[02-06]Lancer CS0 - Jaki zestaw polecacie przy wymianie rozrządu ?
Sadizt - 13-08-2014, 22:11
Witaj Tomek.
Robię rozrząd z racji tego, ze kupiłem samochód, a nie, ze tak każe serwisówka. U mnie pompa nie była wymieniana do tej pory. Wole zrobić to za razem i mieć z głowy na 60k, aniżeli wkurzać się po 5k, ze pompa padła i mimo wszystko rozrzad bedzie trzeba rozbierac. U mnie rozrzad robiony był przy 90k wiec jak zrobię przy 140 potem jak bóg da przy 200 będzie ok. Czytałem w tym temacie, ze ktoś stanowczo poleca trwać przy oryginalnej pompie, gdyż zapewne posłuży dłużej niż zamiennik. Obiecanki cacanki a głupiemu stara pompa.
Edit Krzychu: wykropkowany wulgaryzm nadal jest wulgaryzmem. Proszę pamiętać na przyszłość -> regulamin.
rudi88 - 13-08-2014, 22:29
Ja kupiłem swojego z przebiegiem 101 tysięcy i sprzedający mówił że rozrząd wymieniony bo jest wpis w belgijskiej książce. Ale wolałem pojechać od razu na wymianę rozrządu i okazało się że nie był wcale wymieniany. Pompę zmieniłem niedawno przy przebiegu 188 tysięcy i stara strasznie szarpała na łożysku.
Sadizt - 14-08-2014, 00:32
rudi88 napisał/a: | Ja kupiłem swojego z przebiegiem 101 tysięcy i sprzedający mówił że rozrząd wymieniony bo jest wpis w belgijskiej książce. Ale wolałem pojechać od razu na wymianę rozrządu i okazało się że nie był wcale wymieniany. Pompę zmieniłem niedawno przy przebiegu 188 tysięcy i stara strasznie szarpała na łożysku. |
No i właśnie o tym mowię. Dodalbyś swoje 30-40k i surprise gotowy... Imo
Kupno auta = nie tylko zakup, ale także i pełen serwis przed rozpoczęciem użytkowania, oczywiście nie dla tych co nie lubią dbać o samochody... Ja z szacunkiem do wszystkich którzy jeżdżą moim samochodem czyt głownie ja czasem żona (pasażer). Chce zapewnić maximum bezpieczeństwa i wygodę, a nie stanąć na trasie w drodze np na wakacje.
mkm - 14-08-2014, 03:49
Sadizt napisał/a: | Czytałem w tym temacie, ze ktoś stanowczo poleca trwać przy oryginalnej pompie, gdyż zapewne posłuży dłużej niż zamiennik. |
Po weryfikacji "organoleptycznej" jeżeli jest szczelna i nie ma wyszczerbień/luzów to tak.
Jakość zamienników jest już tak podła, że głowa mała, a niestety cena OEM zapewne powali na kolana (do starego Colta mnie powaliła, ale udało się wstać - tak czy owak kwota 4-ro cyfrowa).
smk - 14-08-2014, 07:18
Pompa OEM w ASO kosztuje ok 750-900 PLN. Pompa tej samej firmy, która jest wkładana na pierwszy montaż tylko bez logo mitsu kosztuje ok 200-250.
Sadizt - 14-08-2014, 10:38
smk napisał/a: | Pompa tej samej firmy, która jest wkładana na pierwszy montaż tylko bez logo mitsu kosztuje ok 200-250. |
Wiesz może gdzie dorwać takie cacko?
[ Dodano: 14-08-2014, 10:42 ]
mkm napisał/a: | Sadizt napisał/a: | Czytałem w tym temacie, ze ktoś stanowczo poleca trwać przy oryginalnej pompie, gdyż zapewne posłuży dłużej niż zamiennik. |
Po weryfikacji "organoleptycznej" jeżeli jest szczelna i nie ma wyszczerbień/luzów to tak.
Jakość zamienników jest już tak podła, że głowa mała, a niestety cena OEM zapewne powali na kolana (do starego Colta mnie powaliła, ale udało się wstać - tak czy owak kwota 4-ro cyfrowa). |
No czytałem o Twoich Coltach, też niezły .. Maniak jesteś
Czyli przy moim przebiegu 141k jeżeli "organoleptyczna" weryfikacja pompy wychodzi pozytywnie, radzisz ja zostawić? Nigdy nieznanasz,dnia i godziny jak jej sie odechce... A przebieg swoje robi.
Tomekcm - 14-08-2014, 13:55
Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź. Widzę że dyskusja się rozwija w tym temacie. Zgadzam się że nie ma co wierzyć w papiery tym bardziej jak auto było sprowadzane. Ale ja akurat mam 100% że rozrząd był wymieniany przy 90 tyś, stąd było moje pytanie kiedy kolejny raz.
mkm - 14-08-2014, 21:03
Sadizt napisał/a: |
Czyli przy moim przebiegu 141k jeżeli "organoleptyczna" weryfikacja pompy wychodzi pozytywnie, radzisz ja zostawić? |
Raczej bym zmieniał.
Biorąc pod uwagę, że na nowym pasku zrobisz od 60tyś do 90tyś to już będzie 200tyś przekroczone.
Pytanie czy pompa ma przebieg licznikowy -czy np. została już wcześniej zmieniona
Jeżeli tak to na 100% bym zmienił.
Jeżeli już była kiedyś zmieniana to dokładne oględziny (jeżeli to oryginał) i wtedy decyzja.
Tomekcm napisał/a: | ja akurat mam 100% że rozrząd był wymieniany przy 90 tyś, stąd było moje pytanie kiedy kolejny raz. |
Pytanie co masz założone.
60tyś przyjmuje się za "minimum".
Z reguły zmienia się przy 90tyś.
Mowa o "markowych" zamiennikach.
Oryginalna pompa 120tyś wytrzyma spokojnie - 180 też, a i więcej często się zdarza
Zamiennik dla świętego spokoju zmienia się razem z paskiem.
Wiele zależy też od stanu "silnika" - jeżeli są wycieki, połamana "nieszczelna" obudowa rozrządu, poszczerbione koła pasowe itp. itd lub jeżdzisz po polnych drogach w tonach kurzu to lepiej wymieniać wcześniej niż póżniej
krzychu - 14-08-2014, 21:19
Na forum są chyba 2 przypadki wycieku płynu na oryginalnej pompie około 130-140 tys km.
smk - 14-08-2014, 22:25
[quote="Sadizt"] smk napisał/a: | Pompa tej samej firmy, która jest wkładana na pierwszy montaż tylko bez logo mitsu kosztuje ok 200-250. |
Wiesz może gdzie dorwać takie cacko?
#########################################################
Sadizt
Na pierwszy montaż szły NTN lub GMB.
Ja akurat robiłem rozrząd w Auto TW w Wwa i części organizowali oni.
Panowie stwierdzili, że nie mieli jeszcze reklamacji na GMB Japan i tylko takie wkładają bo mają sprawdzone. Jedynie pasek założyłem oryginalny.
Sadizt - 17-08-2014, 23:05
Dzięki chłopie. Na dniach ogarne i opisze co i jak.
adam1993 - 19-08-2014, 21:18
Mam pytanko dotyczące silnika 2.0 w Lancerku. Mianowicie czy rozrząd w tym pojeździe jest kolizyjny czy nie ? Czeka mnie wymiana rozrządu a mam jeszcze wesele niedługo więc kompletnie nie ma czasu stawiać samochodu do mechanika bo ciągle w użytku.
Arktic - 20-08-2014, 06:17
adam1993 napisał/a: | Mam pytanko dotyczące silnika 2.0 w Lancerku. Mianowicie czy rozrząd w tym pojeździe jest kolizyjny czy nie |
Jest kolizyjny jak ci się zerwie pasek to niestety zapłacisz sporo za remont. Osobiście odstawił bym auto do mechanika na wymianę i nie ryzykował zerwania paska. Jak umówisz się na wymianę w normalnym warsztacie(gdzie części zamówią wcześniej, chyba ,że dowieziesz swoje) to cała operacja zajmie kilka godzin i wieczorem będziesz miał auto z powrotem
Pozdrawiam.
krzychu - 20-08-2014, 12:50
Tak, pod warunkiem, że mechanik wie o ukrytym wałku balansowym lub przeczyta dokumentację. Bo jak to będzie kowal będziesz się potem bujał od mechanik do mechanika z wibrującym silnikiem.
puntspusy - 21-08-2014, 08:36
krzychu dobrze gada, zwroc uwage mechanikowi na walek ktory ustawia sie co 3 obroty o 360st, jak go obroci o jeden i potem wszystko zlozy to silnik nie bedzie mial mocy,.. przerabialem
|
|
|