To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Sondermodell

mkm - 25-02-2015, 18:53

Ja jestem pod wrażeniem, że one jeszcze są suche :roll:
Hugo - 25-02-2015, 19:11

A kto mi powie dlaczego japońskie auta jeżdżące po Japonii nie rdzewieją w ogóle, a w Europie sypią się na potęgę? Zastanawiał się ktoś nad tym?
mkm - 25-02-2015, 19:30

Pierwszy i najistotniejszy czynnik to czynnik ludzki :mrgreen: .
Tu też już ktoś łapy pchał.

Drugi czynnik to czynnik środowiskowy.
Nie ma co ukrywać, że czystość naszych dróg jest dramatyczna.
Droga krajowa często przypomina odcinek szutrowy, a te wszystkie kamyki, piaski itp. sieją spustoszenie.
Druga sprawa to błoto - przejedziemy miedzą, podwozia nie myjemy i mamy przez kilka tygodni/miesięcy/lat idealny kompresik do wylęgarni rudzielca... potem jeszcze śrobokrętem podziabiemy błoto jak zbytnio narośnie i poszło... :roll:

Takie mam teorie 8)

Marcino - 25-02-2015, 19:41

Byłem w Tokio, nie ma tam.... EA, nie ma Coltów.. wyginęły.
To raczej nie klimat....

Hugo - 25-02-2015, 19:42

mkm napisał/a:
Takie mam teorie
Pewnie coś racji w tym jest, wiem też, że sposób dbania o auta przez Japończyków jest "specyficzny", ale nadal dziwi mnie to co się dzieje z ich autami w Europie...
Hubeeert - 25-02-2015, 22:18

Hugo napisał/a:
A kto mi powie dlaczego japońskie auta jeżdżące po Japonii nie rdzewieją w ogóle, a w Europie sypią się na potęgę?

W Japonii nie używa się soli do odśnieżania.

Hugo - 26-02-2015, 07:58

Hubeeert napisał/a:
To by był jedyny powód?
Tomek - 26-02-2015, 08:48

Hugo napisał/a:
Hubeeert napisał/a:
To by był jedyny powód?

całkiem możliwe

kiedyś dużo bywałem w US&A
miałem dwie miejscówki: Chicago, Illinois i Grand Rapids, Michigan.

Różnicę w soli drogowej widać po autach gołym okiem.
W Michigan używają tak chamskiej soli (może dlatego, ze zimy mają dość mocne), że widok nadkola zeżartego na błębokość (wysokość) 20 cm, to nie rzadkość
z informacji od znajomych wiem, że sporo ludzi ma tam jedno normalne (nowe) auto na lato i inne auto tylko zimę, inni ludzie, którzy dbają o auto jeżdżą w zimię na kompleksowe mycie auta z podwoziem co dwa tygodnie, czasem i co tydzień

w Chicago inna sól i się tego nie spotyka

booohal - 26-02-2015, 10:52

W Szwajcarii też nie solą i wszystkie auta stamtąd z jakimi miałem do czynienia były w niewiarygodnie dobrym stanie jeżeli chodzi o podwozie.
Bizi78 - 26-02-2015, 12:05

W Polsce mogliby zastosować sok z buraków jak w Kanadzie 8) .
Tylko szkoda, że tam też dodają trochę soli do smaku :mrgreen: .
http://www.thestar.com/ne...nter_roads.html

sveno - 26-02-2015, 19:59

booohal napisał/a:
W Szwajcarii też nie solą
skąd masz takie info? Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia Galantowi jak był biały - 2 tygodnie nie myty a przez tydzień dzień w dzień padał śnieg.
Matejko - 26-02-2015, 20:40

Cytat:
Fakt - moje niedopatrzenie :badgrin:

Niniejszym komunikuję, że obrazy przedstawiające utleniającą się z upływem czasu stal, wytopioną przez japońskich mistrzów, rzuconą w wilgotny klimat europejskich lasów i łąk... wyszła spod ręki mistrza Matejki 8)

Matejko, przez moment zamarłem, że nie chodzi o autorskie, a upublicznienie wizerunku :D

Korzystaj z wizerunku, chociaz na jednym zdjeciu byl jeszcze obecny wlasciciel, a co do mnie to byle bym był trzezwy na okazanych zdjeciach :mrgreen:

Matejko - 26-02-2015, 20:45

robertdg napisał/a:
Przewody hamulcowe raczej nie wytrzymają zabiegów regeneracyjnych w postaci czyszczenia ;-)

przewodom hamulcowym brakuje jednego mocnego wciśnięcia hamulca, a na pewno nie wytrzymają odpowietrzania, a są do regeneracji zaciski z tyłu... więc rurki od pompy do zacisku...

booohal - 26-02-2015, 21:20

sveno napisał/a:

skąd masz takie info? Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia Galantowi jak był biały - 2 tygodnie nie myty a przez tydzień dzień w dzień padał śnieg.

Jeżdżę czasami jako kierowca, teść przepracował tam kilkanaście lat, kilku znajomych na stałe. Wszyscy potwierdzają to samo.
Głównie kantony niemieckie.

Sunderland86 - 27-02-2015, 08:28

Hugo napisał/a:
A kto mi powie dlaczego japońskie auta jeżdżące po Japonii nie rdzewieją w ogóle, a w Europie sypią się na potęgę? Zastanawiał się ktoś nad tym?

Rdzewieją ;)

Honda

Japończyki mają hopla na punkcie dbania o auto więc mają je w nienagannym stanie do chwili oddania na złom.

Galant

Legnum Viento

Polecam więcej filmów z tego kanału, widać na nich, że nawet Skyline'y mają problem z korozją ;)