[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sedan czy Sportback
douglas - 10-09-2014, 20:02
Dzięki. Jednak przebiłem się przez kilka stron i to takie przerzucanie się - ludzie wypisują o teściowych w bagażniku konkretów z autopsji potrzebuję
cwaniak - 10-09-2014, 20:40
Hmmm... ponad trzy miesiące temu tez miałem taki sam dylemat sportsbaka czy sedana. Pojechałem do salony obejrzałem jednego, drugiego. Wróciłem do chałupy wziąłem kartkę, długopis. Po spędzeniu kilku godzin i wypisaniu za (dwójka dzieci 10l, 4l) i przeciw, wypiciu kilku piwek, decyzja zapadła SEDAN
movsx - 10-09-2014, 21:00
A tak przy okazji to nowa wersja 2015 sedan ma już ładniejszy grill (chyba identyczny jak ten z hatchback 2014). Natomiast wersje z silnikiem 1.8 nie będą już dostępne na polskim rynku (oficjalne informacje od dealera).
cwaniak - 10-09-2014, 21:07
movsx napisał/a: | 2015 sedan ma już ładniejszy grill (chyba identyczny jak ten z hatchback 2014) | Ja mam sedana rocznik 2014 z ''ryjem" od hatchback
movsx napisał/a: | wersje z silnikiem 1.8 | ale to o benzyniaku piszesz czy o DI-D
movsx - 10-09-2014, 21:32
Cytat: | ale to o benzyniaku piszesz czy o DI-D |
Tego nie jestem pewien, ale z kontekstu "rozmowy" wywnioskowałem, że silnik 1.8 w ogóle nie będzie dostępny (zarówno benzyna jak i diesel). Poniżej fragment maila od dealera:
"Niestety nie będzie już w sprzedaży auta z silnikiem 1,8 z tego względu, że Mitsubishi wycofuje ten model ze sprzedaży w Europie w połączeniu z manualną skrzynią biegów. Dostępny będzie tylko z automatem CVT ale nie na polskim rynku. U nas zostaje tylko 1,6 w manualu."
Poniżej zamieszczam specyfikację Lancer Sedan 2015 i różnice względem rocznika 2014 jaką otrzymałem od dealera:
Specyfikacja Mitsubishi Lancer Sedan MY15
pablo diablo - 10-09-2014, 21:42
rzecz gustu
sportsback jakiś taki bardziej luźny sportowy młodzieżowy, sedan poważniejszy.
ja użytkuje sportback a kumpel sedana i szczerze bym sie nie zamienił nawet jak bagażnik pojemniejszy.
[ Dodano: 10-09-2014, 22:01 ]
przy okazji możesz zrobić ankietę wtedy ci wyjdzie jakiś wynik
mjsystem - 10-09-2014, 22:12
douglas napisał/a: | Jednak przebiłem się przez kilka stron i to takie przerzucanie się |
Proszę o kontynuację istniejącego tematu.
douglas - 11-09-2014, 00:46
movsx napisał/a: | Cytat: | ale to o benzyniaku piszesz czy o DI-D |
Tego nie jestem pewien, ale z kontekstu "rozmowy" wywnioskowałem, że silnik 1.8 w ogóle nie będzie dostępny (zarówno benzyna jak i diesel). Poniżej fragment maila od dealera:
"Niestety nie będzie już w sprzedaży auta z silnikiem 1,8 z tego względu, że Mitsubishi wycofuje ten model ze sprzedaży w Europie w połączeniu z manualną skrzynią biegów. Dostępny będzie tylko z automatem CVT ale nie na polskim rynku. U nas zostaje tylko 1,6 w manualu."
Poniżej zamieszczam specyfikację Lancer Sedan 2015 i różnice względem rocznika 2014 jaką otrzymałem od dealera:
Specyfikacja Mitsubishi Laner Sedan MY15 |
O qurde z tego zestawienia faktycznie wynika ze 1.8 benzyny nie będzie. Na ogloszeniowkach tez żadnego 1.8 z my2015 nie widzę. Ojojoj to nie dobrze. Myślałem że pójdą w jeszcze mocniejszy silnik a tu wręcz odwrotnie. Po lifcie na plus ten sedan wygląda bo szczerze mówiąc to do mnie przemawiał spotrsback pod względem tego przodu Wiec czyżby to był ostatni dzwonek na zakup 1.8 z 2014?! I widać że tempomatu nie ma :/
Luk - 11-09-2014, 11:16
A czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć, dlaczego w kraju nie mogę kupić dowolnej wersji Lancera produkowanej w fabryce? Dlaczego nie mogę zamówić wersji 2.4l 4WD, skoro taka wersja jest produkowana w Japonii? Przecież MMC zamawia co pewien czas (nie wiem jak często) jakieś ilości konkretnych wersji. To dlaczego zamawiając w fabryce np. 50 Lancerów w takich czy innych wersjach nie mogą zamówić jeszcze jednego dla konkretnego klienta? Jeżeli klient wpłaci zaliczkę i zgodzi się na wysoką cenę i dłuższy czas oczekiwania, to dlaczego mu nie sprowadzić tego, co chce? Przecież MMC nic nie ryzykuje, bo sprowadza na konkretne zamówienie. A z tego co wiem, to odpowiedź jest zawsze taka, że "tej wersji nie ma w sprzedaży w Polsce"...
mjsystem - 11-09-2014, 13:05
Luk napisał/a: | A czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć, dlaczego w kraju nie mogę kupić dowolnej wersji Lancera produkowanej w fabryce? |
Ponieważ homologacja i EN wymagają potężnych nakładów finansowych. Duża ilość sprzedanych samochodów ukrywa te opłaty w cenie. Przy imporcie kilku sztuk cena wzrasta drastycznie. Po drugie, normy US są zupełnie inne i odległe od EN. To dwa zupełnie inne auta. Japońskie z kolei to kierownica po prawej stronie.
Luk - 11-09-2014, 13:29
mjsystem, OK, teraz rozumiem. Nie pomyślałem o homologacji.
douglas - 11-09-2014, 14:37
Wiecie coś więcej o wycofaniu 1.8 (143), movsx podrażnił temat więc jak ktoś planuje zakup, a okaże się to prawdą, to chyba ostatni dzwonek Myślałem że Mitsu będzie szło w silniki jeszcze mocniejsze na PL rynku a tu wręcz odwrotnie? Ralliarta wycofali z PL, EVO wycofają i 1.8 - to co samym 1.6 rynek będą łatać? Dziwna sprawa...
Lucas123w - 11-09-2014, 16:46
douglas, eko mordercy mieszają w UE i takie są tego skutki.
movsx - 11-09-2014, 19:03
Kolejne oficjalne potwierdzenie tego o czym już pisałem. Tym razem bezpośrednio z centrali Mitsubishi:
"Odnośnie do modelu Lancer sedan z silnikiem 1.8, uprzejmie informuję, że posiadamy ostatnie egzemplarze, a kolejne nie będą do Polski sprowadzane. Co do modelu MY 2015, spieszę przekazać, że został wprowadzony na rynek i jest w sprzedaży z Lancer silnikiem 1.6. Modele z silnikiem 1.8 są wyłącznie MY 2014, zaś MY 2015 nie planujemy wprowadzać.
Spore zmiany zostaną wprowadzone w Lancerze MY 2016, który powinien być wprowadzony w przyszłym roku, ale dokładnej daty jeszcze nie znamy. Nie jesteśmy jeszcze upoważnieni do przekazywania szczegółów dotyczących jego wykonania.
--
Jacek Wichowski
"
Luk - 11-09-2014, 22:14
No to niestety, przy takiej polityce MMC przyjdzie się pożegnać z marką przy następnym samochodzie... Lancer wygrał mocą (i wyposażeniem) w porównaniu z innymi markami w podobnej cenie, a teraz kompletnie traci przewagę. Dla mnie te 143KM to absolutne minimum...
|
|
|