[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Spryskiwacze reflektorów, szyby przedniej i tylnej.
lukasz3112 - 10-03-2014, 16:41
Bizi78, dzięki bardzo za pomoc. Faktycznie przepalony był bezpiecznik 20A. Po wymianie wszystko działa
Lukaso - 15-01-2015, 17:59
Witam,
Pierwsze zaskoczenie od roku użytkowania. Garażowany więc żadne zamarznięcie nie wchodzą w grę. Rozpiąłem wężyk na złączce z boku przy zawiasach klapy i dalej nie leje. Nigdy nie zwracałem uwagi na odgłos silniczka od spryskiwaczy (w sumie jak niby rozpoznać podczas jazdy) ale moim zdaniem nic teraz nie słychać, wycieraczki oczywiście wachlują. Sprawdziłem rozkładówkę bezpieczników ale nic tam nie widzę co odpowiada do sprawdzenia.
1. Czy jest jednak jakiś z bezpieczników który należy sprawdzić ?
2. Czy dobrze widzę tą wtyczkę między nadkolem a zbiorniczkiem - to ona zasila silniczek ?
- sprawdzę może w weekend czy tam pojawia się napięcie
3. Słyszę tylko takie pyknięcia ale to na pewno przekaźnik
4. Czy coś jeszcze można dodatkowo sprawdzić zakładając że silnik sam z siebie się nie spalił ?
Z góry dzięki za wsparcie.
sztukm93 - 22-01-2016, 11:52
Witajcie,
i u mnie jest problem z przednimi spryskiwaczami, a konkretniej z jednym ( tym od strony kierowcy). Rzecz w tym że wydatek przepływu płynu w spryskiwaczu od strony kierowcy jest dużo mniejszy niż w drugim spryskiwaczu. Mówiąc po ludzku z lewego płyn ledwo co leci a z prawego normalnie. Miał może ktoś już podobny problem? Myślicie że to może być kwestia zanieczyszczenia samego spryskiwacza?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam
Robert_N - 22-01-2016, 12:17
sztukm93 prawdopodobnie przytkała się dysza i dlatego tak się dzieje. Musisz ją spróbować przetkać i sprawdzić czy przypadkiem nie jest pęknięty wężyk doprowadzający, bo taka usterka też obniży ciśnienie na dyszy.
sztukm93 - 22-01-2016, 16:23
Robert_N dzięki za sugestie, właśnie wróciłem z próby przetkania dyszy, niestety nic to nie przyniosło to żadnego skutku, podejrzewam jednak ten pęknięty wężyk o którym wspominałeś, ponieważ widać na wyciszeniu pod maską, plamę prawdopodobnie po wyschniętym płynie. Niestety pogoda nie pomaga w przeprowadzaniu takich drobnych napraw a nie bardzo chciałbym połamać zatrzaski trzymające to wyciszenie ;p
bartes - 26-01-2016, 16:24
regulacja spryskiwaczy to zabawa - dysze reguluje się płaskim małym śrubokrętem - trzeba uważać - lekki ruch i daje na dach , a dyszki chodzą ciężko
robertrz - 09-05-2016, 17:37
Witam Mam problem ze spryskiwaczami lamp naciskam ten guzik po lewej stronie i nic nie spryskuje. nie wiem jak to uruchomić... ????
tyku - 10-05-2016, 14:27
robertrz, Jak już pisał kolega Bizi78, sprawdź najpierw bezpiecznik.
marcink - 11-05-2016, 20:12
robertrz, jaki masz poziom płynu i czy próbujesz na postoju, czy w czasie jazdy? U mnie powyżej pewnej prędkości, a także w przypadku końcówki płynu się nie załączają.
robertrz - 13-05-2016, 07:56
próbowałem na postoju, poziom płynu mam -mam do pełna. i Nie wiem czy popsute czy tak jak piszesz że przy jakiejś prędkości się załączają. Bo tak to nic innego nie trzeba włączać przekręcać tylko naciskać ten guzik???
Arczi89 - 13-05-2016, 12:24
Tylko światła mijania muszę być włączone.
marcink - 13-05-2016, 17:32
robertrz napisał/a: | czy tak jak piszesz że przy jakiejś prędkości się załączają |
Przy jakiejś prędkości się nie załączają. Na postoju, nawet z załączonym start-stopem i włączonymi światłami mijania (nie mam dziennych) zawsze działa.
robertrz - 18-05-2016, 12:09
muszę sprawdzić ten bezpiecznik. tylko nie wiem gdzie i który. Od 3 tyg mam lancera
[ Dodano: 18-05-2016, 18:25 ]
Wymieniłem bezpiecznik pogrzebałem i znalazłem był spalony. I wszystko działa Dzięki za podpowiedzi
tomala - 10-11-2016, 14:14
Witam wszystkich!
Ja mam z kolei inną ciekawostkę związaną ze spryskiwaczami przedniej szyby. Mianowicie od jakiegoś czasu po naciśnięciu dźwigni spryskiwacza w celu oczywistym "spryskania szyby i przetarcia wycieraczkami" - spryskiwacz jakby żył własnym życiem tzn. pryska nie raz, jak mu nakazałem pociągając za dźwignię, ale wali na szybę 5 razy! Posiadam MMCS, zajrzałem, ale na temat spryskiwacza mogę tylko go odłączyć od wycieraczek i tyle. Miał ktoś z kolegów podobny przypadek?
Pozdrawiam Tomek
lichy - 10-11-2016, 15:22
Jest to standardowe zachowanie spryskiwacza / wycieraczek w Lancerze.
Po krótkim pociągnięciu dźwigni. Szyba jest kilkukrotnie spryskiwana i przecierana wycieraczkami, dodatkowo po chyba 6 sekundach jest jeszcze jeden ruch wycieraczek.
Przy dłuższym przytrzymaniu dźwigni spryskiwacz i wycieraczki działają ciągle, dopóki trzymasz dźwignie. Po jej zwolnieniu są jeszcze ze 2 ruchy wycieraczek i jeden dodatkowy po ok. 6 sekundach.
W instrukcji jest to opisane.
|
|
|