Nasze nieMiśki ;-) - GT
Krzyzak - 30-07-2013, 08:52
cns80 napisał/a: | A nie czasem z Opla Tigry zaprojektowane przez Lotusa | ja tam się w latach 80-tych "bawiłem" tym w BMW M3 ojca mojego kolegi
może Lotus to zrobił, ale Tigry w latach 80-tych jeszcze nie produkowano
londolut - 30-07-2013, 09:02
Tigra ma ramki.
cns80 - 30-07-2013, 09:24
londolut napisał/a: | Tigra ma ramki. | I co z tego ? Patent był przewidziany do coupe (tak jak pisał Darek) ponieważ przy trzaśnięciu ogromną tylna klapą powietrze w małej przestrzeni tak się kompresowało że potrafiło wybić boczną szybę. W Tigrze właśnie tak to było podłączone że jak próbowałeś zamknąć klapę to prawa szyba jechała w dół
Spróbuj zamknąć drzwi w małym coupe bez tego patentu - w bezramkowcach aż prowadnice wykrzywiało, a szpara w górnym rogu po kilku latach użytkowania potrafiła być w rozmiarze kciuka
Matejko - 30-07-2013, 11:26
cns80 napisał/a: | A nie czasem z Opla Tigry zaprojektowane przez Lotusa |
w tigrze sie opuszczaly dopiero od ktoregos roku produkcji bo pekala szyba w klapie z tylu, jak sie nie opuszczaly
Olivia - 14-08-2013, 09:33
Fajny samochód.
Mam pytanie. Piszą że GT bazuje na podzespołach 156 która nie miała najlepszej opinii, szczególnie jeżeli chodzi o zawieszenie (trwałość) i silniki (Twin Spark). Zanim kupiłeś zasięgałeś jakiejś opinii o modelu etc. ?
Matejko - 14-08-2013, 13:49
silniki twin spark jezdza do teraz tylko trzeba dbac o rozrzad(60tys km max), tylko ze w gt sa JTS czyli bezposredni wtrysk do wszystkiego - i tu bym sie dopatrywal problemow - tyle ze malo ktory jts ma wiecej jak 100tys km.
zawieszenie jest to samo co w 156/147
co do zawieszenia czytalem, oczywiscie najwiecej wiedza ci co alfy nigdy nie mieli, a drogi mamy takie jakie sa, wiec w jakim aucie nie ma problemow z zawieszeniem ??
Olivia - 15-08-2013, 23:24
Dzięki za odpowiedź.
Odnośnie zawieszenia bazowałam na opinii z tygodnika "Motor". Było wspomniane też o zawodnej elektronice etc.
Zresztą, sam na pewno słyszałeś opinie o Alfach Szczególnie właśnie o nieudanych modelach 156 i 147.
A od jakiegoś czasu szukam samochodu dla siebie. I strasznie się miotam między markami i modelami a co gorsza nawet nad rodzajem paliwa. Z racji tego w poprzednim poście zadałam pytanie dotyczące trwałości zawieszenia.
Zastanawia mnie też jakość wykonania auta w sensie ogólnym, czyli wnętrze. Czy na wybojach świerszcze lub inne gady atakują ze wszystkich stron itp. ?
Już ktoś przede mną pytał jaki jest komfort jeżdżenia po naszych drogach w tym samochodzie ?
Jakie są typowe bolączki GT ?
Przychodzą mi na myśl typowe pytania osoby która jest zainteresowana kupnem a nie za wiele wie o danym modelu z drugiej jednak strony nie chce się od razu rejestrować na forum AR
Matejko - 16-08-2013, 12:21
Prowadzę warsztat, naprawiamy pełno niemieckich, francuskich aut, ale żadnej alfy (jedną moją ) to możesz sobie sama odpowiedzieć,
jakość wykonania jest okej, mój trzeszczy ale to przez niski profil i obniżenie 4cm albo więcej w dół
Musisz uważać z korozja, z tego co sam oglądałem polecam roczniki od 2006r. wszystkie starsze, które oglądałem miały rudą na podłodze.
Diesel jest ok, ciężko trafić na GT z dpfem, benzyna to tylko 3.2 + lpg, chociaż nie wiem jakie przebiegi roczne robisz ??
A jak diesel to wiadomo przebieg ponad 100tys km, moze sie rozwalić dwumas, do zrobienia lub wymiany na pewno będzie kolektor dolotowy,
W każdej alfie przekładnie padają ale jeśli regeneruje to ktoś mądry to przeżyje samochód
No i wygląd auta jest nie do wyjęcia
Olivia - 18-08-2013, 18:41
Przebiegi robię małe. W granicach 600 max. 1000 km miesięcznie.
Dziękuje za informacje
Krzyzak - 18-08-2013, 22:58
Matejko napisał/a: | wygląd auta jest nie do wyjęcia | ja się nie sprzeczam, ale jak dla mnie alfy są brzydkie i to bardzo brzydkie
bbandi - 19-08-2013, 13:44
Ja sie zastanawiam co to za kabel wisi często pod alfami , powaga - nie widzieliście nieraz pod alfą nisko wiszącego przewodu?
Mimo to 166 mi się podoba a ten GT też niczego sobie.
bart1924 - 19-08-2013, 16:49
bbandi napisał/a: | Ja sie zastanawiam co to za kabel wisi często pod alfami , powaga - nie widzieliście nieraz pod alfą nisko wiszącego przewodu? |
To jest linka hamulcowa, która bardzo często wypada z obejmy, słabo to rozwiązali
Hugo - 19-08-2013, 19:54
bart1924 napisał/a: | To jest linka hamulcowa, która bardzo często wypada z obejmy, słabo to rozwiązali | Jak w każdym Fiacie, np. Punto, Siena itd.
Matejko - 19-08-2013, 22:23
hue a mnie nie wisi
Fragu - 20-08-2013, 08:02
Jeszcze młody jesteś
|
|
|