[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem z alarmem, immobilizerem - Lancer CYxA
szakalaka - 30-10-2015, 15:15 Temat postu: [CY8A 2.0DID] problem z elektronika/akumulatorem Czesc !
Mam duzy problem, ktory wymaga dosc szybkiego rozwiazania, bo auto stoi otwarte..
Chcac dzisiaj pojechac, otworzylem normalnie samochod, nastepnie wlozylem kluczyc do stacyjki i przekrecilem aby swiece zaczely grzac. Zapalily sie wszystkie konktrolki i po 3-4 sekundach zgasl caly panel.
Ponowna proba odpalenia nie skotkuje - panel sie nie zapala oraz dodatkowo nie moge nawet zamknac auta z zewnatrz kluczykiem.
Wydaje mi sie, ze przyczyta to albo akumulator albo immobilizer. Czy mial ktos tak kiedys ?
A moze samochod ma wbudowana blokate anty kradziezowa ?
Mam drugi kluczyk. z zepsutym immobilizerem i kiedy nim kiedys probowalem odpalic samochod to odpala ale silnik gasnie po ok. 3 sekundach i mozna tak zrobic tylko 3 razy bo pozniej juz w ogole nie odpala.
Pozdrawiam
edit. dodam jeszcze, ze sam rozruch silnika w poprzednia zime nie stanowil zadnego problemu, tak samo teraz latem, zawsze dosc sprawnie to sie odbywalo.
wiewioor - 30-10-2015, 17:51
Wina immo raczej nie powinna być gdyż jeśli indukcja dla immo nie działa (która chyba najczęściej szwankuje) zapłon powinien ci się włączyć. Na dzień dobry akumulator. Jeśli masz miernik szybko pójdzie ustalenie czy to wina aku. Jeśli nie masz - spróbuj włączyć zapłon z podłączonymi kablami od innego aku.
szakalaka napisał/a: | edit. dodam jeszcze, ze sam rozruch silnika w poprzednia zimę nie stanowil zadnego problemu, tak samo teraz latem, zawsze dość sprawnie to się odbywało. |
w dobie dzisiejszej elektroniki w nowoczesnych autach w przypadku słabego napięcia niestety wszystko siada. Taki przypadek miałem w Citroen C3 gdzie wszystko działo i żadnych oznak padniętej baterii, po czym następna próba odpalenia - żadna kontrolka nie zaświeciła.
Jeśli okaże się że aku jest dobre - sprawdź połączenia masowe na początek.
marcink - 30-10-2015, 23:48 Temat postu: Re: problem z elektronika/akumulatorem
szakalaka napisał/a: | auto stoi otwarte.. |
Zawsze możesz je zamknąć 'ręcznie od środka', a drzwi kierowcy zamknąć przekręcając kluczyk w zamku przy klamce.
tokyo - 03-11-2015, 00:00
Witam
Sprawdz bezpieczniki oraz naladuj akumulator.
Moze rowniez zadzialac blokada alarmu przy niskim napieciu zasilania.
Melon112 - 04-01-2016, 21:20 Temat postu: Problem z fabrycznym alarmem Odkąd zrobiło się chłodnej na zewnątrz mam problem z fabrycznym alarmem.Czasem po zamknięciu auta z pilota zaraz po uzbrojeniu, gdy dioda zaczyna migać włącza się syrena.Zauważyłem że zdarza się to coraz częściej przy obecnych minusowych temperaturach.W lecie praktycznie problemu nie było.Staje się to strasznie irytujące bo czasem stoję przy aucie 30 sek.po zamknięciu i czekam czy będzie syrena wyła czy nie
sla - 04-01-2016, 21:50
A nie masz problemu z akumulatorem? Mi kiedyś tak alarm reagował na spadek napięcia i uruchamiał się z własnego zasilania. Ale pewnie zależy to od rodzaju alarmu.
Myślałem , że już nie ma wyjących alarmów, w każdym razie tych fabrycznych, jest to podobno zabronione.
Melon112 - 04-01-2016, 22:49
Akumulator w marcu wymieniony był na nowy.Przed wymianą też tak miałem,ale zaznaczam że tylko w chłodne dni
el_diablo - 05-01-2016, 07:25
Sprawdź czy któraś czujka drzwi lub klapy nie przymarza.
brylekVFR - 05-01-2016, 08:44
Jak by czujnik przymarzał to pewnie alarm widział by że drzwi są zamknięte. Tak mi się wydaje. Można to sprawdzić otwierając po kolei każde drzwi i patrząc czy na wyświetlaczu też są otwarte lub zamknięte.
Melon112 - 05-01-2016, 09:43
Wyczytałem w instrukcji,że można zrobić test alarmu.Dziś po pracy zrobię,może rzeczywiście się okaże że któryś z czujników się przycina gdy jest zimno.
Czorny - 05-01-2016, 11:44
Kolega miał podobny problem z Kią (chyba ceed). Po uzbrojeniu alarmu potrafił się włączyć i "wyć" przez pewien czas. Najlepsze było to, że nieraz po powrocie do domu i zamknięciu auta alarm potrafił się włączyć np. o 1 w nocy.
Okazało się, że czujnik alarmu przy masce silnika był "walnięty", tzn. po uzbrojeniu alarmu w różnych odstępach czasu wywalał odryglowanie zamka i włączał alarm.
Robert_N - 05-01-2016, 19:58
U mnie w Toyocie Avensis czujnik wstrząsu był za bardzo "wrażliwie" ustawiony, alarm włączał się bez przyczyny, w słońcu, na mrozie, w nocy, w dzień itd., itp. W serwisie toyoty 2 lata bawili się aż wymienili czujnik wstrząsu i jak ręką odjął.
Melon112 - 06-01-2016, 12:47
Zrobiłem test alarmu.Wynika z niego że za ostatnie cztery alarmy odpowiada czujnik
ultradźwiękowy.Czyli teoretycznie przyczyna jest,ale co dalej mam z tym zrobić? [/list]
tyku - 06-01-2016, 13:13
Melon112, Jaki to jest fabryczny alarm z czujnikami ultradźwiękowymi
Znasz nazwę (oznaczenie) tego alarmu Z jakiej instrukcji korzystałeś
brylekVFR - 06-01-2016, 15:48
Melon112 napisał/a: | Zrobiłem test alarmu.] |
Jak to zrobiłeś?
|
|
|