To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - pompa ciepla czy solar czy fotowoltaika

HUGIO - 05-05-2020, 13:37

Ja mam 10x https://sklep.mlsystem.pl/ml-320-full-black,3,228,746 , tylko w wersji 310Wp. Dopiero co podłączona (trójfazowa), więc nie mam jeszcze miesięcznych odczytów.
Marcino - 05-05-2020, 14:51

Ja mam w planie dać z 22-26 szt w zależności od mocy paneli jakie założe - dach skośny 30st jest zwrócony na południe

HUGIO - 05-05-2020, 15:01

Marcino napisał/a:
22-26 szt w zależności od mocy paneli jakie założe

To spore masz zużycie jak na taki (na oko) niewielki dom. No chyba, że masz jakiś zakład z maszynami, albo całkowicie zrezygnowałeś z gazu.

Marcino - 05-05-2020, 15:34

Nie mam gazu. Płace 250-300zl miesiąc. Myśle żeby się dogrzać klima np.
Krzyzak - 05-05-2020, 20:16

Marcino napisał/a:
A dlaczego tak? Odbieram swoje x0.8 a skoro na włąsne potezeby bytowe produjuje to je wykorzystuje chyba na bieżąco.
to bardzo proste - bo najczęściej masz kabel podpięty po jedną z faz a korzystasz z 3
jeśli ta faza produkuje akurat 3kW a odbierasz z niej 500W, natomiast z innych faz odbierasz więcej, to trzeba byłoby to jakoś liczyć
dlatego sprawdzane jest to w liczniku łącznie - niezależnie od obciążenia/produkcji faz
Cytat:

ile macie paneli fotowoltaicznych na dachu i jakie one mają rozmiary
13 sztuk longi: https://sts-sklep.pl/product-pol-9267-Panel-fotowoltaiczny-Longi-315W-monokrystaliczny-Caly-czarny.html
w rzeczywistości są naprawdę całe czarne, wyglądają zarąbiście

Krzyzak - 05-05-2020, 20:21

Marcino napisał/a:
Myśle żeby się dogrzać klima np.
Marcin - tak jak rozmawialiśmy - nie ma PL sprzedaży energii od odbiorcy indywidualnego (być może jeszcze nie ma, może będie), najlepiej brać tyle, żeby rocznie wyjść na ZERO - inaczej nadmiar stracisz i instalacja będzie się amortyzować dużo dłużej
produkcja PV jest rozliczana w cyklu rocznym, amen

to musisz na spokojnie policzyć, jakie możesz mieć roczne zapotrzebowanie po montażu pomp ciepła w postaci klimy i do pewnych założeń nasłonecznienia dobrać moc PV
wydaje mi się, że gdyby założyć, że ogrzewasz ten dom tylko za pomocą pomp ciepła, to max co warto mieć to 9kWp
pamiętaj, że prąd zimą ciągniesz z elektrowni, zdarzają się awarie, inne systemy jak gaz, pellet, olej - bez prądu też nie działają...

Marcino - 05-05-2020, 20:48

Ja robie PV na 3 fazy koniecznie.
Moje dywagacje sa takie
Można to przeliczyć wszystko, w przybliżeniu. Jeśli węgiel ma kaloryczność 27MJ i palisz 2,5T przy sprawności kotła 75% wychodzi 14MWh. Przy PC z COP3 to jest 4,5MWh.
Ale mam tez kaloryfery co prawda przewymiarowane a nie sama podłógówka wiec nisko tem dam rady nie w pełni? To jeszcze COP spadnie a wzrośnie zapotrzebowanie na prąd.
Obecnie 250 zł za prąd bytowy, przyjmuję że G11 z 0,55zł brutto/kWh to daje 450kWh/mies. To kolejne 5,4MWh/rok.
Tak czy siak z PC to jest 10MWh, a z instalacji PV 8kw będzie w porywach 7MWh/rok. Także braknie 3MWh, wiec nie mofge się rzucic na sama elektrykę no ewentualnie możesz zamontować klimatyzatory i się dogrzewać. Jak wysiadzie piec albo zabronią to bedzie gaz albo ta pompa ciepła i dopłacę za prąd.

gulgulq - 05-05-2020, 20:51

HUGIO napisał/a:
Ja mam 10x https://sklep.mlsystem.pl/ml-320-full-black,3,228,746 , tylko w wersji 310Wp. Dopiero co podłączona (trójfazowa), więc nie mam jeszcze miesięcznych odczytów.

Sprawdziłeś warunki gwarancji? ML system jako nieliczny wymaga corocznych płatnych przeglądów. Ja z nich zrezygnowałem mimo ze dali ofertę na dobrych warunkach cenowych.

HUGIO - 05-05-2020, 21:07

gulgulq,
Uwzględniając przeglądy wyszło mi podobnie, a przynajmniej będę miał pewność, że z instalacją jest wszystko ok, bo będzie co roku sprawdzana.

Marcino - 05-05-2020, 21:09

Krzyzak napisał/a:
a co do halfcut - wiesz, bocian obsra połowę panela, to druga nadal pracuje

Sie do-edukowałem - half cut nie chodzi o cały panel a o krzem który jest ciety z walca i ukłądany, zeby weszło woecej jest obcninany:)

gulgulq - 05-05-2020, 22:32

HUGIO napisał/a:
gulgulq,
Uwzględniając przeglądy wyszło mi podobnie, a przynajmniej będę miał pewność, że z instalacją jest wszystko ok, bo będzie co roku sprawdzana.

Hmm..nie wiem jak liczyłeś ale mi wyszło wydłużenie zwrotu inwestycji o parę lat uwzględniając rocznie 200-300 zł za przegląd przez 15 lat (okres gwarancji). cena przeglądu oczywiście co roku lekko do góry bo inflacja i wzrastające koszty robocizny.
Przy panelach nie ma się co psuć a falownik mam online spięty z serwisem montażysty.

HUGIO - 05-05-2020, 22:44

gulgulq,
Na całą instalację mam 5 lat gwarancji. Inwenter - 10 producenta.

gulgulq - 06-05-2020, 07:37

HUGIO napisał/a:
gulgulq,
Na całą instalację mam 5 lat gwarancji. Inwenter - 10 producenta.

Na panele masz 20 lat - wiec by utrzymać gwarancję przez cały okres musisz je corocznie serwisować. 20 x 300 zł = 6000 zł minimum.
Dlatego ja skreśliłem Mlsystem mimo że firma najbliżej powiedzenia "wspieraj lokalnie" - podkarpacki producent w odległości 30 km od domu.

theded - 06-05-2020, 08:10

Edit.
HUGIO - 06-05-2020, 08:49

gulgulq,
Hmm..., to, że na panele 20 lat, to wiem, ale z tego co mnie poinformował sprzedawca i zrozumiałem z warunków gwarancji (w momencie, w którym podpisywałem umowę), to przeglądy dotyczyły gwarancji instalacji.
Możesz sobie u nich kupić same panele i je samemu zainstalować na pozostałych innych(nie ich) komponentach, to nadal żeby mieć gwarancję na same panele musiałbyś robić ich przeglądy?

Nawet jeśli, to jak sam wspomniałeś, na panelach nie ma się co zepsuć, jeśli coś jest nie tak, to pewnie przez pierwsze 5 lat to wyjdzie.