To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Co sądzicie o tym telewizorku :):)

akbi - 10-03-2008, 15:34

turek61 napisał/a:
Co do Philipsa to rzeczywiście tańszy

tańszy bo gorszy ... nie wszystko da się przedstawić w dancyh katalogowych, idź do sklepu, niech Ci podstawią 2/3 TV odok siebie, niech włączą sygnał z DVD (nie TV) i zobaczysz jak jest
Żekłbym, że Philips to jedna z gorszych marek TV ... oczywiście nie biorą pod uwagę w ogóle takich modeli jak BlueSky ....czy inne "Tiwisonixy"

Ja polecam Panasonica TH-42PY70P, 42" plazmy nie kupujemy co roku i uważam, że w tym przypadku lepiej dołożyć 300/500 zł i kupić naprawdę dobry sprzęt.

http://www.olimp.sklep.pl/sklep/produkt/51676/
tu masz więcej o nim:
http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=3631

turek61 - 10-03-2008, 19:57

akbi, no tym razem to mnie przekonałeś :wink:
Tylko, że w tym sklepie OLYMP akurat jest niedostępny.
Znalazłem w AGITO w podobnej cenie:
http://www.agito.pl/product/325534?bid=40
Chyba jutro kupie :P

Marcino - 10-03-2008, 21:33

A ja sie zastanawiam jakie minimalne wymiary musi mieć pokój pod TV 37"???
Myśle tu o LCD, bo nie ogladam za duzo DVD,a tv mam z kablówki.
No jest jeszcze opcja 32" LCD oraz monitor+TV do kompa który stanie wtedy w drugim pokoju ale jeszce sam nie wiem.
Aha i nie mam zamiary wydac nie wiadomo ile kasy bo dla m,nie nie ma roznicy za bardzo czy ogladam w wiekszym czy mniejszym kontrascie. Nie jestem wymagajacy ale chciałbym rozsadna cene do jakości.

krzypolo - 10-03-2008, 21:35

Panasonic TH-42PY70 P no własnie tego chce kupić ale chyba dopiero po świętach jak będą trochę tańsze ha ha ..... chciałem 50" ale jak przyszły meble to się okazało że jest za szeroki(125cm) a panel ma 110cm na telewizor ....

oto panel i na nim chce powiesic plazmę :

Anonymous - 11-03-2008, 01:03

Akbi, ciekawe skąd masz takie nieprawdziwe dane na temat Philipsa???
Powiem więcej, mam jakieś dziwne wrażenie,że masz coś wspólnego z Panasonicem???
Owszem, plasmy Panasa są całkiem całkiem fajne, ale Pioneera nic nie pobije!!!
Z przebiegu rozmowy wynikało,że kolega jest zainteresowany LCDekiem ???
To dwie różne technologie i po co je porównywać???
Proszę o merytoryczne wypowiedzi na te tematy bo jestem nieco wyczulony-takie małe zboczenie zawodowe :P

[ Dodano: 11-03-2008, 01:06 ]
Krzypolo, to jest ok Panasonic TH-42PY70 P ale jeśli chcesz luknij na to:
50PF95 i wszystko jasne, pozdr.

krzypolo - 11-03-2008, 06:07

nie moge kliknąć.......................... :( .................
aaaaaa znalazłem...fajny ....ale jak pisałem wymiar 50" będzie za duży na mój panel a 42 cale full HD nie widzę

jawlo - 11-03-2008, 06:52

Ja już wczoraj zamówiłem wspomnianego SHARPA.
Matryca ma czas reakcji (4ms) czyli 2 razy mniej niż zwykły LCD.
Z tego co wyczytałem to 100Hz w zwykłych sytuacjach jest niezwuważalny.
Odległość oglądania zależy nie tylko od rozmiaru TV ale również od jakości sygnału.
Przy sygnale SD (gorszy sygnał) większa odległość - przy HD mniejsza odległość.
Orientacyjnie przyjmuje się, że odległość oglądania to 2-3 długości podstawy TV.
W dużej mierze wynika to z indywidualnych uwarunkowań i upodobań.
Dlaczego wybrałem LCD zamiast plazmy?
Jest kilka powodów ale najważniejszy to LCD ma lepszy obraz z kompa.

Spodobał mi się jeden tekst na forum:
TV kupiony na miarę zwykle okazuje się za mały :roll: :mrgreen:

turek61 - 11-03-2008, 10:51

Bastek77 napisał/a:

No i juz prawie zdecydowałem sie na tą plazmę Panasonica a tu jeden z kolegów do mnie mówi:Jak chcesz za trzy lata znowu kupować nowy to proszę Cie bardzo, kup sobie plazmę i płać za prąd jak za zboże :shock:
Przyznam się ze jestem całkowitym laikiem i mogę tylko polegać na radach ludzi którzy w tym siedzą. W.zw, z tym podpowiem, że potrzebny mi telewizor tylko jako TV.Nie zamierzam podłączać go do kompa i PS co przemawiało by za plazmą.
Są opinie że plazma szybko sie wypala a podane 60000 godz. pracy to tylko teoria.
Wertowałem, czytałem w sieci i po tej lekturze wraz z komentarzami do niej:
http://hdtvmania.pl/2007/...plazma-czy-lcd/

zostaje przy swoim t.z. PLAZMA.Jak kolega chce oszczędzać na prądzie to niech siedzi przy świecach :badgrin: Czas na zakup :wink:
Po wszystkim odezwę sie i pochwalę...lub nie 8)

akbi - 11-03-2008, 12:08

Bastek77 napisał/a:
Akbi, ciekawe skąd masz takie nieprawdziwe dane na temat Philipsa???

z doświadczenia ... poza tym kolega pracuje w Philipsie ...na dość wysokim stanowisku :P

Bastek77 napisał/a:

ale ja nigdzie nie porównywałem ...po prostu polecałem koledze plazmę, bo uważam tą technologie za zdecydowanie lepszą.
Bastek77 napisał/a:
Powiem więcej, mam jakieś dziwne wrażenie,że masz coś wspólnego z Panasonicem???

niezupełnie
jawlo napisał/a:
Z tego co wyczytałem to 100Hz w zwykłych sytuacjach jest niezwuważalny.

Śmiem twierdzić, że jeśli byś na co dzień oglądał tv 100HZ to dość szybko byś zauważał różnicę w obrazie przy 50Hz
turek61 napisał/a:
Są opinie że plazma szybko sie wypala a podane 60000 godz. pracy to tylko teoria.

Nie pamiętam szczegółowych danych, ale gro producentów żywotność podaje do osiągnięcia np 50% jakości obrazu ... Panasonic podaje do spadku do 75% jakości.
Poza tym 60 tys godz to blisko 7 lat przy włączonym non stop 24/dobę TV ... ktoś tyle ogląda????

turek61 - 11-03-2008, 15:26

akbi, a czy to prawda że plazmy nie wolno transportować w poziomie tylko w pionie ?
Coś gdzieś takiego wyczytałem i nie wiem czy czegoś nie przekręciłem 8)
I proszę Was koledzy o poradę czy zamawiając TV w sklepie internetowym warto inwestować w przesyłkę ubezpieczoną(100zł) czy wystarczy ta kurierem za 40 zł..

akbi - 11-03-2008, 15:49

turek61 napisał/a:
akbi, a czy to prawda że plazmy nie wolno transportować w poziomie tylko w pionie ?

Nie sprzedawałem bezpośrednio plazm, więc trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ale faktycznie nie przypominam sobie w dostawach plazmy która by ... "leżała"

turek61 - 11-03-2008, 19:09

Ta plazma Panasonica ma pobór prądu 480 W. Licząc kW za 0.3 zł. x10 godz. dziennie x 31 dni wychodzi miesięczna opłata 45 zł.
Dla mnie do przeżycia ale nie powiem tego żonie.Niech sie dowie po fakcie :wink:

[ Dodano: 11-03-2008, 19:19 ]
P.S.
Powiedzcie jeszcze czy to prawda, ze plazmę gorzej sie ogląda niż LCD w słonecznym pomieszczeniu ? Czy będę musiał w słoneczny dzień opuszczać rolety ?

stanik - 11-03-2008, 19:42

ja mam plazme panasonica Viera (ale ta I generacji, bo teraz ostatnio wyszla generacja II z jakims nowszym procesorem obrazu) i jestem zadowolony. CO do slonecznych dni, to u mnie stoi tak, ze w weekend jak jem sniadanie to akurat z tylu telewizora jest slonce i ja normalnie ogladam, ale to wiadomo, zalezy co kto wymaga. Wydaje mi sie, ze na kazdym TV zeby obraz byl mega soczysty jak jest slonce z tylu, to trzeba bedzie jakas roletą albo zasłonką zasłonić. Co do prądu to nie zauważyłem jakiegoś mega wzrostu opłat za prąd :)
A plazme przywiozlem na lezaco i nie widze jakis uszczerbkow na zdrowiu "tej ze" ale z tego powodu zamiast wytrzymać 7 lat mojego używania wytrzyma tylko 6 lat i 8 miesięcy :)
Pozdrawiam

Anonymous - 11-03-2008, 19:54

Każda technologia ma swoje plusy i minusy i tak jest w przypadku plasmy i lcd.
Jednum z minusów plasmy jest słaba jakośc obrazu gdy pokój jest mocni nasłoneczniony, z wypalaniem nie powinno być problemu odkąd LG wprowadziło tz. orbiter, jednak nie radzę używać plasmy na statycznym tle dłuższy czas. Co do zużycia energi , to też wypowiadają się laicy, którzy pewnie są dobrymi mechanikami, tak więc, 480 wat w plasmie to max zużycie prądu!!! w danej chwili, panel plasmowy w zależności od wyślwietlanego obrazu pobiera od 60-500 wat. Przeprowadzone tesy mówią o srednim poborze mocy na poziomie 200w na panel 42", więc tyle samo co LCD o tej samej przekątnej.
Podstawowym pytaniem przed zakupem tv powinno być jakim sygnałem dysponujesz, im czego oczekujesz od ekranu.
Dywagacja nad zupełnie dwiema różnymi technologiami jest moim zdaniem bezsensowna, ale życzę miłego oglądania, pozdr.

turek61 - 11-03-2008, 20:06

Bastek77 napisał/a:
Podstawowym pytaniem przed zakupem tv powinno być jakim sygnałem dysponujesz, im czego oczekujesz od ekranu.
Dywagacja nad zupełnie dwiema różnymi technologiami jest moim zdaniem bezsensowna, ale życzę miłego oglądania, pozdr.

napisałem napisał/a:
W.zw, z tym podpowiem, że potrzebny mi telewizor tylko jako TV.Nie zamierzam podłączać go do kompa i PS co przemawiało by za plazmą.

i tylko to.
Sygnał na razie kiepski bo z kablówki osiedlowej ale jeszcze w tym roku

http://www.espol.com.pl/showpage.php?pageID=27

I jeszcze jedno:
Bastek77 napisał/a:
jednak nie radzę używać plasmy na statycznym tle dłuższy czas.

a jak wygląda sprawa przeglądania zdjęć ?