Nasze nieMiśki ;-) - Suzuki Swift 1.3 GTi
MKV - 08-10-2016, 23:33
Hugo napisał/a: | Świetne autko. Ma klimat starego japończyka |
Może dlatego Top Gear Polska kilka dni temu wrzuciło zdjęcie mojego Swifta jako pomysł na youngtimera
Lipa - 09-10-2016, 11:14
Jest Piękny!
Ziemba. - 10-10-2016, 18:53
Jaką mocą się obecnie legitymuje teraz autko?
MKV - 27-10-2016, 04:37
Ziemba. napisał/a: | Jaką mocą się obecnie legitymuje teraz autko? |
Ciężko dokładnie powiedzieć - kiedyś przy prawie identycznym setupie miał 114KM i 131NM ale np przepustnica jest teraz seryjna a nie większa (bo nie miało to większego sensu oraz utrudniało strojenie przy bardzo delikatnej jeździe a dawało może ze 2KM) a zapłon jest znacznie bardziej wyprzedzony i silnik pracuje na benzynie 98 a kompresja w cylindrach wynosi okł 16 bar gdzie fabrycznie nowy silnik ma 15 bar.
Muszę się wybrać na hamownię z czystej ciekawości
MKV - 28-05-2018, 23:58
Oj prawie 2 lata nic tu nie pisałem więc pora uaktualnić dane.
Tak więc jakiś rok temu nagle przy odpalaniu silnika kompresja na 3 cylindrze spadła do 3 bar - nie wiem dlaczego. Coś musiało wpaść do silnika. Tłok był dziwnie podziobany. Konieczna była wymiana tłoka, kompletu pierścieni na tłokach, regeneracja głowicy a zwłaszcza gniazd zaworowych na tym cylindrze. Jak to bywa z nowymi pierścieniami czekało mnie tysiąc kilometrów docierania silnika czyli jazdy do 3000obr/min co w Swifcie GTRi oznacza max okł 90km/h. Po drodze była zima i samochód stał w garażu (nie jeżdżę nim po soli).
Po remoncie przypadkiem podobnie jak to było z Galantowskimi felgami 18" Rays Engineering udało mi się dorwać w dobrej cenie w tej samej firmie felgi Enkei 3F Mesh ze znacznie mniejszym ET niż oryginalne - 15 vs 38 to jest spora różnica. Trzeba było poszerzyć błotniki co też uczyniłem - z przodu nieco bardziej niż z tyłu ale efekt chyba wyszedł dobry - w końcu koła są teraz rozstawione o prawie 5cm szerzej niż oryginalnie - na zakrętach to czuć
Co do samego wzoru felg też byłem pełen obaw - jak wyszło sami oceńcie. Wcześniejsze zdjęcia były w tym temacie - oto aktualne zrobione telefonem kilka dni temu
Hugo - 29-05-2018, 08:28
Felgi chyba nie pasują do tego Swifta.
larelijux - 29-05-2018, 12:15
Według mnie pasują wyśmienicie. Ale to autko wygląda, aż samemu by się chciało takiego mieć
MKV - 29-05-2018, 13:48
Hugo napisał/a: | Felgi chyba nie pasują do tego Swifta. |
Nawet oryginalnie w katalogu można go było kupić z felgami typu mesh (srebrno-czarne).
Hugo - 29-05-2018, 22:12
MKV napisał/a: | Nawet oryginalnie w katalogu można go było kupić z felgami typu mesh (srebrno-czarne). | Rozumiem, po prostu nie lubię takich szprychowych felg.
MKV - 30-05-2018, 00:25
Hugo napisał/a: | MKV napisał/a: | Nawet oryginalnie w katalogu można go było kupić z felgami typu mesh (srebrno-czarne). | Rozumiem, po prostu nie lubię takich szprychowych felg. |
Też nie przepadałem o byłem pełen obaw ale przypadkiem je wylicytowałem za bardzo rozsądną cenę (prawie 1/3 tego za ile były wystawione) więc po prostu musiałem sprawdzić co z tego wyjdzie. Niektórym się nie podoba jak Tobie ale wielu osobom na szczęście tak i felgi obracają wiele głów na ulicy więc chyba nie jest źle
|
|
|