To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

Bismarck - 11-08-2011, 23:06

chciałem sie pozegnac z wami zbyt wiele spraw nas rózni ale zawsze słuze pomoca ja lub ktorys z moich kolegow a znalesc nas mozna tu:

PZK

Cbradio

pozdrawiam i zycze dalekich łacznosci

Olivia - 27-12-2011, 16:59

Mam pytanie dotyczące Unidena pc78xl.
Czy to jest to samo co President Walker ?
Maskownice bardzo podobne. Może ktoś korzystał w samochodzie z tego pierwszego ?

Drapichrust - 04-01-2012, 13:53

Panowie potrzebuję informacji na temat CB radia Yosan pro 120. Używa ktoś? Jakie opinie? Przymierzam się do kupna i chciałbym zapytać. I od razu drugie pytanie jaką antenę dobrać? Nie za długą bo strasznie mi się długie nie podobają:D
KrzysiekD. - 04-01-2012, 14:26

Drapichrust, używam takie radio z anteną sirio ml 145 od ok 2 lat i póki co jestem zadowolony. :wink:
apikus - 04-01-2012, 14:39

Drapichrust, ja też takie posiadam z anteną Sirio ale 100 i wszystko OK. Wcześniej uzywałem 520XL i nie widzę różnicy. Yosan ma więcej funkcji i jest mniejsze, choć filtry troszkę gorsze.
Drapichrust - 05-01-2012, 13:06

Dwie odpowiedzi i 100% dla Yosan pro 120:) Antenkę Yosana znalazłem 72 cm. Jak zakupię i znajdę czas to napiszę jakie wrażenia.

Pozdrawiam!

bumbum - 05-01-2012, 18:04

Olivia, brat ma na stanie Unidena 68 z folia jeszcze i jak sprawdzal to był zadowolony ale jednak jego stara Cobra jest nie do przebicia, ogólnie serie 68 i 78 są ok, dla mnie osobiście za duże, dlatego idzie na sprzedaż, w razie pytań pisz pw :)

Drapichrust, dopytaj o anteny Yosana, czy warte sa, czy nie lepiej jakiegoś sirio albo ML'ke wyszukać, weź pod uwage że im dłuższa tym lepsza i jeśli magnes preferujesz to poniżej metra bym nie schodził

Kct - 05-01-2012, 20:13

Udało mi się kupić za 120zł zestaw Alan 109 + Hustler IC 100, nie wiem czy to promocja szczegolna i jak to bedzie w ogole dzialac, ale mam nadzieje ze niedlugo uslyszymy sie w eterze
j-rules - 06-01-2012, 11:12

Drapichrust, Podejrzewam, ze masz na mysli model Missouri, czyli klon Presidenta. Jesli jeszcze nie kupiles to ja bym odpuscil.. slaby magnes i liche łączenie nad tym zwojem. Na szczescie nie jest koszmarnie droga jak president wiec nie zal jak sie jej cos stanie - byle lakieru nie pomajtala.

Kct, Jak za taka cene to zestaw poczatkowy wyrwales tanio. Antene zmienisz podejrzewam po roku, bo hustler tylko rozbudza apetyt ;)

Drapichrust - 06-01-2012, 11:42

j-rules napisał/a:
Drapichrust, Podejrzewam, ze masz na mysli model Missouri, czyli klon Presidenta. Jesli jeszcze nie kupiles to ja bym odpuscil.. slaby magnes i liche łączenie nad tym zwojem. Na szczescie nie jest koszmarnie droga jak president wiec nie zal jak sie jej cos stanie - byle lakieru nie pomajtala.

Czyli co proponujesz? Pytam bo w tych sprawach jestem kompletnie zielony. Nie potrzebuje jakiegoś mega sprzętu. Napiszę teraz wyklepany tekst szukam sprzętu niezawodnego ale nie drogiego:)

j-rules - 07-01-2012, 00:15

jesli mowimy o antenie do 100zł i do 100cm na magnes to jest kilka propozycji.
Wilson Litlle Will - mialem jako swoja pierwsza natene, Mega mocny magnes, uzyskiwalem super wyniki jesli chodzi o zasieg na tej antenie. Nie rzuca sie w oczy, a z wygladu przypomina Hustlera, ktorego zlodzieje nie szukaja. Mozna dorwac w cenie do 80zł, nalezy jednak pamietac o dobrym zestrojeniu (najprawdopodobniej trzeba bedzie ja troszke przyciac - ja kupilem uzywke i byla juz przycinana).

Sirio AS 100 - osobiscie jej nie testowałem, ale zbiera bardzo pozytywne opinie, renomowany producent. Mialem stycznosci z innymi wyrobami Sirio i zdecydowanie dobra jakosc.

Lemm AT 900 z magnesem - to bardzo ciekawa opcja. Magnes ma mocny, do tego motylka i mozliwosc pochylenia. Ostatnio wybieralem na prezent na gwiazdke antene komus bliskiemu i wlasnie ja wybrałem. Sam uzywam jej dluzszego odpowiednika At1200 i zdecydowanie nie narzekam. A z poczatku mialem wybrac wlasnie Yosan Missouri. Zaplacilem za nia 100 u mnie w meiscie wraz ze strojeniem. I z tego co ja pozniej przetestowalismy - bardzo fajnie działa, a dzieki pochyleniu ma sie pewnosc ze nie spadnie wjezdzajac do jakiegos garazu, albo galerii ;)

Przy czym nalezy pamietac aby kupowac z pewnego zrodla. Sirio ma na rynku mase podróbek ktore wygladaja identyko. Lemm mial wadliwa partie za ktora sie bardzow stydzil (niemal niemozliwe bylo zestrojenie ich anten na magnesach) Z kolei Wilson mial wadliwa serie, w ktorej gnilo wnetrze podstawy. Renomowany, godny polecenia sklep jednak badziewia nie sprzeda i wiem ze seriwsy dbaja o to by ich towar byl z najwyzszej polki.
Trzeba przy kupnie zgrywac troche kumatego w tych sprawach, wtedy wiadomo badziewa nie wcisna ;)

Cytat:
weź pod uwage że im dłuższa tym lepsza i jeśli magnes preferujesz to poniżej metra bym nie schodził
W obenym ruchu w eterze, gdzie czesto mozna uslyszec nakladajace sie na siebie niepotrzebne informacje z 10km - wg mnie spokojnie metrówka, czy 90 na magnesie z dobrym radiem wystarczaja. z kolei te wszystkie MLki co ich masa na na co drugim aucie wygladaja nieco pociesznie. Jak autka zdalnie sterowane :)
Sam mam 135cm anteny i stwierdzam, ze teraz wrocilbym do jakiejs około metra. Na przyklad At900 - chcialem ja swego czasu kupic ale wtedy byly one drozsze od dluzszych at1200 ;) wiec wzialem dluzsza. no i czasami jak jest duzy ruch to ciezko sie dogadac tak jakby sie chcialo.

Cytat:
Panowie potrzebuję informacji na temat CB radia Yosan pro 120
Jeszcze ja odpowiem - bardzo dobry wybór :)
Ogolnie Yosan robi super radia, i sredniawe anteny (klony)

grzesiopaka - 07-01-2012, 19:11

Może ja się troszkę pochwale mając radio Alan 78plus do kompletu z antena President Ohio to normalmie miód malina zestawik do osobówki:)
elektryk - 08-01-2012, 22:49

Szukam jakiegoś hobbysty radioamatora żeby wypożyczyć mu moje radyjko, bo mam wrażenie jest z nim coś nie tak. Radio president herbert 1, w bardzo dobrym stanie wizualnym, we wnętrzu tylko zmiana potencjometru głośności i przełącznik hicut przerobiony na 0/5. Radio z reguły działa idealnie, słychać czysto, nawet dalekich rozmówców, co do nadawania nikt się nie skarżył że coś jest źle. Problemy są takie:
1. jak przejeżdżam przez pętle indukcyjne w drodze albo pod świetlówkami na niektórych przejściach dla pieszych to radio się wzbudza, brak sygnału na S-miarce
2. czasem ni stąd, ni zowąd squelch się odblokowuje na środku niczego (autostrada nocą), na kilkanaście sekund. Nie jest to zakłócenie chwilowe, bywa to bardzo rozpraszające podczas jazdy.
3. czasem squelch połowie słowa wycina nadawce (bardzo czuły na mały spadek siły sygnału) i jednocześnie na jakiś zakłóceniach się otwiera.
4. radio ma wbudowaną automatyczną regulację wzmocnienia (pewnie każde to ma ale nie wnikam), ale bardzo często słyszę wyraźnie i czysto dalekiego nadawcę przerywanego jakby głośniejszym szumem losowym.
Radio było już 2 serwisach, nie dopatrzyli się usterki. Ja jestem elektronikiem (ale nie od RF) przejrzałem, szukałem zimnych lutów, sprawdziłem obwód squelch i końcówkę mocy m.cz. Wszystko wygląda sprawnie. Chciałbym wypożyczyć komuś kto zna się na rzeczy żeby pojeździł z tym radiem u siebie w samochodzie, ocenił pracę i ewentualnie naprawił. Oczywiście przewiduję jakąś zapłatę za pomoc, zapraszam na PW.

krzychu - 09-01-2012, 10:55

Tak mi się wydaje, że CB do nie telefon cyfrowy i czasem losowe szumy się po prostu zdarzają... To chyba normalne... Masz ASC czy nie?
elektryk - 09-01-2012, 15:02

krzychu napisał/a:
Tak mi się wydaje, że CB do nie telefon cyfrowy i czasem losowe szumy się po prostu zdarzają... To chyba normalne... Masz ASC czy nie?
To jest klasyczne konstrukcja bez takich bajerów. Jak czasem jadę z kimś samochodem to mam wrażenie że jego cb radio działa lepiej, ale może to efekt placebo.