Car Audio - beznadziejne CA w carismie 95-99,jak ulepszyc?
Serek - 17-11-2008, 23:53
Hmm...jakby to powiedzieć...za mało informacji? Ja np. nie mam bladego pojęcia o co chodzi z tym kiepskim graniem a coś tam przecież wiem. Napisz jakie radio, jakie głośniki, jak połączyłeś to ze sobą.
Wojtasss - 25-12-2008, 14:20
Radio to blaupunkt hamburg mp68, a głośniki to Clariony 40W RMS-u o średnicy 16,5cm modelu dokładnie nie pamiętam.. spiąłem je fabrycznym okablowaniem i zamiast tej blaszki co były oryginalne głośniki do niej przykręcone włożyłem sklejkę mniej więcej pół centymerta. Możliwe, ze cari w htb ma po prostu taką akustykę kiepawą?? Czy może kable wypadałoby wymienić?? Powtarzam, że chciałbym żeby grały przynajmniej poprawnie.
docencik87 - 25-12-2008, 21:44
Sprawdź jeszcze czy + i - jest dobrze podłączony. Jeśli zamieniłeś może być słabo.
Wojtasss - 27-12-2008, 11:29
Już kiedyś sprawdzałem czy + i - nie są pomylone tylko, że nie widziałem żadnej różnicy. Może jeszcze raz do tego zajrzę..
1grzecho - 27-12-2008, 22:26
Wojtasss, musisz zrobic tak:
1. sprawdzic fazy głosników czyli + i -
2. zmienić przewody głosnikowe na grubsze bo fabryczne to szajs, najlepiej je przylutowac do głośnika
3. uszczelnić obudowe pod głosnikami, czyli pozatykać te dziury(ja zrobilem to taśma dekarską), mozesz też wytłumic troche głosnik(gąbka)
i będzie ok!
Wojtasss - 28-12-2008, 13:25
No właśnie nad tym myślałem żeby te dziury pozatykać, a wytłumić to w sensie powrzucać gąbkę w te dziury pod głośnikami?? Może być styropian?? Najgorzej to chyba z kablami wogóle nie wiem jak do tego się zabrać..
Ale dzięki za rade!!
1grzecho - 28-12-2008, 22:49
Wojtasss, tak jak CI pisałem wyżej... dziury pozaklejaj taśmą dekarską żeby głosnik pracował w szczelnej obudowie no i żeby plastiki nie hałasowały, a wytłumić(chociaz niekoniecznie) materiałem tłumiącym typu gąbka, watolina.
a co do kabli to wystarczy je przeciągnąć!
Wojtasss - 08-02-2009, 21:16
Problem słabego CA w swojej carismie rozwiązałem w bardzo prosty sposób. Podłączyłem wzmacniacz i skrzynie JBL'a i jest na prawdę spoko - mocny soczysty basik. No, ale jak we wszyskim apetyt rośnie w miarę jedzenia!! Zastanawiam się nad jakimś zestawem odseparowanym na przód. Tylko, że tam będzie trochę więcej roboty.. moje pytanie brzmi - jakie wymiary muszą mieć dystanse i jakiej głębokości mogę maksymalnie włożyć głośnik żeby nie odstawał??
1grzecho - 08-02-2009, 22:39
niepamiętam dokładnie jaki dystans dałem u siebie ale chyba 18mm. musisz zdjąć boczek i będziesz wiedział. co do głębokości głośnika to jeżeli dasz już dystans to z montażem niebędzie problemu, wejdzie praktycznie każdy głośnik 16cm
ZEROSUPER - 16-02-2009, 16:16
Witajcie.
Podłącze się pod temat. Kupiłem carisme i fabryczne głośniki (dwa w desce skierowane w dół i dwa przy tylnej półce) gra słabo.
Radyjko mam - Pioneer P5800 w bagażnik pójdzie wzmacniacz JVC wraz z skrzynią Impulse S4.
na poczatek chciałbym wsadzić jakies dobre głośniki w fabryczne miejsca, czyli w deske i w tylną półkę. Jakie rozmiary głośników pasują w te miejsca?
I co byście polecili tak aby zamknąć się w 400zł ?
kikan - 16-02-2009, 19:47
400zl z ta skrzynia i wzmakiem?
glosniki z przodu maja 10cm,a z takiego glosnika dobrego dzwieku nie bedzie,wiec musisz zamontowac 16 w drzwi inaczej bedziesz mial sam bas z tej skrzyni i fatalna jakos dzwieku
ZEROSUPER - 17-02-2009, 10:52
Skrzynia i wzmak kosztowały 900zł i je już mam, zostały po ostatnim aucie.
Czyli w deske idą 10cm, hmm to nawet dobrze bo mam 10cm JBL GTO-280 i grają przyzwoicie jak na swoja wielkość.
Czyli szukam jakiś dobrze grających w tylną półkę, tam jest 16,5 ?
major - 17-02-2009, 17:16
tak tam sa 16,5 bardzo wiele razy bylo na forum Polecam przeczytanie tematow na temat audio w carismie sporto tego było. Może one wyprowadzą cię z błedu jaki chcesz robic a mianoicie glosniki w deske rozdzielczą
ZEROSUPER - 17-02-2009, 17:22
Przeczytałem I docelowo pójdą głośniki w drzwi, wraz z wygłuszeniem, ale to pewnie na przełomie wiosna/lato. A aktualnie mam luzem leżące głośniki 10cm JBL które spokojnie podpasują w deskę. A i na tył cos rozsądnego znajdę
Dzieki za info.
major - 17-02-2009, 21:51
Dobra decyzja
pozdrawiam
|
|
|