Outlander III GEN Techniczne - Jaki olej do 2.0 benzyna
spirosun - 21-10-2019, 16:19
Z tego co wyczytałem w dokumencie to do silnika 4J11/4b11 powinien być olej 0w-20, 10w40 lub 5w40 zgodny z normami a3/b4.
Jest taki olej jak MITSUBISHI DIAMOND PERFORMANCE 5W40 A3/B4 5L w cenie około 190zł, warto taki kupić czy nie warto ? Ktos wie kto to produkuje?
Znalazłem też taki MZ320931 w cenie 159zł za 5l.
rottweiler - 24-04-2020, 11:42
Czy Mobil Super 3000 5W-40 będzie dobry od silnika 2.0 benzyna w hybrydzie?
https://i.postimg.cc/DfWKK47F/IMG-20200424-113229039.jpg
Czy lepiej Total, bo był taki do tej pory zalany?
LysyG - 24-04-2020, 13:22
Witam
Byłem teraz na wymianie oleju po 2 tyś i wlałem olej Eneos Premium Hyper 5W30 - 130 zł za 5ltr.
PAW99 - 24-04-2020, 16:10
Witam
ja tam leje shell helix ultra sn plus 0w-20 jak producent zaleca 0w20
lexus - 24-04-2020, 16:54
może coś się zmieniło ale mobil bez 1 w nazwie nie jest 100% syntetyczny
LysyG - 24-04-2020, 20:24
Wszystkie które mają w nazwie "synthetic technology" nie są pełnymi syntetykami - są tylko w technologii syntetycznej -np Total Quartz. Z kolei wszystkie z napisem "Fully synthetic" są pełnymi syntetykami - np ten Mobil z postu powyżej.
PAW99 - 24-04-2020, 23:03
to jaki jest najlepszy olej do tego silnika 2.0 benzyna ?
0w20 cz 5w40
sla - 25-04-2020, 22:20
LysyG napisał/a: | Wszystkie które mają w nazwie "synthetic technology" nie są pełnymi syntetykami - są tylko w technologii syntetycznej -np Total Quartz. Z kolei wszystkie z napisem "Fully synthetic" są pełnymi syntetykami - np ten Mobil z postu powyżej. | Niezupełnie, tutaj masz artykuł na ten temat
https://wyborcza.biz/pieniadzeekstra/1,134263,21405332,przeswietlamy-olej-silnikowy-jak-nie-dac-sie-nabrac-na-podrabiany.html?disableRedirects=true
LysyG - 26-04-2020, 16:26
Czyli uważasz że olej z opisem „fully synthetic” może nie być pełnym syntetykiem? To w takim razie jak wg Ciebie rozpoznać olej syntetyczny?
sla - 26-04-2020, 21:12
W Polsce tak może być. Może być napis fully synthetic, a na tym samym opakowaniu w Niemczech, tego napisu nie ma.
https://autokult.pl/34250,to-nie-jest-podrobka-oleju-motul-tylko-czy-faktycznie-jest-syntetyczny
W skrócie
"Synthetic Technology" to często określenie stosowane w olejach hydrosyntetycznych, które jedynie naśladują oleje syntetyczne i mają bardzo zbliżone właściwości, ale nimi nie są.
Oznacza to więc, że najprawdopodobniej produkt z napisem "100% Synthetic" w Polsce to nie jest prawdziwy syntetyk, dlatego podobnego oznaczenia nie stosuje się w Niemczech, gdzie klient nie może być tak wprowadzony w błąd.
LysyG - 27-04-2020, 12:31
sla napisał/a: | W Polsce tak może być. Może być napis fully synthetic, a na tym samym opakowaniu w Niemczech, tego napisu nie ma.
https://autokult.pl/34250,to-nie-jest-podrobka-oleju-motul-tylko-czy-faktycznie-jest-syntetyczny
W skrócie
"Synthetic Technology" to często określenie stosowane w olejach hydrosyntetycznych, które jedynie naśladują oleje syntetyczne i mają bardzo zbliżone właściwości, ale nimi nie są.
Oznacza to więc, że najprawdopodobniej produkt z napisem "100% Synthetic" w Polsce to nie jest prawdziwy syntetyk, dlatego podobnego oznaczenia nie stosuje się w Niemczech, gdzie klient nie może być tak wprowadzony w błąd. |
Dalej nie wiem jak wg Ciebie rozpoznać pełny syntetyk. Piszesz że w Polsce "Fully syntetic" może nie być syntetykiem. Twierdzisz więc że taki np. Mobil, robi olej syntetyczny na np. Niemcy i daje napis Fully syntetic (bo jest syntetyczny) a na rynek Polski produkuje olej półsyntetyk i daje też napis Fully syntetic? Tak to rozumiem. Wiadomo, że firmy olejarskie twierdzą, że oleje trzeba kupować ze sprawdzonych źródeł i muszą one kosztować od 250 zł za 5 ltr bo inaczej to podróbka albo półsyntetyk. Ale te same firmy biorą olej z takiego np. Mobila, który ma niby produkować olej inny na Niemcy i inny na Polskę - wg mnie bzdura. Zobacz sobie katalogi firm np. Castrola , Mobila, Total Quartz. Przecież Oni nie ukrywają że olej jest w technologii syntetycznej (na zdjęciu butelki z Total Quartza masz napis).
Dletego tez myślę że lepiej kupić olej np. Japoński, bo normy w Japonii są mocno wyśrubowane i tam jeżeli jest napis Fully syntetic -jest to na pewno olej syntetyczny.
Można jeszcze patrzeć na skład oleju, ale ja kompletnie nie kumam tych krakowanych, niekrakowanych itd.
sla - 27-04-2020, 19:52
Kolego w Polsce i Niemczech olej firmy np. X jest dokładnie ten sam, tylko w Polsce można go nazwać"100% Synthetic, a w Niemczech już nie, ponieważ w Polsce nie ma żadnych norm prawnych regulujących to, jaki produkt można nazwać "olejem syntetycznym". Prościej juz nie potrafię wytłumaczyć, a wszystko jest w artykułach do których podałem linki. Staraj się przeczytać je ze zrozumieniem.
LysyG - 28-04-2020, 00:52
sla napisał/a: | Kolego w Polsce i Niemczech olej firmy np. X jest dokładnie ten sam, tylko w Polsce można go nazwać"100% Synthetic, a w Niemczech już nie, ponieważ w Polsce nie ma żadnych norm prawnych regulujących to, jaki produkt można nazwać "olejem syntetycznym". Prościej juz nie potrafię wytłumaczyć, a wszystko jest w artykułach do których podałem linki. Staraj się przeczytać je ze zrozumieniem. |
Przeczytałem ze zrozumieniem i dalej nie wiem jak wg. Ciebie kupić olej pełen syntetyk- oczywiście mówię o zakupie w Polsce. Wg twojej teorii i art. z prasy „branżowej” wszystkie oleje w Polsce to półsyntetyki. Ja też już prościej nie wytłumaczę że w katalogach firm olejarskich jest jak byk napisane który jest syntetykiem a który w technologii syntetycznej.
spirosun - 28-04-2020, 05:57
Trzeba przejrzeć kartę charakterysyki, żeby dowiedziec się czegoś więcej o oleju. Ogólnie syntetyki to sa oleje z grupy 4 i 5 baz olejowych ale u nas jak w lesie i grupe 3 też wszyscy nazywają syntetykiem. Ravenol robi olej na bazie Pao(grupa 4) a np z tego co pamiętam to Eneos na grupie 5. Zresztą nieważne jaki zalejesz byle był zgodny z normami i wymieniany co 10-15 tys km max
sla - 28-04-2020, 09:18
LysyG napisał/a: | dalej nie wiem jak wg. Ciebie kupić olej pełen syntetyk | Wystarczy zobaczyć jak dany olej jest sklasyfikowany w Niemczech i kupić dokładnie ten sam albo zrobić tak jak pisze kolega spirosun,
|
|
|