Nasze Miśki - Lancer '93 w spadku
owiecs - 02-11-2019, 15:33
Dziękuję Ci dobry człowieku.
Kolejne pytanie: gdzie w silniku 4g67 jest tabliczka z kodem silnika? Próbuję to wyczytać w manualu, ale nigdzie nie mogę znaleźć
W ogłoszeniu facet napisał, że pojemność jest 2.0, taką miały bodajże 4G63, których w GTIkach z tego co wiem nie było.
Krzyzak - 02-11-2019, 23:26
powinny być 2 tabliczki - ma przodzie maski i na górze ściany grodziowej - obie pod maską oczywiście
4G67 to 1.8, 4G61 to 1.6, 4G63 to 2.0
owiecs - 03-11-2019, 21:43
@Krzyzak o tych które wspomniałeś tabliczkach wiem, ale w przypadku swapa, mogły pozostać te same, a silnik ktoś podmienił myk myk. Miałem na myśli numer wybity na bloku.
Generalnie okazało się, że 2.0 z ogłoszenia to jakaś pomyłka, sprzedawca w sumie też nie orientował się co i jak. Jest to rasowe GTI C68A z silnikiem 4G67.
Pooglądałem wózek, stan ciężki, raczej opłakany, ale kompletny, cena 500 zł więc kupiłem :-]
Blachy uszkodzone z każdej strony, fotel kierowcy jak po ataku zespołu heavy metalowego z pieszczochami, pod spodem ruda tańczy, a drążek panharda zgięty (jak?!?!)
Muszę jakoś zainteresować posiadaczy C68A, bo będzie potrzebna pomoc Wkrótce dalsza część programu.
Tymczasem: z niemieckiego manuala zamieszczonego tutaj nie wynika jakoby ten model miał mieć tarcze z tyłu (jest wyszczególniene na wersje silnikowe 1.3; 1.5; diesla oraz 1.6;1.8). A ma. No i gdzie cokolwiek znajdę na ten temat? (znaczy akurat heble ogarnę bez manuala, ale boję się niespodzianek po drodze).
mkm - 03-11-2019, 21:57
owiecs, wszystko masz w manualu.
Naucz się nim posługiwać i nie będziesz się niczemu dziwił.
Bez manuala to Ty niczego nie ogarniesz, a jak zaczniesz "ogarniać" to skończy się na totalnym druciarstwie.
Poszperaj po starych tematach Colta i Lancera (bardziej Colta). Było wszystko.
Przeróbki bębnów na tarcze, tarcz na bębny itp.
Pamiętaj, że ten samochód w Polsce był w niedobrym okresie motoryzacyjnym, więc możesz spodziewać się wielu "patentów" - manual musi być Twoim głównym przewodnikiem
Wojciech Bogacz - 14-11-2019, 09:34
owiecs napisał/a: | cena 500 zł więc kupiłem :-] |
Moim zdaniem warto - oby silnik byłw dobrym stanie.
To jest ten GTi, którego kiedyś tam z kolegą oglądaliśmy.
Z tego co mi właściciel powiedział ECU jest padnięte. Ja tam do swojego kupiłem ale na razie nawet nie miałem czasu, żeby się zająć nawet odpaleniem silnika czy sprawdzeniem stanu...
Teraz szukam kogoś, kto mi to przełoży
owiecs - 17-11-2019, 13:06
Nie tylko ECU. Generalnie auto jest w raczej smutnym stanie i nie mówię tutaj o korozji. Pod maską trochę kabli zeżartych, w kilku miejscach znalazłem kostki do niczego nie wpięte i brak kabli do których mogłyby być wpięte. Brakuje kilka śrub od pokrywy zaworów, osłony paska, sama pokrywa w jednym miejscu pęknięta. Mocna korozja na kole napędzającym pompę wspomagania. To tak tylko na pierwszy rzut oka. Ktoś tam wkładał łapki, i zrobił to zupełnie bez sensu.
Wnętrze co prawda mniej mnie interesuje ale tu nie jest lepiej. Kokpit pod kierownicą rozkręcony i kable trochę wybebeszone. Ściągnąłem boczek drzwi LT i podnośnik szyby z jakiegoś powodu ma na sobie dwie trytytki i opaskę taką do gumowych węży. Dużo rzeczy odkręconych i niefachowo zamontowanych z powrotem. Sprawdzają się słowa Kolegi MKM o trudnym okresie motoryzacji.
W najbliższych dniach będę rozbrajał drzwi, sprawdzę działanie silniczków podnoszenia oraz czy w moim Lancu jest pod to elektryka i sam silnik wystarczy założyć. Lata temu tata mówił, że zmieniając prawe lusterko na elektryka wszystkie kable były i wystarczyło podłączyć samo lusterko i przycisk sterowania..
Ale mimo to jestem dobrej myśli, choć podejrzewam, że silnika to ja jednak będę musiał poszukać innego. Gdyby ktoś coś miał lub wiedział gdzie jest sprawny i w miarę kompletny motor z ECU to proszę o cynk. (mrugam to do Wojciecha
Wojciech Bogacz - 17-11-2019, 21:29
owiecs napisał/a: | choć podejrzewam, że silnika to ja jednak będę musiał poszukać innego |
Szkoda, sam jestem ciekaw co tam u mnie ale przynajmniej wygląda na to, że jest kompletne
Co do trudnego okresu motoryzacji - widać to faktycznie tu i tam niestety. Ale niektórym ten sposób "naprawiania" został do dziś niestety
owiecs - 24-11-2019, 21:55
Mógłbym tu nawrzucać sporo zdjęć, całą rozbiórkę archiwizuję na fotkach między innymi, żeby ułatwić sobie złożenie Jeżeli kogoś jakaś fota lub informacja interesuje to służę pomocą, proszę o PW.
Generalnie stan jest taki: 3 z czterech podnośników ma urwane linki; jeden ma uszkodzone plastikowe kółko które służy jako ślizg. Lusterko elektryczne kierowcy uszkodzone, dziś lub jutro je rozbiorę żeby ocenić. Stan pozostałych części nadzwyczaj dobry. WSZYSTKIE elementy z rozbiórki drzwi pakuje i chowam, może się zdarzyć, że wykorzystam ale gdyby ktokolwiek potrzebował jakiejś pierdółki z drzwi C6XA to proszę priv.
Fotele trafiły do tapicera na wycenę.
W najbliższych dniach planuje: rozeznać jakie są możliwości wymiany linki w uszkodzonych mechanizmach; demontaż wiązek elektrycznych z tyłu auta, wycięcie wszelkich wklejanych szyb oraz przygotowanie do obcinania blach - chcę rozciąć słupek a pod szybą, cały słupek b oraz słupek c nad kielichami. Blacha po cięciu oraz klapa tył idą prosto na złom. No chyba że są chętni
Muszę jeszcze w dobrym świetle ocenić, czy drzwi GTIka nie są lepszym materiałem niż z mojego Lanca; jestem niesamowicie zaskoczony w jak dobrym stanie się zachowały.
Jeżeli macie jakikolwiek pomysł jak rozwiązać temat urwanych linek mechanizmy podnoszenia szyb proszę piszcie. Na szybko co wydumałem - linki i pancerze da się zastąpić chociażby linkami z rowera, jednakże jeżeli nie będą dokładnie na wymiar to trzeba dołożyć mechanizm do napinania. Zgadzacie się? W międzyczasie napiszę do ASO, ale aż boję się odpowiedzi..
Pozdrawiam, życzcie wytrwałości.
mkm - 24-11-2019, 22:40
owiecs, parę fot wrzuć.
Co do linek, albo rowerowe, albo dorabianie. ASO możesz spróbować, ale nie sądzę, żebyś wybrał tę opcję.
Bizi78 - 24-11-2019, 22:55
mkm napisał/a: | ASO możesz spróbować, ale nie sądzę, żebyś wybrał tę opcję. |
Obawiam się, że tam zaoferują tylko cały mechanizm .
Wojciech Bogacz - 25-11-2019, 09:59
owiecs napisał/a: | Mógłbym tu nawrzucać sporo zdjęć, całą rozbiórkę archiwizuję na fotkach między innymi, żeby ułatwić sobie złożenie Jeżeli kogoś jakaś fota lub informacja interesuje to służę pomocą, proszę o PW. |
A dałbyś radę to udostępnić przez google drive albo jakiegoś dropboksa ?
owiecs napisał/a: | WSZYSTKIE elementy z rozbiórki drzwi pakuje i chowam, może się zdarzyć, że wykorzystam ale gdyby ktokolwiek potrzebował jakiejś pierdółki z drzwi C6XA to proszę priv. |
Dobrze wiedzieć
owiecs napisał/a: | Fotele trafiły do tapicera na wycenę. |
Ciekaw jestem co powie
owiecs - 26-11-2019, 15:07
wrzucę jakieś ogólnikowe zdjęcia; te które robię dla siebie to miejsca przebiegu instalacji, umiejscowienie kołków, itp nic fascynującego.
Dziś klapa tył wybebeszona i wyrzucona; mam zestaw do wycinania szyb i próbowałem zabrać się za tylne trójkąty, ale poległem - miejsce cholernie trudne i linką uszkadzam plastik który obudowuje szybę od zewnątrz, samo wprowadzenie linki to koszmar. Na razie nie wiem jak to zrobić, chyba tylko chemia albo podgrzewanie.
Mocowanie żarówek podświetlenia tablicy 100% biodegradowalne zostały zgliszcza. Jeśli ktoś ma takiego lancera to polecam rozebrać blendę i ratować póki się coś się da.
W swojej naiwności myślałem, że wymontuje jeszcze lampy tył ale okazało się, że obie wklejane prawdopodobnie klejem do szyb, więc do harmonogramu najbliższego weekendu zostanie wprowadzona kątówka. Planuje wyciąć lampy i je ratować bo klosze nie są połamane. Przy okazji kątówki prawdopodobnie wytnę ww. szyby i od razu pójdzie cały dach wraz ze słupkami A i B.
Zdjęciami kabrioleta na pewno się pochwalę.
mkm - 26-11-2019, 18:48
owiecs napisał/a: | mam zestaw do wycinania szyb i próbowałem zabrać się za tylne trójkąty, ale poległem - miejsce cholernie trudne i linką uszkadzam plastik który obudowuje szybę od zewnątrz, samo wprowadzenie linki to koszmar. |
Dlatego tak Ci cały czas piszę o manualu
Nie wiem jak w C5, ale CA ma trójkąty w uszczelkach, a uszczelki mają dwa kołki wchodzące w słupki - jak nie zaczniesz od kołków to nie wytniesz szyby bez uszczelki, a nowej uszczelki nie dostaniesz.
owiecs - 01-12-2019, 20:47
@MKM no wiem, wiem, ale na razie brałem się za rzeczy a) mało istotne z mojego punktu widzenia, b) takie, których już kiedyś rozbierałem. Czasy manuala nadchodzą wielkimi krokami. A dokładnie jak zabiorę się za deskę rozdzielczą i wszystko co pod nią.
W weekend auto straciło dach oraz słupki B. Po cięciu akcja sprzątanie wnętrza i garażu, a dalej wyrwane wszystkie wiązki i urządzenia elektryczne z tyłu oraz konsolę środkową i podłogę.
Waham się, czy pasy bezpieczeństwa wyrzucić do kosza, co myślicie?
Rozbierając podłogę rzuciłem szybko okiem na makaron kabli pod kierownicą jestem duda nie elektryk, ale zwróciłem uwagę, że domontowane jest tam urządzenie obce opisane jako "remote control" czy jakoś tak. Dodatkowo w kilku miejscach na kablach tuż przed wejściem do kostki są takie małe "wihajstry" z logo firmy 3M... Będzie się działo.
Dziś przy dziennym świetle dodatkowo było sprawdzanie stanu blachy drzwi. (nie)stety GTik ma lepsze blachy, więc w nadchodzących (tygo)dniach będę robił swapa drzwi i białe pójdą na złom, a Lancer stanie się łaciakiem, żeby garażu nie gracić. No chyba, że ktoś chce drzwi za free, to odbiór własny w Rzeszowie.
Zrobiłem jedno zdjęcie dla Was przed rozbiórkami, przepraszam za jakość, ale po prostu nie wychodzą bo mam w garażu katastrofalne światło. Większość prac wykonuje z latarką (bocialarka, allegro, urywa pupe, polecam). Wczoraj kupiłem dużą lampę na 4 świetlówki i w garażu dorobię porządne oświetlenie. Nie ma zdjęcia kabrio, ale nic straconego, jeszcze będzie. Na zdjęciu kokpit. Widać, że ktos pruł ECU i maccaroni pod kierownicą. Jakim kretynem był człowiek, które zakleił taśmą klejącą zapewne urwany mieszek? Tego dowiemy się w następnym odcinku.
@Wojciech Bogacz, rozumiem, że jesteś zainteresowany fotami, ALE. Fotki jako takie trzymam w wersji elektronicznej i nie ma problemu z udostępnieniem. NATOMIAST, wszystkie fotki drukuję w A3 w kolorze i robię krótkię notatki z kolejnością demontażu czy innymi uwagami i to jest prawdziwy skarb. Jeżeli Ty, lub ktokolwiek inny czytające jest zainteresowany to kontaktujcie się mailem na owiecs@gmail.com, obiecuję, że pomogę.
jacek11 - 02-12-2019, 16:35
owiecs napisał/a: | ale zwróciłem uwagę, że domontowane jest tam urządzenie obce opisane jako "remote control" czy jakoś tak. |
Centralka alarmu ?
Widzę ostro się bierzesz za robotę. Jaką temperaturę masz w garażu ?
|
|
|