Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
JCH - 11-01-2009, 19:20
mkm napisał/a: | Po prostu jestem rozzalony bo na te "europejskie" drogi juz dluuugo czekam... | Powoli bo powoli ale się doczekasz. Nie jest tak, że nic się nie dzieje ale zgadzam się, że mogłoby dziać się szybciej. Widzę, że jesteś z Krakowa to popatrz:
- masz wyremontowaną obwodnicę Krakowa;
- remontuje się lub już jest zrobiona zakopianka do Myślenic, dalej na południe są też dwie nitki nie pamiętam do którego miejsca;
- Dk-94 na odcinku Olkusz-Kraków - zrobiona, na odcinku Olkusz-Śląsk robiona jest etapami;
- niedługo ma zostać oddany odcinek A4 do węzła Szare
- następnie ma być budowany odcinek A4 do Tarnowa
- jest obwodnica Wojnicza, Pilzna, budowa obwodnicy Ropczyc - w trakcie
- wzmocnienia i wymiany nawierzchni na krajówce DK-4 chyba na odcinku Tarnów-Rzeszów;
- wymiana nawierzchni na obwodnicy Tarnowa.
Autostrady:
- oddano niedawno ok. 90 km A1 z Gdańska w kierunku Grudziądza
- na południu buduje się odcinek od węzła Sośnica (Gliwice) do granicy państwa (3 odcinki);
- w trakcie wyłaniania wykonawców są przetargi na A1 odcinki Pyrzowice - Piekary Śl - Zabrze Maciejów. Po połączeniu z węzłem Sośnica poleci się od lotniska w Pyrzowicach aż do Czech A1-ką. Słyszałem też o przetargu Pyrzowice-Stryków. Do 2012 roku pojedziemy już autostradą Pn-Pd.
Dalej....
- DK-7 na kilku odcinkach podnosi się do parametrów drogi ekspresowej
- byłem też niedawno w Szczecinie.... i widzę, że dużo buduje się wzdłuż zachodniej granicy: DK-3 jest wyremontowana i poszerzona, jest obwodnica Zielonej Góry, Gorzowa Wlkp.
- Bielsko-Biała - w ub. roku zakończono remont DW-942 (przelotówka przez miasto w kierunku Szczyrku)
- ma być budowana pd-wsch obwodnica miasta i coś jeszcze - nie pamiętam chyba coś w kierunku Krakowa - DK-52
A to co wyżej napisałem to jest tylko mała cząstka robót, o których wiem lub słyszałem.
Tak więc nie jest tak, że nic się nie dzieje. Fakt, że powinno to odbywać się 2x szybciej lub 2x razy więcej powinno być budowane, remontowane ale to są lata zaniechać - rozliczać winno się poprzednie ekipy.
Aha... i nie miejcie pretensji do drogowców, że budują jak budują. Budują jak im zamawiający zlecił i w takiej technologii jak zamawiający zlecił. Ewentualne pretensje do GDDKiA, ZDW, PZD czy kto tam jeszcze daje pieniądze.
Hubeeert - 11-01-2009, 19:28
JCH
mkm - 11-01-2009, 21:06
Troche nie na temat, ale jest mi glupio. Jak moglem byc takim pesymista?
JCH, slusznie wymienil „malopolskie zmiany drogowe”. Jakze ja bylem niesprawiedliwy! W zwiazku z tym pragne napisac z czego od dzisiaj jestem najbardziej zadowolony.
Najbardziej jestem chyba zadowolony z tej „Zakopianki”... Lubie jezdzic do Zakopanego. Od lat...
Z autostrady do Katowic jestem wrecz dumny! Oby wszyscy mieli takie autostrady!
Do Tarnowa tez jest super! Ciesze sie z tej szybko wybudowanej, ukonczonej i przemyslanej drogi. Pewnie „czarne punkty” juz znikna taka jest teraz bezpieczna.
Z pozostalych drog (nawet lokalnych) tez sie ciesze.
Faktycznie mam super drogi. Jak ja moglem do tej pory tego nie zauwazyc? Dzieki Panowie!
PS.A fotoradary niech stoja co sto metrow!
JCH - 11-01-2009, 22:23
mkm napisał/a: | A fotoradary niech stoja co sto metrow! | To co napisałem powyżej nie znaczy, że popieram ustawianie fotoradarów jako metodę na poprawę bezpieczeństwa! Chciałem tylko pokazać, że nie jest tak, jak kilka osób napisało (Twój cytat był tylko punktem odniesienia), że nic się nie dzieje w kwestii budowy dróg. Nie od razu Kraków zbudowano. Aczkolwiek już dawno powinniśmy mieć przynajmniej 4 główne autostrady a teraz zajmować się budową ekspresówek, obwodnic, remontami lokalnych, itd.
miszkin - 11-01-2009, 22:25
mkm napisał/a: | Ustawa przejdzie albo i nie. Ja sie do niej dostosuje. |
mkm napisał/a: | PS.A fotoradary niech stoja co sto metrow! |
mkm Jeśli, jak piszesz, będziesz się stosował do ograniczeń (wynikających z ustawy), to w czym Ci te fotoradary będą przeszkadzać?
karolgt - 11-01-2009, 23:01
miszkin napisał/a: | mkm napisał/a: | PS.A fotoradary niech stoja co sto metrow! |
mkm Jeśli, jak piszesz, będziesz się stosował do ograniczeń (wynikających z ustawy), to w czym Ci te fotoradary będą przeszkadzać? |
ja mysle ze mkm mial na mysli to, ze zrobili fajna droge, po 2 pasy w kazda strone, z jednej strony ekrany wyciszające, a kierunki jazdy odzielone konkretnymi barierkami, rowna, prosta droga, a niestety z częstymi ograniczeniem 90 a nawet 70 km/h, i tylko w niektorych miejscach jest (chyba) 110.
i oczywiscie fotoradarów nie brakuje. Droga nei ciągnie się oczywiscie od Krakowa do Zakopanego, tylko przez kilka km, wiec w miejscu gdzie mozna by troche nadgonc czasu, to dali fotoradary i srednie 90 km/h.
akbi - 04-03-2009, 10:04
Co o tym myślicie?
Opis sytuacji:
Droga krajowa nr 6 ...gdzieś między Sławnem a Koszalinem.
Długa prosta, na środku linia przerywana, po obu stronach 2m pobocza oddzielone grubą (ok 30 cm) linią przerywaną (metr linii, metr przerwy ...itd).
Zbliżam się do czarnego auta Kia jadącego z prędkością 86-87 km/h. Niestety jadę dostawczym VW, który się słabo zbiera i na wyprzedzenie Kia potrzebuje ok 150-200m. Kierowca Kia jedzie środkiem swojego pasa (co by nie napisać, że nawet bliżej środka jezdni) .. no i tak ciągnę się za nim ok 1,5 km, gdyż przerwy w nadjeżdżających autach z nad przeciwka były zbyt małe na dokonanie manewru wyprzedzania.
W pewnym momencie widzę możliwość wyprzedzenia, jednak w tym samym momencie mijam znak ostrzegawczy "Ostry zakręt w lewo". Znak ten jednak był 250m przed samym zakrętem, więc manewr wyprzedzania udało mi się zakończyć, przez fizycznym rozpoczęciem zakrętu (dodam, iż pobocze drogi w tym miejscu było puste, i widziałem dokładnie cały zakręt ... czyli to co się dzieje ok 500m przed sobą).
Kończąc manewr wyprzedzania "wracając na swój pas", zauważyłem w lusterku, że do wyprzedzania podłączył się jeszcze Mercedes ... i że jednym manewrem chce także wyprzedzić mnie. Ułatwiając ten manewr kierowcy mercedesa (zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt iż cała trójka zaczęła wjeżdżać w zakręt), natychmiast po moim wyprzedzeniu Kia zjechałem autem ok 1-1,5m na pas pobocza. W 2-3 sekundy Mercedes mnie wyprzedził, a ja powróciłem na "prawidłowy pas ruchu".
Po ok 5 sekundach, szybkim manewrem, wyprzedza mnie Kia ... włącza kogut, a kierowca wyciągnął lizak i zatrzymał mnie oraz Mercedesa.
Zarzutu w stosunku do mnie:
1 - wyprzedzanie na zakręcie
2 - jazda na niedozwolonym pasie ruchu oraz jazda na dwóch pasach (chodziło tu o moment kiedy ustępowałem miejsca mercedesowi)
...
czyli 5 pkt i 500pln
Póki co nie będę pisał jaka była moja reakcja i co wydarzyło się później ... chciałbym przeczytać kilka Waszych opinii na ten temat ... tzn zasadności przyznanych pkt i mandatu.
Wypowiadających się proszę o dokładne zapoznanie się z moim opisem sytuacji ...całe zdarzenie oglądałem również3 razy na "filmie" więc na 99,9% wszystkie dane są faktyczne (prędkości/odleglości itp)
krzychu - 04-03-2009, 10:33
akbi napisał/a: |
Zarzutu w stosunku do mnie:
1 - wyprzedzanie na zakręcie
2 - jazda na niedozwolonym pasie ruchu oraz jazda na dwóch pasach (chodziło tu o moment kiedy ustępowałem miejsca mercedesowi)
|
A od kiedy nie można wyprzedzać na zakręcie? No chyba że była ciągła linia. A z tym ustąpieniem miejsca to trochę przesadzają chyba no ale może (bo nie napisałeś) za bardzo się z nimi kłóciłeś.
A prędkość nie przekroczyłeś?
Krzychu
Morfi - 04-03-2009, 10:35
W takiej sytuacji nie przyjołbym mandatu. Pod warunkiem, że kończyłes manewr wyprzedzania na lini jeszcze przerywanej
cns80 - 04-03-2009, 10:56
Według mnie nie powinieneś przyjąć mandatu. Często nawet w TV policjanci wypowiadają się że jest możliwe chwilowe przekroczenie prędkości w celu bezpiecznego wykonania manewru wyprzedzania więc tego nie mogli Ci zarzucić. Co do pozostałych zarzutów:
1. Jeśli nie było ciągłej to zarzut odpada.
2. Chciałeś uniknąć ewentualnej kolizji z mercedesem jeśli z przeciwka coś by jechało. Dlatego skorzystałeś z pasa pobocza, aby mercedes mógł bezpiecznie wykonać manewr. I niech się mercedes tłumaczy
Dla mnie to była zwykła bezczelna podpucha. Nie powinni tak robić, bo droga to nie miejsce na ich zabawy.
Przyjąłeś mandat ???
Student - 04-03-2009, 11:14
Sprawa do Sądu i do TVN24, niech sie psy tłumaczą za takie postępowanie, ponadto jeżeli kierowca widzi że samochód jadący za nim zbiera się do manewru wyprzedzania jest zobowiązany taki manewr mu ułatwić.
A skończyło się pewnie ty że dałeś w łapę albo Merc dał.
Ja bym ich pod ścianą postawił
gulgulq - 04-03-2009, 11:46
cns80 napisał/a: | Według mnie nie powinieneś przyjąć mandatu. Często nawet w TV policjanci wypowiadają się że jest możliwe chwilowe przekroczenie prędkości w celu bezpiecznego wykonania manewru wyprzedzania więc tego nie mogli Ci zarzucić. Co do pozostałych zarzutów:
1. Jeśli nie było ciągłej to zarzut odpada.
2. Chciałeś uniknąć ewentualnej kolizji z mercedesem jeśli z przeciwka coś by jechało. Dlatego skorzystałeś z pasa pobocza, aby mercedes mógł bezpiecznie wykonać manewr. I niech się mercedes tłumaczy
Dla mnie to była zwykła bezczelna podpucha. Nie powinni tak robić, bo droga to nie miejsce na ich zabawy.
Przyjąłeś mandat ??? |
To że policjanci się tak wypowiadają to nie znaczy ze ma to odniesienie do prawa.
Podczas wyprzedzania zgodnie z kodeksem nie wolno Ci przekroczyć dopuszczalnej prędkości. Jednak prawo stanowi też zemanaewr wyprzedzania powinien być wykonany na jak najkrótszym odcinku lewego pasa (bezpieczenstwo) wobec tego przyjeło sie że podczas wyprzedzania można przekroczyć prędkość ale po wykonaniu manwru nalezy ją zmniejszyć do wartosci dopuszczalanej.
Sytuacja Akbi'ego - jak nie było ciągłej na zakręcie - zarzut odpada
z Mercem - umożliwiłeś wykonanie bezpiecznego manewru oraz ewentualnej kolizji wiec też neich się gostek tłumaczy
mam andzieje ze sprawa jest w sądzie
pytanie dodatkowe - czy na nagraniu jest prędkość radiowozu??
Prawo o ruchu drogowym:
R6. art.24
7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
a)na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi - pytanie czy był znak o niebezpiecznym zakręcie i jak wyglądały sygnalizacje poziome jedni (linia ciągła)
JCH - 04-03-2009, 13:46
akbi napisał/a: | W pewnym momencie widzę możliwość wyprzedzenia, jednak w tym samym momencie mijam znak ostrzegawczy "Ostry zakręt w lewo". Znak ten jednak był 250m przed samym zakrętem, więc manewr wyprzedzania udało mi się zakończyć, przez fizycznym rozpoczęciem zakrętu | Wydaje mi się, że znaki ostrzegawcze ustawiane są 100-150 m przed tym o czym one ostrzegają - trzeba by sprawdzić. Trafiłeś na służbistów, którzy dawno chyba nic nie upolowali.
Cytat: | 7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
1) przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia,
2) na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi,
3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.
8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:
1) jednokierunkowej,
2) dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem, że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym - w miejscu, gdzie jest to zabronione znakami na jezdni. | Jakie były znaki poziome na samym zakręcie?
Ja to rozumiem tak - mogę wyprzedzać na zakręcie jeżeli jest linia przerywana. Ale być może to sobie nadinterpretuję.
Nie przekroczyłeś prędkości? Skoro oni jechali 85-87 km/h Ty miałeś zapewne ponad 90 km/h. Hm..... ale może tak niewiele, że nie za bardzo mogli się czepić stąd znaleźli sobie pretekst.
Domyślam się, że nie przyjąłeś mandatu skoro wątek jest w takim tonie.
PS. Kiedy będziesz w "Uwaga Pirat"?
edit:
Aha, bo chciałeś jeszcze opinie usłyszeć.
Zrobiłbym dokładnie tak samo, tzn. jeśli widziałbym cały zakręt to bym wyprzedzał. Mercedesowi może bym nie zjeżdżał na pobocze - różnie, raz zjeżdżam, raz nie - zależy od sytuacji co widziałbym z przodu, z tyłu, jakie jest pobocze, itd.
akbi - 04-03-2009, 15:05
krzychu napisał/a: | No chyba że była ciągła linia. |
nie było
krzychu napisał/a: | A prędkość nie przekroczyłeś? |
nie, a jeśli już to minimalnie i tego nie było ujęte na foto-rejestratorze ...zresztą o tym zupełnie nic nie mówili w radiowozie.
Cytat: | 2. Chciałeś uniknąć ewentualnej kolizji z mercedesem jeśli z przeciwka coś by jechało. |
no tak ...tego chyba zapomniałem dodać ...faktycznie nadjeżdżało coś ciężarowego /co prawda było ok 200m zapasu/
gulgulq napisał/a: | pytanie dodatkowe - czy na nagraniu jest prędkość radiowozu?? |
tak
gulgulq napisał/a: | pytanie czy był znak o niebezpiecznym zakręcie |
tak ... napisałem ... dokładnie 250m przez "załamaniem" prostej ... czyli przed rozpoczęciem się zakrętu
gulgulq napisał/a: | jak wyglądały sygnalizacje poziome jedni (linia ciągła) |
nie ...to był zwykły znak pionowy ...trójkątny żółty z zaokrągloną strzałką w lewo
JCH napisał/a: | Jakie były znaki poziome na samym zakręcie? |
nie było żadnych ... nie było nigdzie ciągłych linii
JCH napisał/a: | PS. Kiedy będziesz w "Uwaga Pirat"? |
niestety nie było z nimi TV
JCH napisał/a: | jeśli widziałbym cały zakręt to bym wyprzedzał |
całe pobocze było bardzo dobrze widoczne ... możę i gdzieś na odległość po 50m po każdym boku ...z przodu ok 400-500m na pewno
No więc, z tego co się ja dowiedziałem w między czasie to:
JCH napisał/a: | 2) na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi, |
nie wolno wyprzedzać ... ale ja sięzastanawiam ...czy zakręt zaczyna się od momentu faktycznego zakrętu, czy od momentu postawienia znaku
Student napisał/a: | Sprawa do Sądu i do TVN24, |
i tak to się skończy
...mandatu oczywiście nie przyjąłem ... więc sprawa pewnie pójdzie do sądu ...chyba, że ktoś im to odradzi
TVN24 ... hm ...myślałem o TVNTurbo ... w przyszłym tygodniu może będę miał chwile to napiszę kilka maili z prośbą o ekspertyzę .
jaca71 - 04-03-2009, 15:54
1. Nie wolno wyprzedzać od miejsca ustawienia znaku ostrzegawczego o niebezpiecznym zakręcie.
2. Pobocze nie służy do jeżdżenia.
Oba zarzuty słuszne.
|
|
|