To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Niebieska Kawa

KsiadzRobak - 04-03-2015, 08:26

Tomek napisał/a:
a tak z ciekawości - czym śmigasz?
obecnie niczym - motocykla nie mam, sprzedałem 2 lata temu a była to Honda CB500 - bardzo zwrotny, łatwy w prowadzeniu motorek, miał już ABS
jednak planuję - może na przyszły rok - coś ścigaczowego: Yamaha R6 (słyszałem, że dość żwawa maszyna) lub Kawasaki z podobnym silnikiem
okaże się

KsiadzRobak - 04-03-2015, 08:28

ew do kolegów wcześniej - są takie preparaty nazywane "Samostart" - można psiknąć w puchę filtra powietrza i też powinien odpalić
Tomek - 04-03-2015, 08:43

sveno napisał/a:
rada, tylko nie przesadzaj z ilością. Kiedyś na JM był artykuł jak to koleś chciał wyczyścić wtryskiwacze w 1,9TDI. Rozbiórka była za droga więc wpadł na pomysł, że do dolotu nawali WD40 i same się wyczyszczą :) Zapalił, wskazówka obrotomierza poszła dalekooo za skalę a po chwili korby wyleciały bokiem silnika :)

niby wiedziałem, że rada, bo kojarzę metodę, ale właśnie widząc ten artykuł na JM kiedyś, wolałem dopytać
tym bardziej, że ostatnio lekko niekumaty jestem, bo od jakiegoś tygodnia jestem mocno niewyspany
śpię średnio po 2.5h, a wczoraj już hardcorowo, bo do teraz to już jakieś 46 h niespałem, bo wczoraj w dzień zamiast się wyspać jak człowiek, to się wypuściliśmy z jednym takich mitsumaniakiem na daleką wycieczkę po jedno auto, stracilismy caly dzien

Cytat:
Tomek plaka możesz śmiało użyć.

WD-40 chyba mam, a na plaka to mi szkoda nawet 10 zł

KsiadzRobak napisał/a:
może na przyszły rok - coś ścigaczowego: Yamaha R6 (słyszałem, że dość żwawa maszyna) lub Kawasaki z podobnym silnikiem
okaże się

ja na przyszły rok planuję Suzuki SV650S
ten egzemplarz mi się podoba i nawet go oglądałem (stoi w serwisie/komisie gdzie będę serwisował Kawę):

http://www.moto-top.pl/mo...v-650s,804.html

w sumie sam nie wiem czemu go nie kupuję choćby dzisiaj, ale jakoś tak ... :mrgreen:

Perki1985 - 04-03-2015, 08:55

Tomek napisał/a:

Bardzo ciekawy motocykl. Mój kolega ma taki tylko wersję N. Pięknie na koło idzie :D

KsiadzRobak - 04-03-2015, 14:42

Bardzo ładny egzemplarz.
Zawsze jednak przy takiej kwocie zastanawiam się nad nowym, bo za 14-17 tys można kupić np. Hyosung 650RR (zwany Comet R) - to koreańska wersja takiego właśnie Suzuki (silnik podobno ten sam).
http://www.hyosung.com.pl/motocykle/gt650r/ - biały jest fajny
Niestety nie ma żadnych obiektywnych testów tego moto a zawsze jest niepewność, jak się zachowa przy większych prędkościach czy upalaniu.
Nikt nie chciałby, żeby np. przy 200 km/h odpadło koło itp. Z drugiej strony z używanym jest taka sama niepewność.

SkOniAk - 05-03-2015, 09:17

Tomek napisał/a:

ten egzemplarz mi się podoba i nawet go oglądałem (stoi w serwisie/komisie gdzie będę serwisował Kawę):

http://www.moto-top.pl/mo...v-650s,804.html

w sumie sam nie wiem czemu go nie kupuję choćby dzisiaj, ale jakoś tak ... :mrgreen:

Jeżeli nie znasz się na moto a chcesz mieć spokój na długi czas śmiało możesz go kupować : )
Wiele opinii jest o motocyklach z tego komisu. Ceny mocno zawyżone ale sprzęty podobno w super stanie.

Jest forum motocyklowe gdzie ten komis ma swój temat jeżeli chciałbyś poczytać odezwij się na PW podeślę linka : )

Tomek - 05-03-2015, 12:47

SkOniAk napisał/a:
Jeżeli nie znasz się na moto a chcesz mieć spokój na długi czas śmiało możesz go kupować : )

to też wiem

SkOniAk napisał/a:
Wiele opinii jest o motocyklach z tego komisu. Ceny mocno zawyżone ale sprzęty podobno w super stanie.

znam opinie i o serwisie i o komisie
opinie są do tego stopnia dobre, że jak prosiłem kolegów, żeby pojechali ze mną oglądać jeden motocykl u nich, to powiedzieli "do moto-top? nie ma sensu oglądać, tam jedziesz i kupujesz"
gwarancja jest na piśmie i co więcej jest respektowana
ceny faktycznie zawsze odbiegają, często dosć mocno od średniej rynkowej, ale ... widziałem te sprzęty i wiem za co tam płacisz, poza tym zawsze masz 3-6 miesięcy bez żadnych kosztów pewne
a potem masz tańszy serwis, bo znają sprzęt i wiedzą czego się spodziewać

wydaje mi się, że jedyny powód dla którego go nie kupiłem jeszcze to jak zawsze - garaż, a raczej jego brak
sprzętu za 5 tyś mi nie szkoda, ale tutaj już nieco lepszy stan

SkOniAk napisał/a:
Jest forum motocyklowe gdzie ten komis ma swój temat jeżeli chciałbyś poczytać odezwij się na PW podeślę linka : )

podaj, pewnie

Perki1985 napisał/a:
Bardzo ciekawy motocykl. Mój kolega ma taki tylko wersję N. Pięknie na koło idzie :D

Nka też spoko, ale w Suzuki nie podobają mi się te ramy z profili, wygląda to jak w GSie 500
a tutaj o tyle fajna wersja, że ma dodatkowo pełny plastik, za co trzeba dać 500€, a używek nie uświadczysz

Tomek - 16-03-2015, 23:11

Byłem dzisiaj znowu w moto-topie, pooglądałem co mają na stanie.
Noooo kurde, conieco by się znalazło, a to Suzuki nadal stoi :mrgreen:

Byłem popatrzeć na kurtki i buty, coś tam znalazłem, ale mają głównie towar marki Held, więc wybór słaby. Jutro jadę jeszcze w jedno miejsce.
Ale przy okazji pogadałem sobie o zbliżającym się serwisie.

Wczoraj byłem w Tarnowie odpalić moją Kawkę, za waszą radą wyposażony w samostart,
Niestety mialem tylko samostart marki "Moje auto", bo tylko taki był w Norauto, więc nie byłem za bardzo przekonany do sukcesu.

Rozebrałem motor, nie wyprowadzając go nawet z garażu i zacząłem akcję (wcześniej sobie aku podładowałem) i faktycznie odpalił od razu na tym samostarcie, ale tylko na samostarcie. Sekunda i znów gaśnie. Stwierdziłem więc, że co mi szkodzi, trzeba próbować. Kilka prób i niestety to samo. Więc stwierdziłem dalej, że trzeba mu dać dobrze do pieca, więc psikałem samostartem tak długo, aż sam zacznie chodzić, i tak w najgorszym razie grozi mi to samo = laweta, a nawet jak go zarżnę w ten sposób, to cóż - Suzuki stoi i czeka na mnie. No i po kilku próbach i kilkudziesięciu sekundach udało się. Na szczęście się udało, bo w tym momencie trzeba było się ewakuować z garażu, bo bym się udusił. Oczywiście nie odmówiłem sobie przetestowania go na drodze - chodzi jak zawsze bardzo dobrze :)

Wniosek jest taki, że paliwo albo odparowało, albo się zamuliło gdzieś po drodze z baku i potrzebował sporo czasu, żeby zaciągnąć.
Drugi wniosek - trzeba przepalać w zimie ile się da, albo zrobić akcję wiosna, jak to ja uczyniłem.

Po całej akcji została tylko czarna plama na ścianie w garażu :mrgreen: średnicy ~20 cm (stał tyłem do ściany, blisko). :P
Zagarażowałem go i o ile będzie ładna pogoda, to w sobotę przywożę do siebie.

Tomek - 17-03-2015, 20:49

Dzisiaj w sposób pół-planowany i pół-spontaniczny nabyłem nowa kurtkę.
RST Adventure I, więc model poprzedni, za to w bardzo dobrej cenie.

Tomek - 26-03-2015, 10:23

W sobotę była prawdziwa inauguracja sezonu motocyklowego.
Pojechałem do Tarnowa po moto, a w drodze powrotej zahaczyłem o sparing Unii Tarnów ze Stalą Rzeszów.

Wczoraj przejechałem się do pracy, a potem kawka została odstawiona na kompleksowy serwis.

Co zostanie zrobione:
- kompleksowo zaworu
- kompleksowo gażniki
- nowa przednia opona
- płyny (hamulcowy, chłodniczy, olej), filtry
- posprawdzane i przesmarowane co nieco

Mechanik jeszcze zauważył, że łańcuch się kończy, co trochę mnie nie pocieszyło, bo znowu koszty będą, a po sezonie chciałem go sprzedać, a nijak nie widzę tego, żeby jakoś te pieniądze odzyskać.
Można oczywiście zostawić na kolejny sezon, ale nie taki był plan, no i nuda.

Tomek - 23-04-2015, 10:28

Dawno nie pisałem to napiszę, że jakieś 3-4 tygodnie temu zrobiony serwis.
Zrobione i wymienione to co pisałem powyżej + uszczelka dekla zaworowego, świece, opona przednia.
Trochę to kosztowało i jak nigdy nie żałowałem na motoryzację, tak tutaj wydatek nie był mi po drodze, bo nie zamierzam się z nim (motorem) wiązać na zbyt długo. Mam nadzieje po tym sezonie przesiąść się na coś nowszego, większego, lepszego, etc.

Kilka dni temu stuknęło 45000 km, myślę, że po sezonie będzie miał ~50000 tyś.

mjsystem - 23-04-2015, 11:44

Tomek napisał/a:
Mam nadzieje po tym sezonie przesiąść się na coś nowszego, większego, lepszego, etc.

Ponieważ moje marzenie posiada szlaban, życzę go Tobie 8)

Tomek - 23-04-2015, 13:38

mjsystem napisał/a:
Tomek napisał/a:
Mam nadzieje po tym sezonie przesiąść się na coś nowszego, większego, lepszego, etc.

Obrazek
Ponieważ moje marzenie posiada szlaban, życzę go Tobie 8)

bardzo chętnie, ale to jeszcze nie teraz
na miasto to się nie nadaje

jak będę miał czas jeździć dla czystej przyjemności, to sobie kupię

następne będzie chyba Suzuki SV650S, lub cos podobnego
a co ciekawe, znam kilka osób które się przesiadły z takiego Suzuki właśnie na Hondę PE

cns80 - 23-05-2015, 14:07

A moja Kawa Ci się nie podobała ? :)
Tomek - 23-05-2015, 18:29

cns80 napisał/a:
A moja Kawa Ci się nie podobała ? :)

a podobała jak najbardziej
ale do miasta trochę za duży krążownik (albo takie sprawia wrażenie)
Krakow jest dość ciasnym miastem, nieporównywalny do Warszawy