Nasze Miśki - Sportowy, Elegancki
larelijux - 05-07-2017, 19:09
Dzięki SaZi. Miło czytać słowa uznania.
Co do uznania, ostatnio na spocie nasze dwa Galanty zostały uznane za godne wystąpienia w relacji. Niby tylko kilka sekund ale nadal. Drugi Gal kolegi pawełeł
Nacz - 06-07-2017, 00:36
Obniżony dużo lepiej! A nie myślałeś o jakimiś dystansie? Fajnie jakby koła pojechały trochę na zewnątrz, teraz trochę za bardzo chowają się w budzie
larelijux - 06-07-2017, 11:52
Nacz, nie myślałem o tym i nie planuję, jak dla mnie nie chowają się jakoś dramatycznie. Poza tym jakbym wystawił koła dalej, to nagle zaczęłoby mi brakować większej gleby, potem większych kół, potem większych hamulców i to by się nigdy nie skończyło. Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny jedyne co mam w planach to przemalowanie zacisków, jak nadarzy się okazja to lotka od VR4 i ewentualnie oklejenie halogenów żółtą folią. Potem auto nie będzie już zmieniało wyglądu, a ja jedyne co będę robił to trzymał je w jak najlepszym stanie
larelijux - 21-08-2017, 20:59
Temat spadł na drugą stronę, co jeszcze mi się do tej pory nie zdarzyło - Galant po prostu jeździ, daje przyjemność i nie miałem nic nowego do pisania.
Ostatnio bawiłem się w poprawianie małych, denerwujących mnie detali, jedna uszczelka była odklejona od kierunkowskazu przedniego już gdy go kupowałem, teraz podkleiłem kropelką i się trzyma. Podsufitka, przy której ktoś poprzednio majstrował i opadła już jest podklejona taśmą dwustronną, no i jakoś też się trzyma. Boczną listwę również przykleiłem na taśmę dwustronną ale nie ufam temu rozwiązaniu. Jak znajdę znowu chęć na grzebanie to kupię porządny klej i skleję te listwy "na amen".
Poza tym Gal był ostatnio na warsztacie u Deejaya i odznaczyłem kolejną rzecz z listy "do zrobienia". Zaciski na złoto, usuwanie rdzy z okolic hamulców, nowe tarcze i klocki na przód.
Ile się naczytałem, że złote zaciski są burackie, że do Galanta tylko srebrne bądź brązowe od rdzy ( ) - jak dla mnie idealnie pasują do wyglądu mojego Gala.
Mam zamiar okleić halogeny żółtą folią, według mnie stworzy to ciekawy efekt. Poza tym za jakiś miesiąc wleci pełna konserwacja podwozia.
Bzyk_R1 - 21-08-2017, 21:45
larelijux napisał/a: | Mam zamiar okleić halogeny żółtą folią, według mnie stworzy to ciekawy efekt. |
Podchodziłem do tego sceptycznie ale teraz wydaje mi się że to fajne i głupio by wyglądały białe
larelijux napisał/a: | Poza tym za jakiś miesiąc wleci pełna konserwacja podwozia. |
Ja to Ci współczuje. Obyś zdążył z pogodą. Ja teraz swojego bebesze ze wszystkiego co się da do żywej blachy. Chyba mam ze 100 zdjęć a robota jeszcze nie na półmetku.
larelijux - 21-08-2017, 21:56
Żółte halogeny kojarzą mi się z klasykami, a mój Gal właśnie taki ma być. Ma wyglądać jak klasyczny, zadbany egzemplarz, bez przesady ale też nie w kompletnej serii
Co do konserwy to współczuj Bartkowi. Ja sam się tego nie podejmę, bo niestety brakuje mi i narzędzi, i miejsca gdzie mógłbym to zrobić, i umiejętności. Na szczęście zgodził się zrobić to u mnie za co jestem bardzo wdzięczny, bo wiem, że ta robota do łatwych nie należy.
Paweł84 - 22-08-2017, 19:59
coraz ładniejszy
larelijux - 10-09-2017, 13:46
Galant odwiedził kolejny event, tym razem Osakę - pierwszy zlot fanów japońskiej motoryzacji w Turawie.
Wkrótce może będą zdjęcia, jeśli ktoś go znalazł między drzewami
Za to mam filmik, ponieważ była możliwość przetestowania swojego auta na hamowni dosłownie za bezcen (50 pln w moim przypadku za 2 pomiary) sprawdziłem w jakim stanie jest serce mojego Gala - moje przypuszczenia się sprawdziły.
Galant hamownia
Wyniki:
156.5HP @5394 RPM
221Nm @4556 RPM
Jeśli chodzi o silnik to wydaje się być w idealnym stanie. Parametry są bardzo zbliżone do tych deklarowanych przez producenta, spadek 3.5 konia i wzrost 3 niutów w porównaniu z serią to dobry wynik jak na 16 letnie auto, można powiedzieć, że tak mógł wyjechać już z fabryki.
W ramach ciekawostki powiem, że hamownia wiązała się z uczestnictwem w konkursie na najmocniejsze auto zlotu, którego oczywiście nie wygrałem, ale jeśli byłby to konkurs na najczystsze spaliny - nie miałbym sobie równych. W pełnym zakresie obrotów auto nie puściło żadnego dymka, czy to szarego, czy to niebieskiego - nic.
No i jako, że nie każdy miał okazję słuchać Galanta na hamowni - seryjnie silnik jest głośniejszy od wydechu. Z tyłu ledwo co słychać
Co do kondycji silnika dodam też, że od kiedy go mam nie dolałem ani kropli oleju. Przez 5000km od wymiany jest wciąż pełna skala na bagnecie.
larelijux - 11-09-2017, 22:16
Zdjęcia ze zlotu:
Autor: Lucas Foto
Autor: Macias (jego Lancer na zdjęciu )
Hugo - 12-09-2017, 08:09
Jakieś takie dziwne te zdjęcia. Niewyraźne
larelijux - 12-09-2017, 12:31
Hugo, są po obróbce, sam w nich palców nie maczałem. Obejrzyj filmik z hamowni, jest ostry i treściwy
larelijux - 29-09-2017, 22:48
600km dziennie na Galancie nie robi wrażenia, bezproblemowy wyjazd na Węgry i spowrotem - zaliczony
Po przekroczeniu granicy, zakupieniu winiety na stacji, wracając do auta coś mi się rzuciło w oczy
Tak to wygląda z dociskiem 250 kg na tylną oś
Po tylu latach, tylu przejechanych kilometrach wnętrze nadal trzyma klasę
A tutaj już przy wodopoju, swoją drogą drogie paliwo tam mają na Węgrzech
Jutro oficjalne spalanie z całej trasy Wybaczcie za brudne auto, ale nie było sensu go myć przed trasą lub w trakcie, jutro idzie do spa
larelijux - 27-12-2017, 13:57
Mały update po 3 miesiącach:
Autko ma sie dobrze, jeździ, nie sprawia problemów. Bez zająknięcia przeszedł przegląd.
Średnie spalanie z tamtej trasy wyniosło 8.8l/100km, trochę więcej, niż się spodziewałem, ale podyktowane to jest dodatkową masą, którą przewoziłem - fizyki nie oszukasz. Gal wiózł w końcu jakieś 300-350kg masy więcej niż zazwyczaj.
Na zimę wygląda dość biednie, także powstrzymam się od wstawiania zdjęć - brudny, na 15tkach, ech... Ale za to wygodniej się jeździ. Wygoda na 15 calowych felgach i balonowatych oponach jest znacznie większa niż na 17.
Niedawno minął nasz wspólny rok, na rocznicę sprawiłem nam prezent Przez ten rok przejechałem jakieś 8000km i można powiedzieć, że zrobiłem Gala takim, jakim chciałem, żeby był
Koszulka z projektem autorstwa grafika, który postanowił zrobić koszulki dla Galanciarzy - wzorowana po części na moim Galu Żeby nie było, że próbuję coś sprzedawać - zapraszam na pw, jeśli ktoś byłby zainteresowany - możliwe, że jeszcze jakieś koszulki powstaną.
Do zobaczenia za kolejne 3 miesiące
Anonymous - 27-12-2017, 15:20
O kolor chyba taki jak mój:) piekny wóz. Widziałem wykres, fajnie ti wyglada jednak w v'ce.
Projekt koszulki bardzo fajny:D
jacek11 - 27-12-2017, 22:55
larelijux napisał/a: | Wygoda na 15 calowych felgach i balonowatych oponach jest znacznie większa niż na 17. |
To fakt Sam nie wiem,czy na lato założę 17-stki ,czy kupię opony na 15-stki. Żartuję pewnie że założę 17-stki
larelijux napisał/a: | Koszulka z projektem autorstwa grafika, który postanowił zrobić koszulki dla Galanciarzy - wzorowana po części na moim Galu Żeby nie było, że próbuję coś sprzedawać - zapraszam na pw, jeśli ktoś byłby zainteresowany - możliwe, że jeszcze jakieś koszulki powstaną.
|
Dla mnie kombi poproszę
|
|
|