[97-04]Galant EAxA/W - Podwójne halogeny w galancie
ALEX-77 - 25-11-2013, 07:02
Standardowo były montowane do zderzaka spryskiwacze tzw. rogi a one nie pasowały do zderzaka Avance więc domniewam że tu może być problem ,ja jak miałem pojedyncze halogeny było OK ,teraz niedawno wżuciłem z VR-4 podwójne i też tył halogena z prawej strony jest oparty na zbiorniczku i pasuje na styk.
Hugo - 25-11-2013, 08:24
ALEX-77 napisał/a: | Panowie a tak w ogóle to czy do naszych zderzaków "Avance" były kiedykolwiek montowane te zbiorniki większe z dodatkową pompką na spryski reflektorów ? bo wydaje mi się że nie | Faktycznie. ALEX-77 napisał/a: | ja mam w moim wersję halogena "za szybką" i też prawie na styk jeżeli chodzi o tył halogena | Ja też, do tego zbiorniczek z pompką spryskiwaczy reflektorów i wydaje mi się, że pomiędzy halogenem a zbiorniczkiem jest całkiem sporo miejsca. Nawet kilka tygodni temu zmieniałem zbiorniczek spryskiwaczy bez zdejmowania zderzaka (a tym bardziej prawego halogenu nie ruszałem) i nic mi nie przeszkadzało.
tresorex - 25-11-2013, 09:52
U mnie jest tak:
Od spodu niestety auto siedzi mi tak nisko że ledwo wkładam aparat
Tak jak pisałem zbiorniczek jest fabryczny (poj. ok 5l), spryski również (przełożyłem je ze zderzaka elegance do avancowego). Zbiornik ma dodatkową pompkę wysokiego ciśnienia, czujnik poziomu płynu z kontrolką na zegarach a uruchamiane są z lewej manetki migaczy, a nie żadnym przyciskiem z malucha
ALEX-77 - 25-11-2013, 10:16
Ja mam dokładnie tak samo ,z tym że od jakiegoś czasu przestały mi działac spryski ,nie wiem czy pompka siadła ,muszę to sprawdzić ,co za nie fart ,ładnie działało z pół roku a jak w koncu wzuciłem soczewki to przestało ,już niedawno miałem takie przerywanie jak spryskiwałem i w końcu coś zdechło .
Hugo - 25-11-2013, 11:09
ALEX-77 napisał/a: | ładnie działało z pół roku a jak w koncu wzuciłem soczewki to przestało ,już niedawno miałem takie przerywanie jak spryskiwałem i w końcu coś zdechło | Miałem to samo. Dokładałeś spryskiwacze reflektorów, tak? Podłączałeś wtyczkę od zbiorniczka do oryginalnego gniazda z wiązki auta, w której jest zasilanie pompki spryskiwaczy reflektorów i kable od czujnika poziomu płynu? Jeśli tak to tam strasznie śniedzieją styki od zasilania pompki. Widziałem to już w 3 EA, w każdym to samo. Co ciekawe styki od czujnika poziomu płynu nie śniedzieją w żadnych z widzianych. Pryskałem to Spray-kontaktem, CX-80 itp. Z początku pomagało na kilka użyć spryskiwaczy, aż w końcu zaczęły się wyłączać mimo wciśniętego przycisku, przerywać i zdechły całkowicie. Poradziłem sobie z tym w prosty sposób: odciąłem kable zasilające pompkę spryskiwaczy reflektorów przed wtyczką i przed gniazdem, tym samym ominąłem wtyczkę i gniazdo, skręciłem je i polutowałem, wtyczkę podłączyłem tak jak w oryginale, więc połączenie czujnika poziomu płynu jest ori przez wtyczkę. Działa pięknie
ALEX-77 - 25-11-2013, 11:57
Tak jak mówisz ,ja miałem z kolei tak zasnierdziałą wtyczkę że już nic z niej niadało się zrobić ,ale jak kupowałem zbiornik z pompką to miałem na szczęscie podączoną do pompki wtyczkę i gniazdo z kawałkiem przewodu i poprostu zamieniłem ,ale przez 2 lata mogła też zaśnierdzieć ,muszę to sprawdzić w tym tygodniu.
Hugo - 25-11-2013, 13:31
ALEX-77, no to miałeś fajnie, bo pewnie wtyczka nie jeździła odpięta przez lata i nie dyndała sobie za halogenem i cały syf sprzed auta na nią nie leciał. W takiej styki nie powinny zaśniedzieć, bo jest fajna uszczelka na wtyczce albo gnieździe, nie pamiętam już.
yahoo_wlkp - 22-02-2016, 15:24
Odgrzebuję temat. Poszukuję okablowania z przekaźnikiem do tych halogenów dalekosiężnych, które zapalają się wraz z długimi. Jako ze w FAQ zakładka schematy elektryczne jest "pusta" mam do Was pytanie jak to ustrojstwo wygląda/ jaki ma numer OEM. Generalnie ktokolwiek widział ktokolwiek wie
tresorex - 22-02-2016, 15:46
Chyba szybciej i taniej zbudować to samemu. Kilka metrów kabla, zwykły przekaźnik jak do długich, lutownica i jazda
yahoo_wlkp - 22-02-2016, 16:16
tresorex ja nawet nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "zwykły przekaźnik jak do długich" majsterkowania sie nie boje ale łopatologiczniej proszę
sveno - 22-02-2016, 18:58
yahoo_wlkp napisał/a: | majsterkowania sie nie boje ale łopatologiczniej proszę |
Proszę:
Potrzebujesz taki zwykły przekaźnik na 12V:
do nabycia w każdym motoryzacyjnym, cena około 7-10zł
do tego kilka metrów kabla, tylko nie głośnikowego! Coś o przekroju 2-2,5mm^2
dalej potrzebujesz coś takiego:
to bezpiecznik w obudowie, nie większy niż 15A a najlepiej 10A
dalej kilka konektorów:
http://www.image.micros.c...o_s/zs6.3gz.jpg
i koszulki termokurczliwe o różnych średnicach, tak żebyś te konektory zabezpieczył.
No i oczywiście kilka małych trytytek (opaski samozaciskające)
Wszystko kupisz w każdym motoryzacyjnym lub elektrycznym koszt około 30zł
Podłączenie:
znajdź jakieś dobre miejsce do zamontowania przekaźnika na stałe. (u mnie jest on pod przednim lewym nadkolem zamontowany do tej samej śruby co klakson, i tak musisz zdjąć zderzak, więc dostęp będziesz miał tam świetny)
ciągniesz kabel z plusa z akumulatora do pinu nr 30 na przekaźniku ale po drodze na tym kablu daj ten bezpiecznik w obudowie. (kable lutuj potem izoluj)
pin 85 do jednego z kabli idącego do żarówki od świateł długich
pin 86 do drugiego kabla idącego do żarówki od świateł długich. najlepiej wlutować się w te kable a potem wszystko ładnie zaizolować.
pin 87a zostaje pusty!!! Zaizoluj go koszulką termokurczliwą
na pin 87 dajesz kabel który ciągniesz do obydwu żarówek w światłach dalekosiężnych, drugi biegun tych żarówek łączysz kablem bezpośrednio z masą.
Rozplanuj sobie dobrze instalację, ja powkładałem dodatkowe moje kable w peszele od przeciwmgielnych, możesz też kupić i zamontować w dodtakowych peszelach.
[ Dodano: 22-02-2016, 19:04 ]
zapomniałem, potrzebujesz także wtyczek wodoszczelnych:
coś takiego, lub inna ale wodoszczelna, potrzebujesz 2 pary (męska i żeńska) tak żebyś mógł połączyć kable od przekaźnika i masy z żarówkami dalekosiężnych i żeby dało się potem zdjąć zderzak bez rwania instalacji
[ Dodano: 22-02-2016, 19:08 ]
o tu ktoś ładny schemat trzasnął:
różnica jest tylko taka, że u nas włącznikiem jest pojawienie się zasilania na żarówce od świateł długich, dlatego ciągniesz tam 2 kable
polaff - 22-02-2016, 19:28
sveno napisał/a: | różnica jest tylko taka, że u nas włącznikiem jest pojawienie się zasilania na żarówce od świateł długich |
Nie lepiej dać również wyłącznik na wypadek głupiego policjanta - jak zapewne wiemy 99% nie należy do inteligentów... tak by któś nie zakwestionował zgodności z przepisami...?
sveno - 22-02-2016, 20:07
polaff napisał/a: | tak by któś nie zakwestionował zgodności z przepisami...? | gdyby to mi się trafilo i gdyby przyczepił się tylko do tego to najpierw bym go wyśmiał, potem wyciągnął telefon, włączył nagrywanie i kazałbym mu powtórzyć co według niego jest niezgodne z prawem w tym oświetleniu, na podstawie którego paragrafu itp.
Jest to wyposażenie seryjne, homologowane na Europę więc żaden mundurowy nie ma prawa się do tego przyczepić. Na szybkach masz wbitą homologację.
polaff - 22-02-2016, 20:11
sveno, ja już takie rzeczy widziałem w PL drogówce i generalnie służbach, że już nic mnie nie zdziwi. A jeśli chodzi o trzeźwe zachowanie to nie bądź taki pewny bo są różne sytuacje i ja też już się nauczyłem, że jak daleko to każdy odważny... ale to nie o psach temat tylko o światłach dalekosiężnych
sveno - 22-02-2016, 20:17
polaff napisał/a: | że jak daleko to każdy odważny... | napisałem w jakiej sytuacji bym się postawił: jeżeli zatrzymali by mnie do rutynowej kontroli i szukali dziury w całym to bym nie omieszkał, w innym wypadku raczej nie, ale na pewno nie pozwoliłbym sobie zabrać dowodu rejestracyjnego o światła które zamontował tam producent.
|
|
|