To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A] Tuning mechaniczny V6

deejay - 03-12-2012, 20:19

MKV napisał/a:
swinks_UK napisał/a: nabassu napisał/a: Manuala mozna by wzmocnic. Moze moze...

Jakie "może"? Nic nie trzeba. Znam co najmniej 4 różne tzw. VR2 jeżdżace bezawaryjnie z mocą 260 - 300 kucy.

Jedynie trzeba mieć sanki po 2gim lifcie, by tylne turbo się ładnie wpasowało.

Czyli mój białas spełnia wszystkie wymagania do swapowania

Rób , rób Maciek jestem ciekaw efektów , moze bedę następny... :wink:

nabassu - 03-12-2012, 21:27

E tam, czego tu byc ciekawym? nuda i rutyna :D wszyscy juz to mieli ;)
Tomku, to dobry nius ze manuel daje rade. Czyli tylko automata sie bac.
Juice, my to juz do wszystkiego pchamy te sohcowe V6, zadna frajda :D Dajcie jakies 3,8 z miveciem! o! V6 z FTO! 3,5 GDI z pojarki! 2,0 Turbo, kompresor. silnik z tylu! wzdluznie, tyl naped! VR-4 turbo-kompresor!
Jakis czelendż żeby był :>

swinks_UK - 03-12-2012, 22:43

MKV napisał/a:

Czyli mój białas spełnia wszystkie wymagania do swapowania :D

Potrzebujesz jeszcze:
- orurowania dolotu i intercoolera
- wiązki z vr4 by zrobić hybrydę
- fajkocewek
- przepływki
- customowego wydechu ("dwururki")
- kompa z vr4
- by to jakoś jeździło jeszcze wymiana stabilizatorów na grubsze
Czyli nie takie hop-siup :wink:

Marcino - 01-02-2013, 01:07

http://www.youtube.com/watch?v=wB7KONxzWcs

http://www.youtube.com/watch?v=XUFNjCBzoqA

Jest moc...:)

swinks_UK - 01-02-2013, 21:05

Marcino napisał/a:

Jest moc...:)

Jest...
... na 6G72 i GT35R, żadna filozofia :wink:
Ciekaw jestem jak to jeździ na torze. No tak... zapomniałem, ze w USA nie mają czegoś takiego jak tory, i potrafia jedynie dusić po prostej na 1/4 mili lub kręcić się w kółko jak w NASCAR :mrgreen:

Marcino - 01-02-2013, 22:13

swinks,
A jak bym przywiózł prosto z Japonii ecu do gala V6, dało by to coś? Idzie tam trafić na inaczej zaprogramowany komp nie na Europe?

Misiek :) - 01-02-2013, 22:31

Marcino napisał/a:
swinks,
A jak bym przywiózł prosto z Japonii ecu do gala V6, dało by to coś? Idzie tam trafić na inaczej zaprogramowany komp nie na Europe?

mnie też temat interesuje?
Jak się ma ecu z jpn do eu?? Czy są też jakieś różnice w silnikach??

Owczar - 01-02-2013, 23:12

Szukałem już wsadu do V6 z JP. ALe z tego co udało mi się ustalić to nie było V6 2WD na rynek azjatycki.
Juiceman - 02-02-2013, 09:34

Jak to nie było a taki model : EA5W LRPE(automa) lub LNPE(manual)?
Owczar - 02-02-2013, 10:56

Rzeczywiście są, ale mają tak samo EGR i inne cuda. Więc wątpię by miały więcej KM lub Nm.
swinks_UK - 02-02-2013, 23:03

Owczar napisał/a:
Szukałem już wsadu do V6 z JP. ALe z tego co udało mi się ustalić to nie było V6 2WD na rynek azjatycki.

Eee tam, słabo szukałeś... :mrgreen:
EAxx na JDM szły w całkiem sporych ilościach. W japońskich wyszukiwarkach musisz napisać "Regnum" a nie "Legnum" jeśli szukasz kombiaka. :wink:

Mapy pod JDM były inne ze względu na rodzaj benzyny. Zdaje sie się, że bardziej ubogo i kąt wyprzedzenia zapłonu odrobinę inaczej. Spalanie mniejsze, ale emisja HC dużo wyższa (poza normami EU).
Ecu na JDM miały złącze 4 wtyczkowe M-3a.

Misiek :) - 02-02-2013, 23:31

swinks_UK, Czyli co trzeba by było zmienić w europejskim ecu, aby zwiększyć moc/moment i ewentualnie zmniejszyć spalanie (to nie koniecznie, ale nie zwiększać przynajmniej)
Owczar - 02-02-2013, 23:53

W tym silniku samymi mapami ugrać można pewnie z 5KM. Bez przeróbek mechanicznych nie ma sensu zmieniać map.
MKV - 03-02-2013, 16:07

Owczar napisał/a:
W tym silniku samymi mapami ugrać można pewnie z 5KM. Bez przeróbek mechanicznych nie ma sensu zmieniać map.

No czyli nic jak tylko dłubać głowice i jakoś to podstroić, podlać paliwem itp ;)
Jakoś mnie tak naszło, żeby w drodze do dużo droższej wersji jaka jest kupno anglika VR4 i swap do mnie zrobić sobie trochę mocniejsze NA czyli kupić jakies głowice z V6 w jak najlepszym stanie i oddać je do kompletnej obróbki oraz jakoś to podstroić (jakąś świnię chyba podbiąć no chyba, ze seryjnego kompa można przeprogramować)

Owczar - 03-02-2013, 20:11

MKV napisał/a:
(jakąś świnię chyba podbiąć no chyba, ze seryjnego kompa można przeprogramować)

Ja bym szedł w świnię. Chciałem zgrać swoją mapę i się z nią pobawić, ale się nie udało :/ Poza tym ze świnią zmieniasz parametry online, a z modyfikacją mapy już tak szybko nie jest, więc strojenie byłoby czasochłonne.