Nasze Miśki - TURBOCZARNUCH czyli 4g63 Turbo 4WD
Kleju - 20-09-2011, 15:10
rosomak1983 napisał/a: | Mam do Ciebie pytanie co wiesz na temat chinśkich kolektorów ??? Miałes taki uzywałes ??? |
Ja sam zauważyłeś mam alergie na chińszczyzne, więc to od razu wyjaśnia Twoje pytanie czy używałem.
Więc osobiście nie ma z tym nic wspólnego, widziałem tylko co się dzieje u kumpli z tymi kolektorami chińskimi z ebay, w super cenie
Przykład I
Teraz wspawał wzmocnienie i póki co jeszcze się trzyma...
Następny przykład wkleję jak mi kumple podeśle zdjęcia swojego pękniętego. I nie oszukujmy się ale za cenę 500-600zł to można kupić dobry bandaż i kocyk do wydechu, ale nie kolektor
Komuś się spisuje i nie pęka, super. Ale osobiście wolę kupić sprawdzony towar, żeby później przez pół sezonu auto nie stało na kanale i trwało poprawianie jakiegoś druciarstwa...
Takie samo zdanie mam też od IC chińskich Niby takie fajne, alu, grube, no i tanie a parametry mają połowę gorsze niż markowy IC np AMS. Teraz na torze miałem żywy przykład, koleś do Evo 450 konnego kupił IC chinol który miał mieć spokojnie wydajność do 600 koni. Wjazd na hamownie i auto generowało max 405KM Zmiana na AMS, wszystko wróciło do normy.
I niech tak zostanie, Ty jesteś zwolennikiem tańszych rozwiązań, ja nie
rosomak1983 napisał/a: | Wiadome ze silnik pracujacy na maxa osiaga wieksza temperature pracy ale w NA jest tak samo długotrwałe przegrzenie oleju spowoduje utrate jego własciwosci i to moze silnik zabic. Mi sie wydaje ze np krecący sie do ok. 9,5 tys silnik moze miec własnie wiekszy problem przy Vmax niz turbo krecacy sie do tych 7-8tys. |
W gwoli wyjaśnienia, w silniku NA raczej jest niemożliwe osiągnięcie wysokiego EGT, tak żeby skutkowało awarią (co innego w turbo). Poza tym egt i temp oleju w silniku turbo nie idą w parze, to znaczy nie rosną tak samo i w tym samym tempie. Bo możesz mieć EGT 900st a temp oleju 100st, olej schłodzisz np chłodnicą a jak schłodzisz spaliny? W NA to się trzeba obawiać stukowego a nie egt.
Z mojej strony tyle, każdy ma swoje racje, każdy się trzyma swojej wersji, niech tak zostanie. Amen.
I niech tak zostanie, Ty jesteś zwolennikiem tańszych rozwiązań, ja nie
Ale OT, chyba trzeba wydzielić
pyjte - 20-09-2011, 15:14
macia, może zadzwoń do chłopaków w el-tecu, pare osób na forum ma wydechy z ich firmy a kolektory też robią, pewnie są dobre
http://www.el-tec.pl/pl/index.html
rosomak1983 - 20-09-2011, 16:38
Kleju napisał/a: | I niech tak zostanie, Ty jesteś zwolennikiem tańszych rozwiązań, ja nie |
zaraz zaraz ja jestem zwolennikem madrych rozwiazan niekoniecznie tanich... Mam po prostu otwarty umysł i nie generalizuje. I tyle a ty widze dajesz kolejna generalizacje;
,,ty jestes zwolennikiem tanich rozwiazań'' Uwazam ze nieraz lepiej jest kupic cos drogiego i dobrego ale nie zawsze. Oto cała filozofia.Nie daje sie ogłupic ze drozsze zawsze oznacza lepsze, choc czesto tak własnie jest.
Co do kolektora zauwaz ze nie ja go kupiłem ale poprzedni własciciel wydał na niego ponad 1000zł , a nie 600, niemniej kolektor jest ebayowy wiec pewnie chiński.
Ale popatrz tutaj sie własnie róznimy ja biore pod uwage to ze chinski moze bys strasznym badziewiem co widac ze zdjec które załaczyłęs, wystarczy na spawy popatrzec Natomiast zdaje sobie tez sprawe ze chiny ida na przód i sa najprezeniej rozwijajaca sie gospodarka jednoczesnie z najtańsza na swiecie siła robocza. Jak widac ze zdjecia które dodałem i skoro kolrektor przeszedł takie ostre testy uwazam ze jest dobry. Jednoczesnie biore pod uwage ze np OEM moze byc robiony masowo i miec wady... Co takze jest potwierdzone bo Macia jezdził spokojnie...
Kazda generalizacja ogranicza bo swiat nie jest taki prosty. Popatrz na te spawy
na moim kolektorze, to jest bardzo profi robota, widac od razu.
Kleju napisał/a: | W gwoli wyjaśnienia, w silniku NA raczej jest niemożliwe osiągnięcie wysokiego EGT |
doprawdy a przy ubogiej mieszance i sporym obciazeniu ???
Kleju napisał/a: | Bo możesz mieć EGT 900st a temp oleju 100st, olej schłodzisz np chłodnicą a jak schłodzisz spaliny? |
Tylko ze spaliny przy prawidłowej mieszance nie bede pikowac z temperatura jak to napisałes czy tam pikowac liniowo... Wysoka temp spalin która moze spowodowac uszkodzenia silnik w turbo jest wywowałana raczej uboga mieszanka z jakiegos powodu a nie tego ze duzo paliwa spala sie w jednostce czasu,
Auto jadac z predksocia Vmax ma duze mozliwosci chłodzace, przez duza wymiane ciepła z powietrzem. Zobacz jak na hamowni testuja vmax w o wiele gorszych warunkach i nie ma jakiego pikowania EGT.
Pisze o tym dlatego ze lepiej chłodzone powietrze (w IC) które ma byc nastepnie sprezane po raz drugi w cylindrze daje mniejsze ryzyko spalania stukowego takze dajace ryzyko wypalenia tłoków (spalanie stukowe=wyzsza temp)
Kleju napisał/a: | W NA to się trzeba obawiać stukowego a nie egt. |
w turbo tez trzeba obawiac sie stuków, tym bardziej , ja nie twierdze ze EGT bedzie wyzsze w NA tylko ze bardziej szkodliwe dla silnika bedzie sie krecic 9tyś przez długi czas niz na doładowaniu do ok 7-8tyś przy Vmax w obu przypadkach.
Przynajmniej tak mi sie wydaje
macia - 21-09-2011, 09:17
pyjte - dzięki, sprawdzę.
SwinksUK - powiem, że ceny akceptowalne w porównaniu do serii... Warto się zastanowić... Jeśli tylko udałoby się dopasować do mojego czarnucha jakiś dobrej jakości i sprawdzony kolektor, to bym się raczej zdecydował. Może masz opinie osób, które wymieniały u siebie???
swinks_UK - 21-09-2011, 13:32
Ty lepiej sprawdź co za turbinę tam chowasz pod maską, to łatwiej będzie coś znaleść...
Tu masz dobrej jakości baranka pod TD05:
http://www.ebay.co.uk/itm...=item5645f12ace
macia - 30-09-2011, 21:06
No to byłem dziś w AutoGT. Póki co nic nie wymienione. Muszę podjąć decyzję, czy wsadzamy serię kolektor, czy szukać mocniejszego - dziś było to i tak bez sensu, bo na ściągnięcie serii z Holandii serwis potrzebuje 4 dni, a ja miałem tylko dwie kanapki ze sobą więc mógłbym nie wytrzymać. Cena wraz z montażem w granicach 3 koła złociszy Poza tym auto uznane w serwisie za naprawdę świetny egzemplarz... Komputer nie pokazuje żadnych błędów, boost i egt w najlepszym porządku. Odradzono mi rezygnację z programu i powrót do serii. Koło jednak się zamyka, bo jak kupię nawet u nich ori kolektor i wsadzę go do auta z programem to nie zostanie uwzględniona gwarancja w razie przyszłej usterki Straszna głupota co? - sprzedają pakiet za ładnych parę srebrników, by po zakończeniu na niego gwarancji wypiąć się na klienta, bo inaczej nazwać tego nie można.
Z tego co się dowiedziałem nie będą pasowały kolektory od żadnej evolucji i trzeba by szukać dedykacji do outlandera.
macia - 06-10-2011, 21:39
Pany mam prośbę: może ktoś pomoże kupić używany kolektor gdzieś zagranicą. Nie mam kont na ebayu i innych podobnych targówkach, a w Polsce kupno używki graniczy z cudem...
swinks_UK - 07-10-2011, 07:52
macia napisał/a: |
Z tego co się dowiedziałem nie będą pasowały kolektory od żadnej evolucji i trzeba by szukać dedykacji do outlandera. |
Mówiąc po polsku masz wsadzoną TD04 czego się obawiałem.
Jeśli ma te same flansze co Scubi to może kolektor od wrx'a by podszedł.
W każdym razie zasięgnę języka, zobaczymy co tam sie da wsadzić.
Albo idź na całość i wstaw tam TD05 z Evo 8 plus kolektor. I mocy przybędzie i łatwiej o części zamienne....
swinks_UK - 07-10-2011, 18:28
No nieźle. Poszukałem tu i tam i okazało się, że masz:
- turbinki TD04L-16T (takie jak szły w 3000GT o ile mnie pamięć nie zawodzi)
- kolektor taki sam jak (kształt) do Evo 4-8 ale flansze są od TD04 a nie od TD05.
Jedyne używki znalazłem w Malezji i Singapurze. Nie ma mowy o wysyłce
Może okazać się, ze taniej ci wyjdzie wstawienie TD05 z kolektorem, dorobinie FMIC, plus większe wtryski i mały flash ecu z Evo 7 GTA.
robertdg - 07-10-2011, 19:07
Wydaje mi się, że możnaby spróbować zorientować się ile kosztowałoby wykonanie takiego kolektora w firmie zajmującej się takimi detalami, powinni doradzić i dobrać coś odpowiedniego, dobre rzemiosło będzie lepsze od oryginału
macia - 07-10-2011, 20:20
Swinks_UK - dzięki za dobre chęci i wszelką pomoc
swinks_UK napisał/a: | Jedyne używki znalazłem w Malezji i Singapurze. Nie ma mowy o wysyłce |
Bo?
swinks_UK napisał/a: | Może okazać się, ze taniej ci wyjdzie wstawienie TD05 z kolektorem, dorobinie FMIC, plus większe wtryski i mały flash ecu z Evo 7 |
Niestety nie wchodzi w grę taka opcja. Nie chcę aż tak ingerować w silnik. Czy różnica to tylko flansze? Bo jeśli tak, to może jest szansa dorobienia ich na zamówienie tak aby pasowały do kolektora od evo 8?
robertdg napisał/a: | Wydaje mi się, że możnaby spróbować zorientować się ile kosztowałoby wykonanie takiego kolektora w firmie zajmującej się takimi detalami, powinni doradzić i dobrać coś odpowiedniego, dobre rzemiosło będzie lepsze od oryginału |
Chętnie bym skorzystał z tej możliwości ale eltec chce auto na tydzień i jest daaaaaaleko od mojego miejsca zamieszkania.
Pozostaje mi szukać używki jednak... No chyba, że faktycznie odstawię auto do elteca...
swinks_UK - 07-10-2011, 21:02
Koszt wysyłki i chęć tej wysyłki. Azjaci z tej części kontynentu praktycznie ignorują zapytania z Europy. Przećwiczyłem 2 razy. Raz żądana opłata za wysyłkę lamp do vr4 to było 1100 USD ( )
macia napisał/a: | Czy różnica to tylko flansze? Bo jeśli tak, to może jest szansa dorobienia ich na zamówienie tak aby pasowały do kolektora od evo 8?
|
Tak mi się wydaje, ale głowy za to nie dam. Może być tak, że minimalnie kolektory z Evo są większe i wtedy może ci się pod maskę nie zmieścić, choć raczej wykluczam taką możliwość.
Tak więc na chłopski rozum, to różnica byłaby we flanszy od strony turbo.
Jest jeszcze mozliwość, że układ kolektor wydechowy > turbo > downpipe jest inaczej wyprofilowany i innej długości w evo i airtreku. To trzeba byłoby sprawdzić, bo zamiana wielkości/długości/nachylenia jednego elementu pociągnie zmiany w pozostałych.
Idealnie byłoby jakbyś sie umówił z komś kto ma Evo 4-8 i pomierzył oba wydechy i porównał.
macia - 07-10-2011, 21:16
Dzięki za info.
No to mam zagwostkę
swinks_UK - 08-10-2011, 08:59
Jeszcze przypomniało mi się, że przecież uturbione Eclipse jeździło na td04, warto sprawdzić, czy to nie ten sam kolektor.
macia - 15-10-2011, 21:36
Poszukiwania kolektora nadal trwają, a w tak zwanym międzyczasie pstryknąłem fotkę na letnim kole, bo zaraz je zmienię i nie zdążę nawet pokazać jak to to wygląda:
Uploaded with ImageShack.us
|
|
|