Outlander III Ogólne - Dlaczego nie OIII
regon - 20-02-2014, 18:05
ten OIII to wspaniały samochód!
mkm - 20-02-2014, 18:18
regon, zapomniałeś o przedrostku "naj"
regon - 20-02-2014, 18:24
ten OIII to najwspanialszy samochód!!!!
JCH - 20-02-2014, 19:23
lexus napisał/a: | teraz będzie wszystko na tak z OIII? | Jak z footballem u Jerzego Engela
borsak1 - 20-02-2014, 19:46
mitsu00 napisał/a: | No, no..... Jestes na probnym, wiec nie wychylaj sie za bardzo jeszcze | spokojnie żartuję
nasa1 - 07-03-2014, 12:10
Fajne auto, mało pali, super silniczek diesla, przestronny, cichszy zdecydowanie od OII. Dla mnie same plusy. Kolor krwista miedź
androzek - 21-05-2014, 16:14
Jak napisałem niedawno w innym poście sprzedałem Outka II. Oczywiście wcześniej rozważałem zakup Outka III. Jednak nie wnikając w technikę i technologię po prostu mi się nie podoba, porównuję go do mydelniczki z "przepiękną" odpustową,plastikową listwą z tyłu. Jednak o gustach się nie dyskutuje i użytkownikom O III życzę przyjemności z jazdy i bezusterkowości.
Student - 21-05-2014, 16:53
OIII brzydki to mało powiedziane, chyba Dacia jest ładniejsza ciekawe kto ta trumnę projektował.
Fun - 25-09-2014, 15:13
W sumie wątek mógłby się nazywać "Dlaczego OIII" ...bo po co się męczyć i znęcać nad czymś czego nie chcemy lub nie lubimy...to taki myk literacki ....a zupełnie poważnie,bo chodzą tu takie opinie że OIII to duża czarna trumna dla matek odwożących dzieci do szkoły.W zasadzie ze wszystkim się zgadzam oprócz tej trumny ...mój wybór padł na to auto bez tak dogłębnej analizy jak to wygląda u pewnych osób(bez urazy)....nie miałem OI,aniOII,nie czytałem amerykańskich testów,rumuńskich for...po prostu samochód kupiłem bo podobał mi się jak stał w otoczeniu IX35 i ASX...tylko trochę Pajero zawadzał ...nie miałem wcześnie suvpodobnego auta,a już w zupełność 4x4...i tak z czystego pragmatyzmu również kupiłem 2WD bo jestem tylko kilka razy w górach w sezonie to jest mi to w zupełności nie potrzebne w dodatku 80% mojego kulania odbywa się w mieście jakże wspaniale zadbanym w okresie zimowym.W Alpach potrzebne są tylko łańcuchy jeśli już i dobre opony zimowe,bo jak tam sypnie to nie takie fury widziałem na poboczu Co do wyglądu,zapiekających się hamulców,złej klimy itp...to ja zawsze mam jedno powiedzenie,które nie każdemu się podoba...ale....jak dbasz tak masz.
W każdym aucie,które miałem po okresie zimowym jechałem do mechanika i zdejmowałem tylne koła i czyściłem zaciski...aso tego nie zrobi za Was bo to bzdet dla nich,najwyżej klient przyjedzie na wymianę klocków i tarcz....klima?....zawsze jadę marzec najpózniej kwiecień do zaprzyjażnionego serwisu klimatyzacji(w aso są za cieńcy w tych sprawach) przy mnie wymienia filt kabinowy i sprawdza stan czynnika i przy okazji pogadamy o nartach(fanatyk tej dyscypliny)...i tak jest z innymi podzespołami,choć nie zarzekam się że w aso nie umieją i nie chcą przeserwisować auta...tylko niestety "świeże" auta to nie ma tam co robić....
I żeby było jasne aso są potrzebne do napraw ponadstandartowych,gdzie zwykły mechanik nie szkoli się pod kątem konkretnej marki...np wymiana rozrządu,błędy komputera itp.
Każdy samochód nowy który miałem a OIII jest moim 7 nowym z salonu...dbałem o niego nie według książki serwisowej i harmonogramu wymian,tylko według zdrowego rozsądku,a to często nie idzie po myśli aso.I na koniec nie jestem przeciwnikiem aso(dobrze że są) tylko wybór i eksploatacja naszego auta to tylko i wyłącznie nasz wybór i nasza decyzja.Nie można wszystkiego zwalić na aso i nie za nas wybierze nam auto p.Rysio w salonie
Jak na razie jestem bardzo zadowolony z mojego nowego auta...bo coraz więcej lasek się za nim ogląda...a to przyznacie nie jest zupełnie bez znaczenia
bzyczek - 25-09-2014, 16:21
Fun napisał/a: | bo coraz więcej lasek się za nim ogląda...a to przyznacie nie jest zupełnie bez znaczenia |
Często przejeżdzasz koło sanatorium/przychodni/kościoła, że takie laski spotykasz? Ja troche miesięcy już tą mydelniczką jeżdzę i jeszcze nikt na niego jakos zbytnio nie zwrócił uwagi. I dobrze jak dla mnie. Chyba...że inni posiadacze O3, których systematycznie po mału przybywa.
Fun - 25-09-2014, 16:33
A wiesz co...oprócz senatorium to wszystko mijam i jeszcze Klub Seniora Na siłę nie chcę się rzucać w oczy...ale to jest miłe jak ktoś oko zawiesi....nie koniecznie laski...bo tak naprawdę to częściej uwagę na auto zwracają faceci w większych czarnych autach W warszawie a szczególnie w mojej okolicy dużo OIII nie spotykam....a OII to i owszem
rezon - 25-09-2014, 20:37
Fun napisał/a: | Co do wyglądu,zapiekających się hamulców,złej klimy itp...to ja zawsze mam jedno powiedzenie,które nie każdemu się podoba...ale....jak dbasz tak masz. | poczekamy do zimy na zmianę opinii nt. klimy Ale może w O3 działa lepiej niż w O2. Nie chodzi o jej wydajność czy sprawność tylko sposób pracy (zimno/gorąco z histerezą 4-6st.), żaden serwis na to nie pomoże tylko metoda zrób to sam trochę pomagała.
A hamulce... cóż skoro ASO ma je sprawdzać to większość wierzy, że to robi... Nikt po za forum nie uprzedza żeby poświęcić te pół godziny i mieć z nimi spokój na kolejne 20kkm. W żadnym poprzednim samochodzie po za F126, Polonezem i Ładą 2106 nie musiałem pilnować stanu hamulców to się odzwyczaiłem
Fun - 26-09-2014, 14:22
rezon napisał/a: | poczekamy do zimy na zmianę opinii nt. klimy Ale może w O3 działa lepiej niż w O2. Nie chodzi o jej wydajność czy sprawność tylko sposób pracy (zimno/gorąco z histerezą 4-6st.), żaden serwis na to nie pomoże tylko metoda zrób to sam trochę pomagała.
|
Odnośnie klimy to nie jeżdziłem na niej zbyt długo....ale ok 3 tyg sierpnia były upały i według mnie sprawuje się ok...chłodzi dobrze i czarne auto na zewnątrz i wewnątrz schładza dość szybko....ja zawsze jeżdzę na 21 stopni....choć na początku schładzam auto na 16-17 stopni i potem ustawiam na stałą temp.21 stopni....
Pytam zupełnie poważnie,bo nie jestem asem w technikaliach?...co to znaczy histereza?...masz na myśli częstotliwość załączania się klimy?...że nie utrzymuje żadanej temperatury?...A jaka jest ewentualna metoda jej poprawy?
rezon - 26-09-2014, 21:33
Fun napisał/a: | ...co to znaczy histereza?.. | to różnica miedzy załączeniem a wyłączeniem. W okresie przejściowym Outek nie ma żadnych problemów. Klima i ogrzewanie są wydajne - jest OK. Latem przy ustawieniu np. 20st. stara się schłodzić jak najszybciej co mu idzie dość sprawnie, niestety czujnik jest położony w głębi pod deską rozdzielczą i zanim dojdzie do niego schłodzone powietrze do 20st, to w kabinie jest już 17st., więc zaczyna grzać - zanim dojdzie ciepłe to ma ze 22 i tak w koło. Zimą potrafi dmuchać mocno zimnym aby schłodzić przegrzane auto. Montaż wiatraczka w wężyku doprowadzającym powietrze do czujnika zmniejszało histerezę, chociaż dalej dawała się wyraźnie odczuć.
Fun napisał/a: | choć na początku schładzam auto na 16-17 stopni i potem ustawiam na stałą temp.21 stopni.... | to po co Ci automatyczna klima? Automatyczna oznacza zazwyczaj, że sama zwiększa siłę nadmuchu i dobiera kierunki aby jak najszybciej dojść do zadanej temperatury, po czym zmniejsza aby utrzymać. Nic nie trzeba kręcić, regulować, itp. Ja mam nastawioną na 21 i nie dotykam. Zimą zmniejszam do 18-19 i też nic więcej nie kręcę.
Karpie - 26-09-2014, 22:11
Moim zdaniem klima w O3 działa o niebo lepiej niż w Skodzie. Tam często waliła pełną siłą wentylatora, nawet przy ustawieniu na "małe auto".
W O3 klima działa bardzo dyskretnie i skutecznie. Jedynie czego mi brakuje to czujnika automatycznie wyłączajacego dopływ powietrza z zewnątrz w przypadku zanieczyszczenia powietrza. Teraz w przypadku smrodowozu przed maską, trzeba włączać cyrkulację wewnętrzną ręcznie.
|
|
|