To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Jakie wycieraczki?

saphire - 20-09-2007, 10:42

Właśnie jestem zdziwiony bo mam piórka BOSCH'a - już dość zużyte więc na dniach wymienię także na BOSCH'a bo dobrze się spisywały przez niemal rok - ale przylegają dobrze na całej szybie. Z tyłu także.
mlun - 20-09-2007, 12:05

Aha ja mam MotoGum może dlatego nie chcą dojść do końca.Na Boscha nie mam kasy żeby wydać z 80zł pewnie.
saphire - 20-09-2007, 12:40

Za Bosha to sztukę coś po około 50zł płaciłem jak dobrze pamiętam...
Anonymous - 23-09-2007, 13:02

Witam. Panowie i panie mam problem z wycieraczkami a dokładnie z jedną od strony kierowcy. Wycieraczka podczas pracy zachodzi mi na lewy słupek. Jest to dość denerwujące :evil:
Poza tym podczas mycia szyby myjką odginając ramiona wycieraczek ta od kierowcy zachodzi na tą od pasażera :?
I stąd moje pytanie : czy jest to wina całego ramiona, mechanizmu?

Wycieraczkę od strony kierowcy zamierzam wymienić na jeszcze dłuższą aby nie zachodziła na słupek ale problem z zachodzącymi wycieraczkami jedna na drugą podczac odginania ramion pozostanie:/
Macie jakieś propozycje?

saphire - 23-09-2007, 13:11

Próbowałeś zsunąć ramię wycieraczki z ośki, obrócić o ząbek i założyć ponownie i sprawdzić jak wtedy będzie?
mlun - 23-09-2007, 13:36

To jest jedyne rozwiązanie.Też to przerabiałem u siebie odrazu po zmianie wycieraczek. A ktoś z was ma może te płaskie pióra? Jak to się sprawuje? Fajnie wyglądają ale jak na wyglądzie to się tylko kończy to nie widze sensu dawać za nie więcej kasy niż za zwykłe.
Anonymous - 24-09-2007, 18:25

OK. Dzięki za pomoc. Dobry pomysł a raczej powiem więcej jedyny :wink:
Postaram się coś zadziałać w tym temacie i opisze efekty 8)

Odnośnie płaskich wycieraczek to zależy wszystko od profilu szyby, czym plaszcza tym lepiej. Ja miałem takie w moim poprzednim autku (Ford Orion) i pewnego rannka zauważyłem iż ostały mi się jedynie ramiona :cry: Zbierały zdecydowanie dłużej niż zwykłe ale ja dałem 60 złociszy i uważam że mnie wtedy poniosło :biggrin:
Korzystam z takich w Fiacie Ducato, tam szyba jest płaska bez profili i zagięć i przy większych prędkościach przylegają super. Ogólnie jestem pozytywnie nastawiony ale raczej zamontuje je najpierw do mojego Iveco ponieważ on stoi na obszarze chronionym :wink: natomiast Cari pod domem no i szyba jest zbyt zakrzywiona.

PS. Jestem otwarty na propozycje odnośnie tych wycierusków ponieważ mi moje się już kończą i chce je zmienić przede wszystkim przed zimą.

mlun - 24-09-2007, 22:03

Z tanich to MotGum bierz. Naprawde za tą cene to fajne wycieraczki.
Anonymous - 24-09-2007, 22:09

Ja kupilem same gumki grafitowe po 9 zl szt, niestety nie pamietam jaka to firma. Polecil mi je gosc ze sklepu. Uzywam juz pol roku i jak dotad dzialaja super. Nawet jesli niebawem przestana zbierac wode to za taką kasę to chyba warto.
wolgaster - 24-09-2007, 23:25

Płaskie piórka mam u siebie. Jak na razie sprawują się rewelacyjnie. Przyleganie do szyby na 4+ ponieważ wycieraczka pasażera na końcu lekko odstaję ale delikatnie więc nie przeszkadza ponadto bardzo ładnie wycierają, są cichutkie i przy większych prędkościach nie ma efektu podrywania. Jutro wrzucę fotki jak to wygląda na aucie i podam firmę.
Anonymous - 25-09-2007, 11:25

Witam !!

Ja za 10 zł kupiłem w markecie jakieś niemieckie ALCA - jedną na tył i drugą po stronie pasażera. Też są grafitowe, fajnie zbieraja, a w opakowaniu są także trzy rodzaje zapinek, żeby pasowały do każdego auta. Wycierają lepiej niz BOSCH, który jest po stronie kierowcy. Jednak co nowe, to nowe. Więc tak sobie mysle czy warto za 9 zł kupować gumki jak za 10 zł jest cała wycieraczka.

Pozdrawiam
Fikus

Student - 25-09-2007, 12:43

Nie warto.
Jeżeli ktoś chce wydać ok. 30zł/szt to proponuję te płaske jakiejś tam firmy Mot Gum albo innej bo tyle kosztuje wycieraczka o dł. 55cm, a jak ktoś ma 10zł/szt to Uni Point lub Mot Gum i tez będzie git a po sezonie do kosza i nowa choć JA mam 2 sezony i narazie nie muszę wymieniać, Bosh nigdy nie był wyznacznikiem jakości a faktycznie na orginały (te tłoczone a nie pisane) ciężko trafić.

wolgaster - 25-09-2007, 15:16

Wrzucam fotki jak obiecałem. Wycieraczki kosztowały 30 zł. szt więc cena do przyjęcia.

mlun - 25-09-2007, 19:46

I jak Ci do szyby od strony pasażera dociska? Wyciera idealnie aż do dolnego położenia?
TESTER - 25-09-2007, 20:45

Miałem różne wycieraczki, chodzi mi o firmy w tym także i boscha i stwierdziłem ponad wszystko, że ważna jest ,przede wszystkim, ich długość. Kierowca 53 cm pasażer 51 i tył 51. krótsze bedą zbierały dłuższe nie. Ostatnio zakupiłem płaskie. Jak kupiłem padało i sprawdziły się przede wszystkim praca cichutka , ładnie zbierały i ładnie wyglądzają. Raz padało więcej nie, jak będzie zobaczymy.