To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Skrobaczki do szyb.

Krzyzak - 14-01-2013, 21:38

tomek84 napisał/a:
3 kolejne sztuki - jedną do Colta, 2 na zapas
zawsze to jedna przesyłka
ja ostatnio też miałem trochę do skrobania, bo lód się spory zebrał na szybie - murska dała radę, chociaż musiałem czasami 2x przejechać
ale plastikiem, to się często po 5-10x to samo miejsce darło

elektryk - 15-01-2013, 14:13

mjsystem napisał/a:
Plastikowa skrobaczka zabiera ze sobą kryształki piasku(kwarce) I na 100% może porysować szybę.
Ja w to nie wątpię że mogłaby zabierać kryształki kwarcu.

mjsystem napisał/a:
Murska nie zrobi pracy za Ciebie ale na pewno lepiej wyskrobie niż plastik, szczególnie zużyty.
No właśnie piszę że Murska mi skrobała jak wystrzępiona skrobaczka sprzed laty, pozostawiała paski gdzie metal nie dotykał nawet szyby.
mjsystem - 15-01-2013, 14:52

elektryk napisał/a:

mjsystem napisał/a:
Plastikowa skrobaczka zabiera ze sobą kryształki piasku(kwarce) I na 100% może porysować szybę.
Ja w to nie wątpię że mogłaby zabierać kryształki kwarcu.

Tylko, że te kryształki piasku wbite w plastikowe skrobaczki własnie rysują szybę :wink:
elektryk napisał/a:
No właśnie piszę że Murska mi skrobała jak wystrzępiona skrobaczka sprzed laty, pozostawiała paski gdzie metal nie dotykał nawet szyby.

I to mnie dziwi. Bo Murska rewelacyjnie zabiera cały pasek szronu. Co innego mocno "wgryziony" w szybę lód. Tam zdecydowanie trzeba się więcej napracować. :P

elektryk - 15-01-2013, 15:18

mjsystem napisał/a:
I to mnie dziwi. Bo Murska rewelacyjnie zabiera cały pasek szronu. Co innego mocno "wgryziony" w szybę lód. Tam zdecydowanie trzeba się więcej napracować. :P
Mnie też to zdziwiło, bo grubszy lód jakby sam się odkruszał. Zauważyłem że problem chyba dotyczy skrobaczki 580L którą kupiłem dla siebie, a standardowa 575 daje radę. Na mojej 580L nie widać jakiś zniekształceń ani wygięć w metalu.
vendetta - 15-01-2013, 15:23

580L jest kiepska , też ją miałam - jest jakby sztywniejsza. Dlatego pisałam kilka postów wcześniej, że najlepsza jest ta mała niebieska :)
elektryk - 15-01-2013, 16:07

vendetta napisał/a:
najlepsza jest ta mała niebieska :)
A ja chciałem czerwoną małą to przysłali mi czarną, będę musiał wymienić na niebieską.
mjsystem - 15-01-2013, 17:16

elektryk napisał/a:

vendetta napisał/a:
najlepsza jest ta mała niebieska
A ja chciałem czerwoną małą to przysłali mi czarną, będę musiał wymienić na niebieską.

I doszliśmy do konsensusu. Ja mam tą małą i stąd rozbiezność w doświadczeniach :wink:

Krzyzak - 15-01-2013, 22:15

e tam, popatrzcie:
http://demotywatory.pl/4019581/Opowiedz-im

Krystian99 - 15-01-2013, 22:49

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
oooo ja nieźle mają do skrobania :biggrin:

Marcino - 15-01-2013, 23:00

Ja skrobie tylko po pracy jak jest co ;) .... wiec mam trójkatną plastikową z gumą, taką co dali mi kiedyś jak miałem z wypożyczalni samochodów Europcar w niemczech.
mjsystem - 21-01-2013, 19:51

Dziś Murska nie dała rady, Plastiki tym bardziej... Trzeba było grzać auto, dopiero wtedy dało się zeskrobać centymetr lodu...
Tomek - 21-01-2013, 19:57

mjsystem napisał/a:

Dziś Murska nie dała rady, Plastiki tym bardziej... Trzeba było grzać auto, dopiero wtedy dało się zeskrobać centymetr lodu...

ja zadziałałem z trzech stron
ogrzanie auta, odmrażacz w sprayu i po chwili Murska, dopiero wtedy dało radę

mystek - 21-01-2013, 23:04

Najgorzej jest się przebić przez ten lód do szyby, później już jakoś idzie :) dobrze jest skrobać szybę od dołu, bo urywają się duże płaty lodu, które łatwo można zrzucić i oszczędza nam to czas.

Murska fakt - nie dała rady, ale jak widziałem jak ludziom idzie skrobanie plastikami, to jednak Murska nadal jest the best :)

Krzyzak - 22-01-2013, 08:27

a może przecinak/dłuto i młotek? :lol:
krzychu - 22-01-2013, 08:31

Piękne są te ostatni warunki. Śnieg wygląda jak marcepan...

Samochód drugi raz mi zamarzł cały (wczoraj na myjni zrywałem warstwę lodową). A rozmrażanie ~7-8 minut grzania i już odchodzi płatami.... :mrgreen: