To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA

dr2ke - 05-03-2015, 10:37

W końcu wywaliłem oryginalne tarcze z przodu. [-X

Nowy komplet na przód:
Zimmeramnn 380.2170.20 - tarcze
EBC Green Stuff EDP21614 - klocki

Do tej pory 400 km. Jaki to luksus jak kierownica nie bije ;) Miejmy nadzieję, że nowy zestaw będzie żył długo i szczęśliwie :)

mkm - 05-03-2015, 12:30

Jeszcze warto przyglądnąć się kwestii felg.
Technika jazdy/hamowania ma wpływ - to pewne.
Ale coś mi się wydaje, że felgi też odgrywają dużą rolę.

Ja jestem zwolennikiem stalówek na zimę lub felg zakrytych - oto dlaczego:

Ten Misiek zjechał z trasy (normalnej do pracy) i stanął przy małej kałuży.
Po 3 godzinach tak wyglądała tarcza.

Jest mocno ochlapana.
Jak właścicielowi się rano nie spieszy, a kałuże gdzie parkuje są małe to takich kąpieli tarcze wytrzymają mnóstwo, ale...
jak wpadnie spóźniony na rozgrzanych hamulcach, a kałuża będzie większa... :wink:

Druga sprawa to "odrdzewianie" tarcz (choćby przy wymianie klocków :roll: ).
Na zdjęciu regularnie serwisowane auto, a tarcza zarośnięta rdzą tragicznie :roll:

krzychu - 05-03-2015, 12:47

mkm napisał/a:

jak wpadnie spóźniony na rozgrzanych hamulcach, a kałuża będzie większa... :wink:

Na stalówkach się to samo może stać... Nie dramatyzuj. Ma to może jakieś znaczenie, ale marginalne. Ja bym proponował pod felgę psiknąć jakimś smarem aby zwiększyć oddawanie ciepła do felgi.

mkm napisał/a:
Druga sprawa to "odrdzewianie" tarcz (choćby przy wymianie klocków :roll: ).

Jakiś poradnik jak to zrobić?

tyku - 05-03-2015, 13:04

mkm, Jeżeli na tym zdjęciu są pokazane oryginalne tarcze to mnie to nie dziwi. :P
Miałem to samo i nie jeździłem po kałużach. Oryginalne tarcze mają tendencje do powstawania nalotu rdzawego. Jeżeli samochód jest użytkowany cały czas, zjawisko to nie występuje w takim stopniu na powierzchni tarczy, natomiast zżera ją rdza od środka. Dlatego w nowym samochodzie wymieniłem tarcze (piszczało,ścierało tą rdzę), wstyd było z pod bloku wyjechać. :(

mkm - 05-03-2015, 15:51

tyku napisał/a:

Miałem to samo i nie jeździłem po kałużach. Oryginalne tarcze mają tendencje do powstawania nalotu rdzawego.

To nie jest rdzawy nalot - to jest czyjeś (własne/serwisu/mechanika) lenistwo.

Powstawanie tej "rdzy" jest normalne, ale jak jeździ się spokojnie i nie jest się w stanie usunąć rdzy "temperaturowo" podczas użytkowania to mechanik nie tylko powinien, a wręcz musi rdzę usunąć - choćby po to aby zapobiec "piskom", rysowania tarczy oraz zapewnić poprawną wentylację tarczy :wink:

Nie chodziło mi o jazdę po kałużach - bardziej o ochalpywanie kół "z boku" i punktowe gwałtowne schłodzenia fragmentów tarcz przy "dużych otworach w feldze" :wink:

tyku - 05-03-2015, 19:13

mkm napisał/a:
To nie jest rdzawy nalot - to jest czyjeś (własne/serwisu/mechanika) lenistwo.
Przyznam, że moje tarcze lepiej wyglądały, użytkowane przez 1,5 roku (nie biły, nalot rdzawy codziennie, z tego co pamiętam oddałem koledze wiewioor,). :roll:

wiewioor Wisisz mi :drinkers: :wink:
mkm, Zgadzam się z tym co piszesz, ale nie zmienia to faktu, że oryginalne tarcze są bardzo podatne na zjawisko korozji. :wink:

michaello - 06-03-2015, 18:03

Wrzucam fotkę tak jak obiecałem, TRW po 2 latach.

po.miras - 18-03-2015, 18:41

Wracając do tematu klocków. Czy ktoś zna i może coś powiedzieć o firmach:
- Jurid
- Optimal
- Herth+Buss

Hubeeert - 19-03-2015, 00:12

po.miras napisał/a:
- Jurid
- Optimal
- Herth+Buss

- syf
- kiła
- mogiła

kup Brembo.

michaello - 02-04-2015, 13:28

Hubeeert napisał/a:

michaello napisał/a:
Nie wiem skad ten "lament", jezdze na TRW od 3 lat i to nawet dosyc dynamicznie, hamuja lepiej od oryginalow, nie piszcza, nie sa skrzywione,

TRW ma bardzo twarde klocki co daje efekt taki, że przy wymianie klocków wymieniasz tez tarcze bo sa na niej rysy jak na płycie gramofonowej tylko dużo głębsze... Obserwowałem to w każdym samochodzie z zestawem TRW więc nie wierze w przypadki...

Zwracam honor (polowicznie :wink: ), podczas czyszczenia ukladu hamulcowego w ASO, okazalo sie ze po 2 latach uzytkowania tylne tarcze beda wkrotce nadawaly sie do wymiany, klocki nieruszone natomiast w tarczach rowki, roweczki, branie srodkiem. Jak mi powiedziano na tyl musze zalozyc cos miekkiego poniewaz ulomny uklad hamulcowy tylnej osi lancera jakos jeszcze to zniesie, rok przejezdze, ale w przyszlym musze ogladac sie za jakim innym zestawem. Przednie trzyletnie tarcze i klocki TRW sa w doskonalym stanie i nie trzeba nic robic.

Hubeeert - 02-04-2015, 14:25

michaello napisał/a:
na tyl musze zalozyc cos miekkiego

Dokuji Klocki NC1400 159,62 za kpl w detalu sklep.hipol.pl
michaello napisał/a:
w tarczach rowki, roweczki, branie srodkiem.
Wymień tarcze - zanim klocki się do tego dotrą, hamowanie będzie bardzo słabe...
tomaszekk7 - 02-04-2015, 18:28

drogo ma ten Hipol. Dokuji NC 1025 pytałem koszt 83 zł ( po rabacie)
.swat. - 08-04-2015, 12:46

Hubeeert napisał/a:

- syf
- kiła
- mogiła

kup Brembo.
Niedawno słyszałem w dużym serwisie zajmującym się wymianą klocków i tarcz, że odkąd przeniesiono produkcję do Chin to obecnie Bosch, i co ciekawe Brembo również, to wielka padaka.
Hubeeert - 08-04-2015, 13:54

tomaszekk7 napisał/a:
drogo ma ten Hipol.

To są ceny dla detalisty, nie dla warsztatów.

[ Dodano: 08-04-2015, 13:55 ]
.swat. napisał/a:
obecnie Bosch, i co ciekawe Brembo również, to wielka padaka.

Ciekawe bo jakoś z Brembo nie mam problemów a sporo ich ostatnio montowaliśmy.

.swat. - 09-04-2015, 17:46

Hubeeert napisał/a:
Ciekawe bo jakoś z Brembo nie mam problemów a sporo ich ostatnio montowaliśmy.
Ja tylko uprzejmie doniosłem to co podsłuchałem. 8) Widocznie w 3City nie cieszą się tak nieposzlakowaną opinią.

Jestem również daleki od uogólniania, ale w przeniesieniu fabryk do Chin coś musi być. Złego. Wiele renomowanych marek w ten sposób straciło na prestiżu. I nie dotyczy to wyłącznie przemysłu motoryzacyjnego. Na przykład sprzęt audio. Co z tego że nie jest drożej, skoro jakość spadła zauważalnie, jak nie drastycznie.