To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Lancera! - [Lancer X] Czy to jest drogi samochód? Przymiarka do zakupu

Luk - 24-02-2014, 23:13

Nie jest prosto odpowiedzieć na Twoje pytania :)

miksell napisał/a:
Autem chcę pojeździć 5 lat (w porywach do 10).

Mówimy o nowym, salonowym? Mojemu leci 6-ty rok i jak na razie jest bezawaryjny. Drobne naprawy (stukająca szyba przy otwieraniu i zapieczone tłoczki z tyłu) zrobione na gwarancji.

miksell napisał/a:
słabe wyciszenie (może nie jest aż tak źle)

Weź po prostu testowy od dealera i bujnij się na autostradę, to się przekonasz.

miksell napisał/a:
dużo pali (zależy pewnie od nogi, jednak jeśli na trasie spali 7 to będzie ok)

Zależy w jakiej trasie (autostrada czy krajowe), jaka noga, jakie prędkości... Generalnie da się 7l/100, ale mi się udało tylko raz :)

miksell napisał/a:
kiepsko wykończony bagażnik w wersji sedan (dla mnie brzydota na maxa)

Bierz Sportbacka, praktyczniejszy i ładniejszy (bardziej zadziorny z wyglądu) :)

miksell napisał/a:
przeciętne plastiki w środku (w porównaniu do Audi jest przepaść)

No przepaść, ale i cena dwukrotnie niższa za Mitsu :)

Uwex - 25-02-2014, 08:41

miksell - wystarczy tylko przejrzeć tytuły tematów w dziale naszego Lancera i potem już czytać i się zniechęcać .
Klik 1
Klik 2
Życzę miłej lektury :wink:

miksell - 25-02-2014, 08:41

Luk napisał/a:
Mówimy o nowym, salonowym? Mojemu leci 6-ty rok i jak na razie jest bezawaryjny. Drobne naprawy (stukająca szyba przy otwieraniu i zapieczone tłoczki z tyłu) zrobione na gwarancji.

Myślałem o używce, do 5 lat. Chciałem nią pojeździć kolejne 5. Czyli kupuję auto 5 letnie i sprzedaje jak będzie mieć 10 lat. Pytanie czy auto w takim okresie będzie w miarę bezawaryjne. Prawdopodobnie przejadę nim 100-150 000km.

Luk napisał/a:
Weź po prostu testowy od dealera i bujnij się na autostradę, to się przekonasz.

Dobre rozwiązanie, tak chyba zrobię.

Luk napisał/a:
Zależy w jakiej trasie (autostrada czy krajowe), jaka noga, jakie prędkości... Generalnie da się 7l/100, ale mi się udało tylko raz

Moja A4 B5 w Tdi, tworetycznie pali 5,4. Mnie realnie spala 6 po trasie (autostrady 7,5) miasto 7,5 - 8. Fajine by było gdyby nowe auto spalało podobnie. Czyluli trasa 7, miasto 8. Czy w Lancerze to jest realne? Jaki silnik 1,8 czy 1,5 lub 1,6?

Luk napisał/a:
Bierz Sportbacka, praktyczniejszy i ładniejszy (bardziej zadziorny z wyglądu)

Moje wstępne przymiarki idą w tym kierunku.

Luk napisał/a:
No przepaść, ale i cena dwukrotnie niższa za Mitsu

Przy nowym tak, jednak chcę kupić używane za ok 35 000. W tej cenie może bym wyszukał Audi A3, jednak będzie ono z roku 2004 - 2005. ;-) Po obecnym audi, jednak trochę przestałem być fanem marki ;-)

mjsystem - 25-02-2014, 09:11

miksell napisał/a:
Moja A4 B5 w Tdi, tworetycznie pali 5,4. Mnie realnie spala 6 po trasie (autostrady 7,5) miasto 7,5 - 8. Fajine by było gdyby nowe auto spalało podobnie. Czyluli trasa 7, miasto 8. Czy w Lancerze to jest realne? Jaki silnik 1,8 czy 1,5 lub 1,6?

Jak chcesz mieć niskie spalanie to albo 1.5, 1.6 albo gaz do 1.8. Realne spalanie lancerów jest szeroko opisane, ale przy 1.8 spalanie na poziomie 9-10 litrów to standard.

miksell - 25-02-2014, 09:45

Poczytałem i z minusów daje mi do myślenia:

- Słaby lakier?
- Pojawiająca się rdza
- Dużo pali

Sporo osób na forum używa lancerów od nowości i je chwali. Osobiście zakładam zakup auta używanego, więc obawiam się pewnych usterek związanych z używkami :wink:

mjsystem - 25-02-2014, 10:33

miksell napisał/a:
Poczytałem i z minusów daje mi do myślenia:

- Słaby lakier?
- Pojawiająca się rdza
- Dużo pali

Ok. Znajdź mi auto w segmencie C a nawet D, gdzie te usterki nie występują :mrgreen:

miksell - 25-02-2014, 10:50

Audi A4 B5? ;-)
mjsystem - 25-02-2014, 11:04

miksell napisał/a:
Audi A4 B5?

Mówimy o nowych autach, nie o starych :wink:
Jakie to ja miałem auta bez awarii długie lata to wiem. Było i se ne wrati. Poza tym różnica cenowa mówi swoje. :roll:

[ Dodano: 25-02-2014, 11:05 ]
PS, Audi ma inne swoje bolączki i te usterki nie należą do rzadkich :lol:

miksell - 25-02-2014, 11:42

mjsystem napisał/a:
Jakie to ja miałem auta bez awarii długie lata to wiem. Było i se ne wrati.

A z czego byłeś najbardziej zadowolony?

Ja najlepiej wspominam peugeota 406 w benzynie z 1996 ;-)

mjsystem napisał/a:
S, Audi ma inne swoje bolączki i te usterki nie należą do rzadkich

Dla tego chce je zmienić ;-)

mjsystem - 25-02-2014, 11:52

miksell napisał/a:

A z czego byłeś najbardziej zadowolony?

Generalnie zawsze kupowałem sprawdzone modele z iskierką
np. Audi B4 Avant silnik 2.3 benzyna. Oprócz materiałów eksploatacyjnych - zero awarii
Volvo V70 2.5 Tdi - zero awarii a wyoas na maksa
VW B3 kombi 1.8 na gazie - nie do zajechania
Citroen Berlinko 1.9 wolnossący diesel, wersja Multispace - padała elektryka i zawieszenie, ogólnie super do jazdy
Mitsu Colt CAO 1.6 115KM - nie do zajechania, awaria typu uszczelka pod kopułką za 30 złotych orginał, to też nie problem
teraz 5 rok zupełnie bez awarii Sportback 1.8 86.000 kilometrów za sobą

miksell - 26-02-2014, 12:14

Jak się zachowują Lancery X z przebiegami ok 140 000km. Na jakiego typu usterki należy się nastawiać? Czy opłaca się kupować takie auto? Czy może lepiej dołożyć 5 - 10 tyś zł i kupić coś z mniejszym przebiegiem?
Pytam pod kątem zużycia samochodu. Nie jest tajemnicą iż nowe auta mają się psuć po pewnym przebiegu. Jeździ ktoś Lancerem z takim przebiegiem? Jak się on zachowuje?

mjsystem - 26-02-2014, 12:17

Cytat:

Jak się zachowują Lancery X z przebiegami ok 140 000km

A ma ktoś auto z tym przebiegiem? Niewiele osób przekroczyło "setkę" :shock:

miksell - 26-02-2014, 13:06

mjsystem napisał/a:
A ma ktoś auto z tym przebiegiem? Niewiele osób przekroczyło "setkę"

Właśnie. :-/ Chcę kupić Lancera z przebiegiem poniżej 100 000, za 1-3 lata przekroczę 100 000 i ciekawi mnie co się z nim będzie działo ;-/

Na rynku wtórnym równiez nie ma wielu lancerów z takim przebiegiem.

mjsystem - 26-02-2014, 13:21

miksell napisał/a:
Na rynku wtórnym równiez nie ma wielu lancerów z takim przebiegiem.

Nie oczekuj cudów. To mało awaryjne auto, ale sugeruj się też ostatnimi 10-15 latami serii Lancer VII, VIII czy IX generacji. One nie są złe :wink:

miksell - 26-02-2014, 13:31

Czyli można kupowac pewnego Lancera X z przebiegiem w granicach 130 000km - 150 000km?