[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A] Tuning mechaniczny V6
deejay - 03-12-2012, 20:19
MKV napisał/a: | swinks_UK napisał/a: nabassu napisał/a: Manuala mozna by wzmocnic. Moze moze...
Jakie "może"? Nic nie trzeba. Znam co najmniej 4 różne tzw. VR2 jeżdżace bezawaryjnie z mocą 260 - 300 kucy.
Jedynie trzeba mieć sanki po 2gim lifcie, by tylne turbo się ładnie wpasowało.
Czyli mój białas spełnia wszystkie wymagania do swapowania |
Rób , rób Maciek jestem ciekaw efektów , moze bedę następny...
nabassu - 03-12-2012, 21:27
E tam, czego tu byc ciekawym? nuda i rutyna wszyscy juz to mieli
Tomku, to dobry nius ze manuel daje rade. Czyli tylko automata sie bac.
Juice, my to juz do wszystkiego pchamy te sohcowe V6, zadna frajda Dajcie jakies 3,8 z miveciem! o! V6 z FTO! 3,5 GDI z pojarki! 2,0 Turbo, kompresor. silnik z tylu! wzdluznie, tyl naped! VR-4 turbo-kompresor!
Jakis czelendż żeby był :>
swinks_UK - 03-12-2012, 22:43
MKV napisał/a: |
Czyli mój białas spełnia wszystkie wymagania do swapowania |
Potrzebujesz jeszcze:
- orurowania dolotu i intercoolera
- wiązki z vr4 by zrobić hybrydę
- fajkocewek
- przepływki
- customowego wydechu ("dwururki")
- kompa z vr4
- by to jakoś jeździło jeszcze wymiana stabilizatorów na grubsze
Czyli nie takie hop-siup
Marcino - 01-02-2013, 01:07
http://www.youtube.com/watch?v=wB7KONxzWcs
http://www.youtube.com/watch?v=XUFNjCBzoqA
Jest moc...:)
swinks_UK - 01-02-2013, 21:05
Marcino napisał/a: |
Jest moc...:) |
Jest...
... na 6G72 i GT35R, żadna filozofia
Ciekaw jestem jak to jeździ na torze. No tak... zapomniałem, ze w USA nie mają czegoś takiego jak tory, i potrafia jedynie dusić po prostej na 1/4 mili lub kręcić się w kółko jak w NASCAR
Marcino - 01-02-2013, 22:13
swinks,
A jak bym przywiózł prosto z Japonii ecu do gala V6, dało by to coś? Idzie tam trafić na inaczej zaprogramowany komp nie na Europe?
Misiek :) - 01-02-2013, 22:31
Marcino napisał/a: | swinks,
A jak bym przywiózł prosto z Japonii ecu do gala V6, dało by to coś? Idzie tam trafić na inaczej zaprogramowany komp nie na Europe? |
mnie też temat interesuje?
Jak się ma ecu z jpn do eu?? Czy są też jakieś różnice w silnikach??
Owczar - 01-02-2013, 23:12
Szukałem już wsadu do V6 z JP. ALe z tego co udało mi się ustalić to nie było V6 2WD na rynek azjatycki.
Juiceman - 02-02-2013, 09:34
Jak to nie było a taki model : EA5W LRPE(automa) lub LNPE(manual)?
Owczar - 02-02-2013, 10:56
Rzeczywiście są, ale mają tak samo EGR i inne cuda. Więc wątpię by miały więcej KM lub Nm.
swinks_UK - 02-02-2013, 23:03
Owczar napisał/a: | Szukałem już wsadu do V6 z JP. ALe z tego co udało mi się ustalić to nie było V6 2WD na rynek azjatycki. |
Eee tam, słabo szukałeś...
EAxx na JDM szły w całkiem sporych ilościach. W japońskich wyszukiwarkach musisz napisać "Regnum" a nie "Legnum" jeśli szukasz kombiaka.
Mapy pod JDM były inne ze względu na rodzaj benzyny. Zdaje sie się, że bardziej ubogo i kąt wyprzedzenia zapłonu odrobinę inaczej. Spalanie mniejsze, ale emisja HC dużo wyższa (poza normami EU).
Ecu na JDM miały złącze 4 wtyczkowe M-3a.
Misiek :) - 02-02-2013, 23:31
swinks_UK, Czyli co trzeba by było zmienić w europejskim ecu, aby zwiększyć moc/moment i ewentualnie zmniejszyć spalanie (to nie koniecznie, ale nie zwiększać przynajmniej)
Owczar - 02-02-2013, 23:53
W tym silniku samymi mapami ugrać można pewnie z 5KM. Bez przeróbek mechanicznych nie ma sensu zmieniać map.
MKV - 03-02-2013, 16:07
Owczar napisał/a: | W tym silniku samymi mapami ugrać można pewnie z 5KM. Bez przeróbek mechanicznych nie ma sensu zmieniać map. |
No czyli nic jak tylko dłubać głowice i jakoś to podstroić, podlać paliwem itp
Jakoś mnie tak naszło, żeby w drodze do dużo droższej wersji jaka jest kupno anglika VR4 i swap do mnie zrobić sobie trochę mocniejsze NA czyli kupić jakies głowice z V6 w jak najlepszym stanie i oddać je do kompletnej obróbki oraz jakoś to podstroić (jakąś świnię chyba podbiąć no chyba, ze seryjnego kompa można przeprogramować)
Owczar - 03-02-2013, 20:11
MKV napisał/a: | (jakąś świnię chyba podbiąć no chyba, ze seryjnego kompa można przeprogramować) |
Ja bym szedł w świnię. Chciałem zgrać swoją mapę i się z nią pobawić, ale się nie udało :/ Poza tym ze świnią zmieniasz parametry online, a z modyfikacją mapy już tak szybko nie jest, więc strojenie byłoby czasochłonne.
|
|
|