To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Zerwany gwint w mocowaniu wahacza (banana)

muka997 - 19-08-2016, 23:49

loctite szukaj w sklepach z łożyskami albo uszczelnieniami technicznymi, zwykle mają albo w sklepach "żelaźniakach" takich ze śrubkami itp
Ewcia80 - 22-08-2016, 12:46

Hejka.Jutro jade do mechanika sprobować wkrecić srube na ten klej loctite.Mam do Was pytanie:z jaka siła Nm powinno się dokręcić tę srubę m12 35 mm w mocowaniu banana do sanek aluminiwoych?Jak podaje manual?
milo - 22-08-2016, 15:16

Manual podaje 81 Nm stal ale siła powinna byc taka sama
Ewcia80 napisał/a:
Jutro jade do mechanika sprobować wkrecić srube na ten klej loctite

Masz juz ten klej :?:

Ewcia80 - 22-08-2016, 15:57

Tak.Kupiłam niebieski.tak mi doradzili,że w razie czego jak sie niebedzie trzymać to latwiej da sie odrócić proces klejenia
milo - 22-08-2016, 16:05

Niebieski stosowany jest do rozrzadu średnie klejenie
Ewcia80 - 22-08-2016, 16:05

Moge jeszcze ewentualnie wymienić tego niebieskiego 243 na czerwony 262 bo tak się umówiłam.ten czerwony jest najmocniejszy.boje się ze jak ten czerwony nie zda egzaminu to będzie problem z późniejsza naprawa.sprobuje średni miebieski
milo - 22-08-2016, 19:41

Czerwonym niejednokrotnie odkręcałem śruby i ponownie zakręcałem i nie było potem zadnego problemu oprócz dużego oporu przy odkręcaniu
Ewcia80 - 22-08-2016, 20:35

Milo a Ty robiles tym czerwonym w sankach aluminiowych?masz 2001 wiec sanki sa juz jak u mnie ,tak?Przekonałes mnie do zastosdowania czerwonego skoro mozna odkrecic srube pozniej.Czy ktoś moze powiedzieć że do sanek alumionwych jest ta sama sila dokrecania srub banana czyli 81NM?
Krzyzak - 22-08-2016, 21:11

Ja czegoś nie rozumiem - masz normalną śrubę mocującą wahacz do sanek aluminiowych i chcesz ją dać na klej? - w jakim celu? - przy 80 Nm ona trzyma się idealnie bez żadnych dodatków, sprawdzone.
Jeśli masz ukręconą śrubę i chcesz dorobić to na zasadzie szpilki wkręconej na stałe w sanki i potem mocującej wahacz na nakrętkę a nie śrubą to użyj kleju permanentnego - inaczej jest taka możliwość, że i tak się odkręci cała szpilka i dalej zniszczy aluminium i znów rozwiercanie i dawanie większej szpilki (dorabianej bo od góry inny gwint a na dole innej średnicy...). To jest dół auta, zawieszenie, współczesne nakrętki mogą się z czasem "zespawać" z tym gwintem i prędzej puści klej niż ona...
Sam miałem okazję parokrotnie wyciągać takie szpilki np. mocujące poduszkę przy rozrządzie bo klej - nawet ten fabryczny - puścił. Bardzo często w Sigmach mi się to zdarzało...

Ewcia80 - 22-08-2016, 21:20

Krzyzak kieruje sie poradami z forum.U mnie jest sytuacja,że sruba ta m12 35 mm sie ladnie wkreca,ale przy koncu nie daje takiego oporu jak powinna.Gwint jes tylko delikatnie ruszony.okolo 20 maja wymienialam banana i mimo,że mechanik wspominial,że wlasnie ta sruba nie wkreca sie tip top to i tak poluzowala sie nieznacznie dopiero po 2 miesiacach.Także idąc z radą z Forum i tego tematu sprobuje poprawić koncowa faze wkrecania sruby poprzez dodanie kleju.Czyli na forum zle mi poradzili?
Hugo - 22-08-2016, 21:30

milo, ma diesla, więc ma metalowy wózek zawieszenia. Jak czerwony okaże się za mocny to śruba "wyjedzie" z gwintem przy odkręcaniu i klapa, rozwiercanie na większy wymiar.
robertdg - 22-08-2016, 21:39

Ewcia80 napisał/a:
.Także idąc z radą z Forum i tego tematu sprobuje poprawić koncowa faze wkrecania sruby poprzez dodanie kleju.Czyli na forum zle mi poradzili?
Chyba nie czytałaś uważnie tematu ani tego co CI użytkownicy pisali, skoro
Ewcia80 napisał/a:
sruba ta m12 35 mm sie ladnie wkreca,ale przy koncu nie daje takiego oporu jak powinna.
na wyciagnięty gwint żaden glut nie pomoże, tylko naprawa gwintu, udaj sie do rzetelnego mechanika, ślusarza co CI to zrobi do rzeczy a nie babrać sie w półśrodkach
Ewcia80 - 22-08-2016, 21:53

Czyli co mam zrobić?A to już lepiej ten zestaw do naprawy gwintów z allegro co Hugo linkował kupić i zastosować?
milo - 22-08-2016, 22:05

Hugo napisał/a:
Jak czerwony okaże się za mocny to śruba "wyjedzie" z gwintem przy odkręcaniu i klapa,

Nie raz juz robiłem w aluminium i były słabe gwinty i jakos po zastosowaniu kleju gwint nie wyszedł z śrubą
Ewcia80 napisał/a:
Czyli co mam zrobić?

Zobacz z jaka siła dokręcisz srubę jesli z wymaganą jak w manualu to jest ok aby nie przękrecic po to sa momenty dokrecania a nie na siłe

Ewcia80 - 23-08-2016, 20:07

Hejka.Jestem już naprawie śruby mocującej banana.Faktycznie okazało sie ze klej sie nie nada,ale i tak sie w koncu przydał.Otóż oprócz podanych przez Was sposobów naprawy dodam jeszce jeden.Otóż nie wiem czy w każdych sankach aluminiowych tak jest,ale u mnie po wykęceniu śruby został sprawdzony otwór kamerka endoskopową i okazało się,że jest jeszce spory zapas(około 9mm) ponad ten gwint ktory był do sruby m12 35mm.Wystrczyło znaleźć śrubę dłuzszą ale o tych samych m12 i gwicie 1,25 dopasować na długość.Zanim śruba została wkrecona to została nakrecona na nia nakretka.Sruba wkrecała sie ładnie na klucz na 81NM i było klikniecie klucza.Nastepnie wykrecona i dla pewnosci zastosowany klej niebieski loctite.Nastepnie ponowne wkrecenie sruby do zadanego momentu 81 Nm i klikniecie a wiec polacznie pewne.Na koncu dokrecenie nakretki.Już nic nie pyka przy ruszaniu.