To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki najlepszy olej do Lancera i dlaczego?

jaceksu79 - 21-10-2012, 15:13

krzychu, nie zapominaj, że mam też Royal Purple(niemalże legenda ameryki a już na pewno NASCAR-u), tylko nie wiem czy zauważyłeś... ja określam właściwy olej do pojazdu i do potrzeb, a nie jeden do wszystkiego...
Nie mniej jednak wyraźnie podkreślam i będę podkreślać z wysokim szacunkiem bardzo wysoką jakość i innowacyjność olejów M

Jalal_79 - 21-10-2012, 17:16

Witam, na początek chciałem się przywitać. Jestem tutaj nowy. Posiadany samochodzik to Lancer Sedan 2012 - Intense, 1800ccm. Kolor czarny.
Wracając do tematu przewodniego - Jaki najlepszy olej do Lancera.
Narazie nie wiem jaki olej znajduje się w silniku u mnie bo na liczniku aż 43km :) ale z tego co wiem to tzw "ciecz technologiczna".
Co zaś do przyszłości to wleje Motul 8100 5W30 Eco-nergy. Samochód służy jako dupowóz, praca-dom-wyjazdy rodzinne, nie upalam go - więc nie 300V bo nie nadaje się do EURO-5.
Dlaczego Motul? Bo wiem że jest to wysoka liga. Nie chce kombinować, nie chce czekać na wyniki testów za które płacą sponsorzy. Nie interesują mnie opinie typu: 8100 to HC, z Rosji, z Polski, od Zenka z garażu bo ma maszynę do tłoczenia butelek. Motul kupuję od sprzedawcy z Lublina.
Wychodzę z założenia że każdy olej markowy jest dobry, ale głowa operatora samochodu najważniejsza, bo nic i nikt nie zastąpi rozumu.
Pozdrawiam i cieszę się że wymienimy się ciekawymi informacjami o naszych Lancerach.

jaceksu79 - 22-10-2012, 22:15

Jalal_79 napisał/a:
Dlaczego Motul?

nie wiem jak inni, ale ja dalej nie wiem dlaczego :?: :idea:
nie znam go i z chęcią chcę poznać jego walory :roll:

Bo sorry kolego, ale 20tys km interwału ciężko będzie jego utrzymać w jakiejkolwiek ludzkiej klasyfikacji API czy C :roll: :idea: Tutaj zgodzę się z Tomkiem - lotos co 8tys km :wink:

tomekrvf - 22-10-2012, 23:51

jaceksu79 napisał/a:
Tutaj zgodzę się z Tomkiem - lotos co 8tys km

Lotos ma wyższe TBN. Nie obrażaj Lotosa :D

jaceksu79 - 23-10-2012, 00:10

tomekrvf napisał/a:
jaceksu79 napisał/a:
Tutaj zgodzę się z Tomkiem - lotos co 8tys km

Lotos ma wyższe TBN. Nie obrażaj Lotosa :D

Nawet bym nie śmiał :mrgreen:

Wiem, że ma wyższe :D

Jalal_79 - 23-10-2012, 10:42

jaceksu79 napisał/a:
Jalal_79 napisał/a:
Dlaczego Motul?

Bo sorry kolego, ale 20tys km interwału ciężko będzie jego utrzymać w jakiejkolwiek ludzkiej klasyfikacji API czy C :roll: :idea: Tutaj zgodzę się z Tomkiem - lotos co 8tys km :wink:

Obrazek

Nie wiem kolego o co Ci chodzi. Ale Motul wg mojej spec ma:
PROPERTIES
Viscosity grade SAE J 300 5W-30
Density at 20°C (68°F) ASTM D1298 0.848
Viscosity at 40°C (104°F) ASTM D445 57 mm²/s
Viscosity at 100°C (212°F) ASTM D445 10 mm²/s
HTHS viscosity at 150°C (302°F) ASTM D4741 3.4 mPa.s
Viscosity index ASTM D2270 163
Pour point ASTM D97 -36°C / -33°F
Flash point ASTM D92 226°C / 439°F
Sulfated ash ASTM D874 0.98% weight
TBN ASTM D2896 10.3 mg KOH/g

A kto powiedział że 20k km robię w rok...robię 8-9tyś NA ROK.
Czytam twoje posty widzę że najlepszy olej to tylko Millers.
To proszę podaj mi jakie ma HTHS i TBN dla oleju C2 dla Mitsubishi 1.8 MIVEC.
Dziękuje.
Ponadto chyba temat postu mija się z odpowiedziami "Jaki olej najlepszy dla Mitsu i dlaczego" a odbieram Twoje posty jako: "nieważne jaki wlejesz, wlałeś zły, lej Millers".
Nie chcę się tutaj kłócić, ale zauważyłem na forach Mitsu, Subaru, Hondy, Toyoty że piewcy oleju z Wysp wszędzie są i tam swoje racje wrzucają po przejechaniu już 1000km albo umieszczając filmy z Youtuba.
Pozdrawiam.

tomaszekk7 - 23-10-2012, 11:37

Jalal_79 napisał:

Ponadto chyba temat postu mija się z odpowiedziami "Jaki olej najlepszy dla Mitsu i dlaczego" a odbieram Twoje posty jako: "nieważne jaki wlejesz, wlałeś zły, lej Millers".
Nie chcę się tutaj kłócić, ale zauważyłem na forach Mitsu, Subaru, Hondy, Toyoty że piewcy oleju z Wysp wszędzie są i tam swoje racje wrzucają po przejechaniu już 1000km albo umieszczając filmy z Youtuba.
Pozdrawiam.[/quote]

Bravo !!!!
A może najlepszy olej to AMSOil lub Mitland ? Dlaczego nie.

jaceksu79 - 23-10-2012, 13:41

Jalal_79 napisał/a:
jaceksu79 napisał/a:
Jalal_79 napisał/a:
Dlaczego Motul?

Obrazek

Nie wiem kolego o co Ci chodzi. Ale Motul wg mojej spec ma:
PROPERTIES
Viscosity grade SAE J 300 5W-30
Density at 20°C (68°F) ASTM D1298 0.848
Viscosity at 40°C (104°F) ASTM D445 57 mm²/s
Viscosity at 100°C (212°F) ASTM D445 10 mm²/s
HTHS viscosity at 150°C (302°F) ASTM D4741 3.4 mPa.s
Viscosity index ASTM D2270 163
Pour point ASTM D97 -36°C / -33°F
Flash point ASTM D92 226°C / 439°F
Sulfated ash ASTM D874 0.98% weight
TBN ASTM D2896 10.3 mg KOH/g

A kto powiedział że 20k km robię w rok...robię 8-9tyś NA ROK.
Czytam twoje posty widzę że najlepszy olej to tylko Millers.
To proszę podaj mi jakie ma HTHS i TBN dla oleju C2 dla Mitsubishi 1.8 MIVEC.
Dziękuje.
Pozdrawiam.

Czyżby przedstawiciel motula pojawili się na forum mitsumaniaków? Bo zachowujesz się jakbym Ciebie osobiście czymś skrzywdził... I dalej spamujesz temat, bo nie napisałeś konkretnie czym ten motul jest taki dobry?
Masz jakiś test? porównanie? cokolwiek po za pianą z ust? I z tego co widzę to lubisz skakać po forach i robić dym

Jalal_79 - 23-10-2012, 14:56

[/quote]

Czyżby przedstawiciel motula pojawili się na forum mitsumaniaków? Bo zachowujesz się jakbym Ciebie osobiście czymś skrzywdził... I dalej spamujesz temat, bo nie napisałeś konkretnie czym ten motul jest taki dobry?
Masz jakiś test? porównanie? cokolwiek po za pianą z ust? I z tego co widzę to lubisz skakać po forach i robić dym[/quote]

Nie mam czasu na posiadówki na forum, nie sprzedaje oleju Motul, nie spamuje. Na jakim forum robie dym?
Kolego sprawdź ile ty napisałeś o swoim oleju.
Ponadto odpowiedz na POST.

jaceksu79 - 23-10-2012, 15:58

Jalal_79 napisał/a:
Kolego sprawdź ile ty napisałeś o swoim oleju

ale jak Ci się nie podoba to wpełznij z powrotem pod kamień z którego wypełzłeś i nie skacz tylko dyskutuj w technicznym na sprawy techniczne, a mnie całe gucio obchodzi co ty czujesz i czy masz obstrukcję

A polecam ten olej do lancera bo znam te samochody od jednej śrubki jak i tez znam ten olej i wiem co on jest wart bo będąc przez kilka lat w serwisie zdążyłem napatrzeć się na różne przypadki i sposoby eksploatacji...

mkm - 23-10-2012, 16:48

jaceksu79 napisał/a:

ale jak Ci się nie podoba to wpełznij z powrotem pod kamień z którego wypełzłeś i nie skacz tylko dyskutuj w technicznym na sprawy techniczne, a mnie całe gucio obchodzi co ty czujesz i czy masz obstrukcję

Masz na otrzeźwienie, a drugie za OT.

Jalal_79 - 24-10-2012, 07:37

jaceksu79 napisał/a:
Jalal_79 napisał/a:
Kolego sprawdź ile ty napisałeś o swoim oleju

A polecam ten olej do lancera bo znam te samochody od jednej śrubki jak i tez znam ten olej i wiem co on jest wart bo będąc przez kilka lat w serwisie zdążyłem napatrzeć się na różne przypadki i sposoby eksploatacji...

Kolego Jacku,

Nie obrażam tutaj nikogo, nie wiem czemu tak się zachowujesz w stosunku do mnie.
Ja odpowiadam na forum na pytanie, nie chcę się kłócić bo to mija się z tematem który jest w poście. Wracając do oleju. Bardzo proszę Cię o fotki silnika Lancera X 1.8 MIVEC po 100000km na oleju Millers. Jestem ciekawy i to bardzo, jak większość użytkowników. Zastrzel mnie KONKRETAMI.
Pozdrawiam.

tomekrvf - 24-10-2012, 11:54

Jalal_79 napisał/a:
Lancera X 1.8 MIVEC po 100000km na oleju Millers.

Po 100 000km to nawet na lotosie silnik będzie wyglądał jak nowy (pod warunkiem regularnych wymian).
Rozbierałem silnik mojego fiata 1.2 który miał olej wymieniany przez poprzednią włascicielkę niezwykle rzadko (co było widać po żużlu w misce i głowicy) a luzy na zamkach pierscieni tłokowych w normie montażowej i żużycie gładzi cylindrów praktycznie zerowe. Więc test na 100 000 km to lipa. 300-500 000km to już coś.

Jalal_79 - 24-10-2012, 14:15

tomekrvf napisał/a:
Jalal_79 napisał/a:
Lancera X 1.8 MIVEC po 100000km na oleju Millers.

Po 100 000km to nawet na lotosie silnik będzie wyglądał jak nowy (pod warunkiem regularnych wymian).
Rozbierałem silnik mojego fiata 1.2 który miał olej wymieniany przez poprzednią włascicielkę niezwykle rzadko (co było widać po żużlu w misce i głowicy) a luzy na zamkach pierscieni tłokowych w normie montażowej i żużycie gładzi cylindrów praktycznie zerowe. Więc test na 100 000 km to lipa. 300-500 000km to już coś.

Czyli podkręciłeś licznik dla kolegi od Millersa, bo wątpie aby jakikolwiek Lancer zrobił 300k km albo więcej na w/w oleju.

Trik - 24-10-2012, 17:16

Jalal_79 napisał/a:
bo wątpie aby jakikolwiek Lancer zrobił 300k km albo więcej na w/w oleju
Na forum chyba jeszcze nie ma takiego wyniku w Lancerze CX/CY. Maksymalnie będzie coś koło 150 Kkm. W moim mam zaraz 120Kkm i przechodzę na Millersa. A co mi tam.