[02-06]Lancer CS0 - czas zagazować lancerka
juar_78 - 08-07-2014, 22:32
Bojar napisał/a: | U mnie spalanie od 8 do max 10.
Dokładne dane w stopce
Nie oszczędzam bo i po co
Zakładałem w polecanym warsztacie i sobie normalnie pomykam.
Najważniejszy jest dobry gazownik |
Skoro Twój 1.6 pali średnio 9 LPG, to pocieszam się, że średnie dochodzące do 11 w moim 2.0 nie jest złym wynikiem. W końcu 25% więcej silnika i prawie 38% więcej mocy, może palić 25% więcej gazu Zresztą Twój wynik jest bardzo podobny, jaki ja wcześniej notowałem w swojej Carismie 1.6 - średnio miałem 8.5 do 9 LPG - to była oszczędna jazda:)
jack78 - 08-07-2014, 22:50
Ładnie wam palą. Ja na moim 1,6 mam średnią w granicach 10,2-10,4. Jeszcze 2 lata temu miałem średnią w granicach 9l, ale albo noga cięższa, albo przebieg robi swoje.
plecho1 - 08-07-2014, 23:22
A jakie masz wtryski i jaki przebieg na LPG bo jak wtryski siadają to czasem zaczynają przelewać.
b4rt3k91 - 08-07-2014, 23:41
U mnie po przejechaniu 450 km od założenia (60% trasa, 40% miasto) spalanie wyszło 10l LPG.
jack78 - 12-07-2014, 00:55
plecho1 napisał/a: | A jakie masz wtryski i jaki przebieg na LPG bo jak wtryski siadają to czasem zaczynają przelewać. |
Zerknąłem w papiery z instalacji i widnieje tam AC W01. Sterownik Stag 300. Od instalacji przejechane jakie 30-31 tyś km. Raz wymieniane świece, ale już na niskich obrotach czuję że muszę znów wymieniać.
plecho1 - 12-07-2014, 08:37
Wtryski szału nie robią ale powinny wystarczyć do Twojego autka i raczej nie powinny powodować zwiększonego spalania. Więc raczej to z powodu stylu jazdy jak sam napisałeś lub może to kwestia poprawienia ustawień sterownika.
cefaloid - 14-07-2014, 21:10
plecho1 napisał/a: | lub może to kwestia poprawienia ustawień sterownika. |
W lancerze 1.6 jest tak, że jak dołozysz na instalacji gazowej to sterownik benzynowy odejmie aby sonda lambda pokazywała co trzeba. Jak odejmiesz, sterownik benzynowy dołozy. Czyli co byśmy nie zrobili spalanie będzie mniej więcej takie samo, tylko sterownik benzynowy będzie się bardziej wysilał na korygowanie dawki. Jak przesadzisz z kręceniem przy LPG na tyle, że sterownik benzynowy nie da rady skorygować (ponad 20% korekty wg sondy lambda) to wyskoczy "błąd dostrajania dawki" i zapali lampka. Tu spalanie gazu raczej dostraja się samo i gazownik nie ma na to wpływu - jedyne co może i powinien, to tak zestroić by korekta dawki była taka jak na benzynie.
plecho1 - 14-07-2014, 21:39
Tak jest nie tylko w Lancerze ale w większości aut z wielopunktowym wtryskiem benzyny. Jednak jeśli LPG nie będzie dobrze wystrojone lub jeśli podzespoły nie będą wystarczające to komputer silnika też z pustego nie naleje. Będzie oczywiście zwiększał czas wtrysku ale to nie będzie miało odzwierciedlenia na LPG. Jeśli instalacja w małym stopniu nie będzie dobrze wystrojona to może i skoryguje to sterownik silnika ale to na prawdę nie takie proste.
krzychu - 15-07-2014, 06:34
Ale jak sterownik benzynowy zaczyna korygować gaz to w końcu poprawia długoterminowe korekty i wtedy przy zapalaniu lub przełączeniu na benzynę mamy wszystko we świat ustawione... Tak, że można nawet nie odpalić?
cefaloid - 16-07-2014, 23:59
Mniej więcej tak - kończy się to rozjechaniem korekt i wariowaniem na benzynie. Czasem faktycznie aż cięzko odpalić. Doraźnie pomaga odłacznie akumulatora na kilkanaście minut aby wyzerować mapy.
Bojar - 17-07-2014, 09:15
cefaloid napisał/a: | Tu spalanie gazu raczej dostraja się samo i gazownik nie ma na to wpływu - jedyne co może i powinien, to tak zestroić by korekta dawki była taka jak na benzynie. |
Dokładnie tak jest. I mój gazownik zawsze z uśmiechem na twarzy stwierdza "idealnie się pokrywają"
jabol4000 - 20-07-2014, 15:36 Temat postu: lancerkombii 2.0 2004 r Witam.Mam problem z moim lancerkiem.Mam instalacje gazową GP3 V generacji i problem polega na tym,że długo kręci w ustawieniu na gaz.Pomimo tego,że automatycznie odpala się na ssaniu.Po przejechaniu około50-60 km na benzynie problem znika,ale do ponownej jazdy na gazie.Macie jakieś pomysły. Z góry dzięki
robertdg - 20-07-2014, 16:30
Wypadałoby odwiedzic serwis gazowy problemy moga wynikać z wyeksploatowanej instalacji, podejrzenie nieszczelności w układzie (wtryski, pompa gazu, itd)
krzychu - 20-07-2014, 16:50
Scaliłem.
Może wystarczy przeregulować instalację?
jabol4000 - 20-07-2014, 23:29
Jak będę w Polsce to sprawdzę.Zapomniałem napisać ,że oprócz tego świeci mi check engine.Po dłuższej jeździe na benzynie gaśnie ,więc może to coś z wtryskami.Dodatki do benzyny nic nie dały.Martwi mnie to ,że na ssaniu powinien szybciej odpalić a niestety tak nie jest.Chyba czas podpiąć do kompa.Dzięki za podpowiedź.jak sprawdzę to dam znać.
|
|
|