To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Rejestrator video - temat zbiorczy

jAZZMAN - 14-04-2013, 12:10

Jak taśma nie ma zbyt wiele styków i będzie dojście przy samym wyświetlaczu to "przedzwoń" ją miernikiem - dla pewności.

Owczar napisał/a:
łączyłem to przez sekundę było dobrze, a po chwili zrobił się biały i zaczął migotać

Coś podobnego działo się w Sony Ericssonach C902, gdy wsadziłeś chiński (podróbę) wyświetlacz i włączałeś telefon to na ekranie widniało logo SE a potem gasł i resetował się telefon. Po chwili sam się uruchamiał do logo i znów reset... i tak w kółko....
Po wsadzaniu oryginalnego LCD problem znikał i telefon się uruchamiał.

Jak się wsadziło chińczyka to czasem trzeba było zmienić oprogramowanie w telefonie i pomagało - ale nie zawsze.

Zakładam, że jeśli wgrałbyś soft, z którym dostałeś kamerę to problem z dużą dozą prawdopodobieństwa mógłby zniknąć ;) tak samo jak wykrywanie ruchu ;( (0 czym pisałeś wyżej).

[ Dodano: 14-04-2013, 12:10 ]
Jak kamera ma wyjście na zewnętrzny monitor to może pomyśl o wykorzystaniu go ;)

Bizi78 - 14-04-2013, 12:17

Taka prośba do posiadaczy rejestratorów o wstawienie gdzieś, np. Youtube filmików z jazdy dzień i noc i podanie linków wraz z opisem użytego sprzętu.
Na pewno będzie to wiarygodniejsze niż na stronach producentów i sprzedawców z alledrogo :D .
Może warto, np. na ogólny założyć osobny temat z opiniami i oceną wideo rejestratorów.

Owczar - 14-04-2013, 13:36

jAZZMAN napisał/a:
Zakładam, że jeśli wgrałbyś soft, z którym dostałeś kamerę to problem z dużą dozą prawdopodobieństwa mógłby zniknąć tak samo jak wykrywanie ruchu ;( (0 czym pisałeś wyżej).

Wgrywałem już to samo FW, ale jest identycznie. Co ciekawe, na wszystkich softach poza oryginalnym obraz na LCD jest odwrócony o 180 stopni. Ale z każdym LCD fiksuje tak samo. Wykrywania ruchu w oryginalnym FW nie było.

jAZZMAN napisał/a:
Jak kamera ma wyjście na zewnętrzny monitor to może pomyśl o wykorzystaniu go

Ma i HDMI o av out. Będzie podłączona do odtwarzacza multimedialnego z av in. Także będę mógł sobie wszystko oglądać na 7 calach zamiast na dwóch ;) Jak będę miał czas, to może jeszcze poszukam inne wersje FW i potestuję.

Owczar - 14-04-2013, 13:51

Kiedy kamerka poleży z godzinkę, to po włączeniu jest przez chwilę ok. Możliwe,że jakiś kondek lub inny element nie domaga.
jAZZMAN - 14-04-2013, 16:16

Owczar, może i kondensator. A może zimny lut?
Tylko po aktualizacji Firmware?

A może jest jakiś plik konfiguracyjny w urządzaniu? Podłącz się pod komputer, pokaż ukryte i systemowe pliki a następnie poszukaj... jakiegoś Conf czy Config albo podobnie.
Jeśli jest to może da się go otworzyć notatnikiem w nim odświeżanie ekranu ustawić? :)

Owczar - 14-04-2013, 21:37

jAZZMAN napisał/a:
Owczar, może i kondensator. A może zimny lut?
Tylko po aktualizacji Firmware?

Tak, stało się to w zasadzie po 2 sek od pojawienie napisu Firmware upgrade.

jAZZMAN napisał/a:
A może jest jakiś plik konfiguracyjny w urządzaniu? Podłącz się pod komputer, pokaż ukryte i systemowe pliki a następnie poszukaj... jakiegoś Conf czy Config albo podobnie.

Te opcję to ja mam zawsze włączoną. Żadnych plików nie ma. Konfiguracja tylko z poziomu menu, ale odnośnie ustawień LCD nic tam nie ma...

Zachowuje się tak:

jAZZMAN - 14-04-2013, 21:52

Ucięło go równo w pół. Na moje oko nie wygląda to na mechaniczne uszkodzenie wyświetlacza ponieważ raz widać górę a raz dół. Wg mnie jeśli byłoby to mechaniczne uszkodzenie wyświetlacza to usterka była by stała, a nie zmieniałaby się co jakiś czas.

Jedyne, co możesz zrobić w domowych warunkach to sprawdzić miernikiem diody w kamerze.

Nic więcej mądrego nie umiem powiedzieć.

Choć.... sprawdź jeszcze zasilanie.....

Czym zasilasz?
- jeśli zasilaczem to Ile Amper (miliamper) ma zasilacz? może spróbuj czymś co ma więcej Amper (Volty muszą się koniecznie zgadzać). Możliwe, ze padł Ci zasilacz.
- jeśli baterią to wyjmij ją (jak wlutowane przewody to odlutuj) i zobacz jak bez niej działa.
Może brakuje kamerze prądu.

Owczar - 14-04-2013, 21:55

jAZZMAN napisał/a:
- jeśli zasilaczem to Ile Amper (miliamper) ma zasilacz? może spróbuj czymś co ma więcej Amper (Volty muszą się koniecznie zgadzać). Możliwe, ze padł Ci zasilacz.

SPrawdzałem na baterii, na zasilaczu, na USB, z baterią i bez baterii. Zawsze tak samo.

[ Dodano: 14-04-2013, 22:19 ]
jAZZMAN, dzięki za pomoc. Twoja determinacja zmotywowała mnie do walki i udało się. W końcu znalazłem w pełni kompatybilne FW z czujnikiem ruchu ;) Wyśietlacz działa teraz prawidłowo :)

jAZZMAN - 14-04-2013, 22:36

A jednak FirmWare. Ekstra, że urządzonko działa. Dobrze, że starczyło Ci cierpliwości :) - czekamy na pierwsze ujęcia "Panie Rezyseze" ;)

[ Dodano: 14-04-2013, 22:53 ]
P.S.
Zachowaj plik dla potomnych, jak nakręcisz przyzwoitej jakości filmy to może wzrosnąć zapotrzebowanie na aktualizacje ;)
A ja pozostaję przy projekcie "czarnej skrzynki" w moim Miśku... - wspomniałem o tym wcześniej.

Owczar - 14-04-2013, 23:28

Pliki mam na dysku.

A wracając do tematu, to zastanawiam się, czy te urządzenia z Allegro:
http://allegro.pl/listing...?string=f900lhd
to podróbki DOD czy po prostu nie brandowane klony DOD. Jeśli to drugie i są na tym samym HW co ten mój sygonix, to byłaby bardzo dobra cena. Jednak ciężko o jakieś konkretne parametry typu FPS. Ciekaw jestem co mają w środku... no i czy ta wysyłka z Chin doszłaby do skutku czy to tylko kolejni naciągacze.

jAZZMAN napisał/a:
A ja pozostaję przy projekcie "czarnej skrzynki" w moim Miśku... - wspomniałem o tym wcześniej.

Do zrobienia, tylko koszty będą już spore. Ja póki co zastanawiam się nad montażem na stałe i ciągłym nagrywaniem co by nagrywać ew obijaczy parkingowych (tydzień temu ktoś mi załatwił przedni zderzak). Biorąc pod uwagę, ze parkuję tyłem to kamera zarejestruje dźwięk i odjeżdżające auto z numerami.

jAZZMAN - 15-04-2013, 00:04

Owczar napisał/a:
to podróbki DOD czy po prostu nie brandowane klony DOD.

Opowiem Ci historię, która spotkała mnie w zeszłym tygodniu...
Klient przyniósł mi do naprawy dwie nokie E52. Okazało się, że jedna to chińska podróbka. Ale nie taka jakie znam z LCD przylutowanym na stałe czy głośnikiem na kablach...
To był klon...
Wziąłem obie (oryginał i podróbę) płyty główne do ręki i gdyby nie inny (jeden mały) napis na naklejce (RM-208 zamiast RM-439) to bym nie odróżnił. Chińczyk miał wytłoczone na płycie głównej numery z wersją HW pasującą do E52. Układy były rozłożone w tych samych miejscach - gdyby nie naklejka to bym nie wiedział!

Jednak do Chińczyka nie udało mi się wgrać oprogramowania od oryginalnej Nokii, mój box (programator) nie rozpoznawał urządzenia pomimo, że płyty główne były wizualnie identyczne.

Do czego dążę, bo się zapędziłem... Do tego, że identyczny klon może być lipą! Chińczycy podrabiają nawet układy scalone, wygląda tak samo, numery ma nabite takie same a architektura całkiem inna.
BA! Słyszałem kiedyś legendę o chipsetach do laptopów pustych w środku - taka podróba. Układ miał właściwy rozmiar i wygląd, odpowiednie napisy i pola do lutowia a po wlutowaniu nie działał. Legenda głosi, że to wydmuszka, pusta w środku skorupa. Dlaczego legenda? bo znam to z opowieści ale nie miałem w ręce.

Jednym zdaniem - Cud, że Twoja kamera śmiga :)
Masz niesamowity fart albo wielkie umiejętności ;)

Za to jakieś dwa tygodnie temu przyszedł do mnie klient, który miał problem z Samsung Galaxy S3 - używałem takiego przez ponad pół roku. Klient miał taką podróbę, że dałbym się nabrać gdyby nie to, że ściągnąłem tylną klapkę.

Są chińczyki i chińczyki. Jego telefon był z tych lepszych, nawet działał dość szybko. Ale...

To jest tak jak z Olejem do samochodu - Ten z Lidla też ma ładne opakowanie i smaruje... Ale nie działa jak Drogi olej.

Owczar napisał/a:
czy ta wysyłka z Chin doszłaby do skutku

Co do wysyłki z Chin czy innej Tajlandii.. Przychodzą do mnie klienci, którzy Kupują telefony na popularnym portalu aukcyjnym i w czasie dostawy widnieje 2 tygodnie. Zazwyczaj sprzęt przychodzi taki jak zamówili (jeśli oryginalna np Nokia to jest oryginał) ale często zdarza się, że jest dziwny kabel, ładowarka bądź opakowanie. Co do reklamacji czy zwrotów - nie pytałem.
Czytaj komentarze i będziesz wiedział czy zamawiać u danego handlowca.

Owczar napisał/a:
Do zrobienia, tylko koszty będą już spore.

Tak, dlatego temat dojrzewa, ale robię to dla siebie.

Owczar napisał/a:
ciągłym nagrywaniem co by nagrywać ew obijaczy parkingowych

Mi się temat podoba ale nie wiem co na to Twój akumulator i czas zapisu (nawet z detektorem ruchu). W mojej "czarnej skrzynce" to się nie uda (nawet z dodatkom alternatorem i akumulatorem - rejestrator zbyt prądożerny). Tu prędzej (jeśli widzisz auto z okna) pokusiłbym się o porządną kamerę przemysłową z długim i dobrym obiektywem oraz systemami wycinania prześwietleń (jak Ci gość podjedzie na długich to obraz nie zrobi się biały tylko lampy zostaną przez kamerę zaciemnione a reszta będzie widoczna) i zapis na PC w domu.

No chyba, że parkujesz zawsze w tym samym miejscu to można by pod Galantem w chodniku wsadzić wielką cewkę i z Miśka zrobić ładowarkę indukcyjną. Wybacz żart :)

Owczar napisał/a:
tydzień temu ktoś mi załatwił przedni zderzak

Łączę się z Tobą w bólu :( - Serio.

Tak czy owak mam nadzieję, ze będziesz zadowolony z gadgetu i czekam na filmiki..... Włącz tylko jakąś przyjemną muzyczkę :)

A... i jeśli będziesz miał czas i możliwość to pojedź pod zachodzące słońce. Wtedy, gdy jest nisko i pada bezpośrednio w obiektyw (wtedy przydało by się to wycinanie prześwietleń, o którym pisałem kilka zdań wcześniej) i w nocy gdy z naprzeciwka ktoś wali na światłach długich lub źle ustawionych mijania.

Owczar - 15-04-2013, 00:26

Dokładnie są Chińczyki i chińczyki ;)

Widziałem parę podróbek nokii, ale takich jak napisałeś, czyli totalnie inny HW, tylko obudowa taka sama. Z replikami się nie spotkałem, ale nie siedzę w tym, więc pewnie dlatego.

Z tą kamerą się zainteresowałem, bo moja to Sygonix F500HD. Nie kupiłbym jej gdyby nie porządna instrukcja ze specyfikacją. Jak się okazało biorąc ją do ręki i bawiąc tymi softami, to to samo co DOD F500 czy Roadrunner 500. Jednak czy te na allegro oparte są na tej samej programowalnej płytce testowej to już tylko do wróżki :) Z zewnątrz mogą wyglądać tak samo, a w środku może być układ z zamkniętym softem i matrycą o natywnej rozdzielczości VGA interpolowanej do HD.

jAZZMAN napisał/a:
Mi się temat podoba ale nie wiem co na to Twój akumulator i czas zapisu (nawet z detektorem ruchu).

Myślę, że aku powinien dać radę, ale zmierzę jeszcze prąd pobierany przez kamerkę w różnych trybach. Jeśli chodzi o pamięć, to jeśli zostawię w trybie wykrywania ruchu to spokojnie powinna wystarczyć. Aczkolwiek muszę potestować, zobaczyć co będzie najlepsze.

Owczar - 15-04-2013, 01:46

Co sądzicie o takim obiektywie do kamerki pokładowej?
http://www.ctr.pl/produkt...-1-8mm-mini.htm

jAZZMAN - 15-04-2013, 10:13

Mógłby być jaśniejszy, ale F2.0 nie jest najgorszym wynikiem.

Dodatkowo wnioskując po zamieszczonej w sklepie fotografii to z odległości 3 -5 metrów od kamery nie odczytasz tablicy rejestracyjnej.

Cena jednak kusząca ;)

Owczar - 15-04-2013, 13:18

W centrum kadru powinno być widać lepiej te numery.

Przykładowy filmik z ciemnego parkingu podziemnego:

Niestety nagrywam póki co na bardzo starą i uszkodzoną kartę SD (bardzo wolny zapis) w związku z czym wypadają ramki, a większość filmów musiałem naprawiać programem.

W ciągu dnia wygląda tak (widać na końcu zamrożone ramki (karta):

Biorę jeszcze pod uwagę taki obiektyw:
http://allegro.pl/obiekty...3160357945.html

Tylko zastanawiam się czy brać 170 czy 150 stopni....

[ Dodano: 15-04-2013, 13:20 ]
jAZZMAN napisał/a:
Mógłby być jaśniejszy, ale F2.0 nie jest najgorszym wynikiem.

Z taką ogniskową i tym kątem nie znalazłem nic poniżej F2.0...