Nasze Miśki - Zabawa w blacharza z Galantem 2.0 1998r.
robertdg - 09-03-2016, 22:31
Tam masz jedynie nagrzewnice, więc czym pedzej się za to weź bo ECU jest w otoczeniu tego wycieku
pawełeł - 09-03-2016, 22:48
robertdg, kurczę to nie za dobrze, da się wyjąć schowek? jak to zrobić bo nie chcę sobie połamać czegoś
telewizoor - 09-03-2016, 22:59
Schowek - wyciągasz plastik z lewej strony od środka, odkręcasz śrubkę po prawej od prawego 'boczku' i odciągasz ten boczek żeby wyszedł z zaczepu i wtedy schowek zleci Ci na dół i pokażą się dwie śrubki które go trzymają. Chyba dobrze pamiętam
Hugo - 09-03-2016, 23:05
Do wymiany nagrzewnicy trzeba zdjąć deskę rozdzielczą, następnie odkręcić pod maską rurki od parownika klimatyzacji i zdjąć węże od nagrzewnicy (przesrane, bo rurki są aluminiowe i po tylu latach wręcz zespalają się z gumowymi wężami), zdjąć parownik klimy z obudową (czarna puszka za schowkiem pasażera, odkręcić stelaże boczne konsoli środkowej i dopiero możesz szarpać puszkę, w której jest nagrzewnica. Puszkę tą musisz "wyrwać" zupełnie zza konsoli, bo nagrzewnica jest wsuwana od góry Roboty bardzo dużo.
pawełeł - 09-03-2016, 23:38
no to jestem dobity , schowek zdjąłem, od jego strony wszystko jest w porządku ale nad nim na czerwonym wzmocnieniu i na plastiku za nim widać zaciek po za tym wszędzie sucho za to na dole wszystko mokre, najwięcej płynu widać na tym czarnym plastiku obok nagrzewnicy. Cóż to jest nie wiem, najpierw przydało by się zlokalizować wyciek, ale z tym jest problem, przewodów nie ma tam żadnych więc chyba będę musiał zastosować się do opcji Hugo, chociaż ściąganie deski mi się nie za bardzo uśmiecha, od komory silnika wszystko w porządku brak wycieków.
to jest parownik klimy?
to żółte na nagrzewnicy to płyn
Jeżeli ktoś zna ten problem, będę wdzięczny za wskazówki, jeżeli nie to i tak będę wdzięczny.
pawełeł - 09-03-2016, 23:47
telewizoor, dobrze pamiętasz, dokładnie tak się go wyjmuje
Hugo - 10-03-2016, 08:18
pawełeł napisał/a: | schowek zdjąłem, od jego strony wszystko jest w porządku ale nad nim na czerwonym wzmocnieniu i na plastiku za nim widać zaciek po za tym wszędzie sucho | No to nie może cieknąć z nagrzewnicy, bo ona jest na środku auta i przede wszystkim poniżej tej rury nad schowkiem. Czy jesteś pewnien na 100%, że to płyn chłodniczy? A może woda? pawełeł napisał/a: | najwięcej płynu widać na tym czarnym plastiku obok nagrzewnicy | Wskaż strzałkami na zdjęciach gdzie co jest (jaki element), bo mam wrażenie, że błędnie lokalizujesz niektóre podzespoły pawełeł napisał/a: | to jest parownik klimy? | Tak, na zdjęciu poniżej w tym czarnym pudle jest parownik klimatyzacji. pawełeł napisał/a: | to żółte na nagrzewnicy to płyn | Jeśli masz na myśli to czarne okrągłe coś przykręcone do białego pudła od dołu to jest to wentylator nadmuchu.
pawełeł - 10-03-2016, 14:55
aa ok, wszystko prawie jasne, spróbuję odkręcić to co się da o ile coś się da i zlokalizować ten wyciek, dziś przejechałem się kawałek i widocznego wycieku nie było, jest to na 99% płyn chłodniczy, jest tłustszy od wody poza tym ubyło mi płynu chłodniczego, to musi być on
Owczar - 10-03-2016, 17:38
Wyjmij filtr przeciwpyłkowy i zobacz czy na dole masz kałuże z płynu. A klimatyzacja działa?
Generalnie ciężko by płyn z nagrzewnicy znalazł się w tym miejscu.
mkm - 10-03-2016, 20:09
pawełeł napisał/a: | Witam w ostatnim czasie w galu został założony gaz |
Tu jest pies pogrzebany.
Znajdź mechaniczne uszkodzenie któregoś przewodu.
Zacznij od miejsca w kórym sie wpięli w układ i "idź" w stronę kabiny.
pawełeł - 10-03-2016, 21:15
Owczar, no właśnie, od zakupu auta mnie nurtowało jedno pytanie gdzie jest filtr przeciwpyłkowy w galu? Generalnie dzieją się dziwne rzeczy z autem, wczoraj miałem płynu chłodniczego poniżej min, dziś po krótkiej jeździe kreskę min, a przed chwilą po jeździe mam połowę stanu, boję się że mogła pójść uszczelka pod głowicą, chyba że w inny sposób znów wrócił płyn, w każdym razie wyciek gdzieś jest i muszę go zlokalizować w ten weekend jeśli do tego dojdzie uszczelka to masakra...
Rano sprawdzę stan oleju, póki co silnik gorący, klimy nie sprawdzałem
Owczar - 10-03-2016, 21:19
Między zimnym a gorącym silnikiem będzie różnica poziomu. Sprawdzaj zawsze na zimnym albo zawsze na rozgrzanym.
Hugo - 10-03-2016, 21:29
pawełeł, czy kiedy zauważyłeś ten wyciek padał deszcz lub później?
pawełeł - 10-03-2016, 21:55
Hugo, wtedy nie padał deszcz, ale dzień wcześniej i w nocy napadało śniegu, w dniu kiedy zobaczyłem wyciek tylko topniał śnieg nic poza tym
Owczar, wiem że od temperatury mógł wzrosnąć lub spaść poziom, ale o aż tyle? jutro się wyjaśni, sprawdzę olej i płyn
Hugo - 10-03-2016, 22:37
pawełeł napisał/a: | dzień wcześniej i w nocy napadało śniegu, w dniu kiedy zobaczyłem wyciek tylko topniał śnieg nic poza tym | To może szyba przednia była wymieniana i gdzieś blacha koroduje i zrobiła się dziurka. Albo standardowy problem, czyli gnijący wlot powietrza do kabiny. Trzeba zdjąć ramiona wycieraczek, plastikowe podszybie i zajrzeć czy "komin" wlotu powietrza nie jest obgnity wokoło.
|
|
|