[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Zima za kółkiem
Krzyzak - 15-03-2012, 16:33
mjsystem napisał/a: | No, ale cena zachęcająca | jako alternatywę miałem wizję kupna forestera z 4x4 (min. 35 tysi), który by palił 1.5x więcej niż Galant V6 a wszelki serwis kosztuje 3x więcej niż Galanta, natomiast zalety napędu (czyli dni, kiedy nie wyjechałem do pracy z powodu śniegu/lodu itd.) doceniłbym 1x w roku (statystycznie mi wyszło podczas 5 lat mieszkania na moim odludziu)
no to nawet bez kalkulatora stwierdziłem - biere
mjsystem - 15-03-2012, 18:33
Krzyzak napisał/a: | mjsystem napisał/a:
No, ale cena zachęcająca
jako alternatywę miałem wizję kupna forestera z 4x4 (min. 35 tysi), który by palił 1.5x więcej niż Galant V6 a wszelki serwis kosztuje 3x więcej niż Galanta, natomiast zalety napędu (czyli dni, kiedy nie wyjechałem do pracy z powodu śniegu/lodu itd.) doceniłbym 1x w roku (statystycznie mi wyszło podczas 5 lat mieszkania na moim odludziu)
no to nawet bez kalkulatora stwierdziłem - biere |
Kalkulację w prosty sposób rozumiem.
Ale dlaczego akurat forestera to już nie rozumiem. Jest mnóstwo aut z napedem 4x4 i w całkiem dobrych cenach.
piomic - 15-03-2012, 22:44
Na Zgniłym Zachodzie ostatniej zimy widziałem mnóstwo samochodów w takich rzepowatych szmatkach zamiast łańcuchów, w markecie kosztowało toto podobnie jak łańcuchy ale nie dzwoniło na asfalcie więc wcale nie ściągali z kółek.
O, takie cuś: http://www.autosock.com.pl/
pablo diablo - 15-03-2012, 22:58
Forester super wóz zwłaszcza stara generacja mój wójek taki ma samochód po 10 latach absolutnie bez awaryjny- przez 10 lat nic tylko olej klocki filtry itp
mjsystem - 16-03-2012, 10:05
pablo diablo napisał/a: | Forester super wóz zwłaszcza stara generacja mój wójek taki ma samochód po 10 latach absolutnie bez awaryjny- przez 10 lat nic tylko olej klocki filtry itp |
No i tu opinie są bardzo sprzeczne (zaznaczam, nie mam swojej, nie znam auta)
[ Dodano: 16-03-2012, 10:08 ]
piomic napisał/a: | Na Zgniłym Zachodzie ostatniej zimy widziałem mnóstwo samochodów w takich rzepowatych szmatkach zamiast łańcuchów, w markecie kosztowało toto podobnie jak łańcuchy ale nie dzwoniło na asfalcie więc wcale nie ściągali z kółek |
Nazwa super "skarpetki"
A nie przecierają się one aby???
Krzyzak - 16-03-2012, 11:10
mjsystem napisał/a: | Ale dlaczego akurat forestera to już nie rozumiem. |
no właśnie miało być kombi, japońskie i 4x4
i w miarę małe - bo dla żony
w grę wchodziło jeszcze xc70 od volvo, ale nie było japońskie i dodatkowo z haldexem
np. jakie auta masz na myśli?
Mikuc - 16-03-2012, 11:11
Właśnie jak z trwałością takiego zestawu ? Czy aby to nie jednorazówki
mjsystem - 16-03-2012, 11:51
Krzyzak napisał/a: | np. jakie auta masz na myśli? |
Nie no, nie żeby lancer, ale .....
Ale tak na serio, to japońskie kombi z 4x4 trudno znależć. Myslałem raczej o SUVie, cos w stylu małej vitary, samuraja, ignisa, crv, pinina nawet. Choć fakt, to już nie kombi. Z drugiej strony forester również nie nalezy do "maluchów". Ostatnio słyszałem dużo tym aucie, bo sam mam apetyt na jakieś cztery łapki i zapusciłem sieci na wszelkie wiadomości. Podobno to przereklamowane auto, ale sam wiesz. Jeden przejeżdzi milion kilometrów bez awarii, drugi znów co chwila w warsztacie. Chodzi mi raczej o duże spalanie tego auta i dośc kosztowne naprawy. Ale to tylko IMO.
[ Dodano: 16-03-2012, 11:52 ]
Mikuc napisał/a: | Właśnie jak z trwałością takiego zestawu ? Czy aby to nie jednorazówki |
Na sniegu może i nie, ale na asfalt wjedziesz i.... ała...
JCH - 16-03-2012, 19:28
mjsystem napisał/a: | Z drugiej strony forester również nie nalezy do "maluchów".....
Podobno to przereklamowane auto | No co Ty, Sławek
Raczej niedoreklamowane
piomic - 16-03-2012, 19:41
Mikuc napisał/a: | Czy aby to nie jednorazówki | Nie wiem, w Tignes prawie wszyscy w tym jeździli ale tam utrzymują drogi na biało. Ja tam na zimówkach nie odczuwałem dyskomfortu – gazem czujnie i tyle – ale żabojady z miasta zimówek nie używają. Jak dla mnie to może być niegłupie "na wszelki wypadek" w bagażniku. Bo niby od lat ani razu nie potrzebowałem łańcuchów, zawsze się dało przejechać bez ale na zachodzie czasem policaje wymagają (widziałem już takie blokady) a i nie wykluczam że kiedyś warunki mnie przerosną.
mjsystem - 16-03-2012, 21:12
JCH napisał/a: | mjsystem napisał/a:
Z drugiej strony forester również nie nalezy do "maluchów".....
Podobno to przereklamowane auto
No co Ty, Sławek
Raczej niedoreklamowane
_________________ |
Jacku, jak napisałem powyzej jeszcze tam uuuuuuu wysoko, to nie moja opinia. usłyszałem ją ostatnio od byłego serwisanta marki. I tak jak napisałem:
mjsystem napisał/a: | No i tu opinie są bardzo sprzeczne (zaznaczam, nie mam swojej, nie znam auta) |
A prywatnie sam wiesz, że tez chodzi mi po głowie(ale te opinie....)
[ Dodano: 16-03-2012, 21:17 ]
PS
Tak sobie mysle, że nie tyle auta są awaryjne tylko nasze portfele za małe
Mój znajomy ma juz któres volvo(zawsze te lepszejsze modele), teraz xc90. pamiętam jak mi opowiadal(jak jeszcze ja miałem volvo), ze ani razu nie miał awarii. Ale zawsze dodawał, że jeżdził regularnie na przeglądy do ASO i wydawał za kazdym razem kilka tysięcy złotych, co tylko serwis mu kazał wymienić.
|
|
|