Carisma - Techniczne - Wymiana rozrządu
Lubuszanin - 18-08-2016, 17:14
Witam,
posiadam carismę 1.6 16V 103km 2001r. 60tys. kilometrów temu wymieniłem pasek rozrządu i rolkę napinającą, teraz wiem że muszę wymienić pompę wody i pasek a czy wymiana rolki też jest konieczna? Drugie pytanie brzmi czy jeśli bym musiał wymienić cały komplet czy taki będzie ok?
http://allegro.pl/mitsubi...6356176933.html
I na koniec czy na pasku jest informacja o dacie jego produkcji, ponieważ kolega we wcześniejszym poście napisał że w internecie często sprzedają z kończącą się datą ważności, więc chciałbym to sprawdzić przed montażem.
Saqu - 18-08-2016, 21:26
zawsze wymieniać powinno się komplet ze wszystkim, czyli pasek, rolki, napinacze (zależy jak jest rozrząd rozwiązany czy go ma czy nie.), uszczelniacze pod kołami, pompa wody.
Tym bardziej jak chodzi ona na pasku rozrządu bo jest rolką prowadzącą pasek.
Są szkoły, że jak nie cieknie to nie ruszać tak jak uszczelniacze, a skąd wiesz, że za 10tys nie zaczną ciec? Jak wymieniam to zawsze komplet.
Krzyzak - 19-08-2016, 08:38
rolkę napinającą wymienia się razem z paskiem
paski nie mają daty ważności - jak są przechowywane w odpowiednich warunkach, to będą sprawne; nie słyszałem by była na nich data ważności - chyba że to kolejne zagranie producentów by napędzić sprzedaż
co do aukcji - ja bym paska Gates nie zamontował, rolka SKF jest w porządku, firmy od pompy wody nie znam
paski robi SUN, Mitsuboshi - reszta jak dla mnie jest warta uwagi
Lubuszanin - 21-08-2016, 15:24
Dziki za odpowiedź. Wymienię cały komplet, postaram się zamówić części producentów których polecacie. Pozdrawiam.
b@rto - 02-01-2017, 18:18 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Co wymieniać razem z rozrządem? Cześć! Od kilku miesięcy jestem posiadaczem 1.9 DiD - tej 115 KM - i nastał czas na wymianę rozrządu. Mam w związku z tym kilka pytań.
1. Wydaje mi się, że najlepszym wyjściem będzie wymiana kompletu rozrządu i pasków osprzętu. Możecie mi powiedzieć jakie to są paski osprzętu? Dotychczas spotykałem się z jednym paskiem wielorowkowym a w tym - nie wiem ile tego jest. Jest klimatyzacja, więc czy mam rozumieć, że jest pasek alternatora i pasek klimatyzacji? Nie dają żadnych oznak zużycia jak na razie, warto wymienić dla spokoju? (O uszczelniaczach wałka rozrządu i chyba wałka korbowego pamiętam - ten drugi to aby wałka korbowego właśnie?)
2. Mamy już 2017 rok, większość tematów na forum jest z dawnych lat a jak już coś nowszego to tylko napisane "ja mam to i to i jest ok", żadnej dyskusji. Jak z jakością poszczególnych producentów, jakiej firmy części do rozrządu wybrać? Czy nadal paski to tylko Mitsuboshi?
3. Czy płyn chłodniczy wymienia się z automatu z wymianą pompy wody czy są jakieś zawory itp że ten płyn nie wycieka?
4. Coś jeszcze?
Pozdrawiam serdecznie i dzięki za wszelką pomoc.
Bizi78 - 02-01-2017, 20:06
1. Pasek osprzętu jest jeden, długość zależy od tego czy z klimą czy bez.
3. Jeśli nie wiesz kiedy był wymieniany to najlepiej wymienić.
b@rto - 04-01-2017, 09:07
Jeszcze pytanko - nie do końca związane z rozrządem, ale związane z moim poprzednim postem. Czy wymieniając pasek wielorowkowy trzeba wymieniać rolki prowadzące albo napinacz tego paska czy jedynie w przypadku uszkodzenia tego elementu?
robertdg - 04-01-2017, 12:28
Najlepiej wymienić, koszt jakosci oryginału nie jest za wysoki za kompletny napinacz kolo 300-350zł
b@rto - 04-01-2017, 17:45
No jak dochodzi rozrząd, olej, filtry, płyny i robocizna to te dodatkowe 300 zł już zaczyna odgrywać pewną rolę.
No mniejsza, ewentualne zerwanie napinacza może najwyżej spowodować problem z dojazdem do domu ze względu na padnięty akumulator. Pompa wody jest na pasku rozrządu. Chyba nie będę wymieniał, mam nadzieję, że nie pożałuję...
plecho1 - 04-01-2017, 19:28
To chociaż rozbierz łożysko napinacza i dołóż świeżego smaru do łożysk.
robertdg - 04-01-2017, 19:56
b@rto napisał/a: | ewentualne zerwanie napinacza może najwyżej spowodować problem z dojazdem do domu | Nie prawda, napinacz i koło pasowe wału korbowego to najczestsza przyczyna zniszczenia mechanizmu rozrządu
b@rto - 05-01-2017, 15:31
Rzeczywiście, jeszcze sprzęgło na alternatorze i komplet możliwych problemów. :/
To inaczej... Czy dostęp do napinacza i paska jest bardzo trudny i jedyna sensowna opcja to robienie tego razem z rozrządem? To bym zrobił kurczę rozrząd teraz a wieloklinowy z napinaczem może w lutym czy marcu.
Mikun - 02-04-2017, 19:11
Witam Panowie
Też przymierzam się do kompletnej wymiany rozrządu (Carisma 1.8 GDI 125KM 98r i teraz pytanie moje
1) Czy taki zestaw jest ok? Nie za drogi nie za tani?
http://allegro.pl/rozrzad...6612341148.html
2) Co jeszcze potrzebne jest przy wymianie? Słyszałem, że jakiś uszczelniacz ale jaki i ile?
3) Pasek klimy też sie wymienia?
plecho1 - 02-04-2017, 20:30
Dodatkowo lepiej wymienić uszczelniacz wału korbowego oraz dwa uszczelniacze wałków rozrządu. Paski osprzętu też razem warto wymienić.
szymon123411 - 06-07-2017, 22:31 Temat postu: [Cari 1.6] Jaki rozrząd do 1.6 16V 103KM? Mam pytanie, jakie rozrządy polecacie? Słyszałem o marce Ina, Dalco i Mitsuboshi. Proszę o opinię na temat tych marek.
I czy sama wymiana rozrządu jest trudna w zrobieniu? Jak z dostępem do niego (pasek, pompa i napinacz)?
|
|
|