[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Skrzynia biegów - pytania, problemy techniczne.
princeflejm - 05-09-2017, 14:10
Szukam szukam i nie mogę znaleźć może ktoś z was poda mi przełożenia skrzyni 6 biegowej w lancerze 2.0 DID ? Będę wdzięczny
tyku - 08-09-2017, 15:43
princeflejm, Zerknij tutaj (22D-MANUAL TRANSMISSION OVERHAUL<F6MBA>) :
http://mmc-manuals.ru/man...sb/index_M1.htm
Gregix - 21-09-2017, 21:12
Jest tu jakiś łatwy dostęp do linek wybieraka? Jak wjadę na kanał?
Bo coś mi ciężko chodzi na boki, nie wraca do neutralnego samo. Więc chyba to będzie to. Sam wybierak przesmarowałem już, ciut lepiej ale - patrz wyżej...
mpoplaw - 06-10-2017, 16:07
Dołączam do klubu klekoczacej skrzyni, moja leży właśnie rozebrana na stole, olej w skrzyni zamienił się w wodę, łożyska spalone, wałek uszkodzony, przebieg 50 tyś, koszt naprawy 800 zł albo więcej
Nigdy więcej Mitsubishi
Golotheman - 09-10-2017, 07:52
50tys ??
mpoplaw - 10-10-2017, 10:07
Mało jeździł, a mimo to skrzynia w proszku, właśnie takie teraz produkują
RalfPi - 10-10-2017, 16:09
Chyba Kolega jest pierwszą osobą na Forum, której skrzynia uległa poważnej awarii spośród.. 300.
Skąd więc wniosek, że teraz produkuje się kiepskiej jakości skrzynie?
mpoplaw - 10-10-2017, 19:15
Chwila moment, w tym wątku jest parę osób z identycznym problemem jak mój, identyczny przebieg, i identyczna usterka
RalfPi - 10-10-2017, 19:20
Kto konkretnie...
mpoplaw napisał/a: | Dołączam do klubu klekoczacej skrzyni, moja leży właśnie rozebrana na stole, olej w skrzyni zamienił się w wodę, łożyska spalone, wałek uszkodzony, przebieg 50 tyś, koszt naprawy 800 zł albo więcej
|
Ma taki problem jak Ty?
mpoplaw - 11-10-2017, 04:59 Temat postu: Re: Skrzynia biegów - pytania, problemy techniczne. Np:
marsjanin napisał/a: | Witam wszystkich mam pytanko czy ktoś z kolegów miał problem z łożyskiem wałka w skrzyni biegów moja maszynka ma przejechane 45 tys km a te łożyska już słychać mecha stwierdził że to standardowa usterka koszt naprawy to 700 zł |
RalfPi - 11-10-2017, 16:37
Lucas123w napisał/a: | W poprzednim aucie miałem to samo, zrobiłem z tym 80tyś i nic się nie stało. Dźwięk na luzie był dokładnie taki sam jak opisujesz, takie chrobotanie. |
A czy kolega marsjanin napisałe jaki był koniec sprawy? Nie napisał.
Wiec wygląda na to, że jesteś jedyną osobą ze skrzynią "w proszku".
Nikt nie pisze, że skrzynie Mitsubishi są najlepsze, ale żeby pisać, że teraz produkują badziewie, to zdecydowana przesada.
Moja skrzynia przejeździła 155kkm i wymieniłem olej - jeszcze można by było na nim pojeździć, a biegi zmieniam dość często. Póki co skrzynia pracuje prawidłowo (z drobnymi problemami z trójką).
mpoplaw - 11-10-2017, 20:44
Idźmy dalej tym tropem, nic nie wymieniany, jeśli np: łożysko w kole będzie chrobotać to nic nie robimy, jeździmy aż odpadnie koło ? To właśnie miałeś na myśli ?
A mnie się wydawało że łożyska są po to żeby obracało się gładko i bez oporów, bez tarcia i bez wysokiej temperatury, ale przecież 150 lat temu wszystko kręciło się na panewkach i nikt nie narzekał, więc po co postęp ? 😀
ravpraca - 11-10-2017, 21:32
mpoplaw - współczuję bardzo. 50 tys. to tyle co nic.
Mógłbyś napisać jakie były objawy? Przyczepy jakieś ciągałeś? Auto bezwypadkowe i czy masz od nowości?
mpoplaw - 12-10-2017, 07:52
tak pierwszy właściciel, auto bez haka, nie było piłowane na jedynce, nie ścigałem się spod świateł, czasami jeździł w 4 osoby, ale z reguły tylko kierowca, wnętrze skrzyni wygląda tak:
a tak wyglądają polskie łożyska w podobno japońskim samochodzie
dostałem odpowiedź od MMC, ponieważ auto było tylko raz w ASO, to mam się gonić bo nie jestem klientem "premium"
te oszczędności na łożyskach to podobno norma w japończykach
joujoujou napisał/a: | W 11 lat zarżnąłem 5 skrzyń C150 w Corolli. Za każdym razem przyczyną były jak najbardziej japońskie łożyska o najwyraźniej nieco "oszczędnej" konstrukcji.
Problemy skończyły się po wysłaniu (i powrocie) skrzyni do naprawy |
milo - 12-10-2017, 08:24
Łożysko wałeczkowe w tej skrzyni jest osadzone z za dużym luzem potem sa efekty tak samo jest w skrzyni w galancie i taki sam efekt nawet jak nowe jest wyczuwalny luz o wiele większy niż w zwykłych kólkowych , wystarczy zobaczyć konstrukcje skrzyń z lat 80-90 wałki osadzone są na łozyskach stozkowych i kolkowych zależnie od typu skrzyni i nie było problemu
Można przerobić na łozyska stozkowe i jest spokój ale to wymaga precyzji i kasowania luzów podobnie jak w mechanizmie róznicowym
|
|
|