To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - ACTA !!!

swinks_UK - 26-01-2012, 18:09

krzychu napisał/a:
Tak ogólnie to o co chodzi z tym ACTA? Co Was boli? Na wikipedii można ładnie przyczytać:

Cytat:
W polskim prawie karnym nie będzie konieczne dokonywanie żadnych zmian; przepisy, które wykraczają poza obecne ustalenia (np. art. 23 ust. 3 ACTA o camcordingu) mają charakter fakultatywny. Decyzja o ich przyjęciu lub odrzuceniu leży wyłącznie w gestii polskiego rządu.

Cytat:
Podkreślono, że porozumienia nie zobowiązuje stronę polską do żadnych zmian w istniejących przepisach.

A ja właśnie pamiętam wczorajszy wywiad z prof. Ewą Łętowską w TOK FM dotyczacy implikacji ACTA na polski sytem prawny.
No wiec, jeśli umowę międzynarodową ratyfikuje Sejm w drodze ustawy, to takie prawo MUSI być stawiane przez polskie sądy PRZED prawem krajowym.
Jakbyś się napinał, to prof. Łętowska jednak jest większym autorytetem prawnym od ciebie. :mrgreen:

Morfi - 26-01-2012, 18:19

wpierw wszystko musi jeszcze zatwierdzic sejm i moze sie jeszcze wszysto zdarzyć.
Musze sie spieszyc z pisaniem pracy inż. Bo do teori to chomikuj i wikipedia sa potrzebne :)

krzychu - 26-01-2012, 18:22

swinks_UK napisał/a:

No wiec, jeśli umowę międzynarodową ratyfikuje Sejm w drodze ustawy, to takie prawo MUSI być stawiane przez polskie sądy PRZED prawem krajowym.

A czy ktoś to ratyfikuje teraz? Czy na razie coś tam podpisali? To są jednak chyba 2 różne rzeczy?

[ Dodano: 26-01-2012, 18:23 ]
Morfi napisał/a:
Bo do teori to chomikuj i wikipedia sa potrzebne :)

Znaczy co w literaturze napiszesz chomikuj i wikipedia? :shock: A mnie mówili, że 15 książek to mało...

Morfi - 26-01-2012, 18:29

krzychu, na chomiku są ksiazki w pdf-ach :)
A na wiki jest podana bibliografia do wiekszości haseł :)
Na koniec sprawdze sobie prace systemem plagiat za 6 zł i jak wyjdzie 20 -25 %to bedzie ok :)

swinks_UK - 26-01-2012, 19:23

krzychu napisał/a:

A czy ktoś to ratyfikuje teraz? Czy na razie coś tam podpisali? To są jednak chyba 2 różne rzeczy?

Widzisz... obecny podpis to w dyplomacji zobowiazanie się do ratyfikacji. Teraz to wszystko MUSI pojawić się w Sejmie jako ustawa (nie ma innego wyjścia). Teraz jedyna nadzieja, ze Sejm odrzuci ustawę. Ma tylko takie wyjście: albo przyjąć albo odrzucić (do umów miedzynarodowych nie można wprowadzać poprawek na poziomie krajowym).
Na szczęście jak ostatnio czytam, to ACTA nie przejdzie w całej UE, jako niezgodna z prawem unijnym.
Śmieszne, że żadne mózgi rządowe nie zauważyły tego. :wink:

I po krzyku. :badgrin:

Hubeeert - 26-01-2012, 19:44

Misiek :) napisał/a:
Ja od dawna wiedziałem, że należy opuścić Nasz kraj. Rząd wyzyskuje, okrada obywateli i naszym kosztem łata swoją dziurę budżetową wynikającą z nieudolności.
Pokaż mi kraj gdzie rząd tego nie robi :lol:
wojzi - 26-01-2012, 20:09

lichtensteinP tam po za rządem są dwie osoby :D .
Hubeeert - 26-01-2012, 20:42

Różnica pomiędzy mną a użytkownikiem Misiek jest taka, że ja mieszkałem w innych krajach.
robertdg - 26-01-2012, 22:35

krzychu napisał/a:
Jak masz niebieski żarówki to od razu haltują i sprawdzają czy to nie zeony z allegro
Jeżeli ktoś coś takiego robi to działa na własną szkodę, gdyż w trakcie kursu na PJ został zapoznany z pewnymi wymogami technicznymi, także nic w tym dziwnego
Morfi napisał/a:
na chomiku są ksiazki w pdf-ach :)
A na wiki jest podana bibliografia do wiekszości haseł :)
Na koniec sprawdze sobie prace systemem plagiat za 6 zł i jak wyjdzie 20 -25 %to bedzie ok :)
Aleś wylewny, powodzenia przed komisją ;-)

ACTA to nie tylko ochrona praw autorskich i akcja przeciw piratom, nie rozumiem po co nam to co u nas działą i każdy kraj prowadzi takiego typu działania przeciw piractwu, nie wszystko musi być mega globalne i przerośnięte, ahhhhhhhh kurde przecież nie wszystko jest takie oczywiste jakim pokazują to media, nalezy umieć czytać między wierszami.

szpala85 - 26-01-2012, 22:55

plecho1 napisał/a:
Oczywiście jest kradzieżą ale znam przynajmniej kilka przypadków kiedy ktoś po obejrzeniu ściągniętego filmu poszedł do kina aby go obejrzeć lub kupił DVD.

ja tak robię :wink: .... z filmami , grami i programami .... ściągam pirata ,testuje jak mi się spodoba to kupuję oryginała ... bo lubie mieć tą świadomość że mam tą grę , program , film w oryginale .....

Kaucz - 26-01-2012, 23:39

Byłem na demonstracji w Poznaniu... proszę nie wierzyc doniesieniom mediów o demolce siedziby PO. Zdemolowany został pobliski przystanek, ale sam budynek PO pozostał nienaruszony...
Dj Lexus - 27-01-2012, 00:17

http://tech.wp.pl/kat,100...ml?ticaid=1dcf9
michu_872 - 27-01-2012, 00:25

niby to tylko artykuł z wp ale jednak...pierwsza "ofiara" jest:(
http://tech.wp.pl/kat,100...,wiadomosc.html

Hubeeert - 27-01-2012, 00:47

Admini tego Forum będą kolejnymi ofiarami... Za pdf-y...
wojzi - 27-01-2012, 02:05

michu_872 napisał/a:
niby to tylko artykuł z wp ale jednak...pierwsza "ofiara" jest:(
http://tech.wp.pl/kat,100...,wiadomosc.html

A ja bym na jego miejscu pojechał, dał się skazać. I zaraz potem wynajął dobrego prawnika i pozwał rząd Stanów za straty moralne. A jakby mi sę nie udało to rodzina by ich pozywała. A jak nie rodzina to MitsuManiaki :D , a jak nie MitsuManiaki to może by tak rząd się ocknął i stwierdził, że poniósł straty moralne i dużo wycierpiał na skutek straty obywatela.

I niech tak walną tym durnym wujkom samom milard dolarów na cele charytatywne i 10 razy tyle dla mnie.