To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] FAQ Automatyczne domykanie szyb - komfort za grosz

kamir - 04-04-2012, 18:16

lodzy, diody prostownicze 12V, 1A w zupełności wystarcza, ja dodatkowo zrobiłem sobie wtyczkę ( jak coś nie będzie działać po prostu to odłączę ).

zdjęcie

lodzy - 04-04-2012, 22:44

Dzięki wielkie jutro pędzę do sklepu zakupić odpowiednie przyrządy i będę działać :)
wojtimil - 05-04-2012, 19:16

Ja ściągnałem oba boczki drzwi od kierowcy i pasażera. Wyciągnąlem caly tunel środkowy. Nigdzie nie mam tego złącza do wlutowania. Więc w moim przypadku nie podziałam, a szkoda bo fajny tani patent.
plecho1 - 05-04-2012, 19:22

A jak Ci działają elektryczne szyby, czy tylko jak jest kluczyk w stacyjce, czy może cały czas?
Napisz też czy masz centralny zamek z pilota czy z kluczyka. Ciekawe, jak są te szyby zrobione, może to cały układ z Carismy I?

kamir - 06-04-2012, 10:12

U mnie szyby działają tylko z kluczykiem ale to nie istotne bo sygnał do ich zamknięcia idzie od centralnego zamka. ja mam pilota "dokładanego" przeze mnie i domykanie działa czy z kluczyka, czy z pilota. Pokrótce, Chodzi o to, że wpinamy się w przewód od centralnego zamka ( tam, gdzie podczas zamykania jest + ) i "podciągamy" sygnał na piny sterujące zamykaniem okien. Diony są po to, aby podczas zamykania okien nie zamykać również drzwi ( puszczają prąd tylko w 1 stronę ).

[ Dodano: 06-04-2012, 10:17 ]
wojtimil, Jak to określiłeś

Cytat:
złącza do wlutowania.

To nic innego jak panel do otwierania szyb

w Cari I tak one wyglądają

plecho1 - 06-04-2012, 11:15

Ale wojtimil napisał, że szyby ma dorabiane więc nie musi być tak jak jest oryginalnie w Carismie. Może mieć w tunelu same przyciski a sterownik może być gdzie indziej. Jeśli szyby działały by ciągle bez kluczyka, to wystarczyło by dać sygnał taki jak dają przyciski podczas zamykania szyb również pochodzący od siłownika centralnego zamka. Dlatego dobrze by było aby dokładnie opisał jak u niego działają elektryczne szyby.
kamir - 06-04-2012, 14:44

plecho1, tak ale można też pod przyciski się wpiąć, żeby impuls od nich płynął.
Czy się mylę ??

Kochan - 16-04-2012, 12:22

Panowie zrobiłem tak jak jest to wszystko opisane na 4 szyby. I mam problem gdy wciskam przycisk domyka się szyba z lewej strony a z prawej już nie do końca. Wcisnę raz jeszcze przycisk zamykania i wtedy się domyka do końca. Tak samo z kluczyka.
plecho1 - 16-04-2012, 14:33

A jak Ci ta szyba działa normalnie, po wciśnięciu i puszczeniu guzika szyba sama się zamyka czy aby się zamknęła to guzik trzeba trzymać cały czas?
Kochan - 22-04-2012, 22:14

Sory że tak późno auto na weekend było i szyby działają normalnie. Tzn. trzymając przycisk dłużej szyba sama się zamyka do końca.
Damiii - 05-05-2012, 16:40

Witam

Jestem właśnie po takiej modyfikacji i działa świetnie ale mam jedno pytanie do autora tematu. Czy to samo da radę zrobić z szyberdachem? Próbowałem kombinować i doszedłem do tego, że szyber sterowany jest - czyli odwrotni jak szyby ale za to centralny sterowany jest minusem wystarczy podać sygnał. Tylko mam jeden problem. Wszystko działało by ale... po stacyjce :wink: czy można to jakoś ominąć żeby razem z szybami zamykał się szyber?

robert78 - 22-08-2012, 20:43

witam ja dzisiaj w niecala godzinke zrobilem domykanie szyb wielkie dzieki dla autora jeszcze u siebie troszke odoskonalilem ale to tylko drobnostki :mrgreen:
kamir - 22-08-2012, 20:46

robert78, Co sobie tam jeszcze dodałeś??
Pochwal się...

robert78 - 22-08-2012, 21:16

kamir napisał/a:
robert78, Co sobie tam jeszcze dodałeś??
Pochwal się...
dodatkowy przycisk ktory umozliwia uchylenie szyb i zamkniecie auta a w przyszlosci w planach otwieranie szyb z pilota odrazu powiem ze mam nowa centralke i dodatkowe kable w ktore moge to wpiac i osobnym guzikiem obslugiwac szyby
adrian3232 - 22-09-2012, 16:27

Też wykorzystałem pomysł autora i wszystko działa, do tego cieszy jak się zrobi to samemu :P
Fajny bajer i za grosze ;)