Galant - Ogólne - Jakie opony?
Anonymous - 22-04-2007, 18:37
KarloS - zgadzam sie z Tobą całkowice.
Na zimowych 195/65 R15 ten samochod byl naprawde komfortowy natomiast na letnich 215/45 R17 faktycznie prowadzi sie go jak po sznurku ale na dobrych ,rownych drogach.Niestety takich drog u nas jak na lekarstwo wiec tez niestety sie troche męcze na tych kolach ale czego sie nie robi dla wyglądu Poza tym kupilem go z tymi kolami gdyby nie tak to pewnie bym sie nie zdecydowal na 17".
Zaznaczam - opony nowe (letnie dwa tygodnie temu ,zimowe w grudniu),amortyzatory 4 szt. Kayab wymienione w listopadzie.W aucie nic nie telepie i nie stuka bo jestem strasznie na to wrazliwy.
Niestety nasze drogi skladaja sie glownie z kolein i tysiaca polatanych w lepszy lub gorszy sposob dziur przy ktorych niestety komfort jazdy na takim profilu jest conajmniej sredni.
zresztą kolejna sprawa to sama glosnosc takiego szerokiego kola - bardziej je slychac a szczegolnie z tylu slysze jak sie toczą czego na 195 nie bylo.
pozdr.
roch_27 - 23-04-2007, 13:26
Ostatnio zastanawiam się czy nie kupić sobie nowych opon o większym profilu Obecnie mam 215/45/17".
W internecie i znalazłem opony takich firm jak:
1. Falken ZE-512 (niestety dostępna tylko z indexem V)
2. Hankook K 104 zobacz opis
3. Nankang NS-2 (takie jak niedawno założył Piotrek - Drout )
Sam nie wiem co ma wybrać, gdyż w przypadku drugiej opony Hankook mam jakieś uprzedzenie (były montowane do Daewoo ) - jednak czytając opinie użytkowników, po dłuższym zastanowieniu można by było rozważyć propozycję zakupu.
Pierwsza opona made in japan ale ten index prędkości
Trzecią "testuje" Piotrek i jak na początek jest zadowolony
Porady, propozycje, sugestie mile widziane
ps. Jest jeszcze opcja z oponami Nokian i3 jednak wolałbym wybrać coś z tych trzech co podałem
pozdro
Anonymous - 24-04-2007, 07:33
A tak apropos samej głośnosci opon w rozmiarze 215.
Nie odnosicie wrazenia,ze dosyc slychac tył?
Na zimowych 195 mialem ciszej w aucie.Zalozylem 4 nowe Dunlopy wiec nie mozna sie przyczepic opon bo sa po prostu nowe i to naprawde dobre.
A jednak lekko slychac ich wycie z tylu.Łożyska to nie sa bo tak jak mowie na zimowych tego objawu nie ma.
pozdr.
Anonymous - 24-04-2007, 08:49
roch_27 napisał/a: | 1. Falken ZE-512 (niestety dostępna tylko z indexem V)
2. Hankook K 104 zobacz opis
3. Nankang NS-2 (takie jak niedawno założył Piotrek - Drout ) |
Miałem dokładnie ten sam problem 2tyg temu.
Co do Hankoków to słyszałem opinie że były zakładane w Daewoo jako startowe opoby i po mokrym nie dało się wprost jeździć. No pewnie nie był to ten model ale zawsze. Przeszukałem internet i znalazłem jakąś niemiecką stronkę z opiniami n/t Nankangów i wyglądało to całkiem przyzwoicie. Na razie zrobiłem ok 1000km ale wszystko po suchym i jest przyzwoicie, cicho i komfortowo 215/50(tej gumy jest już troszkę więcej w porównaniu z 205/45). Drogi trzyma się bardzo dobrze zakręty równieżź idealnie muszę uważać żeby się nie ześlizgnąć ze skórzanej tapicerki
Zobaczymy jak po mokrym będzie.
Co do głośności w porównaniu z 195 zimówką(nową) to teraz jest ciszej ale opór toczenia większy.
Anonymous - 24-04-2007, 10:48
bokciu, sa 3 mozliwosci: albo (w przypadku uzywanych) sa wybite (np. przez jazde na niesprawnym amortyzatorze) i powinny podlegac wymianie - mi sie to zdazylo 2 razy, albo masz zle ustawiona zbieznosc (co raczej wykluczam jesli zimowki nie sa sciete), albo poprostu ten typ tak ma - czasem opony slabszych producentow maja taki bieznik, ze go poprostu slychac. Sciagnij kolo i oczysc i obejzyj dokladnie opone i przejedz reka czy nie ma pewnych "zebow" wyzej. Czasem trudno to wyczuc, ale tak mi sie zdarzylo 2 tyg. temu jak zakladalem do swojego.
Anonymous - 24-04-2007, 13:31
Simones napisał/a: | czasem opony slabszych producentow maja taki bieznik, ze go poprostu slychac. Sciagnij kolo i oczysc i obejzyj dokladnie opone i przejedz reka czy nie ma pewnych "zebow" wyzej. |
No Dunlop raczej nie nalezy do slabszych producentow tylko wrecz na odwrót.
Zebow nie ma bo opony maja dwa tygodnie.
Zbieznosc OK bo nie scina opon.
Chyba ten typ tak ma
Frost - 25-04-2007, 21:33
KarolS napisał/a: | BTW 235/40 dość ostro zamuli autko, jaki tego sens? |
Sens ma lub nie ma, tak jak punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Ja wybrałem 235 bo tak jest zakodowane w mojej głowie i tak być musi, nie interesuje mnie zamulanie, bo inaczej wstawił bym sobie 195/60R15 jakbym chciał mieć lepsze przyśpieszenie, a pozatym mało co w Gorzowie daje mu rade - tak czy owak, po generalce silnika i tak czeka mie kilka tysięcy spooooooooooookojnej jazdy
[ Dodano: 25-04-2007, 21:37 ]
A KarloS, wierz czy nie wygoda 1-sza klasa, chodź to rzeczywiście należy do gustu jak kto lubi, chodź ja jestem strasznie wrażliwy na pukanie, niewygode itp.
KarolS - 26-04-2007, 08:42
Luzik.
Każdy robi co uważa za słuszne i ja to szanuję. Wyrażałem tylko swoją opinię. Ja po prostu jeżdżąc E55 w pewnym momencie wolałem gorzej wyglądać, ale za to niszczyć pseudo ścigantów na drodze
PS. Jak już będziesz miał te koła na autku to podeślij jakieś fotki.
Pozdrawiam
Karol
akbi - 26-04-2007, 08:58
drout napisał/a: | dałem 215/50/17 |
Piotrek, w naszych Galach standardowym rozmiarem jest 195/60/15 (przynajmniej w instrukcji tak jest napisane), więc zakładając taki rozmiar, zwiększasz o 31,8 mm średnicę koła, a przez to pamiętaj, że jak na liczniku masz 100km/h to w rzeczywistości jedziesz lekko ponad 105 km/h
no ale czekam w sobotę w Gdańsku ... ocenimy oponki
Frost - 26-04-2007, 09:49
KarolS napisał/a: | niszczyć pseudo ścigantów na drodze |
Heheheheheh ja też to lubie, szczególnie tych z BMW, oni są najlepsi, a jacy zabawni
swees - 26-04-2007, 23:24
roch_27 napisał/a: | 1. Falken ZE-512 (niestety dostępna tylko z indexem V)
|
jak często jeździsz 240km/h lub więcej, że problemem jest indeks prędkości V?
pozdr
roch_27 - 27-04-2007, 14:50
swees napisał/a: | roch_27 napisał/a: | 1. Falken ZE-512 (niestety dostępna tylko z indexem V)
|
jak często jeździsz 240km/h lub więcej, że problemem jest indeks prędkości V?
pozdr | w Polsce nie za często, jednak wolałbym mieć pewność że się z nią nic nie stanie przy większych prędkościach
Widziałem kiedyś testy opon z indeksami prędkości do 240 i ku zdziwieniu niektóre z nich ledwo co wytrzymały taką prędkość
Jednak ta wskazana jest made in japan wiec powinna dać radę
pozdro
Anonymous - 02-05-2007, 23:42
witam w moim galu sa opony 235/40/17 przód 245/40/17 tył odradzam ze wzgledu na komfort jazdy każdą dziurkę czuć no i szkoda alusów i zawieszenia co do wyglądu OK
Anonymous - 04-05-2007, 07:52
No i ja po powrocie z krórkiego urlopu. Co do opon to jestem BARDZO zadowolony. Traska 500km w jedną stronę kilka mocniejszych a nawet b mocnych hamowań i jest rewelacja. Zresztą kolega który ze mną jechał już się zastanawia nad zakupem Nankangów. Nie jechałem jeszcze w deszczu więc czekam na śliską nawieżchnie i wtedy je jeszcze sprawdzę
JaGrab3 - 05-07-2007, 13:21
Chłopaki a ja mam takie pytanko, czy na standardowe 17" z SE dobrze spasuje 205 np, tak pewnie z profilem 50, czy ta felga nie jest za szeroka? Teraz mam 215 i tak mi sie wydaje ze gdyby nie rancik na oponie to felga jest bardzo szeroka...
|
|
|