To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - regulacja zaworów

krzysztofek3 - 01-02-2009, 19:25

A ja jeszcze raz się zapytam czy ktoś wie coś na temat zaworów w TD ???
kris80 - 06-02-2009, 21:52

Chłopaki a ja się tak zastanawiam czy dało by radę samemu wyregulować zawory?
Robiliście to sami? Czy lepiej pojechać do warsztatu.

pawelsonx - 07-02-2009, 15:09
Temat postu: Zawory TD
W mojej rodzinie przeważnie jeżdżą renówkami więc z ogólnego doświadczenia wiem że reguluje się za pomocą płytek wtedy kiedy jest potrzeba tzn kiedy silnik nierówno pracuje albo są stuki lub np moc spadła. Znajomy mechanik robi to za około 200zł ma kilkanaście kompletów tych płytek(podkładek) i wymienia tylko to co potrzeba a stare zachowuje dla innych klientów. W lagunie pierwsza regulacja była po przejechani 2OOk potem już po 270K(1.8 benzyna ale mechanik stwierdził że źle gaz był założony i wypaliły się trochę gniazda) Scenicu 1.9DT było robione przy 270k nierówno pracował.W R19 regulacja była robiona przy 150k ale w tym samochodzie nie wiadomo dokładnie czy to rzeczywisty przebieg.

Więc jak się nic nie dzieje pracuje równo nie stuka i pali w normie to możesz tam nie zaglądać a jak musisz to jedź do mechanika i niech ci sprawdzi.

siwek - 07-02-2009, 16:16

na szczęście w Carisśmie regulacja jest w miare prosta (z tego co wiem) i kosztuje 50 zł :D
matuszkaa - 07-02-2009, 16:44

W Cari 1.6 wystarczy szczelinomierz, żadnych płytek nie potrzeba, ale spotkałem się z mechanikiem który chciał mi wcisnąć bajkę o płytkach i za 150 zrobić.
pawelsonx - 08-02-2009, 18:40
Temat postu: Carisma
Ale w dieslu chyba to inna sprawa Bo dużo pytań jest o diesla od renaulta a w nich w większości są płytki.
kris80 - 09-02-2009, 19:14

Ja byłem dzis na regulacji zaworów bo nie było to robione co najmniej od 70 tys km, mechanicy powiedzieli że luzy zaworowe były za małe(dodam ze jezdzę na gazie). Ale teraz wydaje mi się ze silnik głośniej pracuje i słychać pracę zaworów. Czy to normalne że jak zwiększyli te luzy to zawory głośniej pracują? A moze teraz są za duże te luzy? Nie wiem czy jechać do jakiegoś innego mechanika niech je sprawdzi, czy moze to minie po jakims czasie. Z drugiej strony powiem że tak jakby poprawiła sie dynamika samochodu i juz obroty nie skaczą na gazie, czyli tak jakby sie polepszyło tylko denerwuje mnie to klekotanie.
marcin84k - 18-02-2009, 13:07

jakie luzy zaworowe do cari 1,6 98 rok 100km?? jest gdzie sna forum jakas instrukcja??
kris80 - 18-02-2009, 13:44

Mi ustawiali na zimnym silniku. Luzy 0,2 i 0,25, ale nie wiem czy to dobrze zrobili bo silnik głosno chodzi, słychać prace zaworów, a wczesniej tak nie było. Mechanik powiedział, że były bardzo małe luzy przed robota i dlatego było ciszej, ale tak jak teraz to jest dobrze. Powiedział ze ma być je słychać. Sam juz nie wiem czy jechac do jakiegos innego czy tak poprosty ma być. Musiałbym posłuchać jakiegoś innego silnika.
phixius - 18-02-2009, 13:53

Mają hałasować? Niech ten mechanik nie żartuje.
Wartości miałeś wcześniej podane Kris - 0,2 dolot i 0,3 wydech ustawia się na ciepłym silniku. Ma ich nie byc słychac jak stukają. Gdybyś mieszkał bliżej to bym Ci pokazał dobrze ustawione. Bardziej u mnie słychać wtryski od gazu-ale te tak mają...

kris80 - 18-02-2009, 14:15

Ok ale to tym bardziej nie powinny mi hałasować bo jak ustawili mi na zimnym takie luzy to na ciepłym one sie chyba jeszcze zmniejszaja i powinno byc cicho,a to jest tak jakby były one za duże i dlatego klepią.
matuszkaa - 18-02-2009, 22:54

Pytanie tylko jak bardzo ufasz mechanikom którzy regulowali ci te zawory. Może nie udało im się ustawić tych wartości które podali, zresztą i tak nie takie jak potrzeba :)
A tutaj konsekwencje ;)

wichura1 - 18-02-2009, 23:10

kris80 napisał/a:
Ok ale to tym bardziej nie powinny mi hałasować bo jak ustawili mi na zimnym takie luzy to na ciepłym one sie chyba jeszcze zmniejszaja i powinno byc cicho,a to jest tak jakby były one za duże i dlatego klepią.

Mitsubishi podaje w serwisówkach, wartości tylko dla ciepłego silnika i tak należy je ustawiać. Kolejni mechanicy niemający pojęcia o japońskich silnikach i nie kwapiący się poduczyć, lub poszukać danych regulacyjnych.

kris80 - 19-02-2009, 08:03

Chłopaki to wam regulują na ciepłym silniku? Gdzie to zrobic w lublinie? Poradzcie cos bo juz sam nie wiem.
Anonymous - 19-02-2009, 09:54

kris80 napisał/a:
Chłopaki to wam regulują na ciepłym silniku? Gdzie to zrobic w lublinie? Poradzcie cos bo juz sam nie wiem.

Zemborzycka 62, Electro Car tel (081) 743 88 88

głownie elektryka samochodowa ale reg zaworów też robi,
niestety przygotuj się na wysokie ceny x2
mimo to pamiętam zawsze były u niego kolejki