To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mój miś - Galant EA2A

jAZZMAN - 08-10-2012, 22:18

Bardzo chciałem ale firma kurierska K-EX to trochę oszusty. Paczka była u nich od soboty od 10 rano i od tej godziny dzwoniłem do biura w Szczecinie, ale miałem cały czas komunikat, że wszyscy konsultanci są zajęci. Po 20 minutach czekania (bo ilu jest takich jak ja co dzwonią do firmy spedycyjnej w sobotę?) upewniłem się w tym, iż w sobotę nie pracują i paczki nie odbiorę osobiście. Dlaczego więc oszukują, ze wszyscy konsultanci zajęci :(
Hugo - 09-10-2012, 09:27

jAZZMAN napisał/a:
mechanizm już mam – kiedyś pewnie przysiądę
Jakbyś zrobił fotorelację z wymiany mechanizmu podnoszenia szyby przedniej byłbym wdzięczny :wink:
jAZZMAN napisał/a:
Hugo mnie pocieszył, ze 20zł
Za tyle kupowałem rok temu. Myślę, że gdybyś trochę poszukał to znalazłbyś w podobnych pieniadzach.
jAZZMAN - 09-10-2012, 10:59

Cytat:
Jakbyś zrobił fotorelację z wymiany mechanizmu podnoszenia szyby przedniej byłbym wdzięczny

Nie widzę żadnego problemu :) , jednak nie wiem w jakim czasie nastąpi wymiana :(

Hugo napisał/a:
Myślę, że gdybyś trochę poszukał to znalazłbyś w podobnych pieniadzach.

Zastanawiam się nad zamówieniem u AllParts. Muszę się wcześniej odbić po ostatnich "Miśkowych".

sampler - 15-10-2012, 13:32

jesli szyba odbija w dol przy podnoszeniu to nie koniecznie trzeba wymieniac mechanizm. Nasmaruj prowadnice szyby olejem silikonowym. U mnie pomoglo
jAZZMAN - 15-10-2012, 13:34

Mam taki olej - smarowałem nim bat anteny ostatnio. Sprawdzę zatem jeszcze dziś twój pomysł :)
jAZZMAN - 16-10-2012, 11:39

Co nowego u Miśka?
Dziś dopisałem w pierwszym poście:

OSIĄGI
Spalanie (średnia na podstawie wskazań UKP przy mojej ciężkiej nodze):
- Minimalne w trasie: 6,9 l/100km (jazda ECO 90 km/h - 110 km/h)
- Przeciętne w trasie: ~9 l/100km
- Przeciętne w mieście (na krótkich odcinkach): ~13-14 l/100km
- Maksymalne w mieście coś ponad 16 l/100km
- Przeciętne w trybie mieszanym 10 l/100km

Prędkość:
- Maksymalna ogólnie: 200 km/h
- Maksymalna na II biegu: 110 km/h

Połowa października 2012

Po płukance byłem na spocie w Kluczewie na lotnisku. Pojeździłem troszkę po Szczecinie w wczoraj wybrałem się do Świnoujścia. Czekając na prom otworzyłem okno ponieważ pogoda ku temu dopisywała. Prom podpłynął, odpaliłem silnik i wkulałem na pokład...
Wjechałem jeszcze chwilę postanowiłem nie gasić silnika i mnie olśniło - KTO WYŁĄCZYŁ POPYCHACZE??
Nie grają.... Po płukance i zejściu z 10w40 na 5w40 wymagały około 300-400km aby przestać cykać...

Co i jak, dlaczego i na jak długo? Nie wnikam.... Zobaczymy czy będą cykać rano, dziś zapomniałem posłuchać :) Na razie jestem podjarany tym, ze słyszę coś innego w silniku niż popychacze :)

Podziękowania dla:
- Owczara, z którym pisałem na PW w lipcu gdy zacząłem knucie na temat popychaczy.
- Pawlosa, który w Pogorzelicy opowiedział mi o Liqui Moly i doradził olej a potem służył radą na PW.
Oraz m6riano i Hugo za wyrażenie swoich myli zwianych z cykaniem popychaczy w temacie o moim Miśku.

P.S.
No i z rana sprawdziłem....
Po uruchomieniu silnika popychacze zaklekotały przez sekundę, może pół i już nie było ich słychać :)

Dodatkowo mając luźną chwilę w pracy postanowiłem wyjąć z bagażnika białe kierunkowskazy przednie i założyć je Miśkowi. Zwłaszcza, że po lakierce prawy przedni kierunek był tak wsadzony, że telepał mi się w gnieździe i powyżej 100km/h było słychać w środku jak się tam obijał.
Tym samym Miś ma z przodu wszystkie oczka białe :)

DO ZROBIENIA
- białe kierunkowskazy boczne.

sveno - 16-10-2012, 12:06

jAZZMAN napisał/a:
białe kierunkowskazy boczne.
mam oryginalne, z tym że jeden jest pęknięty. Jakby co to PW.
Hugo - 16-10-2012, 13:37

jAZZMAN napisał/a:
Po uruchomieniu silnika popychacze zaklekotały przez sekundę, może pół i już nie było ich słychać
Nie mają prawa klepać ani jedną milisekundę.
Marcino - 16-10-2012, 15:09

Hugo napisał/a:
jAZZMAN napisał/a:
Po uruchomieniu silnika popychacze zaklekotały przez sekundę, może pół i już nie było ich słychać
Nie mają prawa klepać ani jedną milisekundę.

Dobre, gdzie tak pisze? Nie przesadzajmy, muszą sie napełnić magistrale.

m6riano - 16-10-2012, 18:49

jAZZMAN napisał/a:
No i z rana sprawdziłem....
Po uruchomieniu silnika popychacze zaklekotały przez sekundę, może pół i już nie było ich słychać :)

sprawdź poziom oleju...jeśli jest w połowie to dolej tak do max.
jAZZMAN napisał/a:
DO ZROBIENIA
- białe kierunkowskazy boczne.

mam kliry nowe do sprzedania za 40zł(dorzucam naklejke 4g63 inside;-)

Hugo - 17-10-2012, 08:48

Marcino napisał/a:
Dobre, gdzie tak pisze?
Nie wiem, moze nigdzie, ale u mnie po wymianie popychaczy silnik odpala jak w normalnym aucie (żadnego klepania, ani jednego cykniecia itp.), więc w takim razie jest coś nie tak i powinienem się tym zająć?
jAZZMAN - 17-10-2012, 10:56

sampler, Wydaje się, że posmarowanie pomogło jednak jak się przyjrzałem to szyba się "przekasza" w momencie, gdy zaczyna ruszać do góry.

Hugo, nie ma prawa klepać, ale jednak :( . Filtr mam z zaworkiem.
Lepiej jak ma klepnąć przez pół sekundy niż klepać całą drogę. Może nie jest dobrze ale na pewno jest lepiej niż wcześniej :) Może wymagają kolejnych 400 km :)

m6riano, Olej mam milimetr poniżej górnej kreski ma bagnecie.

jAZZMAN - 26-11-2012, 10:18

No i się znów rozklepał..... Ręce opadają.
Stan oleju OK (ledwo poniżej max).
Czasem klapie czasem nie...
Czekam na lato i będę wymieniał popychacze. Decyzja ostateczna.

Tomek - 26-11-2012, 10:27

jAZZMAN napisał/a:

No i się znów rozklepał..... Ręce opadają.
Stan oleju OK (ledwo poniżej max).
Czasem klapie czasem nie...
Czekam na lato i będę wymieniał popychacze. Decyzja ostateczna.

ewidentnie się już wykończyły

jAZZMAN - 26-11-2012, 10:30

tomek84, Też tak, myślę. Raz trzymają ciśnienie a raz nie. Będę wymieniał raczej wszystkie 16 za jednym zamachem.

Muszą niestety wytrzymać do wiosny. Na mrozie to nie robota a samodzielnie podejmę się wymiany.