Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy
Jaro1974 - 13-12-2016, 18:37
robertdg napisał/a: | Jaro1974, mówisz o tych sprezynkach |
W tym co ja robiłem to sprężynka była na napinaczu paska od pompy wtryskowej a pasek rozrządu już był ustawiany za pomocą koła zębatego a obok niego jest ten jak ja go nazwałem napinacz "automatyczny". Ja robiłem mondka po sierpniu 1996 roku. W tych wcześniejszych było wszystko na sprężynkach.
robertdg napisał/a: | filozofii z tym nie było |
To prawda, wystarczy wszystko dobrze ustawić i jest gitara. Wracając do outka Bzyczka. To że nie blokował pompy olejowej to nie grzech, wystarczy przecież dobrze ustawić przed rozebraniem na znakach i powinno być dobrze. Ja też nie blokowałem pompy olejowej, mogę się przyznać bez bicia
robertdg - 13-12-2016, 18:44
Jaro1974 napisał/a: | To że nie blokował pompy olejowej to nie grzech, wystarczy przecież dobrze ustawić przed rozebraniem na znakach i powinno być dobrze. Ja też nie blokowałem pompy olejowej, mogę się przyznać bez bicia | Ale Tobie sie chciało krecic aż te wskazówki sie pokryją
Bzyk_R1 - 13-12-2016, 19:02
Panowie radość z jazdy powróciła😊 najważniejsze że znowu można postawić pełny kufel piwa na korku wlewu oleju i nie uroni się ani kropla😊
Jaro1974 - 13-12-2016, 19:22
robertdg napisał/a: | Ale Tobie sie chciało krecic aż te wskazówki sie pokryją |
Wolałem zrobić raz a dobrze niż rozbierać powtórnie. Zresztą wychodzę z założenia że ktoś napisał instrukcję więc trzeba z niej korzystać. Najważniejsze że Lekki Samochód Ratowniczo-Gaśniczy działa jak należy
Bzyk_R1 - 17-12-2016, 12:46
Wymieniłem wreszcie szczęki hamulcowe hamulca postojowego. Robota rozłożyła się na dwa dni, jak się nie umie to się nie dotyka Ale zmotywowany tym co powiedział Jaro1974, myślę a co tam zrobię. I tak lewa strona 5,5 h a prawa dzisiaj 45 minut Człowiek uczy się całe życie. Jedna szczęka zużywała się krzywo i to powodowało kiedyś hałas i "jęczenie" podczas jazdy. Ogólnie to jestem zawiedziony jakością szczęk od Meyle. Musiałem przyszlifować cięgło hamulca ręcznego bo bolce w okładzinach były 1mm za krótkie i za nic zawleczka nie chciała wejść w ten rowek. I ogólnie wg starych OEM wyglądają licho. Najważniejsze że łapa bierze od dołu
Taka ciekawostka. Jako że drogi gościu odwiedzasz temat Lekkiego Samochodu Ratowniczo-Gaśniczego wiedz że O1 NIGDY nie doczekał się możliwości służby w strukturach Państwowej Straży Pożarnej. Co innego jego następcy O2 i O3, które dzielnie służą w wielu jednostkach naszego kraju podobnie jak L200 i niekiedy Pajero, pełniąc funkcję SLRR lub SLOp Wydaję mi się to bardzo krzywdzące i niesprawiedliwe jednak kiedy struktury PSP zaopatrywały się w takie auta, O1 był (i jest) rarytasem i ciężko było o zakup tak mało popularnego auta na szeroką skalę.
Kończąc ten wywód chciałbym przedstawić jedyny i niepowtarzalny projekt, jakiego próżno szukać w internetach czy gdziekolwiek. O1 w barwach PSP:
Takiego to mógłbym szorować i pucować bez przerwy A jak miło przychodziło by się do pracy Cóż to tylko sfera marzeń. Mam nadzieje że się podoba...
Z okazji 250 posta Dzięki Dawid za obróbkę foto...
Jaro1974 - 17-12-2016, 20:06
Powiem Ci że w tych barwach nawet nieźle to wygląda. Może można by się było zastanowić i pokusić o przeniesienie tego projektu ze zdjęcia w rzeczywistość Oczywiście z delikatną modyfikacją napisu na czerwonym pasku żeby panowie w samochodach z niebieskim paskiem się nie czepiali zbytnio
robertdg - 17-12-2016, 20:47
Jaro1974, ze swojej strony zrób kamuflaz, wydaje mi sie ze to będzie dobra kompozycja
Jaro1974 - 17-12-2016, 21:02
Mojego by trzeba w łaty porobić różnego koloru, od zielonego jasnego po brązowy Ale sądzę że za mocno by się wyróżniał w tłumie Ja myślę o czym innym ale jeszcze nie doszedłem do tego momentu żeby wziąć się za wykonanie
Bzyk_R1 - 19-12-2016, 08:05
Projektu nie ma sensu przenosić w rzeczywistość. Auto przestało by być użytkowe i oczywiście przełożonych by strasznie wkurzało Niemniej jednak na potrzeby uczestnictwa w zlocie można pokusić się o czerwone pasy na magnesach i jakiś ukryty w grillu niebieski stroboskop
Fragu - 20-12-2016, 13:49
Kurcze, jakby takie auta służyły to by się nic spalić nie zdążyło
Fajna wizka.
Bzyk_R1 - 20-12-2016, 16:01
Fragu napisał/a: | Kurcze, jakby takie auta służyły to by się nic spalić nie zdążyło |
No dokładnie, koni więcej niż w nie jednym gaśniczym
UPDATE
Ho ho ho ! ! ! Dziś mikołaj podrzucił dla Miśka kolejny prezent pod choinkę, a mianowicie tarcze hamulcowe na przód TEXTAR PRO taki psikus
Testy już niebawem
Bzyk_R1 - 22-12-2016, 18:02
Textar Pro siedzi na pokładzie. Teraz spokojnie kilkaset km i zobaczymy jak to będzie hamować...
Jaro1974 - 22-12-2016, 18:08
Powinno być dobrze. Ciekawy jestem jak będą Ci się sprawować.
Bzyk_R1 - 23-12-2016, 15:17
Hamulce się "układają" a tymczasem Misiek otrzymał profesjonalny chiński porządny park(China)tronic
Najlepszą IMO drogą przeprowadzenia przewodów stało się miejsce gdzie idą kabelki tylnej lewej lampy:
Asystent parkowania Mtech jest z tym durnym wyświetlaczem ale nie montowałem tego pod lusterkiem (sic!) lecz spoczywa sobie w schowku w bagażniku. Pikanie jest dobrze słyszalne i nie straszy dzieci Działa to ogólnie bardzo fajnie. Jak zacznie pikać ciągłym sygnałem między hakiem a przeszkodą zostaje jakieś 8-10 cm. Założenie osiągnięte...
Owczar - 23-12-2016, 15:27
Nie lepiej było zamontować kamerkę? Nawet fabryczny parktronic z wyświetlaczem LCD i 6 strefami jest według mnie gorszy od chińskiej kamerki
|
|
|