To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - Nowy silnik DID MIVEC!!!!

MetalMania - 27-04-2011, 13:01

borsak1 napisał/a:
....bo nawet jeśli dowalą podatek do diesla (a dowalą na pewno) to i tak ja 100 km przejadę o połowę taniej niż ty w benzynie !!!

nie wydaje mi się :-)

borsak1 - 27-04-2011, 13:20

cena pójdzie o jakieś 20 gr w górę na litrze więc chyba będzie o połowę taniej. Nieważne ty masz benzynę jesteś zadowolony i twierdzisz że pali 12 w mieście ja wiem że tyle nie pali pali znacznie więcej, jeszcze w automacie. Ja będę miał disesla takiego wybrałem zadatkowałem i czekam do soboty.
MetalMania - 27-04-2011, 14:49

Do benzyny 2.4 porównujesz 2.0 czy 2.2 ?? To po pierwsze. A po drugie zrób mi wyliczenie jak Ci wychodzi o połowę taniej ?? :?
borsak1 - 27-04-2011, 15:32

Porównuję Diesla 2.2 tego nowego. Dobra nie łap mnie za słowa nie dosłownie połowę taniej ale i tak znacznie taniej. A odnośnie automatu w 2.4 może i jest wygodny ale ten samochód zachowuje się jak by stracił połowę mocy przy tym automacie, chyba nie zaprzeczysz a jak nie wierzysz wybierz się na jazdę próbną do jakiegoś salonu w okolicy i pościgaj troszeczkę np. 2.0 lub 2.2 w dieselku. Myślę że się podpiszesz pod tymi słowami.
Antyey - 27-04-2011, 15:34

13zbyszek13 napisał/a:
Nic Ci nie zarzucam że nie masz pojęcia ale po prostu nie wierzę że motor 2,4 benzyna z automatem nawet przy lekkiej nodze po mieście nie spali mniej niż 12 litrów

Ależ 100% zgoda :) Zauważ, że 9l/100 km o które tak się rozchodzi dotyczyło mieszanego :) Co w żaden sposób nie zmienia faktu, że i tak uznałem, że 2.4 MIVEC pali dużo za dużo, dlatego przesiadam się na diesel'a.

borsak1 napisał/a:
twierdzisz że pali 12 w mieście ja wiem że tyle nie pali pali znacznie więcej, jeszcze w automacie.

Jako wierny i oddany użytkownik automatów w tym miejscu muszę dorzucić swoje 3 grosze. Bardzo proszę, przestańcie dopisywać 'jeszcze w automacie' jako czynnik zwiększający zużycie paliwa! XIX wieczne myślenie :P Wpierw proponuję np. zajrzeć tu Przekładnia CVT (ang.) ;)

borsak1 - 27-04-2011, 15:37

Dobra ja wysiadam z dyskusji. Powiem tyle zastanawiałem się też nad miśkiem 2.4 z automatem ale jak się tym przejechałem to po 30 km stwierdziłem że to MUŁ BAGIENNY. Nie zmienia to faktu że automat jest wygodny. Spalanie też widziałem w rzeczywistości więc wiem o czym pisze. Jak napisałem wcześniej ja z dyskusji wysiadam bo widzę że nie da się co niektórym nic zarzucić bo ich autko jest THE BEST. Ciesze się jednak z tego że mitsu ma takich mocnych fanów marki to jest akurat plus.
Antyey - 27-04-2011, 15:39

borsak1 napisał/a:
A odnośnie automatu w 2.4 może i jest wygodny ale ten samochód zachowuje się jak by stracił połowę mocy przy tym automacie, chyba nie zaprzeczysz a jak nie wierzysz wybierz się na jazdę próbną do jakiegoś salonu w okolicy i pościgaj troszeczkę np. 2.0 lub 2.2 w dieselku. Myślę że się podpiszesz pod tymi słowami.

A zaprzecze :P Akurat przed zakupem samochodu w 2008 wybrałem się na jazdę próbną Outlander'em 2.0 litra (innego w salonie nie było)... ależ to muliło! Silnik zdecydowanie za słaby jak na tem samochód.
Akurat ten automat daje dość rozsądną dynamikę tylko przez to jak działa przekładnia (brak "rwania" autem przy redukcji i rzeczywiście trzeba gaz przydusić, inaczej auto będzie stale trzymać niskie obroty) naprawdę "wrażenie" siedząc w środku ma się inne.

borsak1 - 27-04-2011, 15:42

@MetalMania zobaczymy jak już ceny 95 zostaną uwolnione bo na razie są sztucznie hamowane. Przypomnij sobie czy kiedyś ceny benzyny były tak niewiele droższe od ropy ? ja sobie nie przypominam i głośno powtarza się o tym że cena benzyny jest sztucznie hamowana wiec poczekaj jeszcze chwilkę (i módl się o to abym się mylił !!!).

[ Dodano: 27-04-2011, 15:46 ]
@Antyey zaprzeczaj myślę że każdy kto jeździł automatem i manualem wie o czym piszę !!! Tak jak podkreśliłem to już wcześniej automat zamula do spodu ten samochód nie płynie tylko się toczy jak jakiś osioł z wozem to jest moje zdanie i wiem o czym pisze. Prawda jest taka ze POLACY zachwalają swoje a chyba jesteś polakiem ? :) Więc nie spodziewam się żebyś mi tu napisał że twoje auto toczy się jak muł

regon - 27-04-2011, 16:19

borsak1 napisał/a:
automat zamula do spodu ten samochód nie płynie tylko się toczy jak jakiś osioł z wozem to jest moje zdanie i wiem o czym pisze

mam kolejny samochód z automatem, zamula? zapraszam na przejażdżkę. Sorry ale chyba jednak nie miałeś okazji jeździć automatem. Dynamika jest ok., jak kiedyś usiądziesz w takim samochodzie i będziesz potrzebował mocy wciśnij po prostu gaz do dechy, aż do podłogi. Uwierz mi, że elektronika jest sprawniejsza od twojego miąchania lewarkiem.

Dario2409 - 27-04-2011, 22:09

borsak1 napisał/a:
@MetalMania zobaczymy jak już ceny 95 zostaną uwolnione bo na razie są sztucznie hamowane. Przypomnij sobie czy kiedyś ceny benzyny były tak niewiele droższe od ropy ? ja sobie nie przypominam i głośno powtarza się o tym że cena benzyny jest sztucznie hamowana wiec poczekaj jeszcze chwilkę (i módl się o to abym się mylił !!!).

A może nas szczęśliwych posiadaczy 2.4 po prostu stać na to by zapłacić nieco więcej za paliwo - nie pomyślałeś??? Poza tym nie myślimy o filtrze cząstek stałych,sprzęgle,turbinie, dwumasie,wymianie rozrządu,nasze samochody mają o 3.5 cm większy prześwit.....itd
Chcesz żeby było super tanio nie kupuj takiej bryki... Kup Tiko załóż gaz będzie oszczędnie :D

Antyey - 27-04-2011, 22:18

borsak1 napisał/a:
@Antyey zaprzeczaj myślę że każdy kto jeździł automatem i manualem wie o czym piszę !!! Tak jak podkreśliłem to już wcześniej automat zamula do spodu ten samochód nie płynie tylko się toczy jak jakiś osioł z wozem to jest moje zdanie i wiem o czym pisze. Prawda jest taka ze POLACY zachwalają swoje a chyba jesteś polakiem ? :) Więc nie spodziewam się żebyś mi tu napisał że twoje auto toczy się jak muł

Kurcze, strasznie często powtarzasz, że "wiesz o czym piszesz" :P No ale, jak powszechnie wiadomo, wiedza to podstawa :twisted: A co do zachwalania, to jak już wcześniej pisałem - Outlander jest u mnie na wylocie więc nie zachwalam go z tego powodu. A z perspektywy samochodów którymi miałem okazję jeździć w okresie ostatnich 3 lat (i tyczy się to również Outlander'a) powiem szczerze - automat zamula (w porównaniu z manualem) w skrzyniach sprzed 10 lat bądź w autach amerykańskich (ale to i tak dlatego, że te skrzynie mają lata na karku :D ).

borsak1 - 28-04-2011, 08:26

@Anteyey no i widzisz kolego teraz się rozumiemy napisałeś że automat zamula dokładnie "autach amerykańskich" a ja dokładnie taki egzemplarz testowałem, była to nowa furka ściągnięta ze stanów z full wyposażeniem i dzięki temu automatowi i spalaniu powiedziałem sobie NIE. Nie ważne nie będziemy się wykłucać każdy na swój sposób ma rację :badgrin:

Napiszcie lepiej na co mam zwrócić uwagę po ilu km co się może uwalić np. po 30k KM

[ Dodano: 28-04-2011, 08:32 ]
@Dario2409 myślałem nad tico wiesz ale nie mogę znaleźć diesla :badgrin: Odpowiadam na zarzuty kolegów twierdzących ze wyrzuciłem 24 tysiące w błoto a teraz odpowiem w twoim stylu "a może mnie stać na to błoto a może chcę zmieniać sprzęgło tarcze itd."

rezon - 28-04-2011, 11:48

DO analiz opłacalności dorzućcie jeszcze różnice cen zakupu i sprzedaży po np. 4latach.

[ Dodano: 28-04-2011, 11:51 ]
borsak1 napisał/a:
Napiszcie lepiej na co mam zwrócić uwagę po ilu km co się może uwalić np. po 30k KM
sam będziesz taką historię pisał. Klocki Ci się zużyją i ręka zaboli od żonglowania dźwignią w mieście - straszeni krótkie biegi ma i szybko się zbiera. Reszta - zależy jak trafisz na egzemplarz i ASO
borsak1 - 28-04-2011, 14:20

Wiem że ma krótkie biegi zwłaszcza 1 i 2 to minus. W mieście mało jeżdżę więc może przeżyje :p
romero - 28-04-2011, 18:44

Cytat:

A może nas szczęśliwych posiadaczy 2.4 po prostu stać na to by zapłacić nieco więcej za paliwo - nie pomyślałeś??? Poza tym nie myślimy o filtrze cząstek stałych,sprzęgle,turbinie, dwumasie,wymianie rozrządu,nasze samochody mają o 3.5 cm większy prześwit.....itd
Chcesz żeby było super tanio nie kupuj takiej bryki... Kup Tiko załóż gaz będzie oszczędnie
Ostatnio zmieniony przez Dario2409 Wczoraj 22:58, w całości zmieniany 1 raz

No pięknie.Teraz pokazałeś klasę.Ale cóż,ilość sprzedanych Outków w ostatnim czasie musiała się przełożyć na jakość użytkowników. :evil: :evil: :evil: