To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Kolektor z Evo do Outlandera Turbo.

W@sio - 19-05-2018, 21:52

Na pewno przed montażem sprawdził bym płaszczyzny flansz, jak będą okay to montować i zdawać relację
jaroo0 - 31-05-2018, 21:29

a taki z OLX będzie pasować? Czy to do innego auta?

Kolektor wydechowy 4G63T
https://www.olx.pl/oferta...html#22c9677477

Bzyk_R1 - 31-05-2018, 21:52

Nie, nie i jeszcze raz nie. Panowie bierzecie się za gruby mod a nie macie podstawowych informacji. To jest kolektor pod inną turbinę. Zwróć uwagę na dwa otwory we flanszy. Kolektor od outlandera turbo ma jedną dziurę. Budowa samego barana też jest inna.
majchas01T - 21-06-2018, 18:47

Jest postęp... kolektor dziś do mnie dotarł. Niestety doszło 280zł kosztów cła. Na szczęście wykonanie okazuje się być póki co bardzo przyzwoite. Mój nadworny mechaniko-magik ma trochę roboty, więc mam chwilę na dokupienie uszczelek i porządnego bandaza. Jak się ogarnę to wrzucę kilka fotek.
W@sio - 21-06-2018, 20:06

Z tym bandażem to powiem Ci, że różnie bywa... Miałem u siebie bazaltowy i pod nic nie było widac małego pękniecia na spawie... Wymieniłem popychacze po diagnozie mechanika-magika... A to się okazało malutkie pęknięcie kolektora, bo inny magik źle go zamontował i drgania doprowadziły do pęknięcia... Lepiej zrobić z blachy osłonę termiczną :-)
Phobox - 23-06-2018, 07:07

Ooo super że doszło czekam z niecierpliwością na jakąś relacje i fotki ;)
majchas01T - 23-06-2018, 13:40

Zdjęcia słabej jakości ale coś tam widać. Flansze b solidne, sprawy wyglądają ok. Jak pisałem... mój mechanior się trochę zakopał z robotą, ale jak tylko będą postępy dam znać.

staszq2 - 24-06-2018, 13:47

377$ +280 pln to można kupić kolektor i turbo od E4 z down pipe + slim wiatraki trochę pogrzebać i mieć lepszego kopa od dołu. Takie alternatywne rozwiązanie nawet na oem IC bez wirusa. Ciekaw jestem jak ten kolektor będzie się sprawował w praktyce i jaka jest różnica na hamowni :-k
andrzejsak - 22-10-2018, 08:42
Temat postu: Outlander turbo kolektor wydechowy
Fabryczny pekł sam z siebie , raz spawany ale spaw po 2-3 miesiącach pekł, czy może ktoś zna jakieś rozwiązanie dla tego kolektora, wymiana na jakiś aftermarket >? może od lancera coś pasuję bez wymiany turbo , nie liczę ,że znajdę używkę w stanie dobrym ,no chyba ,że ktoś coś ?

Proszę kontynuować istniejącą temat. Od razu przenoszę

Panowie jakaś aktualizacja z modów tego kolektora ?

Bzyk_R1 - 24-10-2018, 14:30

andrzejsak, na olx kolega z forum sprzedaje używany kolektor z O1T.
andrzejsak - 24-10-2018, 14:41

dzięki, szukam... pękniecia na flanszy chyba są ... pogadam...
Phobox - 30-12-2018, 10:34

Mój kolektor postanowił też sobie popękać :( , więc muszę coś z tym faktem zrobić.
Moje pytanie do was.
Czym się różni taki kolektor wydechowy taki?:
https://victoryautopart.com/mitshubishi-airtek-turbo-manifold/
od takiego?:
https://victoryautopart.com/mitsubishi-airtrek-turbo-manifold-new-design/

Pomijając oczywiście widoczne różnice :) .

Bzyk_R1 - 30-12-2018, 11:43

Jeden z kolektorów jest równo odległościowy. Każda z rur ma taką samą długość. Ma to znaczenie dla fizyki opuszczania spalin. Co do naszego silnika to nie wiem jakie i czy w ogóle ma to znaczenie. Być może reakcja na gaz z dołu w baranie poprawi się. Dobrze byłoby żebyś napisał do nich maila z zapytaniem o grubość ścianek tego kolektora.
miron - 31-12-2018, 18:18

Ja pytałem mają mieć 3mm grubości.
majchas01T - 31-12-2018, 22:13

Mam ten kolektor w domu... ta 1. wersje. Jeśli chcesz podeśle Ci jakieś fotki.
Ogólnie wykonanie bardzo spoko. B grube flansze, spawy wyglądają porządnie. Nie mogę się zabrać za montaż, ale myślę że w styczniu ogarnę.