Chcę kupić Lancera! - [Lancer X] Czy to jest drogi samochód? Przymiarka do zakupu
Luk - 24-02-2014, 23:13
Nie jest prosto odpowiedzieć na Twoje pytania
miksell napisał/a: | Autem chcę pojeździć 5 lat (w porywach do 10). |
Mówimy o nowym, salonowym? Mojemu leci 6-ty rok i jak na razie jest bezawaryjny. Drobne naprawy (stukająca szyba przy otwieraniu i zapieczone tłoczki z tyłu) zrobione na gwarancji.
miksell napisał/a: | słabe wyciszenie (może nie jest aż tak źle) |
Weź po prostu testowy od dealera i bujnij się na autostradę, to się przekonasz.
miksell napisał/a: | dużo pali (zależy pewnie od nogi, jednak jeśli na trasie spali 7 to będzie ok) |
Zależy w jakiej trasie (autostrada czy krajowe), jaka noga, jakie prędkości... Generalnie da się 7l/100, ale mi się udało tylko raz
miksell napisał/a: | kiepsko wykończony bagażnik w wersji sedan (dla mnie brzydota na maxa) |
Bierz Sportbacka, praktyczniejszy i ładniejszy (bardziej zadziorny z wyglądu)
miksell napisał/a: | przeciętne plastiki w środku (w porównaniu do Audi jest przepaść) |
No przepaść, ale i cena dwukrotnie niższa za Mitsu
Uwex - 25-02-2014, 08:41
miksell - wystarczy tylko przejrzeć tytuły tematów w dziale naszego Lancera i potem już czytać i się zniechęcać .
Klik 1
Klik 2
Życzę miłej lektury
miksell - 25-02-2014, 08:41
Luk napisał/a: | Mówimy o nowym, salonowym? Mojemu leci 6-ty rok i jak na razie jest bezawaryjny. Drobne naprawy (stukająca szyba przy otwieraniu i zapieczone tłoczki z tyłu) zrobione na gwarancji. |
Myślałem o używce, do 5 lat. Chciałem nią pojeździć kolejne 5. Czyli kupuję auto 5 letnie i sprzedaje jak będzie mieć 10 lat. Pytanie czy auto w takim okresie będzie w miarę bezawaryjne. Prawdopodobnie przejadę nim 100-150 000km.
Luk napisał/a: | Weź po prostu testowy od dealera i bujnij się na autostradę, to się przekonasz. |
Dobre rozwiązanie, tak chyba zrobię.
Luk napisał/a: | Zależy w jakiej trasie (autostrada czy krajowe), jaka noga, jakie prędkości... Generalnie da się 7l/100, ale mi się udało tylko raz |
Moja A4 B5 w Tdi, tworetycznie pali 5,4. Mnie realnie spala 6 po trasie (autostrady 7,5) miasto 7,5 - 8. Fajine by było gdyby nowe auto spalało podobnie. Czyluli trasa 7, miasto 8. Czy w Lancerze to jest realne? Jaki silnik 1,8 czy 1,5 lub 1,6?
Luk napisał/a: | Bierz Sportbacka, praktyczniejszy i ładniejszy (bardziej zadziorny z wyglądu) |
Moje wstępne przymiarki idą w tym kierunku.
Luk napisał/a: | No przepaść, ale i cena dwukrotnie niższa za Mitsu |
Przy nowym tak, jednak chcę kupić używane za ok 35 000. W tej cenie może bym wyszukał Audi A3, jednak będzie ono z roku 2004 - 2005. Po obecnym audi, jednak trochę przestałem być fanem marki
mjsystem - 25-02-2014, 09:11
miksell napisał/a: | Moja A4 B5 w Tdi, tworetycznie pali 5,4. Mnie realnie spala 6 po trasie (autostrady 7,5) miasto 7,5 - 8. Fajine by było gdyby nowe auto spalało podobnie. Czyluli trasa 7, miasto 8. Czy w Lancerze to jest realne? Jaki silnik 1,8 czy 1,5 lub 1,6? |
Jak chcesz mieć niskie spalanie to albo 1.5, 1.6 albo gaz do 1.8. Realne spalanie lancerów jest szeroko opisane, ale przy 1.8 spalanie na poziomie 9-10 litrów to standard.
miksell - 25-02-2014, 09:45
Poczytałem i z minusów daje mi do myślenia:
- Słaby lakier?
- Pojawiająca się rdza
- Dużo pali
Sporo osób na forum używa lancerów od nowości i je chwali. Osobiście zakładam zakup auta używanego, więc obawiam się pewnych usterek związanych z używkami
mjsystem - 25-02-2014, 10:33
miksell napisał/a: | Poczytałem i z minusów daje mi do myślenia:
- Słaby lakier?
- Pojawiająca się rdza
- Dużo pali |
Ok. Znajdź mi auto w segmencie C a nawet D, gdzie te usterki nie występują
miksell - 25-02-2014, 10:50
Audi A4 B5?
mjsystem - 25-02-2014, 11:04
miksell napisał/a: | Audi A4 B5? |
Mówimy o nowych autach, nie o starych
Jakie to ja miałem auta bez awarii długie lata to wiem. Było i se ne wrati. Poza tym różnica cenowa mówi swoje.
[ Dodano: 25-02-2014, 11:05 ]
PS, Audi ma inne swoje bolączki i te usterki nie należą do rzadkich
miksell - 25-02-2014, 11:42
mjsystem napisał/a: | Jakie to ja miałem auta bez awarii długie lata to wiem. Było i se ne wrati. |
A z czego byłeś najbardziej zadowolony?
Ja najlepiej wspominam peugeota 406 w benzynie z 1996
mjsystem napisał/a: | S, Audi ma inne swoje bolączki i te usterki nie należą do rzadkich |
Dla tego chce je zmienić
mjsystem - 25-02-2014, 11:52
miksell napisał/a: |
A z czego byłeś najbardziej zadowolony?
|
Generalnie zawsze kupowałem sprawdzone modele z iskierką
np. Audi B4 Avant silnik 2.3 benzyna. Oprócz materiałów eksploatacyjnych - zero awarii
Volvo V70 2.5 Tdi - zero awarii a wyoas na maksa
VW B3 kombi 1.8 na gazie - nie do zajechania
Citroen Berlinko 1.9 wolnossący diesel, wersja Multispace - padała elektryka i zawieszenie, ogólnie super do jazdy
Mitsu Colt CAO 1.6 115KM - nie do zajechania, awaria typu uszczelka pod kopułką za 30 złotych orginał, to też nie problem
teraz 5 rok zupełnie bez awarii Sportback 1.8 86.000 kilometrów za sobą
miksell - 26-02-2014, 12:14
Jak się zachowują Lancery X z przebiegami ok 140 000km. Na jakiego typu usterki należy się nastawiać? Czy opłaca się kupować takie auto? Czy może lepiej dołożyć 5 - 10 tyś zł i kupić coś z mniejszym przebiegiem?
Pytam pod kątem zużycia samochodu. Nie jest tajemnicą iż nowe auta mają się psuć po pewnym przebiegu. Jeździ ktoś Lancerem z takim przebiegiem? Jak się on zachowuje?
mjsystem - 26-02-2014, 12:17
Cytat: |
Jak się zachowują Lancery X z przebiegami ok 140 000km |
A ma ktoś auto z tym przebiegiem? Niewiele osób przekroczyło "setkę"
miksell - 26-02-2014, 13:06
mjsystem napisał/a: | A ma ktoś auto z tym przebiegiem? Niewiele osób przekroczyło "setkę" |
Właśnie. :-/ Chcę kupić Lancera z przebiegiem poniżej 100 000, za 1-3 lata przekroczę 100 000 i ciekawi mnie co się z nim będzie działo ;-/
Na rynku wtórnym równiez nie ma wielu lancerów z takim przebiegiem.
mjsystem - 26-02-2014, 13:21
miksell napisał/a: | Na rynku wtórnym równiez nie ma wielu lancerów z takim przebiegiem. |
Nie oczekuj cudów. To mało awaryjne auto, ale sugeruj się też ostatnimi 10-15 latami serii Lancer VII, VIII czy IX generacji. One nie są złe
miksell - 26-02-2014, 13:31
Czyli można kupowac pewnego Lancera X z przebiegiem w granicach 130 000km - 150 000km?
|
|
|