To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Moje Galanty oraz Galant i Colt Baśki

robertdg - 29-12-2011, 09:55

Krzyzak napisał/a:
FAG i KYK - nie wiem, dobre to?
FAG to dobry produkt, tego drugiego nie znam, albo nie kojarze :-)
Krzyzak - 29-12-2011, 10:07

kyk był made in korea - myślałem, że jest lepszy od fag, bo na tym ostatnim nie było kraju producenta
wolałbym japan, ale nie było...

robertdg - 29-12-2011, 10:16

Schaeffler Technologies GmbH & Co. KG · Germany to producent dostarczający podzespoły na pierwszy montaż (FAG, INA, LUK) - odpowiednik dla japońskiego NSK

http://kykbrg.com/

Hugo - 29-12-2011, 11:33

Krzyzak napisał/a:
KYK
Jeśli dobrze pamiętam to syf. Kiedyś oferowali na alle... łożysko przedniego koła do EA tej firmy za chyba 110 zł, więc cena mówi za siebie.
Krzyzak - 31-12-2011, 22:07

sprawdziłem stronę KYK i wychodzi, że też są bardzo spoko
w każdym razie dziś popołudniu odpaliłem bordka i zrobiłem mini wyjazd - chyba wszystko złożyłem poprawnie, bo chodzi elegancko (a dostał kompletnie nowy rozrząd z pompą i uszczelniaczami, także nowy płyn chłodniczy)

lekko tylko słychać nowe alternator, bo komutator przez stare szczotki miał pewne nierówności
a jak pięknie pracuje zawieszenie :) - marzenie
wszystko złożyłem wczoraj, przedwczoraj tylko wprasowałem sworzeń i łożysko

na początek stycznia planuję identyczną operację z prawym przodem - czyli też nowy sworzeń, guma wahacza i stabilizatora, łącznik stabilizatora, nowy przegub wewnętrzny (okazało się, że w starym praktycznie nie było smaru :shock: - jeździłem tak z 10 lat, bo wtedy ostatni raz były zdejmowane półosie), łożysko + uszczelniacze, końcówka kierownicza, uszczelniacz półosi
do malowania też idzie osłona tarczy hamulcowej - jeden z nielicznych elementów, którego nie można normalnie kupić

wyregulowałem też zapłon - był ok. 7 stopni spóźniony - teraz reaguje na gaz jak wściekły :twisted:
zlikwidowałem wyciek oleju spod korka spustowego - uszczelka miała wyraźnie dość

w planach późniejszych mam nowe bębny na tył + łożyska + uszczelniacze oraz zmienić przednie zaciski na te od EA5 (już zakupione od Mare)

jacek11 - 31-12-2011, 22:25

Krzyzak napisał/a:
lekko tylko słychać nowe alternator, bo komutator przez stare szczotki miał pewne nierówności

zawsze można lekko na tokarni liznąć,i będzie jak nowy.

deejay - 31-12-2011, 22:39

jacek11 napisał/a:
zawsze można lekko na tokarni liznąć,i będzie jak nowy.

Za delikatna sprawa ... :wink: dajmy mu kilka dni na dotarcie :)

Darek
my te auta po prostu kochamy co ? :mrgreen: , ja tez dzisiaj sie wybrałem E33 na 200 km przejażdzkę a co :P i nie chciało mi sie z niego wysiadac , kocham te auto... , chociaz juz nie jest moje :cry:

Krzyzak - 31-12-2011, 23:04

deejay napisał/a:
Darek my te auta po prostu kochamy co ?
otóż to :) - dla mnie jest jak członek rodziny (tak, wiem że to nie jest normalne... ale na usprawiedliwienie powiem, że pozostałe 3 Mitsu już takich przywilejów nie mają... choć żal mi C52 - jest najbardziej wytrzymałym i zasłużonym - jak na takie maleństwo wyjątkowo pakowny i kompletnie bezawaryjny... szkoda, że tak go zeżarło...)

deejay napisał/a:
dajmy mu kilka dni na dotarcie
raczej miesięcy - biorąc pod uwagę, że w zimie nim nie jeżdżę
ale szykuj się Bartku - liczę, że w tym roku wybiorę się nim do "Twojego" warsztatu na porządne mycie podwozia i konserwę - przy czym w grę wchodzi bardziej czas niż pieniądze...

Krzyzak - 05-01-2012, 06:56

wczoraj rozmontowałem prawą część zawieszenia - sworzeń pomimo dziury w gumie w stanie niemal nienaruszonym :) ot taka ciekawostka...
reszta zawieszenia też bez zarzutów, ale jak już jest rozmontowane, to oczywiście zostanie wszystko zmienione
dziś może uda się pojechać na prasę...

Uploaded with ImageShack.us

rosomak1983 - 05-01-2012, 14:52

W którym to aucie ??/ W bordku ? :P
Marcino - 05-01-2012, 15:15

No pewnie ze w Bordku bo widać na tych czesciach już ząb czasu..... hihihi a tak na serio to nie jest wahacz od rekina
Krzyzak - 05-01-2012, 21:02

rosomak1983 - cały czas grzebię w bordowym teraz - odnawiam go można rzec
dziś rozmontowałem prawą półoś i złożyłem od nowa na nowym smarze i nie tylko
można powiedzieć, że oba przeguby wewnętrzne były niemal suche...
na szczęście mam zapasową skrzynię z przegubami

miałem dziś jechać na prasę, ale niestety mój tokarz wyjechał... także cd. w sobotę

Krzyzak - 11-01-2012, 06:40

wczoraj Galant został poskładany do tzw. kupy
prawda strona zawieszenia kompletnie odnowiona, wszystko przesmarowane smarem silikonowym
poległem na filtrze paliwa - nie mam siły go odkręcić od dołu... kto wymyślił, żeby dać tam 2 rozmiary - 19 i... 14 - nawet w mniejszym Colcie jest 2x 19mm
i mało co zapomniałbym wlać olej do skrzyni

przy okazji odnowiłem półośki - przeguby wewnętrzne zmienione na takie od zapasowej skrzyni + nowy smar, przegub zewnętrzny zmieniłem na inny, bo ten miał już spory luz
przy okazji - w wewnętrznych było tak mało smaru, że podziw bierze, że tyle udało się na nich przejechać
do tego opaski na trytytkach to była żenada - jedna miała tyle luzu, że mogła tam sobie swobodnie wejść mucha a co mówić o wyjściu smaru :)

właśnie poszło do Japaneze zamówienie na bębny...
zaciski od EA są w trakcie regeneracji; dzięki Mare stałem się też właścicielem stosownych przewodów hamulcowych

Hugo - 11-01-2012, 07:49

Najlepszy temat na forum MM...
robertdg - 11-01-2012, 08:49

Hugo napisał/a:
Najlepszy temat na forum MM...
Eeeeen tam nuda, zrobiłem to, żrobiłem tamto :P Czytając Twój temat nigdy nie wiadomo czy będziesz zadowolony, zażenowany czy tez napiszesz, że juz nie masz sił i sprzedajesz :-)

Spokojnie ja tylko żartuje ;-)