To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Gal Anonim SE 2.5 by bbandi

Anonymous - 23-05-2012, 17:25

bbandi napisał/a:
No właśnie - ja robie 10-12K rocznie to lepiej wymienić juz te sworznie, ile mogą wytrzymać? czy kupić całe banany?

to w końcu banan czy podkowa górna ? bo w bananie sworznia sam nie wymienisz, można tylko regenerować, w a sworzeń górny sworzeń koło 90 zł, więc wg mnie lepiej dopłacić do nowego kompletnego wahacza TRW.

m6riano - 23-05-2012, 18:36

Derpin napisał/a:
możesz kupić jeszcze całe górne podkowy w granicach 150 zł za sztukę.

ja zamawiałem MOOG za 158zł/szt..ale jak mi padł prosty to zrezygnowałem...z braku kasy

bbandi - 23-05-2012, 18:43

Derpin napisał/a:
to w końcu banan czy podkowa górna ?

Powiedział że mam "cienkie sworznie wahaczy przednich górnych" a ja się jeszcze zawieszenia w galu nie "nauczyłem" i nie znam się za bardzo na jego budowie.
Dlatego domiemam że chodzi o te sworznie na tym "bananie"

Hugo - 24-05-2012, 08:08

bbandi napisał/a:
Dlatego domiemam że chodzi o te sworznie na tym "bananie"
Banan to wahacz zawieszenia przedni, dolny z tyłu :wink:
bbandi napisał/a:
"cienkie sworznie wahaczy przednich górnych"
To masz do wymiany sworznie w przednich, górnych wahaczach (tzw. "podkowach").
areksz121 - 24-05-2012, 09:17

m6riano napisał/a:
ja zamawiałem MOOG za 158zł/szt..ale jak mi padł prosty to zrezygnowałem...z braku kasy

Nie dam głowy, ale podejrzewam, że u mnie "kiedyś tam" zostały założone proste MOOG'a. Na czasie będę kontrolował, ale zgrzytów/stuków nie ma do dziś. Chyba można polecić tę firmę, biorąc pod uwagę, że u mnie w NL jest to często wybierana firma.

Sworznie górnych wahaczy np Yamato też słychać, że badziew, ale jako ciekawostka, dostałem egzemplarz, w którym nie ważne jest mocowanie (dla wtajemniczonych punkty montażowe). Sworzeń po prostu pracuje dookoła w tym samym zakresie :wink:

m6riano - 24-05-2012, 22:16

areksz121 napisał/a:
zostały założone proste MOOG'a

U mnie też kwestia do przemyślenia..

bbandi - 27-05-2012, 11:53

W bojowych nastrojach :D w tym meczu dostałem M16 :P

Misiek przy okazji odwiedził strusie emu...w ogóle się nie bały skubane :mrgreen:

sipex - 27-05-2012, 13:16

Rafal_Szczecin, a gdzie robiłeś?możesz mi polecić jakiś zaklad blacharsko-lakierniczy?bo ja kilka odwiedziłem i z żadnego nie byłem zadowolony jak dotąd :P
Rafal_Szczecin - 27-05-2012, 18:05

na regionalnym forum jest polecany lakiernik
bbandi - 01-06-2012, 13:43

Dzisiaj robiłem full serwis klimy czyli odgrzybianie, ozonowanie wrpowadzenie czynnika wraz z olejem.
Coś tam chłopaki mówili że nie trzyma za bardzo ciśnienia podczas próby, ale może być tak że bedzie to działać mimo wszystko - pojadę za tydzień na sprawdzenie
Koszt za wszystko 140zł...to chyba nie dużo

KaWu - 01-06-2012, 14:23

bbandi napisał/a:
Koszt za wszystko 140zł...to chyba nie dużo

Mało.
Ale zależy ile czynnika dali swojego. Bo coś pewnie ściągnęli od Ciebie i dlatego niska cena.

Rafal_Szczecin - 01-06-2012, 14:44

KaWu napisał/a:

Mało.
Ale zależy ile czynnika dali swojego. Bo coś pewnie ściągnęli od Ciebie i dlatego niska cena.

ja u siebie biore 169,00 zl za klimatyzacje, nie wazne czy pojdzie 20 gr czy 800 ( czy tez zabiore ) , cena jest jedna. do tego odgrzybianie metoda ozonowania free.

bbandi - 01-06-2012, 17:36

KaWu napisał/a:
Mało. Ale zależy ile czynnika dali swojego. Bo coś pewnie ściągnęli od Ciebie i dlatego niska cena.

No właśnie pytałem dlaczego tak tanio (taniej nie znalazłem) powiedzieli że mają dojście do gazu po kosztach i chcą być konkurencyjni. Gazu raczej nie było nic bo został wypuszczony podczas naprawy kielichów

Rafał_Szczecin - właśnie miałem gości na wiosce którzy cenili 170 za full i myślałem że to tanio jest no ale trafiło się taniej w mieście :D

bbandi - 29-06-2012, 11:41

Dzisiaj wymieniłem oliwe na taką jaką miałem zamiar wlać

Silnika nie słychać :D , wiadomo świeżość...zobaczymy czy w porównaniu z Castrolem nie bedzie ubywać Valvo.

Przy okazji sprawdzilismy sworznie dokładnie - wszysto jest ok nic tam nie trzeba wymieniać...tak też myślałem bo nie ma żadnych stuków auto prowadzi się elegancko, klima szczelnie trzyma.

Przy okazji zauważyłem że miskę olejową możnaby oczyścić i jakoś zabezpieczyć.

Hugo - 29-06-2012, 12:12

Dlaczego 10W40 (pewnie my ślałeś, ze będzie gęstszy i mniej będzie ubywać), większe byłoby prawdopodobieństwo, że nie będzie ubywać 5W40.