To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Colt - Ogólne - Stozek!!! i przyspieszenie!!!!

Anonymous - 07-12-2006, 14:06

Kiedys nad dwupasmowka z Żor do Katowic bylo ograniczenie predkosci do 70km/h. Nad ulica na pewnym skrzyzowaniu byl umieszczony radar, ktory migal wielkimi czerwonymi cyframi ile jedziemy (jezeli przekroczylismy te 70km/h).
Probowalem moj licznik i przy 100km/h radar pokazywal mi 96km/h. Mam 13 calowe kola.
Przy 75km/h juz bylo idealnie 75km/h. Wiec jakby mnie lapali na radar policjanci to nie ma tlumaczenia :)
karolgt - moze lepiej ruszam, lepiej zmieniam biegi ?

Anonymous - 07-12-2006, 18:50

karolgt napisał/a:
jaki w takim razie DOBRZE zmierzyc przyspieszenie od 0-100 km/h ?

-hamownia przenosna
-roznego rodzaju systemy z gps'em(nie z czujnikami przeciazenia) ktore mierza przyspieszenie.

karolgt - 07-12-2006, 19:35

kaeres napisał/a:

karolgt - moze lepiej ruszam, lepiej zmieniam biegi ?

dzisiaj poogladam ten filmik jeszcze raz i przeanalizuje dokladnie i zmierze, Moze cos nie tak mierzylem, a moze samo to ze kamera byla wyzej niz licznik (zly kat padania), ciezko stwierdzic gdzie ta wskazowka jest dokladnie;/ a jak nie i bedzie ladnei w sobote to przetestuje jeszcze raz :)

Anonymous - 07-12-2006, 22:07

Ponowie pytanie czy ktos ma pomiar z hamowni colta z fabrycznym dolotem i ze stozkiem? Czy te wszystkie odpowiedzi sa na zasadzie nie da sie bo nie? Kolega kleju przynjamniej dal jakis dowod ze sie poprawilo. Pomijam fakt czy poprawilo sie dla tego ze stary filtr byl juz zapczany czy nie. Ale przynajmniej dal jakis dowod. Teraz wypada postawic kropke nad "i" i wstawic wykres z hamowni. A jesli nikt takiego nie ma to naprawde nikt nie wie czy to cos daje, czy zabiera. Zreszta sam jestem tego bardzo ciekawy.
Anonymous - 07-12-2006, 22:12

dylson, jezeli udowodnione jest wszem i wobec, ze sama zamiana standardowego na stozkowy nic nie daje w zadnym samochodzie, a czesto nawet pogarsza wyniki to dlaczego mielibysmy w teze kleja wierzyc ?
Tzn. moze inaczej. Ja wierze w to co pokazuje jego G-tech, wierze w jego zdjecia, itd.
Chce go tylko wyprowadzic z bledu. A wspomniany juz po raz 3 "dysonans pozakupowy" to cos nieprawdopodobnie kierujacego naszymi myslami.
Czyz nie kupiles nieraz butow i pozniej porownywales je ze wszystkimi na swiecie i Twoje byly najlepsze ?

kamilek - 07-12-2006, 22:34

Przepraszam, że się wtrącę, ale czego Wy chcecie od Kleja? Piszecie, że te lepsze przyspieszenie to jego autosugestia. Ale on tego nie wziął z kosmosu, G-Tech pokazał mu czarne na białym (?), że przyspieszenie jest lepsze. Człowiekowi można wmówić różne rzeczy, ale maszynie?
Nie znam się na tym. Ba, nawet nie wiem dokładnie, co to G-Tech. Ale pisał ktoś, że wynik może być inny na twardym zawieszeniu, a inny na miękkim. Lecz Kolega Klej robił wszystkie pomiary tym samym samochodem, więc tego typu argument jest trochę bez sensu w tej dyskusji...
Nie żebym wierzył w stożki. Ja jestem sceptycznie nastawiony do takich wynalazków. Ale skoro maszyna pokazała w kilku niezależnych pomiarach, że przyspieszenie jest lepsze, to znaczy, że tak jest! Tym samym autem, w tych samych warunkach, na tej samej drodze. Nie wiem, może stary filtr powietrza był zapchany. Całkiem prawdopodobne. Dlatego po zmianie na świeży auto lepiej przyspiesza. Ale różnica jest! Fakt, że te 0,5 sekundy ciężko jest odczuć, jeśli w ogóle taką różnicę da się wychwycić. Ale to jest fakt potwierdzony pomiarem z urządzenia.
I nie twierdzę, że uzyskał on te 8 sekund. Bo to niemożliwe na fabrycznym silniku. Mi chodzi tylko o to, że jakaś różnica w przyspieszeniu rzeczywiście jest po zmianie filtra na nowy.

Kleju - 07-12-2006, 22:46

kaeres napisał/a:
dylson, jezeli udowodnione jest wszem i wobec, ze sama zamiana standardowego na stozkowy nic nie daje w zadnym samochodzie, a czesto nawet pogarsza wyniki to dlaczego mielibysmy w teze kleja wierzyc ?
Tzn. moze inaczej. Ja wierze w to co pokazuje jego G-tech, wierze w jego zdjecia, itd.
Chce go tylko wyprowadzic z bledu. A wspomniany juz po raz 3 "dysonans pozakupowy" to cos nieprawdopodobnie kierujacego naszymi myslami.
Czyz nie kupiles nieraz butow i pozniej porownywales je ze wszystkimi na swiecie i Twoje byly najlepsze ?

no wlasnie tak jak dylson napisal czy jest jakis dowod na 100% dla colta wykres albo chociaz podobny test jaki ja robilem????? a nie tylko udowodnione wszem i wobec!!!! czytajac w necie itd. i zapewniam was ze to nie jest zaden "dysonans pozakupowy"!!! mialem zamiar kupic stozek ale nie po to zeby osiagac jakies mega czasy i tym podobne!!!!! specjalnie mierzylem czas przed i po zalozeniu!!!! dla swojej satysfakcji jesli by sie nie zmienilo tez bym napisal!!!! Nie wydalem jakis strasznych pieniedzy na to zeby teraz zalowac albo na sile wmawiac ze stozek jest the best!!! po prostu to byly tylko moje spostrzezenia ktore zamiescilem na forum!!!! a jak czytalem niektore posty prof dr hab inz mitsumaniakow ktorzy nie ruszajac sie z przed kompa czerpiac wiedze nie wiadomo skad wiedza najlepiej to... 8)

Anonymous - 08-12-2006, 07:36

Mysle, ze na tym powinnismy zakonczyc ta dyskusje.
Ja recyma przenosic gór nie bede.
Jezeli dyskusja zakonczy sie w tym miejscu to Kleju ma lepsze osiagi, a my swiety spokuj.

Anonymous - 08-12-2006, 08:20

Kleju napisał/a:
......a jak czytalem niektore posty prof dr hab inz mitsumaniakow ktorzy nie ruszajac sie z przed kompa czerpiac wiedze nie wiadomo skad wiedza najlepiej to... 8)

a co ty wiesz kto tu siedzi i jacy ludzie ze probujesz ich obrazac??
kazdy kto sie z toba nie zgadza jest glupszym od ciebie, masz chociaz tytul mgr ze "wyzywasz" innych od prof?

niedawno jeden z eurodeputowanych, niejaki prof. Giertych stwierdzil ze caly proces ewolucji jest do bani pomimo wyraznych faktow.
podobnie jest z toba, nikt tu nie twierdzi ze mogles osiagnac czas lepszy "przed i po" ale niektorzy probuja tobie wykazac ze przyczyna tego napewno nie byla zmiana filtra na sportowy.

Anonymous - 08-12-2006, 10:11

Jest jeszcze jeden sposob. Tylko wtedy Kleju musi wydac ok 30zl na nowy filtr powietrza i zrobic pomiar. kaeres, to chociaz wykres colta z fabrycznym dolotem vs nowy dolot z cai + stozek.
cns80 - 08-12-2006, 10:33

dylson napisał/a:
Jest jeszcze jeden sposob. Tylko wtedy Kleju musi wydac ok 30zl na nowy filtr powietrza i zrobic pomiar. kaeres, to chociaz wykres colta z fabrycznym dolotem vs nowy dolot z cai + stozek.

I to by było najlepsze rozwiązanie. A jeszcze lepiej kupić oryginalny filtr i inny np. Filtron i też porównać. Tylko chyba szkoda pieniędzy :wink: .

Kleju - 08-12-2006, 10:53

arturro napisał/a:
Kleju napisał/a:
......a jak czytalem niektore posty prof dr hab inz mitsumaniakow ktorzy nie ruszajac sie z przed kompa czerpiac wiedze nie wiadomo skad wiedza najlepiej to... 8)

a co ty wiesz kto tu siedzi i jacy ludzie ze probujesz ich obrazac??
kazdy kto sie z toba nie zgadza jest glupszym od ciebie, masz chociaz tytul mgr ze "wyzywasz" innych od prof?

niedawno jeden z eurodeputowanych, niejaki prof. Giertych stwierdzil ze caly proces ewolucji jest do bani pomimo wyraznych faktow.
podobnie jest z toba, nikt tu nie twierdzi ze mogles osiagnac czas lepszy "przed i po" ale niektorzy probuja tobie wykazac ze przyczyna tego napewno nie byla zmiana filtra na sportowy.

arturro a czy ktos napisal "tak ja jestem mechanikiem i znam sie na tym w 100%"???? czy ktos podal konkretny artykul czy jakis test ze tak jest??? I zapewniam Cie ze nikogo nie mam zamiaru obrazac!!! poczytaj sobie niektore z pierwszych postow jakie zostaly napisane!!! wszyscy naraz naskoczyli na mnie typu "bajka, zaloz jeszcze strumienice..., porownanie do kota, wez sie opamietaj i itd" nie uwazam ze jestem najmadrzejszy mgr jeszcze nie mam ale inz. juz jest. Ale powiedz czy ja ide w zaparte caly czas ze to przez stozek mam lepsze przyspieszenie????????? napisalem jakie moga byc tego przyczyny, po zalozeniu stozka sredni czas byl lepszy o 0.2s!!!!! Kazdy post przeczytalem i kazda ewentualnosc zakladam!!!! moze lepsze ruszanie, szybsza zmiana biegow, mniej paliwa itd!!!! ale pozniej sie wszystko zmienilo ze te czasy co osiagam to sa wrecz nie mozliwe!!! chociaz ktos wczesniej napisalal ze mial cos okolo 8.5s!!! I jeszcze raz podkreslam NIE MAM ZAMIARU NIKOGO OBRAZAC ale jesli ktos sie wypowiada badz krytykuje jakis temat to nie ma jakas podkladke typu artykul, wlasne doswiadczenia a nie wiedze zaczerpnieta nie wiadomo skad!!!! tez byl taki post ze stozek cos daje podal ktos link i jest ok poczytalem i wszystko jasne (nie mylic ze porownuje do swojego stozka)

Anonymous - 08-12-2006, 10:56

dylson napisał/a:
Czy te wszystkie odpowiedzi sa na zasadzie nie da sie bo nie?

dylson, a przypadkiem nie bronisz tezy kleja bo sam osiagnales kosmiczny wynik na g-techu jak na TD przyszpieszajac do 96,54km/h w 10.60sek :?:

[ Dodano: 08-12-2006, 11:03 ]
Kleju napisał/a:
NIE MAM ZAMIARU NIKOGO OBRAZAC ale jesli ktos sie wypowiada badz krytykuje jakis temat to nie ma jakas podkladke typu artykul, wlasne doswiadczenia a nie wiedze zaczerpnieta nie wiadomo skad!!!!

w carismie mam wkladke K&N, w audi A3 mialem stozek, jedzilem brava ze stozkiem rowniez audi TT 1.8T jezdzilem ze stozkiem ktory akurat w tym przypadku zamulil auto calkowicie i po dwoch dniach zostal wywalony i moge stwierdzic ze taka zamiana NIC nie daje oporocz dzwieku zasysanego powietrza, kompletnie nic.

Kleju - 08-12-2006, 11:18

no widzisz arturro o takie cos mi chodzi!!! podales konkretne przyklady, swoje spostrzezenia i jest jasne!! :D Tylko mogles jeszcze porobic pomiary 8) (g-tech, stoper, innym urzadzeniem) i bylo by juz wiadomo na 100% bo ja tez ZADNEJ roznicy nie odczuwam na stozku! oprocz wspomnianego zasysania powietrza!
Anonymous - 08-12-2006, 11:28

arturro napisał/a:
ylson, a przypadkiem nie bronisz tezy kleja bo sam osiagnales kosmiczny wynik na g-techu jak na TD przyszpieszajac do 96,54km/h w 10.60sek

Powiedz w ktorym momencie napisalem ze wierze w wynik 8.5 i uwazam ze pokazuje on super dokladnie?? I jeszcze jedno jak stwierdziles ze auto gorzej na stozku przyspiesza? Pewnie dupohamownia? No to jest swietny argument. Kleju przynajmniej pomierzyl g-techem przyspieszenie i mu wyszla taka roznica. Nie twierdze ze stozek cos daje. Ale jezeli wiekszosc osob jest przekonana ze nie daje to musza miec do tego jakis podstawy. Jakiekolwiek a nie wyniki z dupohamowni.