To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Jeden z ostatnich diesli na forum i towarzysząca mu colcinka

Andrew - 29-10-2011, 20:48

W końcu silnik dotarł do mnie z Częstochowy :)
Z rana został zawieziony do mechanika w bagażniku gala:

Tak mniej więcej wygląda:

Jak widać na zdjęciach silnik jest uwalony olejem, bo do wymiany uszczelniacze z obu stron. Przed przekładką zostaną wymienione, jak również pasek rozrządu i pompa wody. Po odpaleniu się zobaczy jak będzie chodził, ale jak narazie po przekręceniu wałem wszystko chodzi lekko... W planie również wymiana uszczelniaczy zaworowych oraz oleju na półsyntetyk...

Przekładka w nadchodzącym tygodniu.

rosomak1983 - 29-10-2011, 21:51

andrew84 napisał/a:
ale jak narazie po przekręceniu wałem wszystko chodzi lekko...

to wcale nie tak dobrze, bo kompresja powinna stawiac jakis opór...

mkm - 30-10-2011, 12:50

andrew84, dokładnie wypłuczcie silnik, bo z tego co widzę to zamiast płynu latał na wodzie. "odrdzewienie" też się przyda więc nie żałuj mu siły i czasu :wink:
Andrew - 30-10-2011, 13:03

mkm zrobi się tak, żeby wyglądał i jeździł... Jakąś fotorelację się może uda zrobić :wink:
Andrew - 03-11-2011, 19:54

Dziś przyszły części do silnika: uszczelki pod kolektory, uszczelniacze silnika, świece zapłonowe, filtr oleju i pasek rozrządu. Zakupiony olej do wymiany Mobil 10W40 oraz nowy płyn chłodniczy. Wszystko jest już u mechanika, być może do niedzieli silnik będzie włożony i odpalony... Przed założeniem będzie wyczyszczony oraz przepłukany układ chłodzący.

W sobotę w galu zmiana kół na zimowe, zmiana filtra paliwa oraz spalonej żarówki pozycyjnej :wink:

fj_mike - 03-11-2011, 21:04

andrew84 napisał/a:
W sobotę w galu zmiana kół na zimowe, zmiana filtra paliwa oraz spalonej żarówki pozycyjnej :wink:

Uuuuuuu, no grubo się w Galu dzieje :P
Zimówki u siebie też wymienię jakoś na dniach a postojówki które się notorycznie przepalają wymieniam tylko przed przeglądem :lol:

Andrew - 03-11-2011, 21:27

fj_mike napisał/a:
Uuuuuuu, no grubo się w Galu dzieje :P

Auto ciągle w drodze, sprawuje się należycie :wink:

m6riano - 04-11-2011, 04:01

fj_mike napisał/a:
notorycznie przepalają

włóż ledy..;-)

Andrew - 08-11-2011, 09:53

Silnik jest już wymyty, uszczelniacze wymienione, bo ciekły, pasek rozrządu pracował sobie w oleju...
Autko ma być gotowe (jak wszystko będzie ok) na czwartek. Niby w tym silniku zalany było olej 15W40, a ja zakupiłem 10W40, myślę, że nic się nie będzie działo?

Poza tym w galu już zimowe buty założone, zmieniona żarówka postojowa i żarówka świateł mijania oraz filtr paliwa na zimę...

fj_mike - 08-11-2011, 11:31

andrew84 napisał/a:
a ja zakupiłem 10W40, myślę, że nic się nie będzie działo?

Nie będzie. Darek (Krzyzak) zalał syntetyczny do swojego starego Colta i się poprawiło ;)

Andrew - 08-11-2011, 11:40

Cytat:
Nie będzie. Darek (Krzyzak) zalał syntetyczny do swojego starego Colta i się poprawiło ;)

Tak też myślałem :wink:

Andrew - 08-11-2011, 20:55

Wnerwia mnie oparcie fotela, bo skrzypi :evil:
Jak zlikwidować skrzypienie :?: :roll:

fj_mike - 08-11-2011, 21:19

andrew84 napisał/a:
Wnerwia mnie oparcie fotela, bo skrzypi :evil:

W Galu?
Moje w Galu delikatnie skrzypi ale nie zawracam sobie głowy :mrgreen:

Andrew - 08-11-2011, 21:26

fj_mike napisał/a:
W Galu?

Niom. Mnie to trochę irytuje :evil:

robertdg - 08-11-2011, 21:39

Trzeba zdemontować i odnależć miejsce skrzypienia, może stelaż jest gdzies zmęczony i jakiś zgrzew popuścił - wymaga pospawania ;-)