[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx
maddox161 - 24-05-2011, 21:20
Poniżej oferta cenowa z All-Parts od Pana Mateusz Hanżek na dzień 24.05.2011 do 2.5 V6:
-pas rozrządu 206,- (SUN)
-napinacz hydrauliczny 392,- (Oryginał) lub 321,- (Zamiennik)
-rolka I 80,- (Koyo)
-rolka II 64,- (Koyo)
-pasek alternatora 24,-
-pasek klima/wspomaganie 40,-
-pompa wody 165,- (GMB) lub 181,- (Aisin) .Proponuję Aisina ponieważ jest rdzennie japoński ,GMB potrafi przychodzić z Korei.
-kpl. Uszcelniaczy 50,
Owczar - 24-05-2011, 23:32
Kompletny rozrząd z paskiem Sun i rolkami Koyo lub NTN, oryginalny napinacz 670
pompa wody Aisin 165
Uszczelniacz wału corteco 19
Uszczelniacz wałka rozrządu x2 (elring) 2x12
pasek wspoma + AC Bando 36
pasek altka Bando 21
Tyl zapłaciłem 2 tyg u J-rules.
m6riano - 25-05-2011, 05:35
No tak..ale te części są do 2,5 a ja potrzebuje do dwulitrówki....;-)
[ Dodano: 26-05-2011, 11:13 ]
-pas rozrządu 80,- (mitsuboshi) -pas balansowy 21,- (mitshuboshi) -napinacz hydrauliczny 399,- (oryginał) lub 287,- (Aisin) -rolka I 71,- (NTN) -rolka II 66,- (Koyo) -napinacz paska balansowego 73,- (NTN)
+pompa wody GMB-154zł
ktoś da lepszą cene?;-)
[ Dodano: 26-05-2011, 14:56 ]
pompa wody podobno przychodzi z Korei i jest gorsza..
a co powiecie o firmie NPW?
[ Dodano: 26-05-2011, 14:56 ]
""Pompa będzie w tej samej cenie. Szczerze mówiąc wolałbym nawet żeby Pan zakupił NPW. GMB staram się sciągać na zamówienie, niestety często przychodzą z korei ,ich jakość jest wówczas wyrażnie niższa. NPW natomiast produkowane jest tylko z japoni. ""
Konop44 - 10-06-2011, 11:14
Jak to w koncu jest z pompa wody w 2.0? Niektorzy z was zalecaja wymiane co drugi raz przy zmianie paska i reszty. Pojechalem wczoraj do ASO gdzie klient oznajmij ze pompa "nie jest polaczona" i nie ma potrzeby jej wymiany. OCB?
deejay - 11-06-2011, 00:17
Pompa wody jest napędzana paskiem klinowym , jesli wszystko jest ok i pracuje cicho to proponuje zostawic i wym. sam kpl rozrzadu .
Sikub - 13-06-2011, 21:11
Panowie,
Co myslicie o rolkach GMB + paski Conti/Gates ? Wiem wiem czytalem ten watek i opinie sa rozne, ale zapewne tez aktualnie idzie inna seria paskow niz jak kiedys ... Mam dobra cene i biore to co potrzeba a jak nie pasuje szybka wymiana (zalezy mi na czasie) wiec zakupy przez net odpadaja. Kroluje tu Mitsuboshi + Koyo ...
Z tego co pisze deejay pompka wody jest oddzielna sprawa wiec raczej ja odpuszczam, jedynie zastanawiam sie nad napinaczem. Czy ktos jest mi w stanie powiedziec jaki mam (zwykly vs hydrauliczny) badz dac wskazowki jak to sprawdzic pomiajac demontaz ? Jesli jest hydrauliczny czy nie mozna zostosowac np od volvo ? Pytam bo czesto z tej marki cos pasuje, a cena jeszcze bardziej ...
Zapytuje bo ostatnio sprzeglo wymienialem i sie okazalo ze zamiast od 2.0 musialem kupic do 2.5 inaczej nie pasowalo nie liczne katalogi pokazywaly dokladnie taka specyfikacje ale tylko 1 lub 2.
Wolalbym pominac niespodzianki ponownie
Z gory dzieks za pomoc
wicek - 13-06-2011, 22:03
Panowie do dwu-litrówki w końcu jaki najlepszy rozrząd kompletny, ale bez pompy wodnej?
Chodzi o firmę/symbole
Hugo - 13-06-2011, 22:18
wicek napisał/a: | Panowie do dwu-litrówki w końcu jaki najlepszy rozrząd kompletny, ale bez pompy wodnej?
Chodzi o firmę/symbole | Paski Mitsuboshi, rolki Koyo i GMB.
wicek - 13-06-2011, 22:23
Właśnie o to mi chodziło, dzięki Hugo
MlodyMat46 - 13-06-2011, 22:29
Witam Kolegów jestem tu nowy, ale do rzeczy. Otóż wymieniłem rozrząd w swoim 4g63 na częściach jakie polecacie z doświadczenia czyli paski Mitsuboshi rolki koyo i napinacz aisin. No i w sobotę padł mi silnik, a raczej rozrząd. Wyglądało to tak: normalnie jeździłem postawiłem auto na parkingu normalnie gasząc, po 3 godzinach poszedłem żeby jechać, a tu rozrusznik kręci jak oszalały a auto nie pali! Zrobiłem odczyt błędu przez zwarcie pinów no i wymrugało mi błąd immo, więc następnego dnia włożyłem drugi kluczyk i auto strzeliło w dolot, ale przynajmniej pozbyłem się błędu z immo. W poniedziałek autko scholowane na warsztat zdjęta osłona rozrządu no i rozrząd przestawił się o 9 zębów!!!, ale co dziwniejsze pasek napięty i ogólny stan bez zastrzeżeń!!! A głowica na pierwszy rzut oka to dostały wszystkie ssące.... może mi ktoś pomóc w czym problem, aby po remoncie nie było powtórki?? czy mechanik mógł coś zepsuć zmieniając rozrząd 3tys. km temu?? proszę o odpowiedź i jakieś rady co do naprawy.
deejay - 13-06-2011, 22:37
Pasek sam z siebie nie przeskakuje , musialby być za luzny i zle naciągniety ( złe ustawienie rolki napinacza ) lub błedne ustawienie napinacza hydraulicznego , do tego typów rozrzadu trzeba miec troszkę pojecia , pierwszy lepszy laik moze dać w rurę i takie są tego skutki
Na fotce ci zaznaczyłem jak powinna byc naciagana rolka napinacza paska rozrzadu
Krzyzak - 14-06-2011, 06:56
Sikub napisał/a: | pompka wody jest oddzielna sprawa wiec raczej ja odpuszczam |
spójrz na fotę powyżej - lewy górny róg - to jest pompa wody
żeby ją sensownie wymienić i tak trzeba zdjąć rozrząd...
ja bym nie odpuścił
uzi - 29-06-2011, 13:19
witam wszystkich.
Panowie może pomożecie -szukam pasków mitsuboshi oczywiście do rozrządu 2,5 V6 i nigdzie nie mogę znaleźć. Wszędzie Gates lub przy kompletnych Sun.
Dzwoniłem do inter carsa to mają jedynie Conti. Chciałbym założyć coś dobrego wiec szukam dalej.
Czekam na namiary
Wszystko zaczęło się od uszczelniaczy które zaczynają popuszczać olej. Wymiana wiąże się z demontażem rozrządu wiec przy okazji chciałbym zamienić stare na nowe. Pasek dostaje olejem wiec wymiana przymusowa ale reszta??-jest potrzeba??
sampler - 29-06-2011, 15:00
bo do V6 nie kupisz Mitsuboshi. Bierz Sun. Powinni miec w allparts
m6riano - 29-06-2011, 17:44
uzi napisał/a: | witam wszystkich.
Panowie może pomożecie -szukam pasków mitsuboshi oczywiście do rozrządu 2,5 V6 i nigdzie nie mogę znaleźć. Wszędzie Gates lub przy kompletnych Sun.
Dzwoniłem do inter carsa to mają jedynie Conti. Chciałbym założyć coś dobrego wiec szukam dalej.
Czekam na namiary
Wszystko zaczęło się od uszczelniaczy które zaczynają popuszczać olej. Wymiana wiąże się z demontażem rozrządu wiec przy okazji chciałbym zamienić stare na nowe. Pasek dostaje olejem wiec wymiana przymusowa ale reszta??-jest potrzeba?? |
Dzwoniłeś do AllParts?
http://www.all-parts.pl/
|
|
|