[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0V6]Wahacze REGENERACJA CZY WYMIANA?
robertdg - 27-11-2009, 00:03
morosophem napisał/a: | drążki kierownicze (CRT) | To chyba bedzie Twoja odpowiedz, nalezalo kupic 555 albo Yamato(ciezko dostepne), mozna sprawdzic jeszcze gumy i laczniki stabilizatora, banany tez wymieniales
yaro1976 - 27-11-2009, 12:17
robertdg napisał/a: | morosophem napisał/a: | drążki kierownicze (CRT) | To chyba bedzie Twoja odpowiedz, nalezalo kupic 555 albo Yamato(ciezko dostepne), mozna sprawdzic jeszcze gumy i laczniki stabilizatora, banany tez wymieniales |
mogę potwierdzić z autopsji, drążki zakupione ok lutego tego roku i coś mi zaczyna stukać, myslę no masz maglownica do wymiany, ale niiiieeeeee.... (by Ani Mru mru:)), zaglądam do układu macam, macam i co widzę, na drążku, na kulce luz jak cholera i to z obu stron. Dokładnie, CRT, shit jakich mało, oryginały przejeździły 225 tkm, a te nawet 15 tkm nie wytrzymały.
ehmm ręce opadają...
głupio oszczędzając traci się dwa razy - niby oczywiste, ale człowiek nadal się łudzi...
pzdr
tom11 - 27-11-2009, 12:52
Z tego co sie orientuje CTR to niezła firma tylko że na rynku jest bardzo dużo podruby, ja tak miałem z 555 ,trafiło sie gówno no i nic nie poradzisz na nie uczciwych dystrybutorów ,sprowadzają nie wiadomo co nie wiadomo skąd i niestety po tyłku dostajemy my,a oni mają 200% przebitki,nie interesuje ich bezpieczeństwo ludzi którzy to kupuja.
yaro1976 napisał/a: | oryginały przejeździły 225 |
jak masz ten org. to oddaj do regeneracji i będzie latało następne 200tys.
regeneracja kosztuje prawie tyle co tani zamiennik ale jakość nieporuwnywalna.
Powodzenia
Anonymous - 03-12-2009, 18:57
Witam
Regenerowałem wszystkie swożnie (6 szt) z przodu w sierpniu 2007 (4 strona tego postu).
Obiecałem napisać co się działo po dłuższej jeżdzie. 2 lata z hakiem ok 57 000 km.
Już przed zimą 2007 lewa strona wahacz górny (takie U na dole swożeń) skrzypi że aż przykro słuchać. Strzykawka, igła coś tam od mechanika wstrzyknięte i spokój. W trakcie zimy jeszcze raz do wstrzyknięcia. Potem wszystko ok. Nie reklamowałem bo potrzebny był samochód a jeden przypadek na 6 może się zdarzyć. Latem luzik.
Luty 2008 (rok i 6 miesięcy od regeneracji) kierownica bardzo słabo odbija po zakręcie, trzeba jej pomagać. Telefon do mechanika - natychmiast sprowadzić auto. 50 m po zjechaniu z głównej drogi (całe szczęście) i wolnej jeżdzie ok 20 km/h koło lewe staje w poprzek. Swożeń od dolnego wahacza nie tyle że wypadł co wpadł. Wcześniej nie było żadnych objawów poza tą kierownicą. Auto opiera się o zderzak, wygina błotnik, totalna nasakra. Wymiana na Yamato 210 zł (nie regeneracja). I do tej pory to wszystko.
ALE
Z konieczności ostatnio wymieniłem łączniki stabilizatorów i o zgrozo oba wahacze górne (te U) do wymiany. Ten lewy od strzykawki już prawie nie istnieje (swożeń) a prawy dogorywa. 2 i pół roku od regeneracji i trzy swożnie na sześć szlag trafił.
Plus malowanie zderzaka i błotnika.
Wniosek
Jak masz mało kasy regeneruj ale za dwa lub trzy lata przygotuj się na kolejne wydatki.
Nie wiem czy Yamato to podróba czy jakiś zamiennik orginału ale parę setek muszę położyć. Jak się jeżdzi i jak długo na Yamato (bo chyba te kupię) jeśli chcecie za jakiś czas opiszę.
Pozdrawiam i bardzo proszę o wasze wrażenia z regeneracji
tom11 - 03-12-2009, 19:50
dziadek napisał/a: | Już przed zimą 2007 lewa strona wahacz górny (takie U na dole swożeń) skrzypi że aż przykro słuchać. |
w tym wypadku wymienia się swożeń (25zł.Yamato,np.)
Cytat: | Jak masz mało kasy regeneruj ale za dwa lub trzy lata przygotuj się na kolejne wydatki. |
3 lata to ja uważam że nawet najlepszy wahacz nie wytrzyma na naszych drogach
(brejdak w Pasacie B5 co rok po zimie robi zawias)
i jeszcze jedno : wsadzili Ci kalamitki do smarowania swożni w dolnych?
Hugo - 03-12-2009, 23:09
dziadek napisał/a: | Nie wiem czy Yamato to podróba czy jakiś zamiennik | Najlepszy dostępny zamiennik elementów zawieszeń do aut japońskich (jeszcze 555 tak samo dobre).
sampler - 03-12-2009, 23:20
Tylko trzeba uwazac bo mozna dostac zamiast Yamato SH . Roznica jest tylko w postaci drobnego znaczka na wahaczu.
galanto29 - 30-04-2011, 19:33
witam gdzie na g.slasku mozna regenerowac wachacze tzw.banan
k@rol - 30-04-2011, 20:22
Katowice, Paderewskiego 13 mały warsztacik ale regenerowałem tam dolne wahacze i jestem bardzo zadowolony, banany oczywiście potrzebują nowych "cukierków" ale sworznie po regeneracji jak nowe. Jak nie masz tych gum to też nie problem gośc sam zakupił i na drugi dzień były do odbioru. polecam
galanto29 - 30-04-2011, 22:52
korol a ile kosztuje taki zabieg bo cieko z kasa
k@rol - 02-05-2011, 12:24
60zł od sworznia plus cukierki ok 60 zł za sztukę
|
|
|