze VT_5:

i chyba wersja finalna tego, co chcę osiągnąć, czyli VT_6:

No! :biggrin:
A teraz opinie szanownych MM...

Seichan - 31-01-2011, 08:22

pitbu77 napisał/a:
i chyba wersja finalna tego, co chcę osiągnąć, czyli VT_6

Wersja finalna najlepsza ;) Chociaż zastanów się jeszcze nad jasnymi relingami, za bardzo zlewają się z resztą samochodu. Ciemne ładnie by kontrastowały, zwłaszcza przy przyciemnianych szybach :)

pitbu77 - 31-01-2011, 09:04

Seichan napisał/a:
Chociaż zastanów się jeszcze nad jasnymi relingami, za bardzo zlewają się z resztą samochodu.

No niby tak, ale dach będzie oklejony folią karbon grafit jak już pisałem.
Na tym zdjęciu ciemnego dachu niewiele widać ale srebrne relingi mi się podobają :)

robertdg - 31-01-2011, 09:47

Piter, no za jasna folia na szybach :P Relingi zdecydowanie nie w tym kolorze, ale koncepcja VT_6 jest rozwojowa ;-)
pitbu77 - 31-01-2011, 10:38

robertdg napisał/a:
Piter, no za jasna folia na szybach :P Relingi zdecydowanie nie w tym kolorze, ale koncepcja VT_6 jest rozwojowa ;-)

Nie chcę ciemnej folii na szyby. Tak tylko trochę przyciemnić (bo o przednich szybach też myślę). Nad relingami się zastanowię... :roll: Lepiej pogłówkuj ze mną kolego jak obniżyć przód o 10-15mm... :-k

robertdg - 31-01-2011, 14:29

pitbu77 napisał/a:
Lepiej pogłówkuj ze mną kolego jak obniżyć przód o 10-15mm... :-k
Albo przerobić oryginalne spręzyny, w Katowicach jest kilka firm co sie tym specjalizuja od lat, albo zakupic łoryginalne ejbachy, bądź H&R-y, Lesjoforsy, mozliwości jest troche ;-)
pitbu77 - 31-01-2011, 15:32

robertdg napisał/a:
Albo przerobić oryginalne spręzyny, w Katowicach jest kilka firm co sie tym specjalizuja od lat, albo zakupic łoryginalne ejbachy, bądź H&R-y, Lesjoforsy, mozliwości jest troche ;-)

Chyba faktycznie przezwojenie oryginałów z hartowaniem bo Eibach, H&R czy inne, obniżają przeważnie od 30mm i niżej - a ja tak tylko trochę chcę... Mam też namiar na firmę w Bielsku-Białej, która robi sprężyny na zamówienie.
A wiesz coś co dokładnie te firmy w K-cach robią ze sprężynami?

robertdg - 31-01-2011, 15:41

pitbu77 napisał/a:
A wiesz coś co dokładnie te firmy w K-cach robią ze sprężynami?
Mogą Ci nawet całkiem nowe sprężyny nawinąć, w zasadzie to chyba wszystko od A do Z
pitbu77 - 31-01-2011, 19:25

O, a tutaj zagubiona fotka, czyli VT_4:

Psikus - 31-01-2011, 23:23

Cała klapa w carbonie ( carbon to rozumiem ma być?) jest fujj.Wersja finalna nr 6 jest chyba najlepsza, chociaż do mnie osobiście te relingi w kolorze nie przemawiają- zalatują chromem w stylu amerykańców z lat 80-tych. Kropka nad "i" była by modyfikacja tylnego zderzaka i końcóweczka wydechu tak na wzór przed-liftowego vr4. Co do folii- kombi ma dość dużo szkła, może po oklejeniu samochodu jednolitą jasna folią okazać się, że tył będzie wyglądał na jaśniejszy. Jeśli jednak folia o takim zaciemnieniu jak w moim jest dla Ciebie za ciemna, pozostaje opcja nieco jaśniejszej (hps35), jak poniżej:

dla porównania obok E124 z folia o jasności takiej jak w moim galancie ale zwykłej czarnej(hp20)

pitbu77 - 01-02-2011, 13:33

Psikus, z folią właśnie coś w ten deseń jaka jest w Hani. Sam oklejałeś? Nie jest mocno przyciemniająca a swoją ochronę przed UV i tak ma (+ oczywiście opcja anty-włamu :) ).
Klapa tył... Hmmm kwestia gustu. Inaczej może wyglądać w karbonie bo tutaj nie miałem jak za bardzo nanieść tę fakturę na klapę. Znaczy mogłem ale zajęło by mi to lata świetlne chyba... :shock:
Wydech? Szukam jakiegoś ładnego rozwiązania. robertdg, ma fajny wydech ale zaraz pewnie powie, że go małpuję :P

robertdg - 01-02-2011, 13:53

pitbu77, zawsze jest możliwość róznorakich kombinacji końcówki wydechu, może być równo cieta z zawiniętym rantem, bez zawiniecia, cieta pod skosem, cieta profilem, podwójny owal w tychże konfoguracjach, to już kwestia wolnoc tomku ;-) równie dobrze możesz zastosować po obu stronach jakieś estetyczne końcówki, albo tak aby z obu końcowek dym leciał :D