Komputery, RTV, AGD, Komorki - jaki polecacie laptop
Anonymous - 20-06-2011, 16:53
w kwesti cena parametry no i żeby to się jeszcze jakoś nazywało obecnie wygrywa dla mnie ten model:
http://allegro.pl/asus-k5...1666022571.html
jeżeli masz parę groskiów więcej to bardzo warto dopłacić do tego:
http://allegro.pl/asus-n5...1653762167.html
robertdg - 20-06-2011, 17:32
Nie zalezy mi na jakichś fajerwerkach, w gry nie gram w fotoszopy się nie bawie, to ma być laptopo tylko do prostych rzeczy, dlatego prosiłem o opinie do powyższych opcji które zapodałem.
Anonymous - 20-06-2011, 22:31
robertdg, heh... nom to w takim wypadku najlepiej chyba będzie złapać te pierwsza toshibe która wrzuciłeś
robertdg - 20-06-2011, 22:45
Też o niej myślałem, bo wiesz, po co mam kupowac sprzęt, którego nawet nie uzyje w 30% możliwości jakie daje, to tak jakbym sobie kupił cięzarówke, bo wiedziałbym, że kiedys tam może będe musiał przewieżc szafe, nie potrzebny jest mi sprzęt który miałby się marnować, w dodatku z kompami jest tak, że teraz jest hit a za miesiac już przestarzały
piterr27 - 06-09-2011, 23:37
Mam Lenovo Y530 drugi rok użytkowania i zero problemów to przecież IBM
Hp - kiedyś to były dobre laptopy, a teraz jest najczęstszym gościem wszelakich serwisów
Asus - podobno niezłe ale nie miałem styczności więc się nie wypowiem w temacie
Acer - szkoda gadać
Toshiba - powyżej 3000 tys to dobry wybór
Mam znajomego informatyka i mówił mi, że dobrego laptopa kupisz powyżej 3000 tys zł.
Ale nawet on nie polecał mi Hp.
pozdrawiam
gzesiolek - 07-09-2011, 14:40
Zes odgrzebal ticket...
piterr27 napisał/a: | Mam Lenovo Y530 drugi rok użytkowania i zero problemów to przecież IBM |
hehehe, to ma tyle wspolnego z IBM...
Lenovo po porstu przejelo know how i marke ThinkPad od IBM, gdy ten zdecydowal sie na sprzedaz oddzialu dot. komputerow osobistych...
I jak w przypadku ThinkPada mozna choc podejrzewac ze ma w sobie choc czesc rozwiazan po przodkach ze stajni IBM, to w przypadku innych serii Lenovo, tych bardziej eko to specjalnie bym sie nie zakladal...
Co nie znaczy ze te lapy sa zle, bo w kategorii mozliwosci+jakosc/cena sa na 100% w czolowce...
Sam mam roboczego Lenovo ThinkPada T61 i mimo ze to juz nie to samo co za czasow IBM to jednak sprawuje sie ok...
Co do reszty to jak kto trafi... daleki jestem od wychwalania jednej firmy i krytykowania drugiej... jak wiekszosc z nich jest na tych samych podzespolach i na dodatek montowane w jednej chyba z 10 montowni w Chinach
Osobiscie wzialbym chyba Asusa lub HP, no i jak mialbym sam wydawac kase to nigdy przenigdy nie wydalbym 3k PLN na lapa, skoro praktycznie wszystko mozna robic na lapie za pol tej ceny... co najwyzej oplaca sie doplacic do grafy i matrycy... bo wg mnie wydajnosc prockow jest wystarczajaca od dobrych 5 lat, a ilosc pamieci to wg mnie 2 GB to odpowiednie minimum do zwyklego uzytkowania...
No chyba ze ktos jest maniakiem wydajnosci... ale wtedy chyba lepiej kupic stacjonarke bo na bateriach i tak z tej wydajnosci sie nie skorzysta...
Krzyzak - 07-09-2011, 15:48
piterr27 napisał/a: | drugi rok użytkowania i zero problemów |
ja mam no-name (Compal, składak) - 4-ty rok (5-ty leci) i też 0 problemów
xluki - 07-09-2011, 17:07
Ja ze swojej strony mogę polecić ASUS'a K73SV-TY058V. Drogi w zakupie, ale naprawdę warto.
arekp - 07-09-2011, 20:57
Macbook Pro Zdecydowanie polecam, obecnie do mojej 15" z ostatniej serii wrzucilem dysk SSD i nie dosc, ze blyskawicznie dziala to jestem w stanie pracowac na nim 8-9h z wlaczonym wifi lub 10,5-11h po odlaczeniu sie od sieci - przy czym mowimy o pracy, a nie wlaczeniu mega oszczednosci i wylaczeniu podswietlenia ekranu
Dodam, ze w tle caly czas mam wlaczony serwer (apache+mysql) ze wzgledu na prace ... i w sumie nie sprawdzalem ile czasu udaloby mi sie pracowac na nim bez niestandardowego obciazenia
krzychu - 07-09-2011, 22:44
Kupiłem Dell-a D620 używanego (podejrzewam co najmniej rok). U mnie działał dzień w dzień po paręnaście godzin, często go też nie wyłączałem. Miałem go chyba ze 4-5 lata. Sprzedałem ostatnio znajomemu za 800zł. Działa bez zająknięcia nigdy nie zaliczył zwisu...
Kupiłem teraz D630 i oprócz tego że jest głośniejszy i cieplejszy to też działa bez zarzutu.... Tylko jakoś ma mniej szczęścia bo dostał już wodą na klawiaturę, a kilka tygodni potem rozbił się o niego kieliszek na szczęście pusty. Niestety pozostała rysy na matrycy
piterr27 - 08-09-2011, 01:01
gzesiolek napisał/a: | Zes odgrzebal ticket...
piterr27 napisał/a: | Mam Lenovo Y530 drugi rok użytkowania i zero problemów to przecież IBM |
hehehe, to ma tyle wspolnego z IBM...
Lenovo po porstu przejelo know how i marke ThinkPad od IBM, gdy ten zdecydowal sie na sprzedaz oddzialu dot. komputerow osobistych...
I jak w przypadku ThinkPada mozna choc podejrzewac ze ma w sobie choc czesc rozwiazan po przodkach ze stajni IBM, to w przypadku innych serii Lenovo, tych bardziej eko to specjalnie bym sie nie zakladal...
Co nie znaczy ze te lapy sa zle, bo w kategorii mozliwosci+jakosc/cena sa na 100% w czolowce...
Sam mam roboczego Lenovo ThinkPada T61 i mimo ze to juz nie to samo co za czasow IBM to jednak sprawuje sie ok...
Co do reszty to jak kto trafi... daleki jestem od wychwalania jednej firmy i krytykowania drugiej... jak wiekszosc z nich jest na tych samych podzespolach i na dodatek montowane w jednej chyba z 10 montowni w Chinach
Osobiscie wzialbym chyba Asusa lub HP, no i jak mialbym sam wydawac kase to nigdy przenigdy nie wydalbym 3k PLN na lapa, skoro praktycznie wszystko mozna robic na lapie za pol tej ceny... co najwyzej oplaca sie doplacic do grafy i matrycy... bo wg mnie wydajnosc prockow jest wystarczajaca od dobrych 5 lat, a ilosc pamieci to wg mnie 2 GB to odpowiednie minimum do zwyklego uzytkowania...
No chyba ze ktos jest maniakiem wydajnosci... ale wtedy chyba lepiej kupic stacjonarke bo na bateriach i tak z tej wydajnosci sie nie skorzysta... |
Nie wychwalałem innej firmy tylko opisałem swoje dośwadczenia
Kupiłem za 3 tys bo pogrywam w Supreme Commander no i czasem bawię się programami graficznymi ( jak 2 letnia Natalka pozwoli )
2 GB wystarczy owszem ale do pracy biurowej a Vista jest raczej pamięciożernym systemem:) Co do baterii opinie są podzielone teraz laptopy trzymają nawet do 8 godzin.
A jeśli interesują was laptopy tutaj znajdziecie solidne testy:
http://www.notebookcheck.pl/
Juiceman - 08-09-2011, 22:17
To ja mialem hp pavilona xd 2 lata nonstop wlaczony - po 2 latach spalona karta graficzna ( ponoc ten typ tak ma....)
gzesiolek - 09-09-2011, 09:16
piterr27 napisał/a: | Kupiłem za 3 tys bo pogrywam w Supreme Commander no i czasem bawię się programami graficznymi ( jak 2 letnia Natalka pozwoli )
2 GB wystarczy owszem ale do pracy biurowej a Vista jest raczej pamięciożernym systemem:) Co do baterii opinie są podzielone teraz laptopy trzymają nawet do 8 godzin. |
Spoko, mnie zona mocno sciga za wszelaki gierki... ze taki stary i w ogole
Co do pamieci to 2 GB wystarcza do wszystkich normalnych zastosowan domowych niezaleznie od systemu... jedynie zabawy z grafika, czy obrobka filmow wymagaja wiecej...
Ja na swoim lapie z 2GB spokojnie pracuje a mam tu caly serwer MS SQL 2008, Visual Studio, 2 rozne systemy ERP (MS Dx NAV i CDN XL), wirtualne maszyny do różnych testów, a o Projectach, Office'ach i 1001 innych dodatkow nie wspominam...no i nieodlaczny antyvir NOD... i komp działa... no ale na XP Pro
Kolejny będzie juz na Win7 64bit i pewnie będę chciał min. 8GB, zeby sie nie obudzic z reka w toalecie za rok czy dwa...
Co do trzymania baterii... spoko trzymają 8 godzin, ale wtedy kiedy nie korzystają z mocy procka i grafy... nie znam Lapa na którym da się grać dłużej niż 1,5h w jakąkolwiek gre z grafiką 3D na baterii...a i te 1,5h potrafią nieliczne... większośc to 0,5-1h przy mocnej karcie graficznej...
Na moim 2latku przy aktualnej baterii (troszkę już zjechana) i karcie dość słabej NV Quadro NVS140M (odpowiednik chyba GF8500M) po przestawieniu na max performance na baterii i wlaczeniu jakiejs gry 3D sprzed 2006 (takie chodza i da sie grac...) to po 15-20min zaczyna wolac jesc... na zwyklej pracy np. w wordzie czy excellu przy ustawieniach domyslnych oszczedzania wytrzumuje 2-2,5h... przy pracy intensywniejszej i podswietleniu ktore najbardziej lubie ok. 1,5h...
Oczywiscie lapy i wszelkie rozwiazania mobilne to teraz podstawa, ale dla mnie kupowanie "desktop replacement" z 17calowa matryca i pelna klawa za 6-9k PLN to zwykly snobizm (a znam takich co takie kupuja) jesli odpowiednia mu stacjonarka wlozona do malej stylowej obudowy bedzie kosztowala maks. polowe z tego...
Oczywiscie lapy za 3k PLN to juz inna sprawa i dla mnie to granica maksymalna wydania kasy jakbym kupowal prywatnie... ale od firmy oczekuje wlasnie sprzetu min. na tym poziomie...
fj_mike - 09-09-2011, 09:56
Juiceman napisał/a: | To ja mialem hp pavilona xd 2 lata nonstop wlaczony - po 2 latach spalona karta graficzna ( ponoc ten typ tak ma....) |
A no ma. Także miałem Paviliona. Problem z kartą graficzną pojawił się w czasie i grania, GPU przegrzewało się.
Lapek służy znajomemu do dzisiaj ale do grania się nie nadaje.
Juiceman - 12-09-2011, 03:58
fj_mike napisał/a: | Juiceman napisał/a: | To ja mialem hp pavilona xd 2 lata nonstop wlaczony - po 2 latach spalona karta graficzna ( ponoc ten typ tak ma....) |
A no ma. Także miałem Paviliona. Problem z kartą graficzną pojawił się w czasie i grania, GPU przegrzewało się.
Lapek służy znajomemu do dzisiaj ale do grania się nie nadaje. |
No ten co ja miałem to był przeznaczony do grania przynajmniej w 2006 roku, 4giga pamięci, dobry GF z 512mb, procek też nie najgorszy, no i '17. A że kupiłem go w stanach to gwarancji brak xD
|
|
|