Nasze Miśki - Galant e88a czyli jak puściły mi nerwy i go kupiłem ;)
mitsu_pl - 04-05-2011, 12:04
Inna sprawa, że np.: ja ostatnio nic nie robie przy aucie, jest w 100% sprawne, i lepiej, aby tak pozostało, Wojtek sporo robi, więc i jest co poczytać, Frost też coś zaniemógł, albo się rozleniwił
mkm - 04-05-2011, 12:06
mitsu_pl i inni (Ci jeszcze nieujawnieni - też), opisuj/cie!
To, że nikt nie pisze nie znaczy, że nie czyta
rosomak1983 - 04-05-2011, 12:51
mitsu_pl, ja swój temat traktuje jako dziennik i nie przeszkadza mi zupełnie ze nikt nie pisze (i tak najdłuzszy temat w NM). Jak ktos cos doradzi albo zostawi opinie to miło, ale to drugorzedna sprawa.
A ja wrecz domagam sie opisywania i swiezych fotek tych rzadkich gali.
Wojciech Bogacz - 04-05-2011, 14:06
Ja tam staram się jakoś pisać Widocznie sprawia mi to przyjemność heh.
Tak czy inaczej - miejsce w garażu już odgruzowane i zamiecione (w razie czego, żeby coś w kurzu nie zginęło jak upadnie). Samochód też odwrócony przodem do wyjazdu z garażu (żeby było mnóóóóóstwo miejsca do roboty).
Okazuje się jednak, że to szarpanie na wstecznym biegu występuje - raz mniejsze a raz większe - cóż - już za kilka godzin dowiem się (mam nadzieję) co potrzebuję.
Podejrzewam jednak, że tak jak sugerują inni - warto kupić tą skrzynię z tego Gala z wrocławia - chociaż cały czas mam nadzieję, że potrzeba będzie drobnostki i uda się zrobić to za grosze - wtedy pewnie bym sobie zakup drugiej skrzyni podarował...
rosomak1983 - 04-05-2011, 14:59
Wojciech Bogacz napisał/a: | że potrzeba będzie drobnostki i uda się zrobić to za grosze |
remont skrzyni za gorsze nie zartuj, ja bym brał jedyne ale to nie wiadomo w jakim stanie jest tamta.
PS kupuj zanim Wszyc Ci wezmie
Wszyc - 04-05-2011, 15:04
rosomak1983 napisał/a: | PS kupuj zanim Wszyc Ci wezmie |
Skrzyni nie wezmę od V6 nie pasuje do rzędówki po za tym nie mam kasy nawet na piwo
Obstawiam że niestety za dużo już ze starą skrzynią nie zrobisz ale życzę jak najlepiej
rosomak1983 - 04-05-2011, 15:17
Wszyc napisał/a: | Skrzyni nie wezmę od V6 nie pasuje do rzędówki |
no ale całe auto bys chetnie przytulił chyba nie
Wojciech Bogacz - 05-05-2011, 00:08
Jak pisałem tak robię - mała fotorelacja z wyjmowania skrzyni - na razie jednak z tego wyjmowania jest tyle, że udało się zdemontować parę rzeczy, które utrudniały do niej dostęp - filtr powietrza z obudową, jakieś elementy instalacji LPG, trochę mechanicznych spraw (osłony z dołu, belka pod silnikiem)...
Przy okazji wyszło dlaczego Gal wydawał się niższy i jakieś 2cm z lewej strony z przodu niż z prawej. Jak widać na powyższych fotkach blacha nadkola pękła (a raczej przerdzewiała) i idzie w górę wraz z amortyzatorem. Sprawa jest to zrobienia ale trzeba wyciąć i pospawać. Na szczęście tylko z lewej.
Przy demontażu okazało się też, że filtr od LPG jest kompletnie zatkany (tak bez szczególnego potrząsania nim wysypało się na rękę całkiem sporo brudu). Jutro więc przy okazji odebrania łożyska sprzęgła kupię ten filterek
Gal został podniesiony z przodu trochę i na leżąco można dość komfortowo działać.
Tutaj widać, że leje się płyn chłodniczy - mam nadzieję, że to tylko opaski albo węźe.
Tutaj znowu leje się coś innego (olej) - skąd - nie mam pojęcia - może uda się to zlokalizować i pozbyć tego nieciekawego wycieku.
A tutaj po wyjęciu prawej półosi. Reszta fotek jutro
Zdecydowałem się też, nie robić wyłącznie skrzyni i składać z powrotem całych gratów - jak już trochę zostało rozmontowane to się wymieni przy okazji rozrząd, swiece, kable i filtr paliwa, który jak się okazuje dopiero teraz jest w miarę pod ręką (ale nie za bardzo) po wyjęciu całkiem sporej ilości rzeczy z komory silnika...
Tak czy inaczej - mam nadzieję zrobić wszystko co się da - choćby maszyna miała jeszcze stać i z miesiąc.
Anonymous - 05-05-2011, 11:20
Wojciech Bogacz napisał/a: | Zdecydowałem się też, nie robić wyłącznie skrzyni i składać z powrotem całych gratów - jak już trochę zostało rozmontowane to się wymieni przy okazji rozrząd, swiece, kable i filtr paliwa, który jak się okazuje dopiero teraz jest w miarę pod ręką (ale nie za bardzo) po wyjęciu całkiem sporej ilości rzeczy z komory silnika...
Tak czy inaczej - mam nadzieję zrobić wszystko co się da - choćby maszyna miała jeszcze stać i z miesiąc. |
dobry ruch popieram takie działania ile możesz zrobić teraz to zrób, żeby potem nie męczyć się z pierdołami i przeklinać pod nosem że przecież już raz to miałem wszystko rozebrane
Wojciech Bogacz - 05-05-2011, 13:29
Dziś wpadłem do garażu zanim jescze cokolwiek będzie robione i porobiłem kilka fotek - tym razem aparatem więc będzie lepiej widać szczegóły co już rozebrane, co wymontowane, gdzie rdza sobie za bardzo zaczyna tańcować itd...
mitsu_pl - 05-05-2011, 18:40
To standardowe miejsce rdzy, popatrz też na mocowania górnego wahacza, bo możesz się kiedyś zdziwić...
Wojciech Bogacz - 05-05-2011, 23:17
mitsu_pl napisał/a: | To standardowe miejsce rdzy, popatrz też na mocowania górnego wahacza, bo możesz się kiedyś zdziwić... |
Spojrzę sobie tam na pewno
Z innych wieści - skrzynia wreszcie wyjęta - uff ! Niestety po zdjęciu tej pięknej pokrywy skrywającej sprzęgło wiskotyczne okazało się, że środkowy wałek się chwieje - niestety nie udało się odkręcić nakrętki bo trzeba kluczem pneumatycznym a nie było akurat nasadki 36... Zrobimy to jutro. Na razie nie wiadomo - czy rozleciało się łożysko czy przy okazji też i obudowa skrzyni. Łożysko pewnie bym przeżył ale obudowa to już grubsza sprawa i jak się nie uda zdobyć jakiejś to będzie lipa..
Fotek nie zrobiłem więcej bo akurat nieco pomagałem sąsiadowi Jutro się zrobi więcej no i mam nadzieję rozmontuje skrzynię wreszcie. Niestety muszę czekać aż do 19tej albo i dłużej bo sąsiad jak zwykle na piątkowe zakupy się wybiera i trochę go to zaabsorbuje
------------------------ EDIT )) -----------------------------
Oto reszta fotek:
Wspomniany luz jest na tym pięknym środkowym wałku, który widać w skrzyni. Może wreszcie dziś dowiem się w końcu co tam w tej skrzyni nie gra ??? Jak obstawiacie ??
Wojciech Bogacz - 07-05-2011, 01:03
Sukces ! Wreszcie skrzynia zosta wymontowana i od razu stwierdziliśmy co jest przyczyną problemów.
Po pierwsze - kompletnie rozwalone łożysko na wałku z biegami 1 i 2. Po drugie synchronizator dwójki (ten dwupierścieniowy) do wymiany (kompletnie zużyty), do wymiany także sprzęgiełko (od dwójki) na tymże samym wałku.
Dodatkowo jeszcze widełki od biegów 1 i 2 też należy wstawić nowe bo obecne mają potężny luz.
W zasadzie pasuje wymienić także synchronizator jedynki (chociaż jest jeszcze znośny) i koła zębate od jedynki i dwójki (są nieco podjechane ale może by uszły - pewności jednak nie ma...).
Jak więc widać miło by było dostać gdzieś komplet tego co siedzi na wałku od biegów 1 i 2. W serwisie za samo koło zębate do jedynki zaśpiewali 1100 zł i 1600 zł za synchronizator ! Ceny obłędne i na pewno tam nie kupię za te pieniądze heh.
Zastanawiam się jednak, czy np. synchronizatory czy koła zębate w mojej skrzyni nie udałoby się zastąpić częściami z innej ... Np z Gala 2.0 V6 ? Muszę się zorientować...
Tymczasem dzwonię jak najszybciej do Japaneze z zapytaniem, czy coś by udało mu się dostać. Chyba, że zaryzykuję i kupię tą nienajlepszą skrzynię co miałem na oku i może udałoby się coś z niej wyciągnąć.
Jak zwykle poniżej kilka fotek
robertdg - 07-05-2011, 08:48
Ło ale wyłechate łożyska, gniazda osadzające całe ma się rozumieć
Wojciech Bogacz - 07-05-2011, 10:01
robertdg napisał/a: | Ło ale wyłechate łożyska, gniazda osadzające całe ma się rozumieć |
Gniazda wyglądają na całe - tak czy siak - jak tylko się uda to dziś jadę po tą skrzynię co mam na oku - jaka by nie była - gorsza czy lepsza heh. Za dużo jest w tej do wymiany, żebym sobie mógł tak wszystko nowe kupować (pewnie nawet u Japaneze rachunek urósłby nieźle...).
Zobaczymy jak mi to wyjdzie - przy okazji przytargam więcej części co mi brakuje.
|
|
|