To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Ogólne - AS&G system

bubel90 - 12-10-2014, 00:52

jan1994, działa poprawnie nawet jeżeli nie włączy silnika :mrgreen: system ten włącza silnik dopiero jak (pomijając sprzęgło i wciskanie hamulca) auto swobodnie się tocząc przekroczy 3 km/h. Ja często staczam się z górki w korku z wyłączonym silnikiem pilnując, żeby było to MEGA powoli ale zawsze do przodu :biggrin: Wiem,że niby nie powinno się bo wspomagania nie działają, ale praktyka czyni mistrza :twisted:
aircross - 12-10-2014, 11:58

A czy ten czujnik sprzęgła nie jest jeszcze do czegoś używany?
Hubeeert - 12-10-2014, 19:35

aircross napisał/a:
że w tym wątku też nikt nie wie jak to G! wyłączyć tak, żeby się nie włączał?

Komputerem serwisowym.

[ Dodano: 12-10-2014, 20:26 ]
aircross napisał/a:
czy ten czujnik sprzęgła nie jest jeszcze do czegoś używany?

Np do obsługi tempomatu.

aircross - 14-10-2014, 11:39

Hubercie
Zarówno w serwisie mitsubishi jak i w serwisie citroena poinformowano mnie, że nie są w stanie wyłączyć AS&G na stałe i nie chodzi o strach przed producentem, tylko brak takiej opcji

Daj adres serwisu, który to potrafi zrobić

Hubeeert - 15-10-2014, 16:38

Ciekawe, ETACS powinien to umożliwić....
Poszperam, dam znać.

aircross - 16-10-2014, 21:26

THX, czekam
Popeye1 - 16-02-2015, 11:31

Po tygodniu od odbioru auta ciężko coś powiedzieć o systemie z prostej przyczyny: system nie działa poniżej 3 st. C; czekam na wiosnę.
r.barcinski - 16-02-2015, 14:40

mi się ostatnio włączył przy +1 ?!? ale to był jeden jedyny raz - też zawsze się włączał dopiero od powyżej 3 na plusie ;)
tokyo - 17-02-2015, 03:30

Witam
Jezeli chcecie to wylaczyc do wyciagnijcie wtyczke z czujnika sprzegla i po klopocie.
Sa dwie, trzeba wyciagnac ta blizej sciany grodziowej odpowiada ona za pelne wcisniecie sprzegla do konca.
Serwis nie pytajcie o takie rzeczy, nie maja takiej mozliwosci.
Mozna to usunac poprzez wyprogramowanie i usuniecie skladnikow as&g - troche pracy i paprania sie. Sprzeglo wystarczy

Mark442 - 17-02-2015, 10:07

A przypadkiem w wersji modelowej na 2015 po lewej stronie kokpitu nie ma przycisku wyłączającego ten system ?? :D Podobnie jak systemu kontroli trakcji... :D

Polecam też instrukcję przeczytać, nie często, ot tak czasem przed zaśnięciem... :badgrin:

jan1994 - 17-02-2015, 10:18

Mark442 oczywiście masz rację, ale tu chodzi o wyłączenie AS&G na stałe. Ten przycisk o którym napisałeś wyłącza system ale do ponownego uruchomienia silnika :lol:
tokyo dzięki za dobrą radę - na pewno wielu z nas z tego skorzysta :lol:

Mark442 - 17-02-2015, 11:38

... oczywiście masz rację, ale tu chodzi o wyłączenie AS&G na stałe. Ten przycisk o którym napisałeś wyłącza system ale do ponownego uruchomienia silnika :lol: ...

Jesteś tego pewien ?? Spróbuj to zrobić zgodnie z instrukcją - a zobaczysz różnicę. Na wyświetlaczu komputera będziesz miał zaznaczoną kontrolkę systemu na czerwono... Poczytaj i zrób to po Bożemu... Więcej via priv.

jan1994 - 17-02-2015, 19:29

Jestem tego pewien. W instrukcji obsługi mam taki zapis : "Układ AS&G zostaje automatycznie włączony po włączeniu zapłonu". Być może, że w wersji modelowej z 2015r jest tak jak napisałeś - tutaj jest prowadzona dyskusja o układzie AS&G w modelach z wcześniejszej produkcji.
Mark442 - 17-02-2015, 20:50

A to trzeba napisać wyraźnie rok modelowy... a nie trzeba się domyślać. W wersji na 2015 jest przycisk. Przytrzymanie powyżej 3 sek powoduje, że masz pulsującą kontrolkę z napisem AS&G (kolor czerwony), krótkie potwierdzenie przyciskiem powoduje stałe wyłączenie układu (napis AS&G w kolorze czerwonym nie pulsuje). Powtórne wykonanie czynności uruchamia układ ponownie (kolor zielony). Podobnie jest z układem kontroli trakcji (tutaj jedynie napis ON lub OFF przed uruchomieniem silnika na wyświetlaczu komputera).
Przed uruchomieniem silnika (pozycja kluczyka ON) informuje o stanie poszczególnych układów na wyświetlaczu komputera (ON lub OFF)...

Wedrowiec - 17-02-2015, 21:39

To poszli po rozum do głowy...